27 באפר׳ 2009

תאגידים - 26 באפריל

ההסדר בישראל הולך ע"פ הדין האנגלי – ס' 252-254 – חובות זהירות ונאמנותגם בהסדר הזה יש קליטה של התפתחויות מהפסיקה האמריקאיתהפסיקה מכילה את ה-BJR. הפסיקה דורשת את יסודות ה-BJR : לא יהיה עניין אישי, DELIBERATE ו-INFORMED. היסודות האלה נמצאים בס' 253 (החלטה מכוונת ואיסוף אינפורמציה). ההבדל הוא שהיסודות מהווים חלק מחובת הזהירות ולא משחק ראייתיאבל ברמה המהותית זה אותו דברבעקבות חו"חדירקטורים הפסיקו לראות את תפקידם כאכילת קרואסוניםאלא כגופים פעילים שיושבים בהם אנשי מקצוע שמשתדלים לקבל החלטות טובותהם הפכו לגוף מפקח חזקגם אם עוד לא ברור אם השגנו את כל המטרות.

עסקאות בעלי עניין – זה ההסדר המרכזי בארץ.

ההסדר מבוסס על אותו היגיון של מבחן ההגינות המוחלטת אבל היישום אחר.

נחזור אחורהבעיית הנציג מביאה לעסקה לא מאוזנת לטובת הנציגהדין האמריקאי אומר – תעשו מה שאתם רוצים אבל תהיו מוכנים לשלם את המחירבישראלהגיעו למסקנה שרוצים פיקוח מראש על העיסקהמה שחסר במו"מ הוא ייצוג של האינטרסים של החברהההסדר מנסה להחזיר את הייצוגכדי לאשר עיסקת בעלי עניין (דירקטור/נושא משרה/קרוב שלהםבעל השליטה נגוע בענין אישייש נוהל בס' 270-275. הליך האישור כולל:

  1. גילוי – מי שיש לו עניין אישי צריך לגלות את זה לחברה.

  2. בעסקת בעלי ענייןמי שנגוע לא יכול לאשר את העסקההאישור של החברה יינתן ע"י אורגן בלתי תלויהולכים כל פעם למדרגה הבאה בפירמידה לאשרזאת המקבילה של ההגינות הפרוצדורלית.

  3. ניתן לאשר את העסקה רק אם היא לא פוגעת בטובת החברהזאת הגינות מהותית אבל יותר חלשה.

ההסדר הזה מאד אפקטיבי ואפילו יותר מידיהוא מגביל מאד את האפשרות לאשר עסקאות כאלהמצד שני הוא לא מנע את השערויות של שכר בכירים מנופחחובות הדיווח על העסקאות האלה מאד רחבות יחסית.

ס' 270 קובע רשימת עסקאות שנחשבות עסקאות בעלי ענייןההסדר חל גם על חברות פרטיותהסעיפים הבאים מפרטים את הליך האישוריש סנקציות מאד חמורות על אי-קיום ההליךיש רשימה של סשהם חשודים במיוחדכמו מתן טובות הנאה אישיות. 270(4) הוא הסהשימושי ביותר והוא רק בחברה ציבוריתהעסקה צריכה להיות חריגה והלעשות עם בעל השליטה או קרוב שלואו לגבי תנאי כהונתו של בעל שליטהמהי עסקה חריגהמוגדר בס' 1 בחו"ח – עסקה שחורגת ממהלך העסקים הרגילאו שאינה בתנאי שוק או שיש לה פוטנציאל להשפעה מהותית על החברההתנאי הכי שימושי הוא "עסקה שאיננה בתנאי שוק" – התנאי הזה נועד לזהות עסקאות שסביר שיש בהן משהו חשוד.

לגבי עסקה עם נושאי משרהיש הפרדה בין עסקאות רגילות לחריגותעסקה עם נושא המשרה שהיא לא חריגהמקבלת הסדר מקלס' 271 אומר שהיא דורשת את אישור הדירקטוריון אלא אם נקבע אחרת בתקנון.

ס' 272 מדבר על עסקאות עם נושאי משרה שאינם דירקטורים אבל הן כן חריגותצריך אישור ועדת ביקורת ואז דירקטוריוןולא ניתן להתנות על כך בתקנוןאם אין ועדת ביקורתאז רק אישור הדירקטוריון אם נושא המשרה אינו דירקטוראם הוא כן דירקטוראז אישור של האסיפה הכללית.

ס' 273 – תנאי כהונה של דירקטוריםדורש אישור של הדירקטוריון והאסיפה הכללית.

ס' 275 – הדרישה המחמירה ביותר עבור 270(4). המאשריםועדת ביקורתדירקטוריוןדרישת השליש באסיפה הכללית שליש מקרב בעלי המניות הבלתי-תלויים.

למה ההסדר הזה מעסיק את המערכתמספר דוגמאות

  1. גמול בכירים – דנציגר מונה לבודק חיצוני לאופן שבו אושרו תנאי הגמול של נושאי המשרהבהעסקת נושאי משרה יש כמה מרכיבים – המשכורתהאופציות והבונוסיםהבונוסים הם הסיפור הרצינימבחינת החוקהעסקאות האלה גם בישראל הן בסה"כ 270(1), הן הכי פחות מפוקחותצריך לענות על השאלה האם הבונוס הוא עסקה חריגהלא היתה בעיה של אישוראלא המנכ"לים לא רצו שהעסקה תחשב כחריגה כי אז צריך לדווח על זההם לא רצו שיכתבו בעיתון כמה משלמים לומתן בונוסים הוא מהלך העסקים הרגילאין השפעה מהותית על החברה כי לא חסר כסףהאם העסקה בתנאי שוקכיוון שכל המנהלים מקבלים בונוסים לכאורה אלה כן תנאי שוקדו"ח דנציגר העלה בעיות נפרדות -

    1. איך קובעים את הבונוסיםדו"ח דנציגר קובע שיש הבחנה בין מרכיבי שכר קבועים (משכורתלמרכיבי שכר משתניםאין צורך לאשר שוב מרכיבים קבועים וזה לא מהווה עסקה חריגהכל מה שמעבר לזה (בונוסיםתנאי פרישהאופציות) – שתלוי בריווחיות החברה – מחייב הליך אישור שנתיזה עדיין לא אומר אם העסקה חריגה או לא.צריך לבדוק באיזו מידה התשלום הוא נגזרת ישירה של תנאי החוזההסיבה שצריך אישור שנתי היא שיש מליון שיטות להעריך ריווחיות של חברה (למשל – האם לוקחים בחשבון מכירות חד פעמיות).

    2. מה זה תנאי שוק?מערכת המשפט לא באמת יכולה להתערב בסכומיםכי כל החברות חילקואם לא נותנים לחברה בונוסים זה שם אותה בעמדת נחיתותבמקרים רבים,הזכות לבונוס היתה קבועה בחוזה של המנכ"לבהתאם לריווחיות של הבנקבעלי החוזה אומרים שהחברה התחייבהוהיא לא יכולה למנוע את הבונוסים פתאוםלמעשה לכאורה אין צורך באישור שנתי של הבונוס.

דו"ח דנציגר רצה לרסן את השכר אבל לא ידע האם זה ההסדר הרצויהתוצאה של הדו"ח היא עיגון של תנאי הבונוס בחוזההתוצאה של זה היא שירד התמריץ של המנהל להתאמץגם זה לא טובבסופו של דבר התמריץ היה לייצר רווח גבוה בטווח הזמן הקצרגם פתרון של מיסוי גבוה על הבונוסים נדחה.

הפתרון בינתיים:

  1. דרישת הגילוי הסדר מיוחד ל-5 מקבלי השכר הגבוהים ביותר בחברהבתקנות ני"ע (דוחות תקופתיים ומידייםיש תוספת שמפרטת את מרכיבי השכר של מקבלי השכר הגבוה ביותרמי אישר את זה ואיךאת כל זה צריך לדווחוכך יש אחריות על הגופים המאשרים.

  2. דרישת ההנמקה חובה על האורגנים המאשרים את השכר להראות למה התמורה היא הוגנת וסבירהאנחנו עדיין לא יודעים מה זה הוגנת (מבחינת החברהוסבירה (מקדם את חובת החברהאבל זה לא מבחן השוקגם זה בדיני ני"ע.

האם זה יעזוראין לדעת.

הסיטואציה בישראל היא שונה מבארה"ב כי יש בעלי שליטהבעצם הכסף יוצא מהכיס שלהם ולא מהציבורלדנציגר אין בעיה עם זהרק שיאשרו את הבונוסים בנוהל החוקי ולא יעשו מה שבא להםהם לא מוציאים רק את הכסף שלהם אלא גם של בעלי מניות המיעוטהבעיה היא כשבעל השליטה מקורב למנכ"ל.

דו"ח דנציגר אומר שהאישור השנתי חשוב פחות בגלל סוגיית הדיווחאלא שהאורגנים המאשרים יהיו אלה שמוסמכים בתוך החברה – הדירקטוריון הדירקטוריון וועדת הביקורתהם לא צריכים לאשר את כל הבונוסים ביחד אלא לעשות דיון נפרד על כל נושא משרה למה מגיע לו את הבונוסרוב המידע הזה אמנם לא מגיע לציבוראבל יש חשש שיום אחד זה ייחשףוהדירקטור מפחד שיתפסו אותו במילה.


לשיעור הבא פס"ד איזנברג המחוזי ובעליון

תרגול

בפס"ד PARKE נקבע שאסור לתת מתנה פילנטרופית כי זה נוגד את תכלית החברה ע"פ החוק הבריטי.

פס"ד FORD V DODGE – פורד המציא את פס הייצור וכך עשה הרבה כסףפורד החזיק 60% מהחברההוא בעל השליטהיש בעלי מיעוט – האחים דודגשהיה להם ביחד 10%. כל שנה הדירקטוריון החליט על חלוקת דיבידנד מיוחדיום אחד פורד הגיע למסקנה שהם מרוויחים יותר מידי ולכן יופסק חילוק הדיבידנד וייבנה מפעל חדש שיספק עבודה להרבה אנשיםזה פוגע בכל בעלי המניותודודגטוענים שהדירקטורים חייבים להכריז על חלוקת דיבידנד אם יש כסף ושאסור לבנות את המפעלאת הטענה לגבי הדיבידנד – החברה חייבת לחלק אותו – בעקרון זאת הלכה שלא יהיה אפשרי לחזור עליהזה רק בסיטואציה של ההכרזה של פורדלגבי בניית המפעל ביהמ"ש לא מתערב – המנהלים הם אלה שקובעים את ההחלטות העיסקיות וכל עוד אינטרס העל הוא השאת רווחים זה בסדר.

פסיקה ישראלית – אינה חד משמעיתיש שופטים שאומרים שהתאגיד צריך להתחשב באינטרסים חיצוניים (פנידראפרוחי הצפון). מצד שני יש פס"ד שאומרים במפורש שתכלית החברה להשיא את הרווח של בעלי המניות.

גושן טוען שהבעלות על החברה צריכה להיות של מי שיכול להחזיק בה בצורה הכי יעילהיש הרבה אנשים שפוטנציאלית יכולים להחזיק בה ולאו דווקא בעלי המניותהמטרה של החברה צריכה להיגזר ממי שמחזיק את הבעלות – המטרה צריכה לשרת את הבעלים.

המצב התפתח כך שהאנשים שקיבלו את הבעלות על החברה הם ספקי ההון בעלי המניותגושן מראה למה זה יעיל.

זכות הבעלות מורכבת מ-2:

זכות לשליטה – ס' 1 בחוק ני"ע – היכולת לכוון את פעילות התאגידכאשר יש מספר רב של בעליםע"מ לקבל את התוצאה היעילה צריך לעשות הצבעהסכום ההצבעות אמור להיות דעת הקבוצה ואמור להיות יעילעל מנת שזה יעבוד צריך שלכל המצביעים תהיה מטרה משותפתכאשר יש ריבוי מטרותנגיע לתוצאה שרירותית (כיוון שחשוב יותר מה נשאל). לבעלי המניות יש מטרה משותפת – כסףלמשלאם יתנו החלטה על מיזוג לעובדיםכל אחד יצביע לפי עתידו בחברה החדשה ולא ולא לפי כמה זה טוב לחברהגם נושים היא קבוצה שיש בה הרבה תתי קבוצות עם אינטרסים שוניםכיוון שאי אםפשר לכנס את האסיפה כל יום ממנים מנכ"ל שינהל את החברההמטרה שלו צריכה להיות מיקסום הרווח של בעלי המניות.

זכות שיורית – זכות תסיעה שיורית היא מה שנשאר לאחר תשלום לבעלי התביעות הקבוצותאת התביעה השיוריתשהיא יותר מסוכנתנותנים למי שיכול להתמודד עם הסיכוןהם יכולים לפזר את ההשקעה וכך להוריד את הסיכון.

המסקנה היא שברוב העולם הזכות השיורית וזכות השליטה מוענקות שתיהן לבעלי המניות וזה יעיל.

אין תגובות: