28 בפבר׳ 2010

ורוד זה צבע של בנןת

אנחנו נבקר את החשיבה הדיכוטומית ואת האימוץ של המודל הרפואי.

החשיבה דיכוטומית – גבר/אישה. הנחה שהעולם מחולק לקטגוריות. האם הקטגוריות קיימות ואנחנו מגלים אותן, או שאנחנו ממציאים את החלוקה.

אנחנו לא יודעים לתפוס לא בקטגוריות, קטוריות הן ידע. ברגע שיודעים מה זה משהו אי אפשר לחזור לחוייה הראשונית של חוסר ידע.

מרגע שיש סכמה יש נטיה לתפוס את העולם בהתאם לסכמה. כשהראו לילדים תמונות שלא תואמות את המגדר (ילד משחק בבובה), הם זכרו את המגדר הלא-נכון.

חשיבה דיכוטומית מניחה או-זה-או-זה.

בנוסף היא מניחה היררכיה – לא ניטרלית.

אין משתנה שההתפלגות שלו בי-מודלית עם חור באמצע. ההבדלים בין נשים לגברים בפסיכולוגיה הם נורא קטנים. מבחינה אמפירית אין דיכוטומיה.

ביקורת קווירית – שמה בסימן שאלה כל דיכוטומיה. אנחנו נשאל מי אמר שיש2 מינים, שיש 2 מגדרים, שבנות הופכות להיות נשים, שיש לכל אדם רק מגדר אחד.

מודל רפואי- מתבסס על דיכוטומיה של בריאות וחולי. איך קובעים מי בריא וחולה בפסיכולוגיה? בד"כ בצורה סטטיסטית. את הלא-נורמלי מנסים לרפא. זה לא טריוויאלי שצריך לעשות את זה.

בעיה שנייה באימוץ המודל הרפואי לפסיכו', זה מתן עדיפות לביולוגי ע"פ החברתי. ביולוגי = טבעי. צריך לזכור שאנחנו מסתכלים על הטבע בעיניים שעברו חיברות. אנחנו מסתכלים על הטבע דרך המשקפיים של התרבות.

מין- ביולוגי, מגדר – תרבותי. מקביל להבחנה מולד/נלמד וטבע/תרבות.

האבחנה הזאת היתה מאד מועילה בשנות ה-70 כי היא עזרה להבין שהרבה ממהבדלים בין גברים לנשים הם נלמדים. היא איפשרה לדון בתופעות של טרנסג'נדריות.

החסרונות שלה:

- מקבלת את החלוקה הדיכוטומית זכר/נקבה, גבר/אישה

- נותנת קדימות למין הטיבעי ע"פ המגדר התרבותי.

- ממשיכה את הדיכוטומיה של גוף/נפש.

- מגדר הוא משהו שיש למישהו, אוסף של תכונות ומאפיינים ומתעלמת מזה שמגדר זה מה שהוא עושה

- מתעלמת בכך שהמדגר הוא מערכת חברתית שמסדירה יחסים

מגדר ברמה חברתית/תרבותית

רוב החברות הן היררכיות. לקבוצה הדומיננטית יש יותר משאבים מלקבוצה הכפופה. זה אומר שיש לה יותר כח ויותר סטטוס. בחברות שונות ההיררכיה מאורגנת ע"פ קטגוריות שרירותיות. בכל החברות יש היררכיה ע"פ מגדר. החברות הן פטריארכליות.

איך ההגמוניה הגברית נשמרת?

ההגמוניה פועלת ברמת השיח. הסטטוס קוו הוא מובן מאליו ונתפס כטבעי לחלוטין.

LEGITIMIZING MYTHSבכל חברה יש סיפורים שהיא מספרת לעצמה כדי להסביר את העולם. הם נותנים תחושה של סדר וסיבתיות. נוטים לקבל אותם כהכרחיים וצודקים. המיותס הוא אידיאולוגי ופוליטי, כיוון שהוא מגבה את הסדר החברתי. המיתוס המרכזי שמשמר את ההגמוניה הגברית הוא ההבדלים בין המינים. זה מיתוס שמשתנה לאורך ההיסטוריה. המיתוס הזה אומר שהגברים היו תוקפניים והנשים להפך. כתוצאה מכך נוצרה חלוקה של התפקידים החברתיים. הגברים צברו כח חברתי וכך נוצרה הפטריארכיה.

כיום יש מיתוס יותר מתוחכם, שמסביר את ההבדלים הטבעיים כתוצאה של לחצים אבולוציוניים.

אנחנו תופסים את המינים כשונים באופן מהותי ומתיחסים אליהם אחרת. זה מוביל להתפתחות שונה ואז ניתן לראות את ההבדלים. זה מחזק את האמונה שיש הבדלים מולדים.

אז אין הבדלים? בטח שיש

- נשים כקבוצה יותר עניות, פחות אסרטיביות, יותר מטופחות... הטענה היא שההגמוניה הגברית היא המקור להבדלים.

- יש הבדלים ברמה הביולוגית אבל הם על רצף

- לא כל הבדל פיזיולוגי הוא בהכרח בסיס להבדל התנהגותי

- ההבדלים הקוגניטיביים התנהגותיים הם מאד קטנים ואין קטגוריות נפרדות השונות בתוך המינים יותר גדולה מההבדל ביניהם. הרבה מההבדלים נובעים מהסטטוס ולא מהמגדר.

רוב הגברים לא שולטים פיזית בנשים, אז איך אפשר להגיד שיש הגמוניה? כי הגברים נהנים מטובות הנאה פטריארכליות – מרוויחים יותר, יותר שעות פנאי, יותר מוערכים...

החסרונות של להיות גבר: נפגעים עיקריים מאלימות ופשע, רוב האסירים, רוב במקצועות מסוכנים, מפרנסים יחידים ולחוצים, חייבים לעבוד, פחות נחשבים כהורים... זה נכון אבל אלה המחירים של הפטריארכיה. יש גם פילוח מעמדי בתוך הקטגוריה שמביא לפריסה לא שיוויונית בתוך הקטגוריה.

שימוש באלימות לשימור ההגמוניה

לא רק אלימות פיזית אלא גם חינוך נשים לתלות בגברים, הגדרתן כחסרות ישע.

אחוזים מאד גבוהים של נשים נפגעות מאלימות ומעבר לזה יש את הפחד מאלימות.

הגברים האלימים תופסים את עצמם כמשתמשים בזכות בסיסית שלהם. חלק מהסדר החברתי.

27 בפבר׳ 2010

סמינר - קריאה לשיעור 2

הארדין וקוז - ראו סיכומי איכ"ס

MCEVOY
יש דפוס שחוזר על עצמו בFISHERIES (מדגים - MIDGIM) בעולם - יש מקום עם פוטנציאל, באים לדוג בו הרבה, דגים כ"כ הרבה עד שהמערכת לא מצליחה לשחזר את עצמה, ואח"כ נהיה לא כלכלי לדוג שם.
גישת הSUSTAIN YIELD מכירה בכך שמדגים הם משאב מתכלה. צריך למצוא את מספר הדגים שאפשר לדוג ע"מ שלא לדלדל את האוכלוסיה. מס' זה נקרא MSY. פעם חשבו שיש מספיק דגים בים, ולא צריך רגולציה על התחום. הבעיה היא שדגים מושפעים מהמון דברים ולא רק מכמות הדיג. למשל, ככל שיש פחות דגים כך הם גם מתרבים פחות. מם מאד מופעים מטפרטורת המים וכו'.
בעיה אחת עם מגדים היא שהם מרחב משותף, ואין שת"פ בין הגורמים הפרטיים שדגים שם. זוהי "בעיית הדייג".
גורדון היה כלכלן שהציע להתמודד עם הבעיה באמצעות כך שהבעלות על המדגה תהיה של הממשלה או פרטית, אך בכל קמרה אחידה. כך יהיה תמריץ כלכלי להיות יעיל לטווח הארוך.
הארדין המשיג את הבעיה בטרגדיית המרחב המשותף המוכרת לנו.
כלכלנים אחרים הצביעו על כך שבמצבים מסויים, גם דייג שכל המדגה שייך לו יעדיף לדוג את כולו ולשים את הכסף בבנק (זה הכי יעיל כלכלית).
היו שטענו שהטרגדיה של הארדין לא נובעת ממהות הקניין הפרטי אלא מבעיה חברתית. גם ה"טרגיות" שבדבר היא תפיסה תלויית-תרבות.

KERIER
גם אלה שלא אוהבים לראות את הממשלה מתערבת מסכימים שהיא צריכה להתערב כשיש זיהום. פשוט אין מנגנונים אחרים למנוע אותו. השוק לא יודע למכור את הזכות לזהם את האוויר. יש פה בעיית טרמפיסט.
פרפסקטיבות משפטיות על בעיית הזיהום
מהות הבעיה
החלקיקים באוויר הם בעיה, אך גם סימפטום של דפוס התנהגות אנושית.
<הסברים על התיאורמה של קוז שלא חידשו לי>
קלברזי: הממשלה צריכה למצוא את המנגנוני םוהמוסדות המתאימים ע"מ ליצור איזון אופטימלי בין המשאבים. הבעיה היא שאי אפשר (או מאד יקר) לגלות בדיוק איזו חלוקת משאבים תהיה הכי יעילה (למשל, לגלות מהי רמת זיהום האוויר ה"אופטימלית"). לכן צריך לפעול כך:
- דרך הפעולה שתהיה הכי קלה לתיקון ע"י השוק במקרה של טעות
- דרך הפעולה שמקרה הכי גרוע לא תהיה ממש גרועה

ROSE
אסטרטגיות לניהול מרחב משותף:
החלוקה בין פרטי/ציבורי אינה מועילה כיוון ששני סוגי הבעלויות יכולים לנקוט באסטרטגיות שונות. מה הן אם כן האסטרטגיות?
1. עשה כלום: לא לעשות כלום
2. השאר בחוץ: ברגע שנהיה צפוף, למי שבפנים מותר לעשות מה שהוא רוצה, למי שבחוץ אסור להכנס.
3. דרך נכונה: לכולם מותר להכנס, אבל הם חייבים לשחק לפי כללי המשחק של הרגולציה.
4. קניין: קביעת תג מחיר לחלקים של המרחב
הרבה פעמים אפשר לחבר את האסטרטגיות השונות.

עלויות ניהול
ניהול משאבים עולה כסף. גם אם נמצא את הרמה האופטימלית לשימוש במשאב, עדיין נצטרך למצוא את השיטה הכי זולה לשמור עליו ברמה הזאת. רכיבי העלויות:
1. אדמינסטרטיביות
2. פרטיות/טכנולוגיות - למשל, כלים שהפרט צריך לרכוש כדי לעמוד בדרישות החוק
3. שימוש יתר/כשלון - החצנות הנובעות מכך שאין מערכת ניהול מושלמת
לחץ - נוצר כאשר יות אנשים רוצים להשתמש במשאב.
למה נוצר לחץ? בגלל RENT - זהו הרווח שנוצר מלקיחת המשאב, מעבר לעלויות לקיחתו. ככל שה-RENT יותר גבוה כך אנשים רוצים לקחת את המשאב. זה עלול להוביל לדלדול ולצניחת ה-RENT. המטרה בניהול היא לשמור על השאבים מניצול ועל ה-RENT מגרימת בזבוז.

השוואת עלויות ניהול
באופן טבעי, RENT גבוה גורם לעלויות ניהול גבוהות. יש גרף שמראה שככל שעלויות הניהול יותר גבוהות, כך הן מצליחות למנוע לחץ למשך יותר זמן (ולכן גם מונעות את עליית המחיר של הניהול). האסטרטגיות מסודרות על הגרף מ-1 עד 4, כך שהכי זולה (1) יוצאת הכי יקרה כשהלחץ עולה. עיקר המחיר באסטרטגיה 1 הוא כשלון, אבל צריך לזכור שכל עוד אין לחץ היא הכי משתלמת.

SAGOFF
בעיות הזיהום וכו' הן לא כשל שוק אלא בעייה מוסרית-פוליטית-אסתטית-...
לכל אחד מאיתנו יש תפקידים חברתיים שונים (הורה, בעל מקצוע וכו'), ואנחנו מחליפים ביניהם ע"פ הצורך. הוא מתמקד בתפקיד האזרח (אכפת לי מהקהילה) ותפקיד הצרכן (אכפת לי מעצמי), ובקונפליקט ביניהם. רגולציה חברתית צריכה לייצג את האינטרסים לש האזרחים ולא של הצרכנים.
יש הבדל בין שקילת ערכים לשקילת כסף כאשר דנים בסוגיות סביבתיות. שקלול כלכלי של ערכים הוא "טעות בקטגוריה". הרי אל עשו חוקים נגד עבודת ילדים כי היא לא היתה "כלכלית". אנחנו "אומה" ולא רק אוסף של צרכנים.

SAX
(לא בדיוק סיכום) מעלה את הרעיון של הרחבת דוקטרינת הנאמנות הציבורית (=המדינה חייבת לשמור על טובין ציבוריים מסויימים, כמו מקווי מים, לטובת שימושים ספציפיים ציבוריים) לעוד תחומים סביבתיים.


REISER
רוז דיברה על "קומדיית המרחב המשותף" - הרעיון שיש ייתרון בשמירה על אזורים פתוחים שאנשים מכ לשכבות האוכלוסיה נפגשים בהם (למשל חוף הים).
בעלות יכולה להיות של המדינה, פרטית או ציבורית (רעיון הנאמנות עיל). הצדקות לבעלות ציבורית במקרקעין:
1. מאפיינים של מערכת אקולוגית - שטחים פתוחים הם אסתטיים, אבל גם תורמים למשל לניקוי המים והאוויר. אלה יתרונות שכולם נהנים מהם אבל קשה ליחידים להעריך אותם. אלו הן מערכות מורכבות שכל שינוי בהן משפיע על הכל. קשה לצפות את ההשלכות של התערבות האדם, ויש גם שינויים מצטברים. רצוי שיהיה רק ישות אחת שמקבלת החלטות לגביהן, כי זה כ"כ מסובך לחזות מה יקרה.
2. תועלתנות, כשל שוק והצורך בניהול ציבורי - אם יהיה קניין פרטי במקרקעין ציבוריים, אז תהיה טרגדיית המרחב המשותף. גם אם רק אדם אחד יחזיק בקרקע, הוא לא יידע לקבל את ההחלטות הנכונות (עריצות ההחלטות הקטנות). גם הממשלה לא מתאימה בהכרח בגלל התערבויות פוליטיות.



איכ"ס - קריאה לשיעור 2

הארדין
העולם מוגבל. זיהינו את סכנת טרגדיית המרחב המשותף בתחומים של ניצול משאבים וזיהום, אבל לא התחום ההנאה (למשל, מניעת רעש, מניעת פרסומות). צריך לזכור שכל הגבלה על אנשים יכולה דווקא לעודד חופש ולא לצא תכנגד כל רגולציה. חייבים לעשות פחות ילדים, כדי שיהיה יותר טוב לכולם.


חנין

כמו החברה הישראלית בכלל, גם התנועה הסביבתית בישראל היא מקרה מיוחד. אי אפשר להבין אותה, למשל, בלי להתייחס למערכת היחסים שהתקיימה בינה לבין הפרויקט הציוני. היחסים האלה החלו בפרדוקס: מצד אחד, הסביבתיות הצעירה בארץ (החברה להגנת הטבע של שנות ה-50 וה-60) שאבה את הלגיטימציה שלה מהיותה חוליה חיונית בהגשמת הרעיון הציוני של "התחברות מחדש של העם לארצו". מצד שני, מתחילת הדרך היא נמצאה בעמדה של אופוזיציה טורדנית: היא התייצבה נגד אותו מודל פיתוח חסר חשבון שהיה לב-ליבה של הציונות הקונסטרוקטיבית.
פתרון לפרדוקס נמצא לחברה להגנת הטבע המוקדמת דווקא במאפיינים האוניברסליים של סוג הסביבתיות שהיא ייצגה: כמו בעולם, גם בארץ הסביבתנות בראשיתה התאפיינה בתפיסה הרומנטית של שימור הטבע מפני הפיתוח. במרכזה של התפיסה הזו עומדת חשיבה דיכוטומית: הפיתוח הוא רעה שצריכה להיבלם בשם הגנת הטבע. שמורת טבע - פיסת ארץ המשוחררת מדינמיקת הפיתוח ההרסנית - היא ההצלחה האופיינית של סביבתיות כזו. המודל של שמירת הטבע הוא, לכאורה, מקסימליסטי מאוד: בתוך השמורה נמנע הפיתוח לחלוטין. אבל למעשה חבויה בו עמדה מינימליסטית מאוד: על העולם שמחוץ לשמורה אין לו בעצם מה לומר כלל.

בעשור האחרון עברה התנועה הסביבתית בארץ התרחבות מרשימה מבחינת פרישתה בחברה.
הגל הראשון, הרומנטי, שלט בזירה הסביבתית בארץ עד שנות ה-80. בשלהי אותו עשור הגיע לארץ גל שני: העברה מהפכנית של הדגש הסביבתי מן הטבע אל האדם - עוקצן של הבעיות הסביבתיות מצוי בפגיעות שהן גורמות לנו, קודם כל ברמה הבריאותית.
לצורך ההתמודדות עם הפגיעות הסביבתיות באדם, פיתח הגל השני דפוס שונה של פעילות: במרכז הוצבו העשייה המקצועית-המדעית, המאתרת את החומרים המסוכנים בסביבה ואת פגיעותיהם בבני האדם; והעשייה המשפטית, המגבשת את הסיכונים לשפה של נורמות ולתביעות משפטיות נגד המזהמים.

בשנים האחרונות נוצר בישראל גל שלישי של חשיבה ופעולה סביבתית. הגל השלישי נשען על תובנות הגלים הקודמים - המשמעות הקשה של אובדן חוויית הטבע מהגל הראשון, הפגיעות הסביבתיות באדם מהגל השני - אך מציע התייחסות חברתית לבעיות הסביבתיות ולדרכי ההתמודדות עמן.
כולנו נפגעים מהרס סביבתי, אבל תמיד יש מי שנפגע יותר. מסוגיית הנפגעים התקדם הדיון הסביבתי-חברתי לשאלה המשלימה: שאלת הפוגעים. האיומים הסביבתיים האופייניים נוצרים כתוצאה מאינטרסים.

הסביבתיות החברתית נהפכה לתנועה של שינוי חברתי. היא כופרת בעצם תפישתה של הסביבה כשוליים, כטריטוריה צדדית בשולי הסיפור הגדול והחשוב של צמיחת האנושות. סביבה, אומרת התובנה החדשה, היא חלק מרכזי בסיפור הגדול, ההולך ונהפך לקריטי ממש. יש לכוכב שלנו יכולות עצומות, אבל הן אינן בלתי מוגבלות.
הסביבתיות החדשה אינה מתנגדת לפיתוח כשלעצמו, אלא לדפוס פיתוח מסוים. היא עברה מהתנגדות לעצם הפיתוח לוויכוח על טיבו של הפיתוח: איזה סוג פיתוח? על חשבון מי? על חשבון מה? מול מודל הפיתוח הנוכחי, מציבה הסביבתנות העכשווית מודל פיתוח אלטרנטיבי המשקלל כלכלה, חברה וסביבה. המודל החלופי, מודל הקיימות (Sustainability), זוכה לתמיכה פוליטית מתרחבת.

קיימות לפיכך איננה הצעה לוותר על "החיים הטובים", אלא דרך לחזור ולממש אותם בפועל. זו אינה דרך פשוטה, אבל היא הדרך היחידה להציל את העולם ולהפוך אותו, עבורנו ועבור ילדינו, למקום שבאמת טוב לחיות בו.

קוז
כאשר יש מפעל מזהם, ואנחנו רוצים להתמודד איתו, השאלה אינה איך לתקן את הנזק ש-A גורם ל-B. אם A יימנע מהפעולה ייגרם לו נזק. לכן השאלה היא מי רשאי לפגוע בשני - A או B.
בעולם שאין בו עלויות עסקה, גם אם אין אחריות בנזיקין, התוצאה תהיה יעילה. בעולם שלנו, לעומת זאת, ביהמ"ש צריכים הרבה פעמים לתקן את הנזק שנעשה ולחלק את המשאבים בין הצדדים.

פינגר נ' פלאפון

פלאפון הקימה אנטנות סלולריות בצמוד לבית התובעים. משהתובעים לא הצליחו להביא לסילוק האנטנות הם עזבו את דירתם, ולא הצליחו להשכיר אותה. לטענת התובעים האנטנות מהוות סכנה לבריאותם וגרמו להם נזק.

פסה"ד:

בעוד בעולם המדע השערה נהפכת לכדי קביעה מוחלטת רק לאחר שהצליחו לבסס את ההשערה ברמת ודאות גבוהה, בעולם המשפט המצב שונה. בעולם המשפט אין את השהות להמתין לרמת ודאות זו ויש צורך להכריע על בסיס הידע הקיים באותה נקודת זמן ביחס למקרה ספציפי העומד בפני ביהמ"ש. בנקודת ההחלטה, על ביהמ"ש להפעיל שיקול דעת ובמסגרתו עליו להשלים את מה שמחסיר הידע המדעי באמצעים של הגיון וסבירות, תוך התחשבות בנתונים אשר לעתים הם פחות מדויקים מן ההיבט המדעי. כתוצאה מכך, נטל ההוכחה המוטל על כתפי התובע משנה את אופיו. התובע לעולם לא יוכל להראות כי קיים סיכוי של 50% ויותר לחלות כתוצאה מן הקרינה ולא משום גורם אחר. השיטה המסורתית מציבה בפני התובע רף מכשלה שאינו בר השגה – מכוח הגדרתה. כל מה שהתובע יכול להראות הוא כי קיים סיכוי לקשר בין הקרינה לבין הגורם המחולל. אין כוונה לומר כי בכל מקרה יש להניח קיומו של קשר סיבתי רק מחמת האפשרות כי יוכח כזה בעתיד. עולם המדע מכיר בכך שהקרינה עלולה לגרום לנזקים בריאותיים, גם אם הממצאים אינם חד משמעיים ואינם באחוזים גבוהים. כעניין שבמדיניות, צריך להחמיר עם אותם הגופים אשר להם אינטרס כלכלי, המפעילים את אותם מכשירים פולטי קרינה. יש להגן על אותם אזרחים תמימים אשר מוצאים את עצמם כנתונים בתוך סטטיסטיקה, תוך שהם מסכנים את בריאותם. על התובע בתביעה מסוג זה להצביע על כך כי קיימים ממצאים המצביעים לכאורה על קשר סיבתי בין החשיפה לבין החולי, גם אם ממצאים אלה אינם מעידים על קשר נחרץ כדי 50%, אלא שדי בקשר סטטיסטי נמוך יותר. בשלב זה עובר הנטל אל הנתבע להראות כי לא קיים קשר סיבתי כזה.

במקרה הנדון אמנם הקרינה שנפלטה מהאנטנות נמוכה יותר מהתקן, אך הבקשה להיתר בנייה נדחתה לאור קירבתן של האנטנות לדירות מגורים. האנטנות האמורות הוקמו ללא היתר כדין, ונובע מכך כי לאורך כל התקופה גם לא קוימו הסדרי פיקוח ובקרה כנדרש, וממילא אין כל ידיעה בדבר הסכנה אשר נבעה מהן, סכנה אשר החמירה פי כמה לנוכח העובדה כי הן הותקנו במיקום המסכן לכאורה את התובעים. היעדר נתונים ברורים ומוחלטים לגבי פעילותן של האנטנות ורמת הקרינה שלהן יש לזקוף לחובת הנתבעת 1. בין אם נערכו בדיקות והיא מעדיפה שלא להציג את תוצאותיהן ובין אם לא נעשו בדיקות כאלה – התוצאה היא אחת – הנתבעת 1 העמידה את התובעים בסיכון גבוה יותר מן הסיכון הרגיל.


חברת חשמל נ אבישר
תביעה נגד הקמת תחנת הכח ברידינג, בטענה שהיא תזהם את האוויר בסביבה. התביעה מבוססת על:
- ס' 13 לחוק מניעת מפגעים
- ס' 44 לפקנ"ז
פסה"ד:
ניתן לתבוע גם בעילת מטרד לציבור וגם בעילת מטרד ליחיד.
הגדרת הביטוי "אדם הנמצא בקרבת מקום" - אם המטרד מגיע עד לאדם, סימן שהוא בקרבת מקום.
אין בעיה לתבוע גם אם טרם נגרם נזק (צריך להוכיח שייגרם).


26 בפבר׳ 2010

רווחה - קריאה לשיעור 3

אנדרסן 1
מעטים הגדירו מה זה מדינת רווחה. המחקרים המוקדמים הניחו שככל שהמדינה מוציאה יותר כסף, כך היא יותר "רווחתית". השאלה צריכה להיות על מה מוציאים את הכסף.
תרבורן טען שמדינת רווחה היא כזו שרוב ההוצאות של המדינה בה הן לרווחת משקי הבית.
טיטמוס הבחין הין הוצאות אוניברסליסטיות לאלה שמכוונות רק למעוטי היכולת.
מרשל טען שהגרעין של מדינת הרווחה היא אזרחות סוציאלית. מדובר בהענקת זכויות סוציאליות לאזרחים. אך חייבים לבחון גם את מעורבות המדינה בשוק ובמשפחה.
דה-קומודיפיקציה - כאשר מתן שירות הוא זכות, כאשר ניתן לאדם להשתחרר מהשוק. זה מחזק את העובדים, לכן מעבידים תמיד התנגדו לה. המודל של ביטוח סוציאלי אינו בהכרח מביא לדה-קומ'. גם מתן סעד לכולם אינו בהכרח מביא לדה-קומ', כי זה לא יהיה מספיק כסף. ע"מ שנגיע לדה-קומ', צריך שהעובד יכול לא לעבוד כשהוא חושב שהוא צריך (למשל, אם הוא חולה).
ניתן גם לבחון איזה מעמדות יוצרת מדינת הרווחה. למשל, מתן שירותי סעד ע"ב מבחן הכנסות יוצר מעמד של "נזקקים". גם הביטוח הסוציאלי יוצר מעמדות. הגישה של הלייבור היתה לתת את הרווחה דרך ארגוני העובדים, ושוב נוצרו מעמדות.
הסוציאליסטים באים בגישה אוניברסלית - ללא מעמדות. הבעיה היא שזה מביא למצב שבו העניים נשענים על הרווחה והעשירים על השוק. יש מדינות בהן הפתרון הוא לתת הטבות אוניברסליות, אבל לתפור אותן כך שיתאימו ספציפית לכל מעמד.
מודלים של מדינת רווחה:
1. ליברלית - סיוע ע"ב צורך, העברות (כספים) אוניברסליות צמודות או ביטוח סוציאלי צנוע. דואגים בעיקר לעניים ויש בכך סטיגמה. המדינה מעודדת את השוק. למשל - ארה"ב.
2. קורפורטיזם - זכויות הן תלויות סטטוס. פחות אכפת מיעילות השוק, אך יש מחוייבות לכנסיה ולמשפחה. למשל - צרפת, גרמניה.
3. סוציאל-דמוקרטיות - הרחבת עקרונות האוניברסליזם והדה-קומ' למעמד הבינוני. המטרה היא שיוויון במכנה המשותף הגבוה ולא הנמוך. זה מנגנון מאד קר, ולכן הוא מצריך שהרבה אנשים יעבדו. למשל - סקנדינביה.
בניסיון לגלות ממה נובעים המודלים השונים, הכותב מגיע למסקנה שיש חשיבות רבה למעמד החקלאים. בכל מקרה, מדינות הרווחה התגבשו אחרי מלחה"ע II ע"ב הקואליציות הפוליטיות במעמד הבינוני.

אנדרסן 2
המשפחה היא מוסד חברתי "מקבל החלטות". באופן כללי, אנשים הפכו ליותר אינדיבידואלים ומוביליים, ותלותם במשפחה נחלשה. אך זה לא אומר שזה מוסד לא חשוב.
המשפחה חזרה לקדמת הבמה משתי סיבות: ביקורת פנמיניסטיות על המודל הסוציאליסטי, והעובדה שהמוסד הזה משתנה פתאום.
באיזו המידה המשפחה היא מוסד שמספק את הצרכים של הגבר? כאשר מודל מדינת הרווחה מתבסס על סיוע לעובדים, הגברים בד"כ ירוויחו ע"ח הנשים.
דה-פמיניליזציה - ניסיון לשחרר את האדם מהמשפחה מבחינה כלכלית.
יש הבדל בין מדינות שונות במידה בה קשישים תלויים בילדיהם; כמה כסף מוציאים על day care; כיצד ממסים הכנסה שניה של משק בית; כמה נשים עובדות.

דורון - כ"כ מתומצת שאין מה לסכם, תשקיעו 5 דקות...

עבודה - פס"ד 2

תה"ל

ההסתדרות, ועד העובדים של תה"ל, והעובדים מול תה"ל (חברה ממשלתית).

תה"ל הודיעה לחלק מהעובדים שלא יבואו לעבוד (ימשיכו לקבל משכורת), פשוט כי אין מה לעשות איתם. העובדים טוענים שמדובר בהפרה של הסכם קיבוצי.

פסה"ד:

תנאי מכללא- בשל המיוחד בחוזה העבודה האינדיבידואלי - הדרך והנסיבות שבהן הוא נכרת, משך חייו ופעולתו - ממלא התנאי מכללא תפקיד רב משקל בהרבה משתנאי מסוג זה ממלא בחוזים אחרים. יחד עם זאת חיוני שיישמר בו העיקר, והוא, שמה שבו מבקשים לראות 'תנאי מכללא' יהיה בגדר 'המובן מאליו' כמקובל וכמוסכם על הצדדים.

בדרך של תנאי מכללא, נכללות בחוזה העבודה חובת העובד לבצע את העבודה, חובת הנאמנות של הצדדים, החובה למתן הודעה מוקדמת על פיטורים והתפטרות, וחובת העובד להימנע מפעילות המזיקה לעסקי מעבידו.

האם יש תנאי מכללא של המעביד לספק עבודה?

התשובה תנתן בהתחשב בפרמטרים: האם תפגע זכות אחרת של העובד; האם ייפגע מעמדו המקצועי; האם ייפגע כבודו; האם השכר קשור בעבודה (כמו עמלות); האם המעביד פעל בתו"ל; האם היה תיאום עם הארגון היציג? ; מה הסיבה להוראה לא להגיע לעבודה; האם מדובר בתקופה או לתקופה בלתי-מוגבלת?

במקרה זה פשוט אין עבודה, לעובד אין זכות לעבוד לכן תה"ל היתה בסדר.

גלבלום

גלבלום היא שחקנית, תובעת את "הבימה". היא ביקשה דמי אחזקת רכב מהבימה כי קשה לה לבוא באוטובוס. התחילו לשלם לה בזמן ששיחקה במחזה מסויים, ואז הפסיקו.

השאלה המרכזית שבה נדרש בית הדין האזורי לפסוק, היתה, אם ההסכמה של תיאטרון לשלם ל"שחקנית" דמי החזקת רכב הוגבלה בזמן, או הותנתה בהתקיים תנאי מסוים.

פסה"ד:

שתי עובדות יש בהן כדי להכריע עת באים להשיב על השאלה שהוצגה: בעת שהמנהל האדמיניסטרטיבי של התיאטרון הודיע לשחקנית על הסכמת התיאטרון לשלם לה דמי החזקת רכב, לא נאמר דבר בעניין פרק הזמן או בענין התנאים שצריך כי יתקיימו למען התשלום; התיאטרון התכוון לכך שהתשלום ייעשה כל עוד יוצג המחזה, והשחקנית התכוונה לכך שהתשלום יהיה לפרק זמן בלתי מוגבל, היינו כל עוד תעבוד בתיאטרון.

צריך להתחשב בכך שהיחסים החוזיים בין התיאטרון ו"השחקנית" הם יחסים שביסודם חוזה עבודה לתקופה בלתי מוגבלת. ממהותו של חוזה כזה הוא, שעיקרו יציב ופרטיו נתונים לשינויים ולהשלמות באופן מתמיד, בבחינת ענפים חדשים על אותו גזע. כל שנוי ושנוי וכל השלמה והשלמה יש להם נפקות חוזית, אך יש לראותם, ליישמם ולפרשם בהקשר לחוזה שבמסגרתו באו. בפירוש שנוי והשלמה כאמור ניתן להיעזר בדיני חוזים, ובלבד שלא יתעלמו מהעיקר - שאין מדובר בחוזה חדש.

"טעות הדדית" אינה מביאה, מן ההכרח, לביטול המוסכם בין הצדדים.

יש ותוספת לשכר, מעצם מהותה, תהיה קשורה במצב מסוים, כגון "תוספת סיכון"; יש ותוספת לשכר תהיה קשורה, מעצם מהותה, לביצוע תפקיד מסוים והיא "תוספת תפקיד"; יש ותוספת לשכר תהיה קשורה בהוצאה מיוחדת אשר לעובד בקשר למילוי תפקידו, כגון "תוספת שדה" או "תוספת עבודה מחוץ לבית"; ויש ותוספת לשכר, מעצם מהותה, תהיה לכל משך הזמן שמתקיימים יחסי עובד-מעביד, כגון "תוספת מקצועית", או "תוספת" המהווה ביסודו של דבר חלק מהשכר הרגיל. תוספת לשכר הקשורה בהוצאות נסיעה מביתו של העובד למקום עבודתו, ותוספת לשכר הקשורה בהחזקת מכונית, יכול ותהיה לכל זמן קיומם של יחסי עובד-מעביד, יכול ותהא מותנית בביצוע תפקיד או בהתקיים תנאי מסוים, ויכול ותהיה ביסודו של דבר חלק מהשכר הרגיל.

באין הסכמה מפורשת לענין פרק הזמן שבו משתלמים דמי החזקת רכב, או לענין התנאים שצריך כי יתקיימו לשם כך, תפורש ההסכמה לעצם התשלום ב"הקשר התעשייתי", בין ב"הקשר התעשייתי" של המפעל ובין ב"הקשר תעשייתי" רחב יותר.

במקרה זה, אין "הקשר תעשייתי", אין אף שחקן שקיבל הוצאות רכב – הערעור נדחה.


גולן

חברת אי.אל.די. עוסקת במתן ייעוץ הנדסי המסווג, בדרך כלל, בסיווג ביטחוני, לגופים ביטחוניים וביניהם התעשייה הצבאית (תע"ש). גולן עבד אצל המשיבה במתן ייעוץ הנדסי, במפעלים של תע"ש על פי חוזה עבודה אישי. גולן היה רשאי לבצע עבודות פרטיות באישור המשיבה. המערער אכן ביצע עבודות פרטיות, אך מבלי לקבל אישור.

בחלק מהחודשים הופחת שכרו, כי הוא עבד פחות ממשרה מלאה. זה לא צוין בהסכם מראש. הוא מחה בע"פ אך לא מעבר לכך.

הוא פוטר ותובע פיצוי על השכר המלא.

האם התנהגותם של הצדדים משך כשנתיים מצביעה על הפירוש הנכון של חוזה העבודה? הכרעה זו נחוצה על מנת לדעת אם שכר העבודה שצויין בחוזה היה בגין "משרה מלאה" של 198 שעות לחודש או "משרה" כפי שעבד המערער משך שנתיים. אם התשובה לשאלה הראשונה תהיה כי המשיבה אכן שינתה את תנאי השכר של המערער, האם ה משך עבודתו של המערער שמונה חודשים לאחר נובמבר 1988 מצביעה על הסכמתו לשינוי בחוזה העבודה האישי?

פסה"ד

במשך שנתיים המנהל שלו ידע שהוא עובד פחות שעות ממשרה מלאה ולא הורה להפחית משכרו. אומד דעתם הסוביקטיבי של הצדדים בעת כריתת חוזה העבודה היה שהשכר הנקוב בחוזה לא היה בגין עבודה ב"משרה מלאה". הצדדים שינו את תנאי החוזה על ידי ביצעו משך שנתיים.

המשיבה הפרה את חוזה העבודה כאשר שינתה את תנאי השכר, והמערער היה רשאי להגיש תביעה להפרשי שכר או להתפטר תוך שהוא זכאי לקבל פיצויי פיטורים. אולם, המערער לא נקט באף אחד מהאפשרויות שעמדו לרשותו כתגובה להפרת חוזה העבודה על ידי המשיבה.

עיכוב של מספר חדשים בין הפרה יסודית של חוזה (ההורדה בשכר) לבין הגשת תביעה אינו מנתק את הקשר שביניהם, משום שטרם נקיטת צעד כזה יש לצפות מהעובד לבדוק את זכויותיו ולשוחח עם הממונים עליו. עם זאת, עיכוב ארוך ובלתי סביר מצביע על השלמת העובד עם תנאי השכר החדשים.

במקרה זה, 8 חודשים זה הרבה זמן. הערעור נדחה.

קנטי

המערער עבד אצל המשיבה כאיש מכירות, מחודש נובמבר 1990 ועד סוף חודש יולי

1994. בתחילת תקופת עבודתו קיבל המערער משכורת קבועה, אך החל מיום 1.7.1993 נקבעה שיטה חדשה של תשלום שכר למערער, שמטרתה היתה ליצור תמריץ להצטיינות ולהישגיות. על-פי השיטה החדשה הובטח שכר בשיעור של %80, ומעבר לכך השכר היה מותנה בביצועים.

סמוך לסיום שנת העבודה הראשונה לפי השיטה החדשה של תשלום השכר, הוא הודיע למשיבה על כוונתו לסיים את עבודתו. בעקבות זאת, לטענתו, שינתה המשיבה על דעת עצמה ובאופן רטרואקטיבי את שיטת תשלום השכר של המערער, כך שהוא קיבל שכר הנמוך בסכום כולל של 41,972 ש"ח מהשכר המגיע לו. המשיבה כי המערער חתם על כתב ויתור. כן טענה כי הסכום שבו מדובר איננו שכר עבודה, אלא הוא "בונוס" הנתון לשיקול דעתה.

פסה"ד:

הלכות בדבר חתימה על כתב ויתור:

התובע היה מודע בעת החתימה על המסמך לתוכנו ולתוצאותיו.

בעת החתימה היה מודע היטב לויתורו על תביעות נוספות כנגד הנתבעת.

התובע ידע בעת החתימה על כתב הויתור כי קיימת מחלוקת בינו לבין הנתבעת באשר לגובה התגמול, ובעצם חתימתו על המסמך - ויתר על תביעות לשכר נוסף. כתב הסילוק כולל גם ויתור על תביעות לשכר עבודה.

באשר למסמך אשר הנהיג את השיטה החדשה של תשלום השכר, קבע בית הדין האזורי בפסק דינו כי אין הוא בגדר "הסכם שכר", וכי המערער לא היה חייב להסכים לשיטת התגמול החדשה "שכן יכול היה לבחור בהמשך קבלת שכרו כמקודם בשיעור המלא ללא תוספת או בונוסים". כן קבע בית הדין כי בעצם הסכמתו של המערער להפעלת שיטה זו כלפיו, נתן הוא את הסכמתו "לקונספציה כי הנתבעת זכאית לקבוע את תוכנית התגמול לפי שיקול דעתה".

אדלר (מיעוט)

המדיניות הכללית של בית הדין לעבודה היא ליתן תוקף לכתבי ויתור רק בנסיבות חריגות ולאחר בדיקה קפדנית של תוקפם. כך, לא יינתן תוקף לכתב ויתור במקרים אלה:

(א) כתב הויתור אינו ברור וחד-משמעי;

(ב) כתב הויתור לא הוסבר לעובד או שהעובד לא הבין אותו

(ג) העובד לא קיבל חשבון בו מפורטים הסכומים שישולמו לו עם חתימת כתב הויתור

(ד) יש פגם במסמך הויתור

(ה) לאחר חתימת כתב הויתור מתעוררים חילוקי דעות שלא היו ידועים לעובד בעת חתימת המסמך.



בעניין שלפנינו נפלו מספר פגמים, לפיהם אין מקום ליתן תוקף לכתב הויתור ואלה הם:

(א) בעת חתימת כתב הויתור לא הוגש לתובע "חשבון סופי", היינו - הסכומים המגיעים לו בסיום עבודתו, לדעת המשיבה;

(ב) אין תאריך בכתב הויתור. יתרה מזו, בית הדין האזורי אף מנע מהמערער להגיש ראיות לגבי תאריך חתימתו על כתב הויתור;

(ג) בכתב הויתור יש התייחסות לקבלת פוליסת ביטוח מנהלים וייתכן שהעובד היה בדעה שהוא אינו נוגע לנושאים אחרים.


מילפלדר (בג"צ)


העותרים הם כבאים המועסקים ע"י נתניה. הם עובדים במשמרות, ומקבלים מנוחת פיצוי תמורת עבודה במנוחה השבועית. משנת 1971 קבלו העותרים מנוחת פיצוי בגין עבודתם מכניסת השבת ועד ליום ראשון בשעה שבע בבוקר. המנוחה השבועית שהוענקה להם אותה עת היתה בת שלשים ושש שעות. ביום 14.8.75 נתקבלה החלטה על ידי ועדה של נציגי מרכז השלטון המקומי ונציגי הסתדרות הפקידים. נקבע בהחלטה, כי העותרים זכאים למנוחה שבועית בת עשרים וחמש שעות בלבד. החלטה זו לא יושמה על ידי האיגוד, אלא בנובמבר 1980.

בית הדין הארצי קבע כי מתן מנוחת פיצוי על בסיס 36 שעות מנוחה שבועיות הפך לנוהג, שהפך מצדו לתנאי מכללא ביחסים החוזיים בין כל אחד מהעותרים לבין האיגוד. למרות זאת המעסיק יכול לשנות זאת. הערעור הוא על הקביעה שמותר לשנות.

פסה"ד:

נקודת המוצא – מנוחה של 36 ש' הפכב לתנאי מכללא בחוזה העבודה האישי שבין כל אחד מהעותרים לבין האיגוד. השאלה המרכזית העומדת לבחינתו היא, אם בחוזה עבודה אישי לתקופה בלתי מוגבלת, נתון הכח בידי המעביד, להביא תניה מכללא שבו לידי סיום, על ידי מתן הודעה חד צדדית, וכל זאת בלא הסכמתו של העובד? במתן תשובה לשאלה זו, יש להבחין היטב בין שתי שאלות שונות: האחת, כוחו של המעביד להביא לידי סיום את חוזה העבודה כולו; השניה, כוחו של המעביד להביא לידי סיום תניה מכללא בחוזה העבודה, תוך השארת החוזה עצמו על מכונו.

חוזה עבודה אישי, שלא נקבע מועד סיומו, אינו חוזה לעולמי עד. ההנחה היא, כי משלא נקבע בחוזה האישי מועד לסיומו, בידי כל אחד מהצדדים לחוזה, הפועל בתום לב, להביאו לידי סיום במתן הודעה, ובלבד שינתן זמן סביר לסיום החוזה . אין כל דבר שימנע את הצדדים לחוזה, שזה עתה בא לסיומו, לכרות ביניהם חוזה חדש. לשם כך נדרש כי יקוימו התנאים הרגילים לשכלולו של חוזה עבודה, כגון הצעה וקיבול. החוזה החדש יכל שיהא דומה ביותר בתוכנו לחוזה הישן, ויכל שיחולו בו שינויים, הכל כפי

לא הרי הפסקת החוזה כהרי הפסקה (או שינוי) בתניה שבו. חוזה שלא נקבע מועד לסיומו, ההנחה היא כי הוא מתקיים כל עוד לא הופסק על ידי אחד הצדדים. אם צד לחוזה עומד על רצונו להכניס שינוי בתניות החוזה, עליו להביא תחילה את החוזה כולו לסיומו . אם צד לחוזה מודיע על הפסקת התניה, ואינו נוהג על פיה, הוא נחשב כמפר של החוזה.

לעמדה עקרונית ישנם מספר "חריגים" - יש והחוק קובע כי נתונה לצד לחוזה עבודה אישי הזכות והיכולת להביא לשינוי חד צדדי בתניה מתניותיו; יש והצדדים לחוזה העבודה האישי כורתים ביניהם חוזה חדש, לפיו יחול שינוי בתניה פלונית בחוזה הישן ; לעתים, מעצם התנהגותם של הצדדים על פי ההסדר החדש, ניתן להסיק הסכמה לשינוי בתניה הישנה ; יתכן ותכנה של התניה, על פי עצם מהותה וטבעה הוא כזה, כי היא באה לידי סיום או שינוי עוד בטרם נסתיים החוזה כולו ; יתכן ובחוזה העבודה האישי ישנה הוראה (מפורשת או משתמעת), לפיה נתון לאחד הצדדים הכוח לשנות תניה זו או אחרת, בתקופת חיי החוזה

התוצאה היא איפוא, כי הודעת המעביד בדבר שינוי התניות לענין שעות החופשה ומנוחת הפיצוי מהווה הפרה מצדו של חוזה העבודה האישי, מבלי שהפרה זו הביאה לביטול התניות או שינויין. מכאן, שהעותרים זכאים להכרזה אותה בקשו בתביעתם בבית הדין האזורי לעבודה.


גנני

א) המערער עבד אצל המשיבה (קיבוץ אמירים) כמזכיר וגזבר המושב, מ-1/4/79 עד 26/7/80.

ב) ב-31/3/79 חתמו הצדדים על חוזה עבודה לתקופת נסיון של שלושה חודשים. המשיבה היתה מרוצה מעבודתו של המערער ואחרי תקופת הנסיון הוא המשיך בעבודתו, כך שביום 12/8/79 נחתם חוזה עבודה ל-3 שנים.

על הצדדים חלה חוקת ארגון עובדי ציבור במושבים (להלן: עוצ"מ). החוקה אינה הסכם קיבוצי, ונתייחס אליה כאל הסדר קיבוצי.

המשיבה מנוהלת על ידי ועד, הקובע את מדיניות המושב. ניהול המושב נעשה על ידי מזכיר המושב, תחת פיקוחו של הועד.

בחודש 12/79 נבחר אצל המשיבה ועד חדש. בין החברים החדשים היה אחד שהסתכסך בעבר עם המערער. מאז בחירת הועד החדש החלה התדרדרות ביחסים בינו לבין המערער.

בחודש 3/80 דרש הועד מהמערער לשנות סדרי עבודה מסוימים (שלכולם הוא סרב), שפגעו בסמכויותיו והיו די מציקים. כמו כן הסכים לטפל בענף הקיט.

ב- 29/4/80 כתב המערער לחברי הועד כי בהעדר שיתוף פעולה ואמון מצדם, אין הוא יכול לבצע את תפקיד רכז נושא הקייט. עוד אמר כי טיפול בענף הקייט היה מעבר למה שסוכם עמו בחוזה העבודה, וכי הוא רואה את תפקידו כמזכיר וגזבר המושב, ומתנגד לקיצוץ סמכויותיו בתפקידים אלה על חשבון הוספת סמכויות לצורך הטיפול בענף הקייט.

על רקע הסכסוך הוא פוטר בסוף.

פסה"ד:

הערעור נסב על השאלה, האם הפרה המשיבה את חוזה העבודה האישי בין הצדדים כאשר פטרה את המערער? לכאורה התשובה לשאלה זו פשוטה, שכן על-פי חוזה העבודה היתה תקופת העסקתו של המזכיר אמורה להימשך עד 1/4/82. על כן, אם קיים המערער את המוטל עליו לפי חוזה העבודה, חייבת היתה אף המשיבה לקיים את חיוביה, ולהעסיקו עד תום תקופת החוזה, ואם פוטר המערער בניגוד לחוזה, עליה לפצות אותו על נזקיו. אולם, חובת המשיבה לבצע את החוזה מותנית בכך שהמערער ימלא את התחייבויותיו החוזיות. אם צד לחוזה עבודה מפר אותו הפרת יסודית, רשאי הצד השני לבטלו. מכאן שיש חשיבות רבה לשאלה אם השינויים בתנאי עבודתו של המערער היו במסגרת החוזה, והאם סירובו לעבוד בהתאם לשינויים האלה מהווה הפרת יסודית של חוזה העבודה.
האם השינוים בתנאי העבודה נגדו את החוזה?

האם נעשו השינויים בתנאי העבודה בתום לב?

מחומר הראיות עולה כי השינוי במדיניותו של הועד כלפי המערער נבע מטעמים עניניים, היינו - מקשיים כלכליים שאילצו את המושב ליעל את שיטות העבודה.

מעביד רשאי לעשות שינויים מסוימים בסדרי עבודתו של העובד מבלי שתהיה בכך הפרה של חוזה העבודה. כיצד נבחין בין שינויים שהינם במסגרת חוזה העבודה והעובד חייב לבצעם, לבין שינויים הנחשבים להפרת חוזה העבודה מצד המעביד, ועל כן אין העובד חייב לבצעם, והם מצדיקים התפטרות? תשובה לשאלה זו יש לחפש בהוראות חוזה העבודה ובחוקת עוצ"מ, ובהעדר הוראה חד-משמעית שם, במה שנראה לבית-הדין כסביר בנסיבות הענין.

א) דרישת הועד כי המערער ידווח לו על פעולותיו ועל סדר יומו הינה במסגרת סמכות מעביד לפקח על עבודתו של העובד.

ב) שעות העבודה של המערער נקבעו בחוקת עוצ"מ - כשמונה שעות ליום.

ג) דרישת המשיבה כי המערער יצמצם את השימוש ברכב לצורכי העבודה, ויתכנן את נסיעותיו בתיאום עימה, נראית לנו סבירה.

ד) דרישת הועד כי המערער יבצע תפקיד נוסף, ריכוז ענף הקייט, נכללת גם היא במסגרת עבודתו הרגילה של מזכיר וגזבר כפי שנקבע בחוזה העבודה. פעילויות המושב עשויות להשתנות כפי שקורה בכל עסק.

לגבי השתתפות המערער ב"פגישות הליליות" של הועד לא הוכח כי היתה בכך משום הפרת חוזה. קביעת פגישות הועד בערבים, מקום שחברי הועד עובדים כל אחד בעבודתו בשעות היום, אינה דבר חריג.

אשר לדרישת הועד כי המערער לא ישתמש ברכב "הצמוד" לנסיעות פרטיות מעבר לנסיעות ממעונו לעבודה. בהעדר הוראה מפורשת בחוזה, יש להניח כי המעביד מוסר לעובד רכב "צמוד" על מנת שישתמש בו לצרכי העסק. לעומת זאת, השימוש שנעשה ברכב לצרכים פרטיים בעבר עד לתחילת הסכסוך תומך בטענת המערער כי הוא היה רשאי להשתמש ברכב לצרכיו הפרטיים. אולם, אין לדעת אם הדבר נעשה בידיעת הועד הקודם, ואם התפתח נוהג כזה. מכאן, כי חומר הראיות דל מכדי שנוכל ללמוד ממנו אם אמנם הפר אחד הצדדים את החוזה במה שנוגע לשימוש ברכב לצרכים פרטיים.

מסקנתנו היא, כי רוב השינויים נעשו במסגרת סמכות המעביד לנהל את עסקו. המשיבה לא פגעה בשכרו של המערער או בתנאים הסוציאליים שהוא קבל. חוזה עבודה הינו מסמך גמיש ודינמי, ובמסגרת הסבירות רשאי כל צד לנצל את התניות מכללא שבחוזה, או להתאימו למצבים חדשים.
האם הפרת החוזה ע'י המערער היתה "הפרה יסודית"?

את הגדרת המונח "הפרה יסודית" שבחוק, יש לבחון לאור המיוחד שבחוזה העבודה האישי.

המערער, הוא זה שהפר, הפרה יסודית, את חוזה העבודה. חובת הנאמנות של העובד כלפי מעבידו כוללת גם את החובה להמנע מלפגוע במנהלי המעביד בעיני הציבור.

25 בפבר׳ 2010

הסדרה פרטית - שיעור 1

כאשר קבוצות פותרות את הסכסוכים שלהן מחוץ לביהמ"ש. ע"פ ידלין זהו פתרון סכסוכים

- לא מהמדינה

- לא צנטרליסטי – בקבוצה שפותרת את הסכסוכים חלוקת הכח היא כמעט שווה

ע"פ קוטר, הסדרה היא פרטית

- רק כאשר יש תחרות בין הפורום שמסדיר פרטית לבין פורומים אחרים לגבי אותם סכסוכים עצמם. במילים אחרות אין מונופול.

- הנורמות הן פרטיות במובן זה שהן נוצרות ע"י הקהילה

משפטנים, אנתרופולגים ואנשי מדעי המדינה חוקרים את ההסדרה הפרטית מזוויות שונות.

פורום תקנה, האם הוא ארגון פרטי? הוא לא הוקם ע"י המדינה. היא מעורבת בו מהבחינה שהיא נותנת לו כסף. היא לא מפקחת עליו. היועמ"ש התבסס על המלצות שהם נתנו לו. בכך הוא נתן להם לגיטימציה. לגיטימציה זה סוג מעורבות מאד שכיח אך לא נראה לעין.

האם הוא צנטרליסטי? משתמשת בו החברה הדתית. היא בנויה על הירככיות. זה ארגון לא צנטרליסטי.

לפי ידלין, פורום תקה הוא לא פרטי.

לפי קוטר הוא כן. יש תחרות בין פורום תקנה לבימ"ש מבחיה פורמלית. מבחינה מהותית לא היה אפשר לפנות לפורום אחר. כאשר בודקים אם יש לאדם פורום לבחור צריך לדעת מה יקרה להם אם הם יבחרו בפורום אחר. לכן בעצם אין בחירה. הקהילה יוצרת נורמות כאלה שאי אפשר לבחור. המסקנה – אין דבר כזה הסדרה פרטית...

מי מתעסק בהסדרה פרטית?

מודל הפרטת המשפט – טוען שכעניין נורמטיבי צריך להפריד את החקיקה, שיפוט ואכיפה מהמדינה. נכנס למודל הזה שבוע הבא. המודל הזה נבנה על מחקרים אמפיריים של משפטנים שגילו קבוצות שפותרות סכסוכים באופן פרטי.

ספרות של רב-תרבותיות – מדבר על יחסים בין המדינה לקהילה. קימליקה הוא אבי התחום. הוא מפריד בין מיעוט לאומי לבין מהגרים כאשר דנים ביחס בין המדינה לקבוצה. המהגרים מסכימים לחוקים של החברה שאליה הגיעו. מיעוט לאומי:

1. היו נוכחים בטריטוריה לפני המדינה. לכן יש להם זכות להיבדל.

2. היתה להם היסטוריה של ממשל עצמי לפני הקמת המדינה.

3. תרבות משותפת

4. שפה משותפת

5. בעלי מוסדות מתפקדים של ממשל עצמי (לא רק היסטוריה)

הקבוצות המיוחדות שעונות להגדרות האלה רוצות 3 זכויות

1. הזכות לייצוג בפוליטיקה

2. ממשל עצמי (חינוך, גביית מיסים וכו') – כולל פורומים פרטיים לפתרון סכסוכים

3. זכויות פוליאתניות – מגיעות גם למהגרים וגם למיעוט לאומי – מתירות להם לפעול בהתאם לתרבות שלהם.

עוד הבחנה שקימליקה עושה היא בין הגנות חיצוניות והגנות פנימיות.

הגנות פנימיות – למשל, רצח על כבוד המשפחה. למה זאת הגנה פנימית? כי אלה חוקים שנכפים על אנשים בקבוצה ע"י הקבוצה (חוקי התנהגות של נשים). זאת פגיעה בפרטים בתוך הקבוצה במטרה להגן על הקבוצה. הגנה מפני הפנים.

הגנה חיצונית – למשל הקבוצה מגנה על הזכות של הקבוצה לחינוך. הגנה מפני החוץ.

קימליקה אומר שהגנות חיצוניות מקדמות שיוויון של הקהילה ופנימיות לא, ולכן נאפשר רק את החיצוניות.

הוא חושב שלמיעוטים לאומיים מגיעה אוטונומיה משפטית. האם זה סוג של הסדרה פרטית?

ע"פ ידלין – יש לה לגיטימציה מהמדינה, היא צנטרליסטית כי היא בתוך קבוצות מיעוט היררכיות.

ע"פ קוטר – לפעמים יש מונופול ולפעמים לא, ולפעמים הקהילה יוצרת את הנורמות. בקיצור אי אפשר להכריע. כשקוטר אומר הקבוצה מייצרת את הנורמות הוא מתכוון למשהו יותר דמוקרטי.

לגיטימציה - שיעור 1

דרכים לפתרון סכסוך

- לא לפתור

- להפעיל כח

- הידברות

- אלטרואיזם – מתן עדיפות לאינטרס של האחר. הבעיה היא שהמחיר שלו כבד (בהערת אגב יש החושבים אחרת).

- לחפש אחר האמת (ללא קשר למה שהצדדים חושבים). החברה יכולה לכפות על הצדדים את הפתרון.

- פתרון מוסרי – המוסר דורש שכל אחד יקבל החלטה איך להתחשב בזולת ללא משוא פנים. תורות מוסר אומרות איך אני צריך להחליט. ההנחה היא שהאנשים שווים ולכן האינטרסים שלהם שווים. האם זוהי פרוצדורת הכרעת טובה? האם זה בכלל אפשרי? מי קובע מה זה משוא פנים? בעצם המוסר מטיל על כל אחד לקבוע מה משוא פנים מחייב וזאת החלטה אישית. אין דרך לברוח מהאגוצנטריות.

בעיית הלגיטימציה נמצאית כבר ברמת הסכסוך האישי, ומוסר לא יכול לתת פתרון. לכן אנחנו צריכים פוליטיקה.

נעבור לסכסוכים בחברה בכללותה. בעיית הלגיטימציה קיימת גם בחברה באותה צורה, וצורת הפתרון קיימת גם בה.

פס"ד חורב – סגירת כביש בר אילן. הסיפור התחיל מועדה של העירייה שהמליצה לסגור את הכביש ב-3 מועדים בשבת. הדליפו את המסקנות שלהם והתחילו הפגנות. ראש רשות התמרור החליט לקחת את ההחלטה לידיו והחליט לא לסגור את הכביש. שר התחבורה היה מהמפדל, ובאורח פלא ראש הרשות החליט לסגור את הכביש. כך זה הגיע לבימ"ש. ההחלטה היא לא לסגור את הכביש.

ההנמקה של ברק: הוא טוען שהשיקול הדתי אינו יכול להיות השיקול היחיד. עבור מי שלא גר באזור זאת החלטה סבירה, אבל למעשה הוא היה מוכן לקבל כל החלטה, כל עוד מדובר בסגירה ל-3 מועדים ובהנתן שיש אלטרנטיבות מספיק טובות. חסרים לו נתונים עובדתיים לבחון את סבירות ההחלטה. ברק נותן הכרעה פרגמטית.

אור מתעצבן על עצם העובדה שהשיקול המרכזי של רשות התמרור הוא שמירה על השבת. זה יכול להיות שיקול אבל לא מרכזי. לכן הוא פוסל את ההחלטה.

חשין מדבר על הבחנה בין רשות הרבים לרשות היחיד. כביש בר אילן הוא רשות הרבים. ההחלטה על סגירת הכביש היא נגיסה של רשות היחיד ברשות הרבים. הוא חושב שיש גבולות ברורים שאסור לחצות (בניגוד לברק הפרגמטי).

זוהי הבחנה בין תפיסת צדק לתפיסת טוב. האבחנה הזאת נמצאית בלב המדינה הליברלית. יש הרבה תפיסות טוב, ותפיסת צדק אחת. חברה ליברלית היא כזו שתפיסת הצדק שלה מאפשרת להרבה תפיסות טוב להתקיים במקביל. תפיסת הצדק שומרת על הגבולות בין תפיסות הטוב (בין רשות היחיד של אדם אחד לזאת של אדם אחר). תפיסת הצדק צריכה להיות נקייה מתפיסות טוב – להיות נייטרלית.

חשין טוען שהיתה הכפפה של הצדק לטוב של אחד הצדדים. למעשה, יש פה תפיסת צדק ליברלית שמעוגנת בתפיסת טוב ליברלית – זאת דרך הצגה מעותת לפי הטענה של מישהו לא ליברל. זאת דרך אחת להבין את בעיית הלגיטימציה. הלא-ליברל לא מקבל את ההבחנה בין רשות הרבים לרשות היחיד, כי החובה לשמור את השבת היא אוניברסלית. תפיסת הצדק סותרת את תפיסת הטוב הלא-ליברלית.

לכן נשארת אפשרות הפתרון בכח – במקרה זה סלילת כבישים עוקפים.

חשין מציע פתרון מוסרי- יש תפיסת צדק והיא האמת וכולם צריכים להתישר לאורה. זה אומר שמי שיש לו תפיסת טוב שלא מתישרת עם תפיסת הצדק שהמדינה עומדת מאחוריה, צריך לוותר על אורח החיים שלו ככל שזה נדרש. הוא צריך לאפשר לרשות הרבים לחדור לרשות היחיד שלו. זאת עדיפות הצדק ע"פ הטוב. במצב של קונפליקט תפיסת הצדק צריכה לגבור על תפיסות טוב שלא יכולות להתישר איתה, והשאלה היא איך לעשות את זה.

הדרך המהירה והפשוטה היא המרת דת (כמו באינקוויזיציה). יש דרכים יותר מתוחכמות – לחנוק תקציבית למשל. בקורס תבחן השאלה האם הדרך הזאת לא מעוררת בעיית לגיטימציה.

איך אפשר להסביר למי שמתנגד לתפיסה שלנו היא נכונה, מנק' המבט שלו? אם אי אפשר לעשות את זה יש בעית לגיטימציה. גם אם צדק הוא האמת, זה עדיין לא נותן לגיטימציה לכפות אותה על מי שלא מקבל אותה. זאת ההבחנה בין צדק ללגיטימציה- פעולה יכולה להיות צודקת אבל לא לגיטימית, ולהפך. זאת הבחנה מאד משמעותית כי היא יכולה להחריף את בעית הלגיטימציה. אם לא נהיה ערים לכך, הצדק עלול לבוא ע"ח הלגיטימציה.

בהנחה שהפתרון האובייקטיבי הוא לא מספק, האם הידברות היא הפתרון? האם דמוקרטיה יכולה לפתור את הקונפליקט הזה?

הסבר היסטורי על בעיית הלגיטימציה בשיח המשפטי בישראל

עד שנות ה-80 ביהמ"ש היו פורמליסטים ולאחר מכן התחילה הכרעה ערכית והשתתפות פוליטית. זאת לפחות התזה של מאוטנר. בשנות ה-80 התחילה ביקורת על ביהמ"ש. רוב הביקורות מתיחסות לטיב ההכרעה. מיעוט הביקורת הוא בשאלת הסמכות של ביהמ"ש להכריע, אבל בהדרגה הזרם הזה מתגבר. כיום שאלת הסמכות היא היותר קריטית. את עיקר ת"ל בשאלה מושכת שאלת הב"ש. אך הבעיה קיימת גם בתחומים אחרים.

פסיכו' גישות דינמיות - שיעור 1

הגישות הדינמיות:

- מתיחסות להשפעות של הילדות על ההווה

- מתיחסות להשפעת הלא-מודע

- בטיפול – מרכזיות ההעברה ואסוציאציות חופשיות

פסיכופתלוגיה זה מה שה-DSM מגדיר ככזו.

ההגדרות הן תאוריות ולא מתיחסות לעבר.

צירים בDSM:

1. מסתומות ומצבים קליניים עיקריים

2. הפרעות אישיות – 3 אשכולות

1. Aמוזר (פרנואידית, סכיזואידית, סכיזוטיפלית)

2. Bדרמטי (אנטי חברתית, גבולית, היסטריונית, נרקיסיסטית)

3. Cחרדתי (המנעותית, תלותית, כפייתית)

3. מצב רפואי כללי

4. בעיות פסיכו חברתיות וסביבתיות

5. ציון תפקוד כללי

ה-DSM חשוב אך בעייתי. הקריטריונים שלו לא ברורים מספיק. הקשר תרבותי יכול ליצור מה שנראה כהפרעה. ה-DSM לא מתיחס לכך. המודל כולו של תיאור תופעות בקטגוריות נלקח ממדעי הטבע, מדעי הרוח לא בהכרח אפשר לסווג ככה.

ה-PDM הוא מדריך לאבחון פסיכודינמי, שנועד ללוות את האבחה באמצעות ה-DSM. הוא נותן משמעות פסיכודינמית לסיפמטומים. יש בו יותר הפרעות מאשר ב-DSM.

רמות ארגון אישיות

בפסיכיאטריה של המאה ה-19 היתה אבחנה בין נוירוטים לפסיכוטים. פסיכוזה זה אובדן בוחן המציאות. נוירוזה זה יותר אינהיביציה של התפקוד. באמצע המאה ה-20 קלינאים התחילו להתיחס לחולים שנמצאים בין הנוירוזה והפסיכוזה – אנשים שמתפקדים אבל יש להם מאפיינים פסיכוטיים תחת לחץ (גלישה פסיכוטית) – חולים גבוליים. מטפלים ראו את התופעות האלה בטיפול. ההתנהגות שלהם לא יציבה, או שהם יותר מידי נסחפים עם ההעברה. מדובר ברצף ולא בקטגוריות.

קרנברג טבע את מושג רמות האישיות.

- ארגון אישיות פסיכוטי – קרנברג שם שם הפרעות לא טיפוסיות. ב-PDM אין שם הפרעות – זה פסיכוזה ולא אישיות.

- גבולי נמוך

- גבולי גבוה

- נוירוטי

רמות הארגון מגדירות את דרגות החומרה – ככל שאנחנו יותר קרובים לנוירוטי כך יש יותר יכולות בוגרות.

ההישגים ההתפתחותיים של האישיות:

- יכולת לראות את עצמך/אחרים בדרכים מזוייקות מורכבות ויציבות IDENTITY

- יכולת לשמור על מערכת יחסים אינטימיות, יציבות ומספקות OBJECT RELATIONS

- יכולת לחוות את עצמך'אחר בטווח רגשות AFFECT TOLERANCE

- יכולת לוותר דחפים ורגשות ויכולת להפעלת הגנות או דרכי התמודדות AFFECT REGULATION

- יכולת לפקד בהתאם לתחושת מוסריות בוגרת ורציפה SUPEREGO INTEGRATION, EGO IDEAL

- יכולת לתפוס את המציאות באופן קונפורמי REALITY TESTING

- יכולת להתמודד עם לחצים ולהתאושש מאירועים כואבים ללא קושי ניכר EGO STRENGH AND RESILIENCE

רמות ארגון אישיות ב-PDM

- אישיות בריאה – כוללת את כל היכולות שהזכרנו קודם. יכולים להיות קשיים או היבטים נוירוטיים סביב נושאים מסויימים, אבל יש גמישות אישיותית להתמודד איתם.

- הפרעת אישיות ברמת ארגון נוירוטית – נוקשות כלשהי, איזשהו תסביך. האדם מגיב לאירועים מלחיצים באותה דרך, משתמש באותן הגנות. יש מוקד קושי, הקשר מסויים (למשל רק מול סמכות), ושאר התחומים יחסית משוחררים.

- הפרעת אישיות ברמת ארגון גבולית – אי יציבות יציבה. קשיים בין אישיים, בעבודה, תקופות של דיכאון וחדרה, התמכרויות, פגיעה עצמית, ... בעיה בויסות רגשות ודחפים. שימוש הגנות פרימיטיביות כמו פיצול (ראיית העולם במונחים של טוב ורע). קשה ליצור קשר בטיפול. ככל שנעים מטה ברצף הגבולי יש מאפיינים פסיכוטיים – כמו דלוזיות. הרגשות שעולים במטפל כלפי המטופל (העברת נגד) הם של עוינות או פנטזיות הצלה, ולא רגשות חמים כמו בנוירוטי.