19 באפר׳ 2009

תאגידים - 19 באפריל

הגינות פרוצדורלית מדברת על כך שאורגן בלתי תלוי יאשר את העסקהרוצים שהעסקה תהיה דומה ככל האפשר לעסקה בין צדדים זרים – ARM'S LENGTH TRANSACTION.

לשים לב שמבחן ההגינות המהותית הוא הרבה יותר מחמיר ממבחן סבירות.

אם העסקה אינה חשודה באינטרס אישיאז לא דורשים סבירות אפילואלא יש חזקה של סבירותיש חזזקה שנושא המשרה הפעיל שק"ד עסקי סביר.

סוגי עסקאות

עסקת מיזוג – MERGER – מיזוג מוגדר כעסקה בה חברה אחת מעבירה לחזרה השניה את כל הנכסים שלה ונעלמת מהעולםיש רווחי חיבור – זה רווח לגיטימי כיוון שאף אחד לא מתעשר ע"ח מישהו אחרהעוגה גדלהלמשלאם יש שני עסקים מתחריםאם ממזגים אותם אפשר לחתוך חלק מההוצאותיש רווחי חיבור לא טובים – מונופולים – העלאת המחיר מביאה להורדת הביקושאבל הרווח הכולל יותר גדולקשה מאד להבחין בין מיזוגים שמונעים ע"י רווחים מונופוליסטיים וכאלה שמונעים ע"י רווחי חיבורפעם אסרו מיזוגים בכללהיום מרשים אבל יש פיקוח של רשות ההגבלים.

בעלי המניות בחברה המתמזגת מקבלים בתמורה כסף או מניות בחברה החדשה.

LBO – רכישה ממונפת. זוהי עסקת מזומניםבעל מניות שרוצה להישאר במיזםיכול לקנות מניות של החברה הרוכשתמה שמיוחד הוא דרך האישור של העסקה.

כלל קניין – אי אפשר לקחת ממני את הנכס אלא בהסכמתיזוהי זכות שתקפה כלפי כולי עלמא.

כלל LIABILITY – אפשר לקחת בכח אבל אפשר לקבל פיצויים מביהמ"ש.

דיני המיזוגים עברו מכלל קניין לככל אחריותבמיזוג שיש בו ריוווחי מיזוגתיאורטית היינו חושבים שבעלי המניות היו מסכימיםהבעיה היא שתמיד יש את מי שחושב שהמחיר לא מספיק טובזאת לא בהכרח סחטנותלכן בהתחלה כולם או כמעט כולם היו צריכים להסכים למיזוגבשנת 2000 שינו את החוק כך שיש כלל אחריות – רוב רגיל של הדירקטוריון והאסיפה הכללית יכולים לקבל את העסקה ברוב רגיל והיא תיכפה על כולםמי שלא מרוצה יכול ללכת לבימ"ש ולטעון שלא שולם שווי הוגן. APPRAISAL RIGHT – סעד הערכה.

מאיפה מגיע הכסף לשלם לבעלי המניותבעסקה כזאתלא כל הרכישה ממומנת מהכסף של החברה הקונה אלא מאשראי של הבנק/הציבורקוראים לזה אג"ח זבלכדי שהעסקה תצא לפועלצריך לתת מחיר טוב לבעלי המניות שמוכרים החוצהזאת סיטואציה לא מוכרתכי בהלוואה רגילה בודקים גם כמה הנכס שווה (כדי שתהיה בטוחה), ובעצם כאן מקבלים הלוואה שעולה על שווי הנכסהעקרון הזה מאפשר ל"עכברים לבלוע פילים". יחס מינוף של 100% - כאשר כל הכסף להשתלטות בא מהלוואות.

בסמיתנוונגרסון, זה מה שקרההמנכ"ל הגיעה לגיל פרישה וחיפש מישהו שיקנה את המניות שלו עם פרמיההוא פגש מישהו ממשפחת פריצקרופריצקר אמר שאם הוא יגייס את ההלוואה אז הוא יקנה ב-55$ למניההם חתמו על זה באופן לא-פורמליפריצקר קיבל את ההלוואהוהמנכ”ל ביקש אישור לעסקהאישרו לו בהנהלהוהדירקטוריון אמור לפקחזאת עסקה בין צדדים זריםלחצו על הדירקטורים והם אישרובאסיפת בעלי המניות אישרו גם כןהבעיה שבינתיים הופיע עוד קונה שהציע 56$. עכשיו היה צריך להסביר למה מכרו ב-55. הם לא יכולים להסביר שזה בגלל החוזהכי הוא היה לא-פורמליהם ניסו להסביר ולתרץסמיתהוא בעל מניות שהגיש תובענה ייצוגית ואמר שיש פה הפרה של חובות האמוןבביהמ"ש המחוזיכיוון שהעסקה בין צדדים זריםהחובה היא של זהירותחזקת ה-BJR. המחיר של 55 הוא סבירמה גם שהקונה השני הגיע יותר מאוחרבערעור סמית ניצחנקבע שהיתה הפרה של חוב”זבדיקת הBJR הם לא רק היעדר ענין אישי אלא גם שק"ד מיודע ומכווןמה שחסר בעסקה הזאת הוא היידוע – אי אפשר להגיד שאישור מכירה של מיליארדים בשעתיים הוא מיודעהוא צריך לברר מידעלנהל מו"מ וכו'. התיק חזק למחוזיונקבע שהפיצוי הוא 1$ למניהוהדירקטורים היו צריכים לשלם את זה – סה”כ 21 מיליוןבעקבות זה חוקקו את הסשהוא כמו 259 בחו"ח – אפשר לתת פטור בתקנון מהפרה של חוב"זבפועל כולם נותנים פטור.

ביהמ"ש של דלוור שינה את הפרקטיקה של המיזוגיםכי הוא שידר שהוא לא מאמין למי שאומר שאין עניין אישימי שכיסה את הפיצויים בסופו של דבר הוא פריצקרכנראה שהיה שם משהו מסריח...

באותה עסקה נקבעו הסטנדרטים של הערכת שווי הוגן – לא רק על כמה מישהו מוכן לשלם אלא בוחנים את השווי הפנימי של החברהשווי הנכסים של החברה צריך להצדיק את המחיר (לא שווי שוק אלא תקבולים צפויים).

מאז עברו 20 שנה וביהמ"ש לא חזר על פסה"דלכן עדיין אפשר להגיד שהאחריות של חוב"ז אינה מאד רחבהגם לא מאשרים עסקאות כאלה בלי לקבל הערכת שווי – FAIRNESS OPINION.

באופן מסורתימעמתים את העסקה בין צדדים זרים עם ממיזוג של חברה-בת אל תוך החברה-האםלמשלחברת-אם יכולה למזג אליה חברת-בת שהיא ציבוריתשזה יותר נוח מלקנות אותה בשוקאם המשפט לא היה מתערבהינו במצב של עסקה חד-צדדיתמי שמינה את הדירקטורים של החברה הבת זה חברת האםבלי התערבות המחיר היה נמוך מידיאין ייצוג לבעלי המניות מהציבורעל יסוד עסקאות כאלה התפתח מבחן ההגינות המוחלטתלכן צריך אורגן בלתי תלוי (בלתי תלוי בחברה האם), זה יכול להיות כל מיני אורגנים. + הגינות מהותית – החברה האם צריכה לשלם את המחיר הכי גבוה על חברת הבת.

הדין הישראלי עשה חיבור של הדין האנגלי והאמריקאיכמו האנגלייש הפרדה בין חוב"ז לנאמנות (ס' 252-254). ישהסדר מיוחד שנקרא "עסקאות בעלי עניין". ההסדר אומר שכאשר יש עניין אישי צריך להגביר את הפיקוחבאנגליה אסור לגמרי ובארה"ב יש את השיטה הנ"ל – בישראל נדרשים הליכים מיוחדים לאישור מראש (ס' 268-284).

בעסקה בין החברה לבין נושאי משרה (דיקרטורים או בעלי שליטה), או בין חברת אם לחברת בתמוודאים שהאינטרסים של שני הצדדים יהיו מיוצגים ע"י חיוב של אורגן בלתי תלויהדין הישראלי מפרט בדיוק מי זה האורגן הזהאם נושא המשרה נגועמי שמאשר זה הדירוועדת הביקורתאם דירנגועהמאשר הוא האסיפה הכלליתאם בעל השליטה נגועיידרש אישור של ועדת הביקורתהדירושליש מבעלי המניות שאין להם אינטרס בעסקה (“דרישת השליש"). אם יקבלו את תיקון מס' 10 זה יהיה רוב ולא שליש.

לשיעור הבא לקרוא – 268-284 בחו"ח


תרגיל

לגבי העבודההחלטה של אסיפה כללית – אותם שיקולים כמו בשינוי התקנוןהפסיקה לא בהכרח רלוונטיתיש משהו בעייתי בהחלטה עצמה.

ס' 20(ב– מאפשר לשריין הוראותאסור לשנות הוראה משוריינת אלא ברוב הדרושלמשלאם רוצים לשריין את סמטרות החברהכותבים הוראה בתקנון שצריך 65% כדי לשנות את מטרות החברהכדי לשריין את ההוראה צריך רוב של 65%. זה הרוב המוצענניח שרוצים לשנות את ההוראה בחזרה ל-51% - הרוב המסויים הוא הנמוך לכן הולכים לפי הרוב המוצע שהוא גבוה יותר.

נניח שיש סא שמשריין סב ברוב מסוייםאם רוצים לבטל את סבהאם אפשר לעשות זאת דרך שינוי סא ברוב רגיללפי החוקאי אפשר לעשות את זהכל סעיף שמשריין הוא משוריין מתוקף החוק.

ס' 22 – אומר אותו דבראבל שאפשר לשריין גם בחוזה חיצוניכל נושה יכול לדרוש הגבלת שינויים בתקנוןגם כאן אפשר לעשות את זה רק אם יש רוב כמו ב-20(ב).


תכלית הפירמה המסחרית

ס11 – התכלית היא לפעול ע"פ שיקולים עסקיים להשאת רווחיהמותר לשקול אינטרסים נוספים חיצוניים שלא ברור איך הם עולים בקנה אחד עם עשיית הרווחים.

הגישה הקלאסית היא שמותר לשקול רק את מיקסום הרווח של בעלי המניותהגישה המודרנית (פרוגרסיבית, CSR), אומרת שהחברה צריכה לקדם את האינטרסים של קהילות אחרות שהיא באה איתן במגעעובדיםספקיםציבור.

ס' 11 לא אומר אם "ניתן להביא בחשבוןכל עוד פועלים לפי הגישה הקלאסיתאו שהשיקולים של הגישה המודרנית צריכים לגבור.

האם תרומה היא פילנטרופיה טהורהזה נותן גם פרסומתשיקולי מס וכו'.

פס"ד שעסקו במתנות שהן כן טהורות:

  • PARKE V DAILY NEWS – דיילי ניוז החליטה לסגור את העיתון שלהם למרות שהיו רווחייםבפירוק יש סדר תשלום חובותוהיא החליטה לשלם לעובדים ואת מה שנשאר לתת כבונוס על עבודתם המוצלחתבעלי מניות המיעוט טענו שזאת חלוקה לא צודקת.שנות ה-60 באנגליה – הגישה הקלאסית שולטת ולבעלי החברה אסור לשקול שיקולים שאינם של בעלי המניות.

אין תגובות: