25 באפר׳ 2010

עבודה - פס"ד נושא 7

תדיראן

נקודת המוצא לפירוש הדיבור "כל העובדים מהסוגים הכלולים בהסכם" שבסעיף 15 ובסעיף 16 לחוק הסכמים קיבוציים, צריך שתהיה אותה נקודת מוצא המשמשת לפירוש חוק הסכמים קיבוציים כולו. נקודת מוצא זאת היא היותו של החוק אחד מיסודות משפט העבודה האוטונומי, ובעקבות זאת אי התערבותו של המחוקק בתוכנם של הסכמים קיבוציים. בחוק הסכמים קיבוציים הגביל המחוקק את התערבותו לקביעת הנושאים להסכם קיבוצי, לקביעת מעמדו במשפט של הסכם קיבוצי, ולקביעת נפקותו המשפטית. ואם תאמר שב"מוסד" של צו הרחבה ישנה התערבות בתוכנם של יחסי עבודה קיבוציים - הרי גם צו הרחבה יונק מהסכמים קיבוציים.

האמור מחייב ליתן פירוש רחב ביותר לסעיפים האמורים, פירוש המקנה מירב החופש לשותפים ליחסי עבודה קיבוציים לקבוע על מי יחול הסכם קיבוצי מסויים.

אין כל סיבה ואין כל צידוק לכך שבית-דין לעבודה יפגע במציאות וב"הקשר התעשיתי" על ידי פירוש משלו, פירוש צר, שישבש את מערכת ההסכמים הקיבוציים עת הפירוש המקובל על השותפים ליחסי עבודה קיבוציים - אינו נוגד כל הוראה מפורשת בדבר חקיקה.

הבעיה אינה אם חברי ארגון עובדים הם בגדר "סוג עובדים" לענין סעיף 15(3) להסכם. ניתן בהחלט להעלות על הדעת מקרים שבהם "חברי אירגון עובדים יציג" או לענין הדוגמא שנביא - "מי שאינם חברי ארגון עובדים יציג" יהוו "סוג עובדים" לענין הסכם קיבוצי מסוים וההוראה המטריאלית תהיה כשרה, בעוד שלענין הוראה מטריאלית אחרת יהיה פסול בהסכם, אך הפסול לא יבוא בשל פירוש המושג "סוג עובדים". אם ההסכם הקיבוצי שבו נדרשו לאותו מושג בא לקבוע זכויות יתר לעובד שהוא חבר ארגון העובדים יציג, או שהוא מוציא מכלל הזכאים לזכויות מסויימות מהמעביד - עדיין מדובר ב"סוג עובדים" אך ההוראה המטריאלית או התוצאה המטריאלית פסולה, מטעמים שישמשו לבית-משפט עילה להתערב בתוכנו של הסכם קיבוצי.

כשם שבתחום המשפט המנהלי לא היסס בית-המשפט העליון לפסול "אפליה", כן אין מקום להיסוס עת מדובר בהסכם קיבוצי. בחלק האובליגטורי אין הרי הסכם קיבוצי אלא חוזה בין הצדדים: בחלק הנורמטיבי - קרוב הוא יותר לדבר חקיקה, להטלת נורמות על הפרט על-ידי גורם חיצוני, גורם המייצג אינטרס של הפרט אך לא את הפרט כפרט. אם בחוזה רגיל היתה נפסלת משום "תיקון העולם", הוראה שהפרט הסכים לה במפורש, על אחת כמה וכמה ראוי לפסול הוראה כזאת מאותו טעם, עת המדובר הוא בהוראה החלה על הפרט בשל היותו אחד מציבור - במקרה זה ציבור אנשי צוות אוויר בשירות אל-על".

א - הסכם קיבוצי בא לקבוע "תנאי עבודה", הוא חל על "המועבדים" על-ידי המעביד שעליו חל ההסכם. בין המעביד ובין מי שפרש כבר מהעבודה אין יותר יחסי עובד-מעביד ועל-כן הכלל הוא שאין הסכם-קיבוצי חל על מי שפרש מעבודה בטרם נערך.

ב - בהסכם קיבוצי שנקבע בו תאריך תחולה למפרע, יש לפרש את הדיבור "עובד" בהתאם לכך, היינו, כמכוון למי שהיה מועבד באותו תאריך.

ג - "עניננו של סעיף 11 לחוק הסכמים קיבוציים הוא "תחילתו של הסכם". נאמר בו, שתחילת ההסכם "מהיום שנקבע בהסכם, באין תאריך קבוע - מיום חתימתו". זה ולא יותר. מכאן, שיכול ובהסכם קיבוצי יקבעו הצדדים תאריך לתחילת תוקפו ויכול ולא יקבעו: קבעו תאריך - הוא הקובע לא קבעו - רואים את תאריך החתימה כתאריך תחילת ההסכם".

ד - בגבולות שנקבעו בפסקה, "הצדדים למשא ומתן הקיבוצי הם הם שקובעים את תאריך תחולתו, (של הסכם קיבוצי) וחופשיים הם גם לקבוע סייגים לכך, ובית-הדין חייב ליתן נפקות לרצונם כפי שזה מוצא את ביטוי בהסכם הקיבוצי".


בנק אוצר החיל

בפני בית הדין נדונה בקשת ההסתדרות כי בית הדין יקבע באם הסכם העבודה הקיבוצי לעובדי בנק אוצר החייל בע"מ חל על חתון פטל, עובדת שירותים בסניף בנק אוצר החייל בבאר-שבע"

עיקר טענת ההגנה היה כי אף אם המנקה היא "עובדת" אין ההסכם הקיבוצי חל עליה, מאחר וסעיפים רבים מסעיפי ההסכם הקיבוצי אינם מתיישבים עם יישום על המנקה, וכי עולה מההסכם שהצדדים התכוונו כי יחול על "עובדים בבנקאות או בעבודה משרדית - כלומר פקיד.

פסה"ד:

אפשר לומר שההסכם הקיבוצי הוא אנדרוגינוס, באשר יש בו הן מזה והן מזה, הן מהחוזה והן מהחוק, במשמעות של כלי הקובע נורמות להתנהגות.

החלק האחד של ההסכם הקיבוצי - החלק החיובי (האובליגטורי), שענינו זכויות וחובות בעלי ההסכם - הוא כולו חוזה. החלק השני, המסדיר (הנורמטיבי), שענינו זכויות וחובות העובדים והמעבידים שעליהם חל ההסכם (סעיף 19 לחוק הסכמים קיבוציים, תשי"ז-1957) - הוא בבחינת חוק, כי קובע הוא כללי התנהגות מחייבים החלים על ציבור שלם, כשאלה שעליהם חלים הכללים אינם הקובעים, ועל כל פנים - אינם הקובעים ישירות. אין להפריז, לענין הפרשנות, במסקנות מהמיוחד שבחלק הנורמטיבי של הסכם קיבוצי, אך אין גם להתעלם מכך.

לעניננו יצויינו חמישה מהכללים לפירוש הסכם קיבוצי, כללים הנובעים מהעובדה שאת החלק הנורמטיבי של הסכם קיבוצי יש לפרש בדרך שמפרשים חוק. אלה הכללים:-

א. בעוד שבפירוש חוזה רגיל יש ליחס משקל לכוונה הסוביקטיבית של הצדדים, את ההסכם הקיבוצי יש לפרש לפי מבחן אוביקטיבי.

ב. יש לפרש את ההסכם הקיבוצי תוך זיקה לנוהג בענף העבודה שבמסגרתו יופעל ההסכם, ולמערכת יחסי העבודה הקיבוציים שבאותו ענף, כשנותנים את הדעת לכך שמערכת יחסי העבודה במפעל או בענף מהווים שלמות. האמור יחול במיוחד על הסכם קיבוצי כללי, אך, בשינויים המחוייבים, יחול גם על הסכם קיבוצי מיוחד;

ג. למונחים ולניבים שבהסכם קיבוצי שלא הוגדרו באותו הסכם יש ליתן משמעות כמקובל במערך העבודה, ולמונחים "טכניים" מתחום משפט העבודה, משמעות כמשמעותם בדיני העבודה;

ד. בבואו לפרש הסכם קיבוצי יתן בית-הדין את דעתו לכך שהסכם קיבוצי, לא רק שצריך לקיימו, אלא שצריך גם לחיות אתו.

ה. בית-הדין הארצי, יבחון מחדש את הפירוש שניתן על-ידי בית-הדין האזורי, באותה מידה שהיה בוחן מחדש פירוש של חוק.

בפני בית-הדין לא היתה כל עדות על הנוהג בבנקאות לענין היקפם ותחולתם של הסכמים קיבוציים בענף. לא יוכל, איפוא, בית דין זה להעזר בשנים מהכללים. יחד עם זאת יכול בית-הדין לעבודה להתייחס כלדבר ש"בידיעת דיינים" לנוהג הכללי, ולשיטה בישראל בתחום יחסי העבודה, לענין היקף תחולתם של הסכמים קיבוציים. השיטה בישראל היא "שיטת ההסכמים המפעליים" או ה"ענפיים", ולא שיטת "ההסכמים המקצועיים". המקובל בישראל הוא שנערכים הסכמים קיבוציים לגבי כלל העובדים במפעל, ולא נערכים הסכמים נפרדים לגבי העובדים בכל מקצוע ומקצוע. זהו הכלל, אך יש, כמובן וייערכו הסכמים מספר למפעל מסויים, ובהסכמים אלה יוגדר ברורות חוג העובדים, לפי מקצועותיהם ופעילותם, שעליהם יחול כל הסכם והסכם.

לא נאמר שכל ההוראות של ההסכם הקיבוצי תחולנה על כל העובדים. הסכם קיבוצי מהווה לעתים "ספר חוקים" מקיף, שלפיו יפעל מפעל מורכב, ולפיו תתקיים מערכת העבודה במפעל. מן הנמנע הוא שכל הוראותיו תחולנה על כל העובדים. בראש וראשונה, מנוסח ההסכם וממהות ההוראות העומדות ליישום, יש ללמוד על כך אלו מההוראות חלות על כלל העובדים, ואלו מהן חלות רק על חלק מהם, לפי מקצועות, עיסוקים ותפקידים בעבודה, כשמגמת כלליות התחולה לעיני המפרש.

משקבענו כבר כי המנקה היא "עובדת" ולא "קבלנית עצמאית לשירותי נקיון", ולאור האמור על דרך תשלום גמול עבודתה, ברור שהיא בגדר ההגדרה של "עובד" בהסכם הקיבוצי, וההסכם הקיבוצי החל "על כל העובדים", חל גם עליה.




אצ'ילדייב

המשיבה היא חברה המעסיקה עובדים בתפקידי שמירה, ניקיון, עובדי מוקד ועוד. המערערת הועסקה על ידי החברה כעובדת ניקיון החל מאוגוסט 94 ועד אפריל 2000, בתחנה המרכזית החדשה בתל-אביב. עם הפסקת מתן שירותי ניקיון על ידי המשיבה בתחנה המרכזית החדשה בתל-אביב, באה לכדי סיום עבודתה של המערערת במשיבה, ובפרט – עבודתה במקום זה.

קיימים הסכמים קיבוציים ענפיים הן בענף השמירה והאבטחה והן בענף הניקיון והתחזוקה. על שני הסכמים קיבוצים אלו חלים צווי הרחבה.
באי כוח בעלי הדין השקיעו מאמצים רבים כדי להוכיח שההסכם הקיבוצי הנוח להם חל על היחסים בין המערערת לבין המשיבה. לגישת המערערת, ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה חל עליהם על אף שהיא מועסקת בניקיון, באשר יש לראות בה "עובד כפיים" כדרישת הסכם קיבוצי זה. על פי הסכם זה זכאית המערערת, לטעמה, לפיצויי פיטורים מלאים בעת החלפת המעסיקים בתחנה המרכזית החדשה בתל-אביב. לעומת זאת, לטענת המשיבה, על המערערת חל צו ההרחבה בענף הניקיון והתחזוקה, ולפיו אין היא זכאית לפיצויי פיטורים בנסיבות מקרה דנן.
פסה"ד:
כעקרון, יש שתי שיטות להתארגנות של עובדים המקובלות במערכת יחסי העבודה. השיטה האחת, התארגנות מקצועית (trade union) המאגדת עובדים שעיסוקם דומה (כגון: הסתדרות המהנדסים; ההסתדרות הרפואית). השיטה השנייה, התארגנות מפעלית או תעשייתית (industrial union) בה ארגון העובדים מאגד בשורותיו את כל העובדים במפעל מסוים, בתחום גיאוגרפי מסוים או בענף תעשייתי מסוים, וזאת בלא קשר למקצועם או עיסוקם (כגון: ועד עובדי חברת החשמל; הסתדרות עובדי הטקסטיל). בהתאם לשיטת ההתארגנות, נקבעות גבולות "יחידת המיקוח".

יחידת המיקוח המועדפת בישראל היא של ארגון עובדים מפעלי או תעשייתי ולא של ארגון עובדים מקצועי.

עם זאת, הכירה הפסיקה בישראל במקרים בהם מפוצל מקום העבודה לכמה יחידות מיקוח, וזה כאשר לקבוצות עובדים שונות במקום העבודה יש אינטרס מיוחד. ויודגש, אין להסתפק בקיומו של אינטרס שונה, אלא צריך להיות אינטרס מיוחד.

הפסיקה משאירה גמישות לשותפים ליחסי עבודה לקבוע בהסכמה את יחידת המיקוח במפעל. כך, ככל שהמשיבה היתה מגיעה להסכם עם ההסתדרות על שתי יחידות מיקוח, או לחילופין להסכם קיבוצי אחד החל על כלל העובדים במשיבה, הסכמה זו היא שהיתה קובעת. אולם, במקרה בו אין הסכם כזה, על בית הדין לקבוע הן את יחידת המיקוח והן ההסכם הקיבוצי החל על עובדי המפעל.

המדיניות הכללית שתוארה לעיל נכונה גם במקרים של חברה המעסיקה עובדים הן בענף השמירה והאבטחה והן בענף הניקיון והתחזוקה. מדובר בקבוצות עובדים בלתי מקצועיים שהמשותף ביניהן גובר בהרבה על השוני. על כן, בחברות מעורבות, כדוגמת המשיבה, יחידת המיקוח היא כלל עובדי החברה וההסכם הקיבוצי החל עליהם הוא ההסכם שנחתם לגבי קבוצת העובדים הגדולה בחברה. במקרה דנן, מדובר בעובדי שמירה ועל כן חל ההסכם הקיבוצי וצו ההרחבה בענף השמירה והאבטחה.

יצוין, כי בעבר, היתה המשיבה חברה בארגון הארצי של מפעלי השמירה בישראל, הוא ארגון המעסיקים אשר חתם עם ההסתדרות על ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. משכך נעשה, יש לראות במשיבה כמי שסיכמה עם ההסתדרות כי ההסכם הקיבוצי החל על עובדיה הוא ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה.

שאלה נוספת היא, האם חל גם ההסכם בענף הניקיון, היינו – מצב בו חלים על אותה עובדת שני הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה שונים? הדבר אפשרי, ככל שהצדדים ליחסי עבודה היו מסכימים על כך. אולם, במקרה דנן אין הסכמה כזאת.

תעשיות אלקטרוכמיות (פרוטארום) בע"מ

א) המשיבים עובדים במפעל של המערערת, המייצר מוצרים פטרוכימיים. על יחסי העבודה שבין הצדדים חלים הסכמים קיבוציים. ההסכם הקיבוצי שהוגש לבית-הדין קמא נחתם על ידי "ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל, מועצת פועלי עכו, ועד העובדים האחיד". ההסכם הקיבוצי אינו מתייחס לנושא אחזקת רכב.

