11 ביוני 2010

לגיטימציה - 10 ביוני

פתרון השאלות

תחילת השיעור חסרה

סרבנות לשרת בשטחים – צריך לנתח את התופעה.

האופן שבו ביהמ"ש התיחס לסוגייה הוריד אותה מסדר היום. כך הגישה הרפובליקנית מסתכלת על המקרה. המפלגות הגדולות לקחו כיוון מסויים שהוריד את שאלת השירות בשטחים מסדר היום.

את הסרבנות אפשר להצדיק רק בגישה רפובליקנית ולא ליברלית. אין כשל בהליך הדמוקרטי שמוביל את החיילים לשרת בשטחים. הם היו מעורבים בו. הטענות האמפיריות פחות משנות.

התיאוריה הרפובליקנית לא שואלת האם אנשים מרגישים שהם יוצרים את החוק, אלא האם יש בסיס להאמין שאנחנו יוצרים אותו במשותף.

המצב שבו חיילים משרתים בשטחים ומסרבים לשרת, לא נוגעת רק להליך הדמוקרטי בישראל. מי שנכבש לא משתתף בהחלטה. אנחנו מכבדים את ההליך הדמוקרטי שלנו, אך מה קורה הוא בא ע"ח הליך דמוקרטי של חברה אחרת? זה מתח פנימי לתיאוריה הרפו'. אם זה ערך חשוב, אז למה הוא חשוב רק לנו? אולי יש טעמים טובים לכך.

תשובה טובה צריכה לקחת עמוד וחצי-שניים

פיצוי עונשי

הבעיה היא עם הסמכות של אדם פרטי להפעיל את המערכת הפלילית כנגד אדם פרטי.

השאלות המשניות של איך אפשר להבטיח את הזכויות של הנתבע הן חשובות אך משניות. הן חשטובות רק אם מתגברים על הקושי הראשוני.

טענה אחת היא שפיצוי עונשי הוא מכבסת מילים. זה פיצוי אמיתי אבל אלה ראשי נזק שאנחנו לא מכירים בהם.

טענה שניה אומרת שבעיית הליגיטימציה פחות משמעותית. התמקדנו בעיקר בגישה הכלכלית. אנחנו מקלים על המערכת הפלילית ע"י העברת מקרים מסויימים למערכת הפרטית. פיצוי עונשי נתפס גם כדרך לפתור בעיות של תת-גילוי ותת-אכיפה.

יש גישה של זיפורקסי שאומרת שפיצוי עונשי הוא ביטוי לזכות הטבעית שהיתה לנו במצב הטבע להגיב כנגד כל מי שפגע בנו. זאת דרך מתורבתת שהסכמנו עליה באמנה החברתית. זה דומה לטיעון הכלכלי מהבחינה שהוא מדבר על חלוקת עבודה.

2 סוגים של ביקורת על הטענות האלה:

- במישור הדוקטרינרי – לא מסבירים את הדוקרטינה של פיצוי עונשי. הדוקרטינה הזאת מבחינה בין מעשי עוולה פשוטים שעליהם אין פיצוי עונשי למעשי עוולה חמורים שנותנים פיצוי.

- ?

הגישה השלישית (של קולבי) מתחילה נכון. הוא מתחיל עם אבחנה חשובה בין עוולה פרטית לציבורית. יש הרבה מעשים שבהם האדם מתנהג בצורה לא ראויה וגורם נזק לזולת, שיכולים להיות עוולה גם במישור הפרטי וגם הציבורי. כל אחת מהן מצריכה תגובה שונה. הפיצוי העונשי הוא ניסיון לתת פורקן מתורבת ליצר הנקמה.

למה אנחנו רוצים לאפשר את זה?

התשובה דומה לטיעון של הולמס שמסביר למה אנחנו נותנים הגנה למי שמחזיק במקרקעין, גם אם אותו אדם הוא פולש (כמו ס' 18 של חמ"ק) אצלנו. יש לנו אינסטינקט כ"כ בסיסי להתנגד להוצאה של מקרקעין מרשותנו, שזה ברור שהאםד יגיב באלימות כאשר יקחו לו אותו. זה לא שראוי שהמשפט יגן על האינסטינקט הזה, אלא שהמשפט צריך להיות חכם ולא צודק. אנחנו רוצים למנוע את האלימות.

קולבי אומר בדיוק אותו דבר – כאשר נעשית נגדי עוולה פרטית, יש לי אינסטינקט לנקום. לכן אנחנו צריכים פיצוי עונשי, כדי לרסן את היצר. זה לא כי הנקמה ראויה.

הגישה של קולבי בודקת מה מייחד את התובע בהליך של הענשה של המזיק. הגישות האחרות הן אינסטרומנטליות לפיצוי – הניזוק הוא מכשיר להשגת מטרה חברתית כלשהי.

קולבי לא מסביר למה המשפט לא מעניש על רשלנות פשוטה.

יש עוד קושי דוקטרינרי. גם אם אנחנו מבינים למה יש לגיטימציה לאדם פרטי להעניש אדם אחר בהליך אזרחי – למה הפיצוי העונשי נכנס לכיס של התובע?

קולבי טועה בכך שהוא מנסה לקשור בין יצר הנקמה לבין האופי שמאפשר לבטא אותו במשפט. הוא חושב שבגלל שנעשה בי מעשה עוולה ונוצר בי יצר נקמה, הדרך היחידה לספק את היצר זה אם אני אגיש תביעה. זה אפשרי, אבל יכולות להיות גם דרכים אחרות. השאלה איזה מהדרכים היא הטובה או הראויה ביותר היא כמותית ולא איכותית. ברגע שהראנו שאין קשר הכרחי בין הרצון לספק את יצר הנקמה להליך האזרחי אנחנו ממוטטים לחלוטין את הטענה של קולבי לכך שפיצוי עונשי הוא לגיטימי.

אז איך אפשר לווסת את יצר הנקמה?

בתפיסות תרבותיות שונות, מי שנוקם זה אלוהים.

בתפיסות אחרות, מי שנוקם זה החמולה ולא האדם הפרטי.

אפשר להגיד שהנקמה המושלמת מבחינת הניזוק היא שהמדינה תיקח על עצמה את ההליך. כך אנחנו יכולים לנקום כפי שלא יכלונו אחרת. זה נותן ביטוי פומבי לתחושת הנקם. ההליך הפלילי הוא דרך לספק את יצר הנקמה. אפשר לטעון שהמשפט הפלילי אינו מספיק אפקטיבי, אך זהו טיעון פונקציונלי שמחליש את העמדה של קולבי.

גישה נוספת לוקחת את התובנה של קולבי – יש משהו מיוחד בעוולה, יוצרת קשר מיוחד בין המזיק לניזוק. יש ערך שהמשפט רוצה לקדם באמצעות קשירתם ביחד זה יסביר למה דווקא הניזוק יכול לתבוע את המזיק לקבל פיצוי עונשי.

ורוד - 10 ביוני

כמה הערות על נטייה מינית

הטרונורמטיביות – לא רק עם איזה מין אני מקיימת יחסי מין אלא גם לפרמטרים האחרים – גיל, מעמד, אביזרים וכו'

על פי נקבעת הנטייה המינית?

- עם מי מקיימים יחסי מין

- אל מי נמשכים

- במי מתאהבים

- על מי מתאהבים

- על מי חולמים

בכל רמה אפשר לדבר על רצף, או שני סולמות (עד כמה אתה נמשך לנשים? עד כמה לגברים?)

הרמות לא בהרכח מתאימות זו לזו. יש לנו הנחה שיש סטרייטים, גיי ובי. ראינו שפיזית ש-99% מהאנשים הם זכרים או נקבות לגמרי. בנטייה מינית החלוקה ל-3 קטגוריות היא עוד יותר מאולצת.

המחקר שעשינו: יש קבוצה גדולה של אנשים שלא נמשכת למגדר השני בכלל, בערך חצי נמשכים לשני המדרים, ומעטים נמשכים רק למגדר השני.

אנחנו מניחים שנטייה מינית משליכה על הזהות. איזה הנחות צריך בשביל לדבר על זהות מינית:

- לכל פרט יש רק מגדר אחד

- האנשים הם בקשר מונוגמי (כלומר אני יכולה לחיות כרגע עם גבר, לא עם גבר ואשה בו"ז)

- אפשר לחלק את הנטייה המינית לקטגוריות

- נטייה מינית היא קבועה (כי זהות היא קבועה)

- נטייה מינית היא בקורלציה גבוהה עם משתנים אחרים.

זהות מינית מניחה מהותנות – לכל הפרטים בקטגוריה מהות משותפת. אנחנו מחפשים משהו שיסביר למה אנשים הומואים, משהו שמשותף לכולם.

לגבי לסביות, מצאו שיש סיבות שונות: נמשכות רק לנשים, מתאהבות רק בנשים, סיבות פוליטיות. ברוב ההסברים האלה ההטרוסקסואליות היא שקופה – לא מחפשים לה הסברים.

משיכה מינית נתפסת כאחד המאפיינים של המגדר. להיות גבר זה להמשך לאשה. לכן הומו נתפס כנשי. קוראים לזה אינברסיה – היפוך. הגישה הזאת משמרת את ההטרוסקסואליות של התשוקה. המיניות ההטרו' מוגדרת במשיכה על רקע של הבדל בין גבר לאשה. ברגע שעושים אינרסיה, משמרים את זה שהמשיכה היא בין "גברי" ל"נשי".

יש הרבה מחקרים שבודקים הם לסביות דומות לגברים והאם הומואים דומים לנשים. ברוב המדדים אין הבדלים. יש מדדים בהם הומואים יותר גבריים – משהו במבנה האוזן וגודל ועובי של איבר המין.

לסביות – גם אצלן מבנה האוזן יותר גברי. מה שחשוב זה שיש המון מחקר.

בכל זאת במחקרים אנחנו צריכים לעבוד עם קטגוריות (בדיוק כמו שמחלקים כל תכונת רצף לקטגוריות).

מעבר לשני מגדרים

התפיסה המרעבית הנורמטיבית היא שיש רק 2 מגדרים. כל אחד שייך למגדר אחד. המגדר קבוע לכל החיים.

תרבויות שיש בהן יותר מ-2 מגדרים

בהודו, תאלינד, דרום פסיפיק, עומן – יש 3 מגדרים. מאפייני המגדר השלישי:

- זכרים גנטית שמתנהגים כמו נשים באופן מוקצן

- מקיימים יחסי מין עם גברים – לא נחשבים הומואים וגם בני הזוג שלהם לא

- בחל מהתרבויות הצגדר אינו סטטי

בשבטים אינדיאניים יש זכרים ונקבות שנעים בין המגדרים. פרטנרטים מינים לרוב מאותו מין אך לא תמיד

בבלקנים אשה יכולה להפוך להיות "גבר”, אך אסור לה לקיים יחסי מין עם דברים

באפריקה יש אשה שנושאת אישה ואחת מהן היא "בעל". אין קשר מיני ביניהן, ויכול להיות לכל אחת מהן קשר עם גברים. הפונקציה של נישואין וילדים היא שבטית. אבהות מושגת ע"י תדלום מוהר ולא משנה מי הוליד אותם.

טרנסקסואליות ומגדריות

ב-DSM IV נקראית GENDER IDENTITY DISORDERרצון חזק להיות במין השני, או אמונה שאתה כבר במין השני. לאינטרסקס לא יכולה להיות את הבעיה הזאת על פי ההגדרה.

אין עדויות לכך שהם לא נורמלים ברמה הביולוגית.

גם בתחום הזה יש הטייה מחקרית, יותר מחשק על גברים שרוצים להפוך לנשים M2F מאשר על F2M. יש חוסר מתאם בין הזהות המגדרית למאפיינים הפיזיים של הגוף. ההרגשה של חוסר ההתאמה יכולה להופיע בשלב מוקדם בחיים או יותר מאוחר. יכולים להמשך מינית לשני המגדרים. חלקם משנים נטייה מינית אחרי.

ההערכה היא שבערך שליש עוברים לגמרי למגדר השני – ניתוח לשינוי מין. האחרים מסתפקים בשינוי לבוש, צורת התנהגות, הזרקת הורמונים. הטרנס נאבקו הרבה שנים על הזכות שלהם לשנות את הגוף שלהם. רק משנות ה-60 זה מותר. האדם צריך לשכנע שהוא אכן שייך למגדר השני, להיות מאד סטריאוטיפי. הטרנס בוורסיה הזאת מאד משמרת את החלוקה המגדרית. בשנים האחרונות הרבה טרנס בוחרים לא לעשות ניתוח ולא להגדיר "אשה" או "גבר".

במחקר שלנו: בערך חצי שייכו עצמם רק למגדר של עצמם. חצי שייכו לשני המגדרים. כמעט כולם שייכו את עצמם יותר למגדר של עצמם.

המיון לתכונות מגדריות ו"אני"

אצל גברים – תכונות גבריות בגדול מיינו יותר מהר לעצמם. אך יש פיזור

אצל נשים – גרף כמעט סימטרי, הגיבו קצת יותר מהר לצד של האשה.

זה מראה שיש שונות ויש פיזור.

ננסי צ'ודורוב

פסיכואנליטיקנית. היא ניסתה לתאר איך ילד מתפתח להיות בן ואיך ילדה מתתחת להיות בת – ברמת האישיות. נק' המוצא שלה היא שכל התינוקות נולדים במצב של תלות בהורה שמגדל אותם. לכן התינוק מזדהה עם הדמות המטפלת ולא מבחין בינו ובין הדמות המטפלת. כיוון /שבתרבות שלנו המטפל העיקרי, בנים ובנות צרים להתפתח שונה.

אחת המשימות של התינוק זה ליצור את הגבולות בינם לבין הדמות המטפלת – ליצור עצמי נפרד. המשימה הזאת שונה כי המטפלת היא אישה. אמהות מתיחסות אחרת לבנים ולבנות. הן מזדהות יותר עם הבנות שלהן. מכיוון שהיחסים עם אמא עם הילד שלה מעוררים בה את היחסים שלה עם מי שטיפל בה, ובה טיפלה אישה. אצל בנים האמא יותר מדגישה את השוני ולכן יותר קל להם להפרד ממנה מאשר לבנות.

התפתחות בנים: לפתח הזדהות גברית שתחליף את ההזדהות עם האם. זה נעשה ע"י הזדהות עם האב או דמות גברית אחרת. הבעיה היא שהאב היא דמות רחוקה מהילד. לכן ההזדהות היא על בסיס פנטזיה של גבר. הרבה פעמים ההזדהות עם הגבר מוגזרת ע"י שלילה של הנשיות. השלילה היא גם של התלות באם והקשר אתה. הילד עושה את זה ע"י הדחקה של האלמנטים הנשיים אלצו, ודבלואציה של הנשי בעולם.

הגבריות מבוססת על הכחשה של היקשרות ותלות.

התפתחות בנות: צריכות לפתח זהות שמתבססת על ההזדהות הראשונית. אין פה משבר זהות. הן יודעות מה זה אשה ולהיות אשה. נשיות מבוססת על יחסים. יש לבנות תחושה בטוחה של הזהות המגדרית שלהן (הם לא “התחילו אשה”) ויש להן גבולות אגו יותר גמישים. יש לזה יתרונות וחסרונות. אחד החסרונות הוא הזדהות, לקיחת אחריות על אנשים אחרים, לכן עלולות לאבד את עצמן למען אחרים.

בחירת האובייקט לתשוקה מינית – בנים רוצים את אמא, ולכן הם רוצים נשים.

בנות – לפי התיאוריה הזאת הן צריכות להיות כולן לסביות. אין תשובה טובה. היא אמרה שלנשים יש תמיד הרבה קשרים משמעותיים ואינטימיים עם נשים.

איכ"ס - 8 ביוני

שטחים פתוחים והגנת הטבע

שטחים פתוחים

יתרונות נוספים – שיפור איכות המים, שיפור כמות המים, הפקדת תועלת ממינים נדירים

דיני תכנון

תמ"א 35 – דיברנו על זה. בפועל לא כ"כ מקפידים על העקרונות שלה – שמירה על שטחים פתוחים – בגלל חולשות לש דיני התכנון שלנו. למרות שבאופן פורמלי יש היררכיה, בפועל כל הזמן מגישים בקשות לשינויים והקלות בתמ"א ויש בעיה באכיפה וחוקים מיוחדים של הממשלה שעוקפים את התמ"א.

יש 3 גופי תכנון לאומיים חשובים לגבי השמירה על שטחים פתוחים:

1. הות"ל – בד"כ גורם שלילי. קיצור הליכים ואין מקום להתנגדות הציבור. זה מאפשר פגיעה מסיבית בשטחים פתוחים.

2. ס' 156 לחוק תו"ב – ולקחש"פ – ועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פותחים. כל תוכנית בשטח שהוכרז ע"י הועדה כשטח פתוח, דורשת את אישור הועדה. ועה מחוזית או מקומית לא יכולות לאפשר בנייה בשטחים האלה לבד.

3. ס' 156 לחוק תו"ב – ועחו"ף – הוקמה בשנים האחרונות, ועדה לשמירה על הסביבה החופית. הסביבה החופית מוגדרת בחוק. במקור הסמכות היתה רק על הים התיכון, לפני שנתיים הרחיבואת זה לים סוף ורוצים גם לכינרת. כל מי שרוצה לבנות או לשנות תוכנית 300 מ' מקו המים צריך את אישור הוועדה. צריך לשמור על שטחים פתוחים ומעבר חופשי של הציבור בחופים.

דינים אחרים

פק' היערות – עוסקת ביערות, לא רק מקומות עם עצים אלא מה שמוכרז כיער (נגיד אם רוצים לשתול שם יער)

חוק שמורות הטבע וגנים לאומיים ואתרי הנצחה

חופים – יש מתח מסויים בין ההסדרים לגבי החופים.

- חוק השמירה על הסביבה החופית – ס' 3-4 קובעים שחובה לצמצם את הפגיעה בסביבה החופית. ס' 5 מבטיח זכות למעבר חופשי. מעבר חופשי בחופים אינו תמיד מיטיב עם הסביבה החופית. הארגונים הסביבתיים החליטו שהם מעדיפים גישה חופשית גם אם זה על חשבון שימור של טבע.

דמי כניסה לחופים/פארקים/גנים ציבוריים

זה עוד נושא של צדק סביבתי. הצדקה של דמי כניסה:

- צריך כסף כדי לנקות ולתחזק

- גורם לאנשים להיות אכפתיים

- צדק והפנמה של עלויות – מי שנהנה משלם

- ויסות הביקוש

טיעונים נגד:

- צדק חלוקתי- יש אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם את דמי הכניסה

- המשאבים האלה שייכים לכולם ולכן לא הגיוני שיצטרכו לשלם. בדיוק כמו שהמדינה מממנת את הצבא.

בג"צ פארק רעננה – העירייה התחילה לגבות דמי כניסה לפארק רק ממי שלא תושב. בעצם זה כוון נגד הערבים שהיו מגיעים לשם כי להם אין פארקים. בג"צ קבע שזה בסדר. הכנסת עשתה חוק עוקף בג"צ וקבעה בתיקון לפק' העיריות שהן לא רשאיות לגבות דמי כניסה אלא אם יש אישור משר הפנים במקרים חריגים.

בגנים לאומיים ושמורות טבע יש הרבה פעמים דמי כניסה.

בחופים מותר לגבות דמי כניסה רק באישור מיוחד של השר. בפועל, הרבה מאד חופים גובים כסף, בד"כ בצורה לא חוקית. בכינרת יש יותר הצלחה באיסור הגבייה.

יש ערכי טבע מוגנים, שאסור להחזיק או לסחור או לפגוע בהם בלי היתר. יש הגדרה רחבה של פגיעה – לא רק הרס אלא גם שינוי של הצורה, הפרעה להתפתחות טבעית, הפרעה לרבייה. לא עושים בזה הרבה שימוש בארץ. בארה"ב חוק דומה הוא עם הרבה כח ומשתמשים בו למניעת פיתוח.

פס"ד הצבי הארצישראלי - תוכנית בנייה ברמות בירושלים. היה חשש שתפגע באוכלוסיית הצבאים. הקליניקה ביקשה לייצג את הצבי, וביהמ"ש החליט שאין לצבי זכות עמידה. שאלה היא האם זאת פרטקיטה טובה. יש לזה מצד אחד ערך הצהרתי מסויים. מצד שני, יש את האינטרסים של בני האדם. הרטוריקה של "טבע נגד אנשים" יכולה גם לשחק נגד הירוקים.

רגולציה באמצעות מידע

זאת גישה אחת מתוך קבוצת ה"גישות הרכות".

דוגמה – חוק אוויר נקי. חובה לגלות נתונים על זיהום. כשמוכרים מכוניות חייבים לפרסם כל מיני נתונים על זיהום האוויר שלהן.

איך זה עוזר?

- יש צרכנים שאכפת להם

- לא נעים שיודעים – למנהלים של החברה ולעובדים שלה

- יכול למשוך אש – חרם צרכני / ת"ל של גופים ירוקים

בחוק חופש המידע יש ס' מיוחד למידע סביבתי. הרשויות צריכות לגלות יחסית הרבה מידע – זה צריך להיות פרסום יזום (בניגוד לנושאים האחרים בחוק).

צריך לגלות את החומר המזהם ואת כמות הזיהום – זה לא ייחשב סוד מסחרי.

זה כלי שהפך פופולרי בשנים האחרונות.

יש גם ארגונים לא-ממשלתיים שנותנים תווים של הגנה על איכ"ס.

הרבה חברות חותמות על אמנות וולנטרות לשמירה על איכ"ס.

יש הוכחות אמפיריות שהזיהום מצטמצם כאשר יש חובת גילוי.

אכיפה

יש טענה שיש לנו הרבה חוקים סביבתיים ואין אכיפה. זה נכון, השאלה אם זה ייחודי לישראל/לסביבה.

פעם האכיפה היתה פרטית, דרך דיני מכרזים. המדינה התחילה לאכוף אני דיני הסביבה דרך איסורים פליליים. יש חוסר שביעות רצון מזה – תחושה שהיא מסורבלת, נוקשה מידי.

פתרונות:

- חזרה מסויימת לזירה של אכיפה פרטית

- הפרטה במובן שמסמיכים ארגונים ביבתיים לאכוף דינים

- ניסיון לאפשר אכיפה ע"י רשויות מקומיות

- ניסיון ליצור כלים חדשים למשרד לאיכ"ס.

אכיפה אזרחית

הפרה של חוק כנוביץ היא כדין מטרד ליחיד, יש גם דיני מטרדים בפקנ"ז. זה אמור לאפשר לפרטים לאכוף את החקיקה הסביבתית. בפועל לא נעשה הרבה שימוש בסס' האלה. ב-92 חוקקו את חוק מניעת מפגעים סביבתיים – תביעות אזרחיות – במטרה לעודד אכיפה אזרחית ע"י פרטים וארגונים סביבתיים.

החוק התברר כלא אפקטיבי – הסעד העיקרי הוא צו להפסיק את המפגע, וזה לא יוצר התרעה.

ס' 3 מחייב את ביהמ"ש לערוך מאזן נוחות – לא ייתן צו אם העלות למזהם עולה על הנזק

ניסו ליצור מנגנון של תביעות ייצוגיות אבל פישלו כי אין הבדל בין תביעה ייצוגים לרגילה כאשר הסעד הוא צו וגם כי זאת לא תביעה ייצוגית באמת אלא קבוצתית.

חוק התבענות הייצוגיות – קובע שאחת העילות היא תביעה לפיצויים על גרימת מפגע סביבתי. זה יחסית כלי חדש ויכול להיות שהוא ישנה את המצב.

אכיפה פלילית

יש אכיפה פלילית ברטית בדרך של קובלנות. בד"כ רק מי שנפגע מעבירה יכול להגיש קובלנה, אבל גם ארגוני סביבה יכולים.

עשו בזה קצת שימוש אבל התברר שמאד קשה לארגונים סביבתיים לנהל תביעה פלילית. אין להם סמכויות חקירה וחיפוש, הם לא מיומנים באיסוף ראיות. זאת בעיה גם אצל המדינה, כי היא שוכרת עו"ד פרטיים להגיש את התביעה ולפעמים היא נופלת כי הם לא מיומנים.

רוב המדינה נעשית ע"י המדינה. ברוב החוקים הסביבתיים יש עונשים רגילים – מאסר, קנס. יש עונשים יותר כבדים לתאגידים, למבצעים בנסיבות מחמירות ולעבריינים חוזרים. יש גם קנסות אחרים לעבירות מתמשכות. זה יכול להביא לקנסות עצומים, כי ההפרות יכולות להמשך שנים. בפועל אין הרבה מקרים כאלה.

העבירות הסביבתיות הן בד"כ של אחריות קפידה.

לנושאי משרה בחברות שמפרות את החוק יש אחריות מאד כבדה- בד"כ עובר עבירה אם החברה עברה עבירה והוא לא הוכיח שעשה כל מה שניתן כדי למנוע את העבירה.

בד"כ המדינה משתמשת בזה ככלי למו"מ – מוחקים את האחריות על נושא המשרה ומרשיעים את התאגיד.

יש גם אפשרות להוציא צווים מיוחדים במסגרת ההליך הפלילי. יש גם צווים לפני ההרשעה. הצו יכול להורות לנאשם לנקות את השטח, להפסיק פעילות. יש סנקציה של סגירת העסק. בד"כ המפר של החוק יפר גם את חוק רישוי עסקים.

במקרים שבהם העבריין לא מנקה את השטח, יש למדינה סמכות לנקות ואז לגבות את ההוצאות מהמפר באמצעות פק' מס גבייה. לא כ"כ עושים בזה שימוש.

חוק המזהם לשלם – קובע בנוסף לקנס אחר, אם האדם עבר עבירה והשיג טובת הנאה, ביהמ"ש יכול לקנוס אותו על טובת ההנאה. טובת הנאה – לרבות הוצאה שנחסכה.

חוק העונשין - ביהמ"ש רשאי להטיל קנס פי 4 מטובת ההנאה אבל זה לא יכול להיות יותר מגובה הקנס.

קנס אזרחי – קיים בארה"ב ולא בארץ. עקרונית אפשר להוכיח בו אשם אזרחי של מאזן הסתברויות. זה מקל על התביעה. זה מקל על העבריין כי אין סטיגמה פלילית.

בחוק הפרדון ס' 22 יש פיצויים לדוגמה – אם מסרבים לקחת בחזרה את הבקבוק, בעצם אין ממש נזק. לכן ניתן לתת פיצויים גבוהים.

ס' 5א לחוק הפקדון – תמריץ כספי למי שתמעד השלכת פסולת וזה מביא להרשעה.

אכיפה מנהלית

פעולות שאינן עולות לכדי כתב אישום. אם מגלים הפרה של החוק, בד"כ שולחים מכתב התראה. זה נחשב לסוג של אכיפה. יש לו השלכות מעיות בדין הפלילי כי התראה מתחילה את ספירת ימי העבירה לצורך עבירה מתמשכת. יש לזה גם השלכות בשטח – עבריין שמקבל מכתב התראה יכול להפסיק.

השלב הבא הוא שימוע.

אפשר להוציא צו לעבריין לעשות משהו, ואם העבריין לא רוצה הוא יכול ללכת לביהמ"ש.

בהרבה חוקים יש עיצום כספי – קנס שהמשרד מטיל בלי משפט. אין אפילו ברירת משפט.

העבריין צריך לפרסם מודעה בעיתון על העיצום – זה גם יוצר סטיגמה (וגם עולה לעבריין כסף). העיצום אינו מוריד מהאחריות הפלילית (אבל זה העיצום מתבטל). זה נחקק אבל עוד אין תקנות.

אכיפה של רשויות מקומיות

פק' בריאות העם – סמכות לאכוף לגבי עבירות סביבתיות

חוק שמירת הניקיון – סמכות לרשות מקומית להוציא צו מנהלי

חוק רשויות מקומיות – אכיפה סבתית – סמכויות פקחים. מחייב רשויות גדולות לאכוף את הגנת הסביבה. הקנסות הולכים לקופת הרשות – תמריץ לרשות.

ככל שמורידים סמכויות לרשויות המקומיות זה יכול להביא לאכיפה דיפרנציאלית – ברשויות חזקות תהיה אכיפה יותר טובה.

זה עוד ניסיון למצוא ערוץ אכיפה אלטרנטיבי- כי יש תחושה בהמדינה לא עושה מספיק.

לפעמים רשות מקומית שאינה אוכפת את החוק תחשב מפרה את החוק ואז ניתן להרשיע אותה – יש על זה פסיקה שלא קראנו.

המבחן – יש דוגמאות באתר. אין התחייבות למתכונת מסויימת. מותר להכניס רק חקיקה (גם אמנות).

גישות דינמיות - 7 ביוני

OCP

אטיולוגיה

זה לא גנטי. איזה דפוס הורות מביא לזה?

הורות כאוטית שלא מציבה גבולות. אין חוקיות וביטחון, לכן האדם מנסה ליצור אותם בעצמו. אז למה לא נוצרת אישיות חרדה?

מאחר שאין מודל להזדהות, האדם מפתח לעצמו מודל. כיוון שהוא יוצר מודל שמבוסס על עקרונות מופשטים (במקום להתבסס על מודל אמיתי), הם דוגמטיים ונוקשים. גם השליטה היא בעצם חסרת גבולות.

על פי פרויד – המוקד של OCP הוא בתקופה האנאלית. קוראים לה גם "אישיות אנאלית". הוא התיחס לארגון הדחפים התוקפניים. בשלב האנאלי, הקונפליקט הוא סביב שליטה בצרכים (קקי). הילד נדרש להבחין בין מה שטבעי לו למה שנדרש מהחברה. ילד שמאומן מוקדם מידי או באופן נוקשה מידי נכנס למאבק כח שבו המנצח מן הסתם זה ההורים. הילד חווה את עצמו כנשלט וחסר אונים. זה יוצר כעס ופנטזיות תוקפניות. זה גורם לילד להרגיש רע ומלוכלך. הוא מתביש. יש ניסיון לפצות עליהן ע"י שליטה, אחריות, דיוק. הצורך להרגיש נקי הופך להיות קריטי לשמירת הזהות של הילד. נוצר סופר אגו של הכל-או-כלום, סופר אגו נוקשה.

תיאורטיקנים מאוחרים פחות תהיחסו לשלב האנאלי כשלב המכונן, כי התמות של שליטה שהוא מצא שם מן הסתם מאפיינות גם את המשך ההתפתחות. סגנון הורוות שלא מאפשר מקום ליצר. מחדירים תחושת אשם לילד, כל הזמן הוא לא בסדר.

רעיונות פסיכולוגיים הורידו את דפוס ההורות הסמכותני כי הוא גורם נזקים. היום יש עדויות לסגנון הורות שלא מדבר על אשמה (אני מאוכזב ממך) אלא על בושה (מה אנשים יחשבו עליך). בחברה המודרנית הנרקיסיסטית, האספקט המוסרני מתחלף באספקט נרקיסיסטי.

כתיבה עדכנית יותר על OCP מדברת על מחסור בהערכה ואהבה של ההורים לילד, אם משום שהם קרירים ואם משום שלילד הזה יש צרכים יותר גדולים באהבה. כאשר הילד צריך הורה והוא לא זמין, זה מעורר כעס. כעס ותלות נחווים כמסוכנים. אי אפשר לבטא את הכעס, אך אפשר להשליך אותו על הסביבה, וזה תורם לחוויה של העולם כמסוכן. לכן רואים אדישות.

למה הם וורקוהוליקים? אמונה שצריך להתאמץ בשביל לקבל אהבה והערכה, צריך להגיע להישגים. הוורקוהוליות היא משהו כפייתי. האדם לא נהנה מחדוות היצירה.

הדינמיקה צא מוגבלת לרמה מסויימת של ארגון אישיות

השוואה לאישיות סכיזואידית לאישיות סיכזו יש עולם פנימי עשיר ולOCP לא

אישיות דכאונית

קשר ברור בין הפרעה בציר 1 לציר 2. האם אישיות יוצרת הפרעות או שהפרעות יוצרות אישיות? אולי מבר דכאוני הוא הקצנה של האישיות? האם יש לי דיכאון או שאני דיכאוני?

ה-DSM שם את הדיסתימיה כהפרעה בציר 1 במקום בציר 2.

הגדרה על פי ה-PDM

יש פרהדיספוזיציה גנטית.

מתח מרכזי – יחסים עם אובייקט, דיון האם אני רע או טוב (התשובה היא רע), פיקסציה אוראלית – תלות במערכות יחסים, התמכרויות לאוכל/סיגריות וכו'.

רגשות – כעס על עצמי כי אני רע, עצב, אשמה (על הנטישה)

פרויד אמר שדיכאון קשור לאובדן – אבל (GRIEF) לא מעובד, כעס על האובייקט שעזב, כהגנה הכעס מופנה פנימה. יש שנאה עצמית וירידת ערך. יש תחושה של אובדן וחוסר.

אמונות על העצמי – אני רע/חסר

אמונות על האחר – אנשים שמכירים אותי ינטשו אותי

הגנות – אינטרוייקציה (הפנמה של אובייקט שאבד, האדם מרגיש חסר ולכן מפנים את האובייקט, גם אם המשמעות היא הפנמה של אספקטים שליליים שקשורים באותו אובייקט או בחווית הכאב בזמן האובדן).

על פי קליין, אינטרוייקציה שמאפיינת אישיות דכאונית מתבטאת בהפנמה לא מודעת של השנאה. המאפיינים החיוביים נזכרים – זה אובייקט אהוב – אבל השליליים נשרים כחלק מהעצמי.

החוויה של אובדן לא בהכרח התרחשה במציאות.

מתוך התחושה של חוסר ערך עצמי וחוסר אונים, מתקיימת אידיאליזציה של אחרים. האידיאליזציה מפחיתה עוד יותר את הערך העצמי.

סוגי משנה – קשור באשמה; קשור ביחסים (חושש שיעזבו אותו).

גורמים קשורים בהווצרות דינמיקה דכאונית

- אבדן

- משפחה שלא מאפשרת להתאבל על האובדן. אבל ודיכאון הם דומים, אבל אם רוצים למנוע דיכאון צריך לבטא אבל.

- עובר במשפחה – כשלהורה יש דיכאון, הילד מרגיש אשם וגם ההורה לא זמין

מקוויליאמס אומרת שבחברה המודרנית שיש בה הרבה ניתוקים וחוסר פניות של ההורים, זה לא מפתיע שיש הרבה דיכאון, אובססיביות ועזרה-עצמית.

עבודה - 7, 9 ביוני

יחסי עובד-מעביד

המשך מבחן השליטה והפיקוח:

אם עובד צריך הכשרה מהמעביד זה איניקציה שהוא עובד

הופעת העובד בעץ הארגוני

הפסקת קשר העבודה – המעביד רשאי לפטר עובד, ועצמאי נמצא ברמה יותר גבוהה מול המעביד.

משתמשים במבחן הזה לפעמים כחלק ממבחן ההשתלבות ולפעמים בנפרד. זה לא ממש משנה. היום יש יותר משקל למבחן ההשתלבות.

בכל מקרה המבחנים משמשים כמכלול - “כשלון" באחד מהם לא אומר שהאדם אינו עובד.

מבחן ההשתלבות

הפן החיובי – יש מפעל שניתן להשתלב בו. לא צריך להיות מקום ייצור, ניתן להיות מקום שנותן שירותים, למשל רשות מקומית (פס"ד דעבול).

פס"ד דעבול – למטפלות יש הרבה שק"ד בהפעלת המשפחתון. כאשר הן חולות הן צריכות להודיע לעירייה, והן מתחשבנות ביניהן להחזיר כסף למי שהחליפה. העירייה נותנת להן צעצועים אבל הם נשארים בבעלות העירייה. המטפלות צריכות להיות בעלות דירה. התשלום החודשי שההורים משלמים נקבע לפי העירייה. חלק מהילדים מסובסדים ע"י העירייה, והתשלום עליהם מגיע מהמדינה.

האם העובד השתלב באופן רגיל במפעל? האם הוא עושה חלק ממה שהמפעל עושה? זאת שאלה בעייתית – האם עובדת ניקיון היא חלק מהפעילות הרגילה של האוניברסיטה? זאת שאלה פוליטית.

העירייה אומרת שלא היה ניתן להעסיק את עובדות המשפחתונים בעבודות אחרות בעירייה, הן לא היו קשורות לוועד העובדים, לא קיבלו תלוש משכורת. לכן הן לא עובדות.

פס"ד פרידלנד – רופא שעובד עבור קופ"ח אחת. ביהמ"ש אומר שליבת הפעילות של קופ"ח היא מתן שירותים בקופה. לכן הוא לא נחשב עובד.

העובד צריך להיות חלק מהמערך הארגוני. צריך שיהיה אפשר להשתמש בו למטרות שונות. צריך שהוא יקבל שי לחג ויוזמן להרמת כוסית.

הפן השלילי – מסתכלים יותר על העובד ופחות על המפעל. רוצים לוודא שאין לו עסק עצמאי משלו ושהוא תלוי במעביד לפרנסתו.

מי נהנה מייעול העבודה? בפס"ד דעבול כאשר המטפלת חוסכת בהוצאות היא נהנית מזה.

מי נושא בסיכונים כלכליים? עצמאי נושא בהם יותר מעובד.

בעלות על אמצעי הייצור – בדעבול הדירה היתה של המטפלות. המטפלות טענו שתכלית הדירה היא לגור שם, זה לא ממש בעלות על אמצעי הייצור. ביה"ד אומר שזה לא סותר.

בפרידלנד, אחת השאלות היתה שהרופא רכש ציוד רפואי. נציג הציבור אמר בדעת מיעוט שהעובדה שהרופא רכש את הציוד מלמדת שהוא היה שבוי חוזית בידי הקופה. היה יותר זול אם הקופה היתה רוכשת את הציוד בשבילו. הוא אולץ לקיים את הדרישה הזאת כדי לקבל את הלקוחות של הקופה.

מבחן השליטה והפקיוח ומבחן ההשלתבות הם המבחנים הקלאסיים. ב-15 שנה האחרונות התפתח מבחן משוכלל יותר – המבחן המורכב/המעורב. המבחן הזה מוסיף עוד שאלות שאפשר לשאול על יחסי העבודה. גם אלה לא תנאים מוחלטים.

האם יש קשר אישי בין מבצע השירות והמעביד – האם האדם שנותן את השירות הוא, והוא בלבד, מצופה לתת אותו. ברוב יחסי העבודה הרגילים אי אפשר לשלוח מישהו אחר במקום. גם זה מבחן מוגבל – היה צוללן של תאגיד המים בישראל. הוא היה הצוללן היחיד במשך 25שנה. ביה"ד קבע שאם הוא שלח את הבן שלו מידי פעם זה לא אומר שזה לא יחסי עובד מעביד. מבחינים בין העזרות בהיקף שולי להיעזרות בהיקף רחב.

סיווג העובד בביטוח לאומי, מס הכנסה, מע"מ.

החוזה בין הצדדים – האם הוא מציין שלא מדובר בעובד? שמדובר בקבלן? זאת לא שאלה מכריעה, בעיקר קשורה להעברת נטל ההוכחה.

בעבר היתה לביה"ד תמונה דיכוטומית. גם עם המבחן המורכב, התוצאה של ביה"ד היתה או שמדובר בעובד, ואז כל ההשלכות של זה חלות עליו, או שמדובר בעצמאי.

היו מספר חריגים לתפיסה הבינארית – שנחשבו בין עובד לעצמאי: חברים באגודה שיתופית, בעלי מעמד מכח הדין כמו ראשי עיר, אנשי צבא קבע, מתנדבים.

ההבחנה הזאת היא גסה ושרירותית. יש לה השלכות מאד רציניות. זה גרם לביהמ"ש ליטות לא להכיר בעובדים.

פס"ד סרוסי – שבירת הבינאריות ויצירת קטגוריות ביניים – אנשים שהם לא עצמאיים או עובדים באופן מובהק.

למשל – הפסיק הכירה בפרילנסר (“משתתף חופשי"). פס"ד צדקא – מתקיים לגביו מבחן ההשתלבות בהיבט השלילי אבל לא החיובי. הוא תלוי בגל"צ לפרנסתו אך הוא לא חלק מהמערך הארגוני (כי הוא הכתב שלהם בלונדון). על פרילנסר חלים חלק מדיני העבודה.

איזה חלק? על כל הקשר, שואלים מה התכלית של החוק, ובודקים האם התכלית מתקיימת בעניינו של הפרילנסר. מוביל לפחות ודאות אך יותר גמישות.

ליצירת קטגוריות ביניים יש שני היבטים:

1. זיהוי יותר סוגי התקשרויות כיחסי עובד-מעביד

2. הכרה בעובד רק לתכליות מסויימות

פס"ד סרוסי – סגן מועצת העירייה, מונה כיוון שנבחר (מכח הדין). הוא עזב עבודה כדי לעשות את זה. הוא עבד בשכר ושילמו עליו ביטוח אבטלה. עכשיו הוא רוצה לקבל דמי אבטלה. המב"ל טוען שאין חוזה עבודה ולכן אי אפשר להכיר בו בעובד.

ברק בוחר בפרשנות תכליתית. ההגדרות צריכות לעבוד עבורנו ולא להפך. לכן צריך לבדוק האם לתכלית דמי אבטלה צריך להכיר בו כעובד. התשובה היא שכן. כיוון ששלמו עליו ביטוח אבטלה ההכרעה לא תשפיע על תקציב המב"ל. ברק לא אומר שכל דיני העבודה יחולו עליו לכל דבר ועניין. ברק מדגיש שההכרעה בעניין סרוסי לא אומרת שכל נבחרי הציבור יוכרו כעובדים לצורך דמי אבטלה. צריך לבדוק כל מקרה לגופו.

במקרה שלו, הוא איבד מקום עבודה כשהפך להיות נבחר ציבור ולא מוצא עבודה אחרת.

דורנר מסכימה עם התוצאה של ברק אך מעדיפה את המודל הבינארי. היא חושבת שצריך להכיר בסרוסי כעובד. היא רוצה לתת הגנה רחבה יותר לעובדים.

לסיכום ההלכה – אדם יכול להחשב עובד בהקשר אחד אך לא בהקשר אחר.

גרוסקופף – חברת "אני בע"מ". אדם הקים חברה כדי שיעסיקו אותו בבנק. הוא היה העובד היחיד ובעל 99% מהמניות. השאלה היתה האם מגיע לו דמי אבטלה. השאלה היתה האם הוא עובד של עצמו.

ביהמ"ש בוחן את האותנטיות של ההסדרים. החברה שילמה עליו דמי ביטוח לאומי. הוא לא ניסה להתחמק מתשלום מס – לא היתה פה פיקציה.

סיכום – מיהו עובד?

1. הפעלת המבחן המורכב

1. מבחן השליטה והפיקוח

2. מבחן ההשתלבות

3. השאלות הנוספות

2. אם מדובר בעובד – חלים עליו כל דיני העבודה

3. לא מדובר בעובד – לא חל עליו אף כלל מדיני העבודה

4. מדובר בקטגוריה אחרת, למשל פרילנסר -

1. האם זאת קטגוריה אותנטית? אם כן, עוברים למבחן התכליתי

2. אם לא – זה עובד.

דוגמאות להכלת המבחן התכליתי:

גרוסקופף – ביה"ד בודק את תכלית דמי האבטלה, ואומר שתשלום דמי אבטלה לאדם כמוהו יממש את תכלית דמי האבטלה. ברגע שבנק לאומי הפסיק להעסיק אותו, אין לו מקום עבודה אחר.

שדות – עבודת אסירים. האסירים עבדו במפעלים שהיה להם קשר עם השב"ס. הם טענו שצריך לשלם להם שכר מינימום. השב"ס נהג לדרוש מהמפעלים שישלמו שכר מינימום אבל בשלב כלשהו החליט להתיר להם לשלם פחות כדי לתמרץ מפעלים לעבוד עם אסירים. יצא שמשלמים להם20% פחות. בג"צ מיישם את הלכת סרוסי – לא מדובר פה בעובדים לכל דבר, זאת לא פיקציה - נבדוק את תכליות חוק שכר מינימום. התכליות של החוק במקרה זה לא מתקיימות, כי החוק נועד לאפשר לעובד לממן את הוצאות מחייתו, והאסירים ממומנים ע"י השב"ס. המשפחות שלהם זכאיות להבטחת הכנסה. אבל, בג"צ מוסיף שחקיקה אחרת, כמו בטיחות בעבודה, עשויה לחול על אסירים.

המבחנים משקפים תפיסות ערכיות. ביהמ"ש שואל לאיזה תוצאה חברתית אנחנו מנסים להגיע.

זה טוב כי:

- נותנים זכויות לאנשים שעבר לא קיבלו

- היחסים בין הצדדים נבחנים באופן מדוייק יותר

- ההתרפקות הנוסטלגית על ודאות היא פיקטיבית

זה רע כי:

- אבדן הוודאות הוא רע

- יכול להיות שחלק מהאנשים שהיו צריכים לקבל את כלל הגנת דיני העבודה נפגעים כי הם יקבלו רק חלק.


אחריות נזיקית בשביתה - חזרה

ס' 62 פוטר את ארגון העובדים מתביעה על גרם הפרת חוזה. כאשר הארגון אומר לעובדים לשבות, המעביר לא יכול לתבוע את הארגון בטענה שהוא גרם להם להפר את החוזה.

במקרה של שביתה בלתי מוגנת בסקטור הציבורי – החסינות הנזיקית לא תחול. זה קרה בעבר פעם אחת במקרה קצא"א.

לגבי מערכת היחסים בין המעביד ללקוחות: שביתה גורמת להפרת חוזה בין המעביד ללקוחות. האם הם יכולים לתבוע את הארגון או את העובדים על גרם הפרת חוזה? לצורך ס' 62, העובדים והמעביד הם ישות משפטית אחת, ולכן לא קיימת העוולה.

לכאורה יש פה הגנה משמעותית של זכות השביתה. אבל - רשימת העוולות בפקנ"ז היא גדולה, ועוולת גרם הפרת חוזה היא יחסית משנית. אין חסינות מתביעה של הארגון או העובדים מתביעה על רשלנות או הפרת ח”ח. עד עכשיו לא ראינו כמעט תביעות על העוולות האלה. מה שראינו זה:

1. שביתה בנמל אשדוד – יבואני רכב תבעו את ההסתדרות כי היא חסמה את הנמל.

2. עמנואל - שביתת המצילים. היתה שביתה כללית בכל הארץ, מ-2 בצהריים כל יום. ביום האחרון של שנת הלימודים כל הילדים הלכו לים אחרי הלימודים. אחד הילדים טבע, והם תבעו את העירייה, המדינה, ההסתדרות וגם מצילים ספציפיים שהיו מובילי השביתה ברשל"צ. הם תבעו על רשלנות. לטענתם גם אם זת שביתה כדין יש חוב"ז של השובתים וכל מי שאחראי כלפי מתרחצים.

1. העירייה היתה צריכה לשים יותר פקחים בחוף כדי להזהיר, ולגייס מצילים חלופיים (למרות שזה “שבירת שביתה”).

2. ההסתדרות – היתה צריכה לאשר חריגה מהשביתה, למרות שזאת שביתה כדין. היא היתה צריכה לחשוב את מי היא מסכנת. צריך לעשות איזון בין זכות השביתה לבין הזכות לחיים.

3. המצילים – לא חויבו בנזיקין

במקרה של שביתה חלקית:

דרך אחת של המעביד להתגונן בזמן שביתה זה השבתת מגן. דרך אחרת היא חוזית – המעביד יכול לומר שהוא לא מקבל את ההצעה של העובדים לכרות חוזה זמני לעבודה במתכונת חלקית. במקרה הזה הוא לא יתן להם לעבוד בכלל והם לא יקבלו שכר. הוא יכול כמובן גם לעשות איתם מו"מ לגבי מאפייני השביתה.

את הדוגמה לגבי מטרודן צריך למחוק – היא לא רלוונטית כי היא על שביתה מלאה.

מיהו מעסיק

פעם, אם היינו מזהים שמישהו עובד, היה ברור מי המעסיק שלו. היום מפרידים את השאלה מיהו עובד מהשאלה מיהו המעסיק. השאלה מתעוררת כאשר יש יחסים משולשים – מעסיק פורמלי שמולו נחתם החוזה (מעסיק חוזי), משתמש בפועל שנהנה מהעובד ועובד. המעסיק הפורמלי יכול להיות חברת כ"א או חברת שירותים. במקרים האלה בד"כ ברור שהאדם עובד, השאלה של מי. מי צריך לתת לו את הזכויות?

- על מי מוטלת אחריות נזיקית במקרה של תאונת עבודה?

- במקרים שבהם הקבלן נעלם וחייב שכר לעובדים – האם הוא יכול לגבות את תשלום השכר מהמשתמש בפועל?

- זכויות קוגנטיות שתלויות במעסיק – מי אחראי עליהן? אם עובד דרך חברת כ"א מועסק בשירות המדינה, זה חשוב לעניין הזכויות שלו איזה הסכם קיבוצי יחול עליו – של עובדי מדינה? של עובדי כ"א?

כאשר מדובר בעובד שהוא באמת זמני, זה לגיטימי. אבל כאשר העובד הוא קבוע, וזה קצת פיקטיבי להעסיק דרך חברת כ"א. לכן לגיטימי להטיל אחריות על המשתמש

איך בודקים מיהו המעסיק?

עד שנות ה-80 השאלה היתה עם מי חתם העובד את החוזה. העובד חתם עם הקבלן לכן הוא נחשב מעסיק. בראשית שנות ה-90 ההלכה התחילה להשתנות.

פס"ד כפר רות – החליף את הגישה הפורמליסטית במבחן מהותי מורכב.

הקיבוץ מזמין עובדים מהשטחים מ"ראיסים". לא ממש אכפת לו מי העובד, הוא רק צריך עובדים כלשהם. אלהרינאת אומר שצריך להכיר בו בתור עובד. ביה"ד קובע חזקה עובדתית שהופכת את הכלל הפורמלי – מי שמשתמש בכח העבודה הוא המעסיק. ביהמ"ש מפעיל את המבחנים וקובע שאלהרינאת הוא עובד של כפר רות. הקבלנים גייסו אותו והעבירו לו כספים. כפר רות פיקח על העבודה, קבע את גובה השכר, סיפק ציוד ויכל לפטר. הקשר האותנטי הוא עם כפר רות. האם פסה"ד נכון רק לאותו עובד? ביה"ד לא נכנס לשאלה בצורה מפורשת, אבל אפשר להבין שהיא חלה על כל העובדים שהיו מגיעים באופן קבוע רוב ימות השנה.

זה לא יחול על עובדים עונתיים.

המבחן המורכב – אינו בינארי, יש לו הרבה רכיבים והמשקל של כל אחד מהם נקבע בהתאם לנסיבות.

1. כיצד ראו את הצדדים את היחסים ביניהם

2. מי אחראי על תנאי העבודה – שכר, שעות, חופשות, קבלה לעבודה ופיטורין

3. דווח למס הכנסה

4. בעלות על הציוד, חומרים, כלי עבודה

5. משך העבודה אצל המשתמש

6. האם למעסיק החוזי יש עסק משלו שבו העובד השתלב? במקרה זה לא כי גם הראיסים עובדים

7. הבחנה בין עיסוק גרעיני לפריפריאלי – האם העבודה שלשמה נשכר העובבד היא במסגרת העיסוק העיקרי של המשתמש, או לשם ביצוע פרוייקט צדדי/זמני.

אנחנו רואים העברה של משקל גדול יותר לזיקה בין העובד לבין המשתמש. השאלה בין מי למי קיים החוזה פחות רלוונטית. אנחנו מכירים ביותר סוגים של קשרים וחבויות בין עובדים למשתמשים בפועל. יצאנו מהמודל הבינארי – אנחנו יכולים לקבוע שהמשתמש הוא המעביד לצורך מסויים בלבד.

פס"ד מ.ב. תשלובת הבניה של הקיבוץ הארצי – עסק בעובדים אצל קבלן בנייה באתר בנייה של הקיבוץ הארצי. הקבלן ברח לחו"ל והם מצאו את עצמם בלי משכורת. הם תבעו את המשתמש. האם הם יכולים? ביה"ד קבע לטובתם (3 נגד 2) – גם אם לא נחתם חוזה עבודה עם המשתמש בפועל, ע"פ כפר רות היו פה יחסי עובד-מעביד בין העובדים לתשלובת הבנייה.

יש התפתחות פסיקתית שיוצרת את הרעיון של מעסיקים במשותף – חבות ביחד ולחוד. הם המשתמש לא רוצה לשאת בעלויות ההעסקה פעמיים, הוא צריך לוודא שהם יקבלו זכויות מהקבלן. זה גם רעיון של כיס עמוק שהעובדים יכולים להפרע ממנו וגם ניסיון לדרבן את המשתמשים לדאוג לפרקטיקות העסקה הוגנות מצד הקבלנים.

פס"ד שמואלוב – מנקה בבנק שלא ממש היתה קיימת. עולה חדשה שעבדה עם בעלה ולא היתה רשומה, לא קיבלה תלוש. הבנק ידע שהוא מעסיק 2 אנשים עם תלוש אחד (שכר של אחד). ביה"ד הטיל אחריתו לע הבנק כמעסיק משותף (יחד עם חברת כ"א). הבנק צריך לשלם לה רק זכויות מינמליות – חוק הגנת השכר, חופשה שנתית – זה מה שהיא ביקשה. ביה"ד אומר שאם אנחנו מסתכלים על התקיימות מבחני "מיהו מעסיק" של כפר רות, אנחנו מוצאים שלבנק היו מעט מאפיינים כמעסיק.

פס"ד שפיר – היה עובד בחברת נתיב שעוסקת בהקמה והחזקה של מערכות תעשייתיות. היא שלחה אותו לעבוד כחשמלאי במפעלי ים המלח. המפעלים תמיד ביקשו שהוא יעבוד שם. באישזהו שלב שפיר ביקש העלאה בשכר. הם אמרו לו שזה לא אפשרי, אבל הם יכולים להעסיק אותו כעצמאי. כך יש פחות עלויות למעביד. נכרת חוזה חדש. שבו כתוב שהוא קבלן עצמאי, אך העבודה נשארת זהה לגמרי. הוא משלם מס הכנסה בעצמו, לא מקבל שכר. אחרי 9 שנים בעבודה מפעלי ים המלח מסיימים את החוזה עם נתיב והוא נותר ללא עבודה. נתיב מציעים לו עבודות אחרות אבל רק אחרי הרבה זמן ובשכר יותר נמוך. שפיר מחליט לעזוב את נתיב, והוא טוען – צריך להכיר בו כעובד על כל התקופה. הוא רוצה פיצויי פיטורין ודמי אבטלה.

האם הוא עובד או קבלן עצמאי? הוא נחשב עובד בכל התקופה. אין שום שינוי מהותי במאפייני העבודה בין התקופות. תשלום מס הכנסה הוא רק אחת האינדיקציות ומבחינה מהותית הוא לא הפך לקבלן.

מה המשמעיות של זה? לפי הדין הישן, המשמעות היתה שמגיעות לו כל הזכויות בנוסף לכסף שקיבל (על פי חוק הגנת השכר). זה גורם לנו להרגיש חוסר נוחות מבחינת תו"ל של שפיר. הוא הסכים לחלוטין להיות קבלן וצריך לשאת בתוצאות. יש חשש מע"ע – לא ראוי שיקבל את כל מה שעובד צריך. לכן, יתנו לו את התנאים של עובד אך יקזזו את ההפרש בין השכר הנהוג לבין השכר שקיבל.

ההתפטרות שלו היא בשל הרעת תנאים וצריכה להחשב לפיטורין. לכן מגיעים לו פיצויים. עובד יכול לתבוע פיצויי פיטורין גם אם חברת ב"א מיעה לו עבודה אחרת – אם עבד אצל המשתמש תקופה ארוכה. יש פה תמריץ לחברות כ"א להעסיק עובדים תקופה קצרה בלבד.

מיהו המעסיק?

מפעלי ים המלח פיטרו אותו. הם טוענים שהם אל פיטרו אותו אלא החזירו אותו לנתיב. לכן נתיב צריכה לשלם פיצויי פיטורין. ביה"ד מסכים.

ביקורת על הפסיקה – זה לא הגיוני כי זה סותר את המדיניות בפסיקה, זה פוטר את המשתמש מהחובה לשלם פיצויי פיטורין. מצד שני, החיוב של נתיב בפיצויים הוא דרך לעודד את הקבלן לעסוק רק בהעסקה חלקית. העסקה במשך 9 שנים מקיימת חובה לפיצויי פיטורין.

המבחן – כמו מבחנים משנים קודמות.