ב) בשנת 1983 התנהל דיון בין ועד העובדים המייצג את המשיבים (להלן: הועד) לבין מנהל כוח אדם של המפעל. בין היתר דנו בנושא אחזקת רכב. ב-16/10/83 מסר מנהל כוח-אדם לועד מסמך, ובו רשימת סכומים שיקבלו עובדים בדירוגים ובדרגות שונים בגין אחזקת רכב.

ג) בעקבות הדיון שהתקיים ביום 23/11/83, בין הועד לבין מנהל כח האדם, נחתם פרטיכל, שנושא התאריך 30.11.83 (להלן: הפרטיכל). מסמך זה חתום על ידי הועד ומנהל כוח-אדם, אך לא על ידי מועצת הפועלים. לפרטיכל אין צורה של חוזה והוא כולל דרישות הועד, בקשות, הודעות וסיכומים.

ז) לאחר חתימת הפרטיכל וסירוב המערערת לקיימו, התפתח סכסוך בקשר לביצוע סעיף אחזקת הרכב, ומועצת פועלי עכו הוסיפה חתימתה על העתק הפרטיכל שבידי הועד. המועצה הגישה את המסמך לרישום כהסכם קיבוצי, אך הנהלת המפעל התנגדה לכך. הממונה הראשי על יחסי עבודה, עו"ד נחמן אורי, שמע את הצדדים והחליט שלא לרשום את המסמך כהסכם קיבוצי.

4. במשפט זה עלינו להכריע בשאלות הבאות:

א) מהי הנפקות המשפטית של הפרטיכל? מה משמעותו? והאם הפכו תנאיו לתנאי מכללא בחוזה העבודה האישי של כל משיב?

ב) אם התשובות לשאלות האמורות תהיינה חיוביות, כי אז תישאל השאלה האם היתה המערערת זכאית לבטל או לשנות באופן חד-צדדי את האמור בפרטיכל?

הנפקות המשפטית של הפרטיכל

הפרטיכל שבו מדובר אינו הסכם קיבוצי: הצדדים לא התכוונו שיהיה הסכם קיבוצי; הועד אינו כשיר לחתום על הסכם קיבוצי, וחתימת מועצת הפועלים הוספה לאחר חתימת הפרטיכל על ידי הועד ומנהל כוח-אדם, ללא הסכמת המערערת, ומבלי שנציגה השתתף במו"מ.

הפרטיכל הוא "הסדר קיבוצי". להסדר קיבוצי שני אלמנטים: 1) הסדר; 2) קיבוצי.

הפרטיכל הינו "קיבוצי" שכן ההסכמה בין הועד לבין מנהל כוח אדם התייחסה לקבוצה של עובדים. חברי הועד החתומים על הפרטיכל לא התכוונו לקבוע תנאי אחזקת רכב רק בגין עצמם.

האם חתם על הפרטיכל גוף מוסמך מטעם העובדים, היינו – גוף מוסמך של ארגון היציג, שהוא ההסתדרות הכללית?

אין יחסי שליחות בין ארגון עובדים לבין העובד.

לפי חוקת ההסתדרות ותקנון ועדי עובדים הועד אינו רשאי לחתום בשם ההסתדרות או כלל העובדים על הצדדים חל הסכם קיבוצי, ורק הארגון היציג של העובדים, היינו - ההסתדרות הכללית - מוסמך לייצג את כלל העובדים, זאת על פי סעיף 3 לחוק הסכמים קיבוציים. על כן, לפרטיכל החתום על ידי הועד אין נפקות חוזית ומעמדו כהסדר קיבוצי פחות מזה של חוזה.

שאין להסדר נפקות משפטית, אלא אם ברור שלהתקשרות חוזית התכוונו הצדדים. האם החתומים על הפרטיכל התכוונו ליצר התחייבות חוזית והסכם מחייב?

לו רצו הצדדים לקבוע התחייבות חוזית בענין אחזקת רכב, ידעו היטב כיצד לחתום על הסכם קיבוצי. המשיבים אינם זכאים לאחזקת רכב מכוח הפרטיכל מ- 30/11/83.




קורן

המערערת עבדה כמזכירה רפואית אצל המשיבה, עמותה המשמשת כבית חולים, החל משנת 1989 בהיקף משרה משתנה ובתפקידים שונים. המערערת פוטרה מעבודתה ביום 20.7.02, שנתיים לפני המועד הקבוע ליציאתה לפנסיה.

המערערת טענה בפני בית הדין האזורי כי היא פוטרה בניגוד לחוק, ללא הצדקה וללא עילה, בניגוד להסכם הקיבוצי, ללא הסכמת ועד העובדים ונציג ההסתדרות, וללא זכות שימוע או קבלת תגובה של המערערת. לטענותיה של המשיבה, המערערת פוטרה מעבודתה כדין בעקבות רמת תפקוד ירודה והפרות משמעת, ולאחר מתן התראות חוזרות ונשנות. למערערת הוצעו הצעות עבודה חילופיות בשירות המשיבה, שלא במערך המרפאות של המשיבה, והמערערת סירבה לקבלן.

המערערת הסתמכה בטיעוניה על מסמך המכונה "הסכם קיבוצי מיוחד" שנחתם בשנת 1962 בין הנהלת המשיבה לבין ההסתדרות, בו נקבע בסעיף 1 לפרק יא כדלקמן: "עובדים קבועים יפוטרו רק במקרים של צמצום בעבודה או סיבה מספקת אחרת ומתוך הסכמה הדדית בין ההנהלה וועד העובדים וההסתדרות". המשיבה טענה מנגד כי ההסכם הינו הסדר קיבוצי ולא הסכם קיבוצי ובכל מקרה הסכמת הוועד וההסתדרות ניתנו בדיעבד.

פסה"ד:

הגדרת הסכם קיבוצי מופיעה בסעיף 1 לחוק הסכמים קיבוציים.

בענייננו, ההסכם לא הוגש לרישום. הסכם אשר לא התמלאו בו כל התנאים שבסעיף הנ"ל אינו "הסכם קיבוצי" וכללי הפרשנות המיוחדים להסכם קיבוצי אינם חלים עליו. ההלכה היא, שחובת ההגשה לרישום אינה חובה פורמאלית גרידא, אלא תנאי קונסטיטוטיבי לקיומו של הסכם קיבוצי.

כיום אין עוד מקום להתייחס אל הסדרים קיבוציים כ'הסכמים ג'נטלמניים' לא מחייבים מבחינה משפטית שתניותיהם הן תניות מכללא בהסכמים האישיים. אנו בוחנים הסכמים בקנה מידה של תום לב. הצדדים להסכם הם מחוקקיו. אם תניותיו אינן נוגדות את עקרון תום הלב ותקנת הציבור מתוך גישה של הגינות וצדק, אין מקום להתעלם מקיומם. על כן גם אין להתייחס להסדרים קיבוציים כנחותים במשפט. אלו חוזים לכל דבר ועניין אשר בודאי מחייבים את הצדדים להם, היינו, את הצדדים הקיבוציים, ה-social partners. כאשר גוף המייצג עובדים, ארגון עובדים או ועד נבחר, מסכם בהסכם עם מעביד תנאי עבודה של העובדים אותם הוא מייצג, הוא מחייב ומזכה על פי ההסכם.

הפרשנות של הסכם צריך שתתן משקל לכוונתם הסובייקטיבית של הצדדים לחוזה. עם זאת פרשנותו, כמו פרשנות הסכם קיבוצי, צריך שיתן משקל גם לתכלית האובייקטיבית. דרישת תום הלב וההגינות, דרישת ההתחשבות ההדדית מוגברות.

אשר על כן, אין אנו מקבלים את קביעתו של בית הדין האזורי, לפיה ההסדר הקיבוצי אינו אכיף בענייננו.

מכאן, נפנה להכריע בשאלה האם ההוראה בהסכם, לפיה נדרשת הסכמת ועד העובדים וההסתדרות לפיטוריהם של עובדים קבועים, הינה הוראה אובליגטורית אשר אינה אכיפה במישור היחסים בין המערערת למשיבה, או שמא הוראה נורמטיבית אשר בגין הפרתה נתונה למערערת זכות תביעה.

סבורים אנו כי הוראה זו הינה הוראה אובליגטורית אך יש בה גם היבט נורמטיבי. אמנם, הוראה בדבר הליך הפיטורים קובעת את זכויות וחובות הצדדים ליחסי העבודה הקיבוציים, באשר היא מטילה על המעביד חובה לנהל הליך כלשהו (כגון היוועצות, משא ומתן עד להגעה להסכמה, בוררות) עם נציגות העובדים בנוגע לפיטורי עובדים. אולם, יש בה גם היבט נורמטיבי, המתבטא בכך שהוראה מעין זו מעניקה לעובד זכות אישית, שלא להיות מפוטר אלא בהתאם להליך שנקבע בהוראות ההסכם או ההסדר הקיבוצי ועל פי הקריטריונים שנקבעו בו.

נפל פגם בפיטורי המערערת באופן שלא ניתנה הסכמה לעצם הפיטורים על ידי ועד העובדים וכי עמדתו של הוועד היתה כי הסכמתו מותנית בפיטורים עם תנאים משופרים.

כפר הנופש של יגאל בע"מ

המערערת הינה חברה בהתאחדות המלונות בישראל החל מחודש אוקטובר 1991, על-כן חל עליה הסכם העבודה הקיבוצי הכללי בענף המלונאות. הסכם זה, כפי שהובא בעיקרי הטיעון שהוגשו מטעם המערערת, קובע בין היתר את הקפו ותחולתו כדלקמן:

"2. סוג ההסכם והיקפו הסכם עבודה זה הנו הסכם קיבוצי כללי ויחול על: (1) בתי המלון בכל הארץ המאוגדים בצד ב' [בהתאחדות המלונות בישראל] ומפעלים ו/או חברות שעיסוקם קרוב לתחום המלונאות המאוגדים בצד ב' ואשר הודיעו על הסכמתם להכלל במסגרת הסכם זה. (2) כל עובד המעסיק כיום ואשר יועסק בעתיד תוך תקופת ההסכם ע"י בתי המלון, מפעלים ו/או חברות כנ"ל. (3) ....

מכח ההסכם הקיבוצי הנ"ל בענף המלונאות, מבוטחים העובדים ב"בית מלון" בקרן הפנסיה של "מבטחים". ההליך שלפנינו מתייחס לעובדים של המערערת שעבדו בבניתו של בית-מלון שבנתה המערערת באילת (להלן - העובדים). בפסק הדין קמא נאמר כי הוסכם ש"בניית המלון החלה לפחות מ-1/91, ונמשכה עד סמוך ליום הדיון." כפי שיובהר להלן תקופת העבודה שקדמה ליום 10.10.1991 אינה רלוונטית. עובדים אלה לא בוטחו בקרן הפנסיה של "מבטחים".

עיסוקה של המערערת אינו עבודות בניין. אולם, היא החליטה להקים בכוחותיה את בית המלון אותו תפעיל בעתיד. למעט עבודות בניה אלו, אין המערערת עוסקת בכל עבודת בניה שהוא.

תחולת ההסכם הקיבוצי בענף המלונאות

צו ההרחבה בענף הבניה ועבודות ציבוריות הרחיב את תחולתן של הוראות ההסכם הקיבוצי הכללי שבין מרכז הקבלנים והבונים בישראל לבין ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י, הסתדרות פועלי הבנין, וכן קבע כי ההוראות המורחבות "יחולו על כל העובדים והמעבידים בישראל בענף הבניה ועבודות ציבוריות למעט: (1) עובדים שתנאי עבודתם יוסדרו בהסכמים קיבוציים ומעבידיהם;.

העובדים בהם עסקינן היו עובדים שעבדו בבנין. השאלה היא האם ניתן לראות במערערת מעביד בענף הבניה, בתקופה הרלוונטית, קרי - התקופה בה עסקה בהקמת בית המלון, טרם הפעלתו.

הכלל הוא כי "השיטה בישראל [לענין היקף תחולתם של הסכמים קיבוציים] היא 'שיטת ההסכמים המפעליים' או ה'ענפיים', ולא שיטת 'ההסכמים המקצועיים'.

לו היה מדובר בפרק זמן בו בית המלון אותו היתה מפעילה המערערת היה פועל כ"בית מלון", והמערערת היתה מעסיקה פועלי בנין לשם שיפוצו או הרחבתו, כי אז היה ההסכם הקיבוצי בענף המלונאות חל אף על אותם העובדים.

לא ניתן לראות במערערת כ"בית מלון" ביחס לפרק הזמן - החל מתחילת הבניה ועד שלא הוחל בהפעלתו ושל האתר כ"בית מלון".

לפחות לענייננו, קרי - תחולת ההסכם הקיבוצי הישיר, ההסכם בענף המלונאות או ההסכם בענף הבניה, יש לראות את המערערת כמי שעסקה בבניה בתקופה הרלוונטית. תוצאה זו אף משרתת את מטרת ההוראה בהסכם הקיבוצי בענף הבנייה ובצו ההרחבה, הבאה להבטיח רציפות זכויות לעובדים בענף הבניה, על ידי הפרשה להבטחת זכויותיהם, בעיקר הפנסיוניות, לקרן חיצונית. לענין זה אין חשיבות לשאלה האם עבודת הבניה בוצעה על ידי חברה קבלנית שעיסוקה בניה בלבד או על ידי הבעלים המיועד, בין אם הוא מפעל תעשיתי, בית-מלאכה, בית מלון או בית-קולנוע.



לגיטימציה - 22 באפריל

בשבוע שעבר ראינו שיש לגיטימציה לב"ש גם ע"פ השיטה הרפוב'. בכ"ז יש תחומים בהם לא נמצא חפיפה בין גישה רפו' לדמו'. למשל, חוק ההסדרים ייפסל ע"פ גישה רפו' ולא דמו'. לעומת זאת, גיוס בחורי ישיבות ע"פ גרוניס – אין התערבות ע"פ הגישה הר' בגלל שהקבוצה שנפגעת היא הרוב. מנק' מבט ד' היה מקום להתערב. גם בתחומים בהם יש חפיפה בין הגישות, ניתן להגיע לתוצאות שונות. דוגמה: חופש הביטוי – ניתן להגיע אליו מנק' מבט ליברלית (חופש הפרט) או מנק' מבט ר' (חוב לצורך הדמוקרטיה). בימ"ש דמו' יגן יותר על ביטוי גזעני מאשר בימ"ש רפו'.

בשנים האחרונות עלו הצעות שמנסות להרחיב את התפקיד של בימ"ש חוקתי על ההליך הדמוקרטי:

1. גיוס ביהמ"ש בשרות ההליך הדמו' כסוכן/זרז של הכרעות דמו'. ביהמ"ש אמור להתניע הליך דמו' תקוע, וכך לתרום לתקינות שלו. זה לא במצב של כשל אלא כאשר צריך לעודד את המחוקק לפעול. דוגמה: דעת המיעוט של טירקל בבג"צ נעמ"ת. פסה"ד מתיחס לחוק המרשם שקשור לחוק השבות. כיום ביהמ"ש מכשיר גיורי קפיצה – לומדים בקהילה בארץ, מתגיירים בחו"ל. חוק הרישום בא לידי ביטוי כשפקיד המרשם צריך לרשום אותם כיהודים. ביהמ"ש מתעקש על כך שהמרשם הוא סטטיסטי ואין לפקיד שק"ד. זאת דעת הרוב בנעמ"ת. טירקל אומר שכל הפסיקות רק מעלות את השאלה מיהו יהודי, והמחוקק לא נותן תשובה טובה. טירקל מציע לשלול את הסמכות מפקיד המרשם עד שהכנסת תגדיר מיהו יהודי. נוצר לחץ על המחוקק כי עכשיו לפקיד המרשם אין סמכות בכלל לשבות.

לסיכום – ביהמ"ש כאשר הוא נתקל בשאלה שהוא לא יודע מה לעשות איתה, הוא לא צריך לענות אלא להחזיר את הכדור לכנסת.

הבעיה עם הגישה: יש פה הנחה סמויה שהעובדה שהמחוקק לא הגדיר משהו מסויים הוא שאין הכרעה. יכול להיות שהמחוקק חשב על זה והחליט על שימור הסטטוס קוו. אנחנו צריכים שיהיה הליך, אנחנו לא אמורים לשאול האם יש הכרעה או לא.

2. ביהמ"ש הוא חלק מההליך הדמוקרטי. התדיינות בביהמ"ש היא השפעה על קבה"ח בחברה (למשל עתירות לבג"צ). חלק משמעותי מהשאלות המדיניות שלנו מנוהלות בביהמ"ש באמצעות הגשת עתירות. הבעיה: מצב של ב"ש של ביהמ"ש מביא להתרופפות באחריות החוקתית של המחוקק.

הבעיה עם הטענה הזאת – היה אפשר גם להגיד שלמחוקק יש תמריץ להוכיח לציבור שהוא המבוגר האחראי, ולאו דווקא יתנער מאחריות.

כאשר ביהמ"ש כ"כ ליברלי שהוא מאפשר לכל אחד להגיע ולעשות שינוי, הוא נותן תמריץ שלילי לפעולה בחברה האזרחית. זאת טענה שצריכה להבחן אמפירית – האם הרחבת זכות העמידה גורמת לפגיעה בחברה האזרחית.

האם זאת השתתפות שהמודל הר' רואה בה השתתפות בעלת ערך? לא ממש, זאת פעולה סינרגטית. בהליך אדברסרי, כל צד מתבצר בצד שלו, אין דיאלוג. הבעיה שהתחלנו ממנה היא שביהמ"ש אינו גוף נבחר. אנחנו מנסים להראות למה למרות זאת יש לו לגיטימציה להתערב ברצון העם. עכשיו בעצם אנחנו אומרים שביהמ"ש מאפשר לנו להשתתף – אבל הרי ביהמ"ש פוגע בדמוקרטיה ולא הפתרון. אם הוא היה הפתרון, לא היינו מגיעים לבעייה בכלל.

בעיות בתפיסה הר' הקלאסית שמונעות ממנה לייצר תיאוריה קוהרנטית משכנעת.

1. התיאוריות הר' מייפות את המציאות. הן נותנות תיאור רומנטי של ההליך הדמו' ותמעלמת מהכוחניות ומההליך הדמו'. אין בו שום לחץ ליצור החלטות רציונליות. יש הרבה פעמים אינטרסים צרים בהליך והפעלה של כח.

2. מימד הזמן – אנחנו תיארנו הליכים מאד מידיים. הרבה מהחוקים נחקקו לא בתהליך שאני הייתי שותפה לו, אלא משהו שדורות קודמים עשו.

3. התפיסה הר' רוצה שנהיה אזרחים פעילים כל הזמן. אנחנו לא יכולים לעשות את זה כי אין לנו זמן וגם כי הערך של ההשתתפות הוא אחד מבין ערכים אחרים. הגישה הר' התובעת מאתנו יותר מידי, היא לא עושה איזון נכון בין הערכים.

ר' דואלית

אקרמן – אנחנו לא חיים את הדמוקוטיה ביום-יום. היא מתנהלת ע"י אליטה פוליטית ואנחנו מדיחים אותה מידי פעם בבחירות (כמו שומפטר). זה לא כי אנחנו עצלנים, אלא שיש לנו ערכים אחרים. הוא קורא לזה "דמו' נורמלית". אבל, יש אירועים מסויימים מיוחדים בחיים שלנו, רגעים שבהם אנחנו מגייסים את עצמנו להליך ומשתתפים באופן פעיל בעיצוב הנורמות. דוגמאות מארה”ב: מלחמת האזרחים, הניו דיל ומהפכת זכויות האזרח. יש רצף אירועים: “רגע חוקתי" שבו העם עצמו הוא זה שמתאחד ומחליט על נורמות מסויימות שיכתיבו את סדר היום. אחרי שהוא נגמר, אנחנו חוזרים לדמו' נורמלית. הוא חושב שזה בסדר – אנחנו לא רוצים שכל אחד יהיה אזרח פעיל בכל רגע.

ברגעים חוקתיים תמיד יש אלמנט של אי-חוקיות. למשל, ההחלה של התיקון ה-14 שמכיל את החוקה על המדינות. ההצבעה נעשתה ללא השתתפות של מדינות הדרום. בניו-דיל, נשיא ארה"ב איים למלא את ביהמ"ש בשופטים חדשים. הביטוי של רגע חוקתי הוא משפטי, מסמך כלשהו (כמו החוקה, התיקון ה-14, חוקי הניו-דיל וכו').

מה תפקידו של ביהמ"ש ברפובליקה הדואלית? אקרמן אומר שבזמן של דמוקרטיה נורמלית האליטה החוקתיתי לא תחרוד מההסכמות שנקבעו ברגע החוקתי. אין לדמו' הנורמלית את הלגיטימציה לסטות ממה שהם עצמו החליט.

אקרמן אומר שדמוקרטיה היא דיאלוגיה בין דורות. יש לזה חשיבות, כי הכשל הרובני מעיד על תפיסה שטחית. לחשוב על רוב זמני כמשהו שמבטא את רצון העם לא לוקח בחשבון את מימד הזמן.

ביהמ"ש מחוייב להתערב במה שסותר את ההסכמה של הרגע החוקתי ולא בהכרח במה שסותר איזשהם עקרונות דמו'.

אקרמן מחייב גוף שאינו חלק ממהליך שדמו' שנורמלי שיהיה הנאמן של הרגע החוקתי. הוא יצטרך להראות בפועל כמו בימ"ש – מנותק מההליך, מבין בחוקה, מנותק במידה מסויימת מהעם.

ורוד - 22 באפריל

תפיסה מרחבית אצל בני אדם

המטלה הסטנדרטית היא MENTAL ROTATION. דברים יותר טובםי מנשים – יותר מהירים ועם פחות טעויות. זה כך בכל המדינות שנבדקו. סיבות אפשריות לפער

- לחצים אבולוציונים גורמים לכך שההבדל מועד. גברים היו ציידים ולכן התפתחה אצלם התפיסה המרחבית

- הבדלים בלמידה – למשל גברים משחקים יותר בקוביות/משחקי מחשב

- שימוש באסטרטגיות שונות – הוליסטי או אנליטי – גברים עושים יותר הוליסטי

מעניין שהפער מצטמצם או נעלם אם:

- משתמשים בגירויים אחרים – דמויות, אותיות

- אימון

- אימון משחקי מחשב

זה מעמיד בסימן שאלה את חשיבות הממצא הזה. הרי לא מדובר ביכולת כללית אלא במטלה ספציפית. נראה שיש אפקט חשוב ללמידה ולשימוש באסטרטגיות. יכול להיות שהיכולת לעשות רוטציה הוליסטית היא תלוייה במידת ההיכרות עם הגירוי.

רוטציה מנטלית והורמוני מין

האם יש קשר לרמות T בעובר?

- נערות עם CONGENITAL ADRENAL HYPERPLASIAנחשפו ל-T בעוברות – יותר טובות מאחיותיהן במטלה. מחקרים אחרים לא מצאו קשר כזה.

- לא נמצא קשר אצל בנים לרמת T בעובר.

האם יש קשר לרמות T בבגרות?

- גברים עם רמות T נמוכות ונשים עם רמות T גבוהות מבצעים יותר טוב (רמה בינונית היא אופטימלית).

- גברים מצליחים במטלה יותר באביב מאשר בסתיו (באביב רמת T יותר נמוכה)

- גברים מצליחים יותר במטלה מאוחר בבוקר (רמת T יותר נמוכה)

- מתן T לגברים עם רמת T נמוכה משפר את הביצוע. היו דיווחים שגם לנשים שהופכות לגברים הביצוע שלהן משתפר.

מחקרים אחרים:

- לא מצאו קשר בין רמות T לביצוע

- לא מצאו קשר בין שעת היום לביצוע

- לא מצאו השפעה של תוספת T על ביצוע

סיבות אפשריות לחוסר העקביות:

- שימוש במדגמים קטנים – יש סכנה לקבל תוצאות שמושפעות מהקבוצה

- לא משתמשים בקבוצת פלצבו

- לא התחשבו בהשפעת למידה

הנקודה החשובה היא שממצאים על הבדלי מין ממשיכים להיות מצוטטים גם אם יש עדויות סותרות.

מחקרים בהדמייה תפקודית

השיטות העיקריות הן FMRI ו-PET. הן מאפשרות לחקור את פעילות המח כאשר בן אדם מתנהג. רק 10% מהמחקרים האלה מתעסקים בהבדלי מגדר. כאשר מוצאים הבדל מניחים שהוא מולד, וזה מצחיק כי פעילות המח מאד מושפעת מלמידה ומהסביבה.

ווקסל – VOXELווקסל זה כמו פיסקל, רק שהמח אינו דו-ממדי. המח מורכב מחתכים (תמונות). פיקסל שיש לו נפח הוא ווקסל. אנחנו בודקים באיזה ווקסלים השתנה הפרמטר. הפרמטרים בודקים את צריכת החמצן של המח, ולכן את הפעילות של המח באופן עקיף.

השוואה ישירה – בודקים האם ווקסל ספציפי שונה בין קבוצות שונות. בעצם, מפחיתים מח א' ממח ב'. כלומר יש שתי שיטות לבדוק הבדלים –

- האם יש הבדל מובהק בפעילות?

- מה גודל ההבדל? השוואה ישירה. חשוב מאד להסתכל על זה.

נניח שיש שתי קבוצות. לאחת המטלה קשה ולשנייה היא קלה. רואים הבדלים בפעילות המח בין הקבוצות. יש בעיה להשוות ביניהם – צריך למצוא מטלה שקשה לכולם באותה מידה. אחרת, אני לא אדע אם הפעילות המוחית שונה בגלל הקושי של המטלה או בגלל שהמח שונה (או בגלל האסטרטגיה).

תוצאות מחקרים

ברוב המטלות וברוב האזורים לא מוצאים מחקרי מין. כשמוצאים מחקרים זה זוכה להד גדול. שמים אץ זה בכותרת של המאמר, לא מדווחים על הדימיון בין המינים.

חשוב להשתמש במחקרים גדולים, וזה נורא קשה במחקרי הדמייה. למשל, היה מחקר שבדק הבדלים בין המינים. נמצאו 2 הבדלים בין המטלות. לאחר מכן חילקו את הקבוצות מחדש עם מתאמה למין, גיל השכלה וכו' – ועדיין ראו הבדל אחד. כלומר, נראה שהיה שם משתנה נוסף שלא עלו עליו.

היה מחקר ב-77 שהראה שלגברים אחרי שבץ שמאלי היה סיכוי גדול פי 3 להפוך לאפאזים (איבוד יכולת הדיבור). זה היה הבסיס לאמירה שנשים הן יותר בילטרליות בשפה. הבעיה היא שמחקרים אחרים לא מצאו את זה. שתי מטא-אנליזות נפדרות הגיעו למסקנה שאין הבדלי מין בלטרליזציה של שפה.

גם כשמוצאים הבדלי מין בפעילות המח יש אי-קונסיסטניות בתוצאות מחקרים.

דוגמה: הבדלי מין ברוטציה מנטלית בFMRI. מחקר מ-2000 מצא הבדלים. גם מחקרים מ-03 ו-06 מצאו.

הבעיה – כל מחקר מצא אזור אחר פעיל. מחקר ב-2010 לא מצא הבדלים מובהקים.

גם אם נמצא הבדלים לא ברור מה המקור שלהם – הקושי של המטלה? בחירת אסטרטגיה? ארגון שונה של המח? מה מקור ההבדל?

הבעיה של חוסר עקביות במחקרים אינה ספציפית לרוטציה מנטלית. זה כך גם בשפה ורגשות.

סיבות אפשריות לאי-עקביות בתוצאות

- מדגמים קטנים

- מטלות שונות

- שיטות סטטיסטיות שונות

- רמת מובהקות סטטיסטית שונה. במחקרי הדמייה יש המון השוואות. אם נעשה 100 השוואות, נמצא הבדל מובהק ב-5 מהן, גם אם אין הבדל. בניסוי FMRI יש בערך 100,000 ווקסלים – תמיד יהיו אישזהם הבדלים. אי אפשר לעשות תיקון רגיל של האלפא ולכן יש שיטות סטטיסטיות שונות להתמודד עם זה.

- אולי האמונה שיש שוני בין מח זכרי לנקבי באופן הניתן לניבוי - היא פשוט לא נכונה

נכון שיש שוני גנטי בין גברים לנשים. אבל, אף אחד לא עושה מחקרים שבודקים הבדלים בין שחורים ללבנים. זה לא תקין פוליטית, למרות שיש ביניהם הבדלים גנטיים.

עבודה - 21 באפריל

הגישה התוצאתית

מחקרים אמפיריים חלוקים בדעתם האם צריך להגן על הזכות להתארגנות או לא, מבחינת התוצאות. קבוצת המבקרים (את הזכות) טוענת שארגוני העובדים יוצרים מונופול, וזה לא טוב מבחינת שוק חופשי. קבוצת התומכים אומרים שארגוני העובדים מצליחים להשיג קול לעובדים.

מבקרים:

  • זה יוצר בעיית ייצוג
  • העלאת שכר תביא לאבטלה
  • האינטרים של העובדים החלשים פחות מיוצגים ע"י הוועד
  • מוביל לנוקשות ארגונית – נפגעת הפרורוגטיבה של המעסיק
  • עלויות חברתיות מיותרות – סכסוכי עבודה ושביתות
  • יובילו כקבוצת לחץ למדיניות חברתית-כלכלית פופוליסטית

תומכים:

  • קידום צדק חלוקתי
  • מעודד יצירת מקומות עבודה
  • מונעים סכסוכי עבודה מיותרים כי רוצים להגיע לשת"פ מקסימלי עם המעביד. יש כללי משחק לשביתות גם כאשר הן קורות.
  • חשוב שהעובדים יישמעו ברמה הפוליטית

קשה להכריע בשאלת היעילות של ארגוני העובדים.

הגישה הדאונטולוגית – זכות ההתארגנות כתכלית

זכות ההתארגנות היא היחידה שהיא גם פוליטית וגם חברתית. לא ברור כיצד להתיחס אליה. זה ישפיע על היקף ההגנה על הזכות. זכויות פוליטיות נתפסות כזכויות של הפרט. מקובל להצדיק אותן ככאלה שמאפשרות מימוש עצמי. זכויות חברתיות נתפסות כזכות של מעמד או קבוצה, כבעלת אופי חלוקתי, המטרתה לצמצמם פעערים בין עובדים למעבידים, בין עובדים לבין עצמם. זכות פוליטית היא שלילית וחברתית היא חיובית. אם מתיחסים לזכות כשלילית אז בודקים רק יכולת במובן הצר – האם מישהו מפריע לי להתאגד. אם התיחסים אליה כחיובית צריך לשאול האם הזכות ההתארגנות היא אפקטיבית.

מהי מהות ארגון העובדים? אם הזכות להתארגנות היא פוליטית, ארגון העובדים ייחשב תאגיד שמטרתו למקסם רווחים. אם היא זכות חברתית, יכולים להיות הרבה אינטרסים לאיגוד, יכולים להיות בתוכו ניגודי אינטרסים, יש לו היבטים פסיכולוגים וחברתיים. זה ארגון פוליטי-חברתי.

בישראל זו לא אחת מהזכויות המנויות ואין פס"ד שקובע שהיא חלק מכבה"א. בהצעת חוקה לישראל: יש פרק על זכויות ביחסי עבודה שמסווג את זכות ההתארגנות כחלק מחופש הביטוי; גם למעבידים יש זכות להתארגן כדי לקדם את זכויותיהם; יש הכרה בזכות העובדים לשבות ולחתום על הסכמים קיבוציים מחייבים.

סוגי הפגיעה בזכות להתארגנות

  1. פגיעות ישירות: סקטורים שנאסר עליהם להתארגן. למשל, אנשי צבא ובטחון (צבא, משטרה, שב”כ, שב”ס).
  2. פגיעות עקיפות:
    1. מה היקף ההתארגנות המותר?
    2. עד כמה מותר למעסיק לפגוע בארגון עובדים?

המצב בישראל

ההסתדרות

הוקדמה ב-1920. קראו לה ההסתדרות הכללית של העובדים העבריים בא"י. ב-66 מחקו את המילה "עבריים" והיא התחילה לארגן עובדים ערבים. ב-94שינו את השם ל"התדרות העובדים הכללית החדשה". המטרה של הקמת האיגוד התיה תחרות בכח העבודה הערבי שהיה זול ומיומן יותר. ההסתדרתו היתה הבעלים של המשביר, כור, סולל בונה, בנק הפועלים, עיתון דבר. בכך בא לידי ביטוי שילוב של סוציאליזם וציונות. היא היתה גם מעסיק גדול, וזה השפיע על ההתנהגות שלה במו"מ.

עד שנות ה-80, שיעור ההתארגנות היה זהה לשיעור הכיסוי של הסכמים קיבוציים – כ-80%. במילים אחרות לא היו צווי הרחבה. ההסתדרות השפיעה גם על החקיקה והפסיקה. לאחר שנות ה-80 חלק ירידה תלולה בשיעור החברות. בשנת 2000, 45% מהעובדים היו חברים, והכיסוי ע"י ארגונים קיבוציים ירד ל-56%. היום רק 34% אחוזים חברים והכיסוי נשאר 56%.

הכיסוי הנוכחי שהוא קטן משאיר אותנו עם כלים משפטיים אנכרוניסטיים. החוקים נחקקו בשנות ה-50. בעבר לא ראינו מקרים שבהם מעסיק רוצה לסיים מערכת יחסים קיבוצית, או לפטר עובדים בגלל שהם יוזמים התארגנות. אלה דברים שפשוט לא היו. האם זה בכלל לגיטימי שההסתדרות תייצג את האינטרסים של ככל העובדים ויחתמו הסכמים שאח"כ יורחבו על כולם?

קורפורטיזם מתאפיין מריכוזיות ויציבות. ריכוזיות – המו"מ מתנהל ברמות הכי גבוהות של הארגונים. יו"ר ההסתדרות, נציג בכיר של ארגוני המעסיקים ונציג בכיר של הממשלה. כל אחד מהנציגים מקבל מנדט מהארגון לחייב את כל החברים. המו"מ לגבי התנאים היו כלל-ארציים – משפיעים על כלל המשק או על הענף. 80% מתוספות השכר הגיעו מהסכמי מסגרת כאלה, שהושלמו ע"י הסכמים ענפיים. המדינה לא חתומה על ההסכמים, אך היא מעורבת כי יש לה אינטרס וכח לגרום לצדדים להגיע להסכם. היא גם המעסיק הכי גדול במשק. התפתחו דפוסי מו"מ שונים כתלות במעורבות של המדינה כמעסיק. ההסתדרות היתה מוכנה לשתף פעולה עם המדינה, ונוצרה הנחה שבשרות המדינה התנאים יותר טובים.

גם אחרי שההסתדרות התחילה לאגד ערבים, היו קבוצות בחברה שלא היו מיוצגות באופן שווה. הרבה הסכמים קיבוציים הגנו על עובדים בליבת ההסתדרות. הקבוצות המודרות היו: ערבים, מזרחים (במיוחד בעבר), שב"חים, עובדי קבלן. ההסתדרות הביאה למערכת יציבה. היה קשר אידיאולוגי פוליטי בין ההסתדרות לתנועת העבודה. ההסתדרות היתה מאד פעילה כלכלית בתור מעסיק. ההסתדרות שלטה באופן כמעט מוחלט על המערך הפנסיוני.

איך נשמרה היציבות במשק:

  • המו"מ מוכל על כלל המשק. אם העובדים מראים למעסיקים שהם אמנם ישלמו קצת יותר, אבל זה לא יפגע בתחרות ויהיה כח עבודה מרוצה – המערכת תעבוד. גם מעסיקים שלא רצו להיות מחוייבים עדיין יהיו תחת צויי הרחבה. זה מצמצם את היתרון של פרישה מהמו"מ.
  • מכשיר להגנה על המעסיקים מפני תחרות מחו"ל היה הטלת מכסים גבוהים על ייבוא. כך מבטיחים שלמעסיקים יהיה פחות אכפת להעלות משכורות. כאן רואים את תפקיד המדינה. המדינה גם מחנכת את הציבור לקנות "כחול לבן".
  • ההסתדרות היתה גם מעסיק גדול, ובתור מעסיק לא רצתה שתהיה הגנה גדולה מידי על העובדים. ההסתדרות היתה בעבר המעסיק השני בגודלו במדינה.

הגורמים המרסנים האלה לא תמיד עזרו. באמצע שנות ה-60 המעסיקים והמדינה חשבו שההסתדרות הבריזה וכתוצאה מכך הפתרון של המדינה היה התרת כניסה של עובדים פלסטיניים לישראל. זה היה מסר להסתדרות שאין לה מונופול על שוק העבודה.

המערכת הפלורליסטית

מקור הקשיים למערכת הקורפורטיסטית – הסיפור הוא שההסתדרות קרסה בעקבות חוק ביטוח בריאות ממלכתי (95) שניתק את הקשר בין חברות בארגון עובדים לכיסוי ביטוחי. זה ביטל תמריץ משמעותי של העובדים להיות חברים. זה סיפור פשטני, כי שיעור החברים ירד עוד לפני החוק. היה תהליך של החלשות מערכת יחסי העבודה עוד משנות ה-80:

  • פני התעשיה בארץ השתנו. נוצר ענף ההיי-טק שתפס את עצמו כמחוץ לכלכלה הישנה. זה ענף דינמי, לא היררכי, עם חוזים אישיים. הכניסה של הענף שימשה בתור דגם לדפוס העסקה לענפים אחרים.
  • תעשיות אחרות מתחילות להשען יותר על חברות כ"א (מיקור חוץ). התחיל מעבר להסדרי תעסוקה גמישים – מהבית, בשעות אל שגרתיות. זה נתפס כלא מתאים למודל הקורפורטיסטי הקלאסי.
  • העובדים מרגישים שהם יסתדרו יותר טוב במו"מ אישי.
  • החברות בהתסתדרות לא היתה סממן זהות רציני, כי "כולם היו חברים", לא היתה תחושת סולידריות בין החברים.

שטרות - 18, 21 באפריל

החל מהשיעורי הבאים יהיה בוחן – לא חובה – לציון מיטיב. בוחן בקיאות על פס"ד. ליום רביעי – לקרוא פס"ד רינסקי וס' החוק – 92, 22, 24 ,25. לראשון הבא- פס"ד ורד הלבשה.

הערה לגבי ציטיאט – יש תקדים מחייב ש"למוטב בלבד" זה כמו "לנפרע בלבד"? לא כי זה לא הרציו. עם ההנמקה של ברק אפשר להגיע לאותה תוצאה.

שליחות

הרעיון הוא שהאדם לא יצטרך לעשות כל דבר בעצמו. ניתן לעשות פעולות משפטיות באמצעות אחר והן ייוחסו רק לאדם ולא לשלוח. הנושא מוסדר בחוק השליחות.

מה קורה בדיני שטרות? אין הוראה מפורשת בחוק. מכאן מסיקים שאין בעיה להשתמש בדיני השליחות בשטרות. נתקלנו בסוגייה בס' 19שליחות למלא פרטים.

מה לגבי חתימה? העקרון הבסיסי הוא לא חתמת – לא התחייבת. לכן זה יכול להיות בעייתי מבחינת השליחות. איזה חתימה אנחנו דורשים בשטר? מושך, קבל, מסב. גם ערב ומעין-מסב חותמים.

השאלה שנשאל היא האם האדם חתם בשם עצמו או בשם שולחו.

שליחות לא צריכה כתב ע"מ להתגבש. צד ג' יכול לדרוש כתב אבל זה לא קשור. היה אפשר לחשוב שצריך שיהיה כתב, כדי שלמחזיק יהיה את כל המידע. הסיבה כנראה – ריבוי מסמכים מכביד על הסחרות.


באופן עקרוני אנחנו מדברים עכשיו על מושך, קבל ומסב. אם רוצים לחוב מישהו אחר, אפשר לכתוב את החתימה על עצמך (ס' 22, 92) או ע"י שלוח שיכתוב את שמך.

ס' 25(א) הוא כאשר אדם חותם את שמו בשטר ולא את שם השולח. איך אפשר לחייב את השולח כך? מוסיפים לחתימה מילים שמורות שאתה שלוח: “א' בתור שליח של ב'”. תמיד יש מקרים בעייתים לגבי עד כמה המילים "מפורשות". אם הן לא מפורשות מספיק, השלוח חייב והשולח פטור. זה גם אם הנפרע יודע שיש שליחות.

שליחות גלויה בחתימה - החותם צריך לציין את זהות השולח ושהוא חתם במסגתר שליחות ייחודית. זה בגלל טבעו הייחודי של השטר.

בחברות – מורשי החברה חותמים בשמם + חותמת של החברה. האם המנהלים חבים באופן אישי? לכאורה זאת לא חתימה מתוקף הרשאה לפי ס' 25(א). למרות זאת נקבע שמנהג הסוחרים גובר (פס"ד פולשינסקי).

האם חתימת המורשים היא חתימת החברה או חתימת המורשים? לא ברור, אך לא משנה.

שיק עם פרטים של בעל החשבון

חוק שיקים ללא כיסוי, ס' 11א, 11ב, מחייב את הבנקים להשטביע את פרטי בעל החשבוןץ

ראובן חתם על שיק של שמעון בלי לציין שהוא שלוח – מה עושים? זאת פרשת רינסקי.

מה לגבי בן זוג שלא חתם על שיק משותף? ע"פ הלכת רינסקי, למרות שהחתימה עירומה, ניתן להבין ע"פ כל השטר שהשני מחוייב. ניתן אך לא חובה. 25(א) מחייב שמבחינה מהותית תהיה הרשאה, וגם הלכת רינסקי מחייבת את זה. תמיד להוכיח את עניין השליחות המהותית.

הלכת רינסקי – ניתן להעזר בחזות השטר כולו ולא צריך להקפיד על צורת החתימה דווקא. ניתן להסתייע בפרטי בעל החשבון אם הם על השטר – לכן לגבי שיקים בעצם אין משמעות בישראל לס' 25(א). בשטרי חוב זה יכול להיות אחרת.

כללי פרשנות שנקבעו ברינסקי:

  • בין צדדים קרובים לשטר יחולו כללי הפרשנות הרגילים של דיני חוזים ואפשר להתשמש בנסיבות החיצוניות
  • בין צדדים רחוקים חזות השטר היא המקור לפרשנות
  • אם חזות השטר כלשעצמה יוצרת ספר על החתימה, גם צדדים רחוקים יכולים להעזר בסיבות חציוניות

רינסקי היא לגבי מושך. מה המצב לגבי מסב?

נניח שמנהל חברה חתם בלי חותמת החברה. במקרה כזה לא יכול להווצר אוח"כ. אבל, מספיק שיש אוחז. האם המנהל שחתם עשה זאת כמורשה או לא? המחזיק ייחשב אוחז רק אם המנהל חתם כמורשה. אחרת, מי שקיבל את השיק הוא גזלן.

פירוש המועיל לכשרותו של המסמך

ס' 25(ב) מתיחס לפירוש המועיל ביותר לכשרותו של המסמך. ההוראה הזאת מתיחסת למצב שבו ניתן לפרשאת השטר כתקף או לא תקף.

דוגמה לניסוח: “ראובן כמנהל עסקי שמעון". אם ראובן הולך לפשוט את הרגל, נניח שהוא חתם בתור שלוח.

מה אם הכלל הזה יתנגש בהלכת רינסקי? אנחנו נדחה את 25(א) מפני הוראת 25(ב).

בכל מקרה, אם החתימה היא ברורה וחד משמעית, אי אפשר לחרוג ממנה.

ס' 25(ב) הורחב גם למקרים בהם אנו מתלבטים בין שטר “תקף” ל"תקף יותר".

דוגמה: לשמעון יש כיס עמוק. ראובן חותם "ראובן, מנהל כללי של עסקי שמעון". אנחנו נתיחס לחתימה של ראובן כחתימה מתוקף הרשאה.

שליחות נסתרת

השליחות נסתרת מבחינת השטר ולא מבחינת הצדדים. חתימה עירומה – ראובן הוא שלוח, וכולם יודעים את זה, אבל זה לא רלוונטי. הוא עדיין יחוב באופן אישי. לא להתבלבל עם שליחות נסתרת ע"פ ס' 7 לחוק השליחות. הוא אינו ממלא אחר ס' 25(א). במישור החוזי השולח יהיה חייב.

ברק ניסה להתגבר על הפער בין דיני השטרות לעסקת היסוד, אבל השאיר את זה בצ"ע.

פס"ד ורד הלבשה

מנהל בכיר בחברה הפקיד שיקים של החברה לחשבונו הפרטי. הוא חתם חתימת היסב בתור החברה והבנק ביקש לתבוע את החברה. נקבע שלא היו יחסי שליחות ולא הוכח קיומה של שליחות נסתרת ע"פ ס' 3 בחוק השליחות.

פתרון שאלות הבוחן:

  1. עד כמה ניתן להזקק בפרשנות חוזה לנסיבות החיצוניות? בחוזים רגילים, בין צדדים קרובים לשטר, בין צדדים רחוקים כאשר חזות השטר יוצרת ספק לגבי החתימה.
  2. על פי דיני השליחות, אם השלוח פעל בהרשאה, השולח אחראי, גם אם השליחות גלויה וגם אם נסתרת? בשליחות נסתרת השולח והשלוח אחראים ביחד ולחוד כלפי צד ג'.
  3. מסב שחתם את שמו בחתימה ערומה, בתור מסב בשטר, והצד השלישי ידע זאת? השלוח בלבד חייב והשולח אינו חייב. החידוש של ברק לא נקלט במשפט הישראלי.
  4. מי שחתם חתימה ערומה את שם מרשו בתור קבל מכח הרשאה, והצד השלישי ידע זאת: זה לפי ס' 92.
  5. הגישה של ה-UCCדומה לזו של המשפט הישראלי – בדיוק פרשת רינסקי.