25 בנוב׳ 2010

סד"א- קריאה לשיעור 13-14

  1. כתב הגנה

§ רע"א 2904/95 מדינת ישראל נ' אל הוזייל, פ"ד מט(2) 40

המשיבים הגישו תובענה נגד המדינה ובה עתרו לתיקון פנקס המקרקעין לפי סעיפים 59ו-93 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין.

בסעיף 15 לכתב הגנתה, טענה המבקשת שלא ניתן היה לזכות במקרקעין מכח עיבוד או התישנות "מהיות מקרקעין שטרם רישומם סווגו כמקרקעין מוואת".

בטרם החל בית המשפט המחוזי לשמוע הוכחות בתובענה, עתר פרקליט המשיבים למחוק במכתב ההגנה את הטענה כי הקרקע היא מסוג מוואת, משום שלדבריו מדובר בטענה משפטית המחייבת פירוט. בתשובה לכך טענה פרקליטת המבקשת "שקרקע שאיננה רשומה ולא היתה רשומה בספרי המקרקעין היא מסוג מוואת", וכי "התשתית העובדתית עולה מכתבי הטענות. על התובע נטל ההוכחה להוכיח שהוא מצוי על האדמה בזכות ולא עלינו מוטלת התשתית העובדתית". טענה זו סבה על האמור בסעיף 155 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 שלפיו "מקרקעין שערב תחילתו של חוק זה נמנו עם הסוג מוואת, ירשמו על שם המדינה...".

לענין זה חלוקים בעלי הדין לענין השאלה אם הטענה בדבר היותם של המקרקעין מסוג מוואת היא טענה שבעובדה או טענה משפטית.

פסה"ד:

לפי תקנה 71(א) יכיל כתב טענות "את הרצאת העובדות המהותיות בלבד, שבעל הדין מסתמך עליהן בתביעתו או בהגנתו, לפי הענין, אך לא את הראיות הבאות להוכיח אותן". בבוא בעל דין לנסח את כתב טענותיו, מוטל עליו לעשות פעולה של מיון ולהבדיל בין ה"עובדות המהותיות" מצד אחד, שרק אותן הוא חייב לכלול בכתב הטענות, לבין "הראיות הבאות להוכיח אותן" מצד שני לבין טענות משפטיות, שאותן אין הוא חייב לכלול בכתב הטענות אך מותר לו להסתמך עליהן, כאמור בתקנה 74(ב), מצד שלישי.

השאלה מה היא "עובדה מהותית", מה היא "ראייה", ומהי שאלה שבדין, עשויה להשתנות ממקרה למקרה, וההבחנה בין שלושה מושגים אלה איננה אלא ענין שבדרגה. כאשר נתבקש בית המשפט לתת לתובע סעד מסויים, חייב האחרון לפרט את הנתונים המצדיקים הסקת המסקנה שהתובע זכאי לאותו הסעד, ונתונים אלה הם "העובדות המהותיות", הנדרשות לפי תקנה 71(א); וכאמור, יחשבו הנתונים הפרטניים שיש בהם כדי להוכיח את הנתונים האמורים כראיות שאין לכללם בכתב הטענות.

אין ספק בדבר כי בגדר התובענה הנוכחית יש לראות את הטענה שהמקרקעין שבמחלוקת הם מסוג מוואת כעובדה מהותית, והמבקשת לא היתה חייבת לכאורה, לפרט בענין זה מעבר למה שפרטה בכתב הגנתה. כאשר טוען בעל דין בכתב הגנתו טענה עובדתית, אין מקום להציג לו בגדר בקשה לפרטים נוספים את השאלה מכח מה הוא טוען את הטענה. מתשובת המשיבים נמצאתי למד שהם אינם מסתפקים גם בפרטים אלה, משום שהם טוענים ששומה על המבקשת לספק להם מה שהם מגדירים כ"טיעון עובדתי קונקרטי" לגבי המקרקעין הנדונים. אך הטעון הקונקרטי הנזכר בודאי שאינו אלא הראיות שבאמצעותן עשויה המבקשת להוכיח את טענותיה, וכאמור לא זו בלבד שהמבקשת איננה חייבת לטעון אותן, אלא גם נאסר עליה לעשות כן.

§ ת.א. (ת"א) 2356/98 איזוטופ נ' דו רנט א-קאר (לא פורסם) (פסקה ד' בלבד)

פסק דין בהעדר הגנה

הנתבעת 3 לא הגישה כתב הגנה במועד. לאחר פתיחת משפט ההוכחות הצהיר העו"ד כי הנתבעת 3 לא תגיש כתב הגנה באופן עצמאי. היא מאמצת את כתב ההגנה של נתבעות 2 ו-4.

תקנה 97 לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת:

כעיקרון אי הגשת כתב הגנה במועד (ובוודאי איחור כה גדול), יכול לזכות בפסק דין בהעדר הגנה, אולם פסק הדין צריך להינתן על יסוד כתב התביעה.

תקנה זו טעונה רענון משפטי והתאמתה להלכות המתחדשות בנושא של תום לב ודרך מקובלת ועשיית עושר.

היא טובה למקרה הברור שבו יש נתבע בודד, או נתבע שמערכת הראיות כנגדו אינה בהכרח קשורה עם יתרת הנתבעים וראיותיהם. ברגע שהמדובר בפרשת תביעה וראיות משולבות, לא יתכן שהפרוצדורה תגבר על המהות.

רק אם תימצא עילת תביעה כנגד הנתבעים אדרש לשאלה האם יש לפסוק כנגד הנתבעת מס. 3 בשל העובדה שלא התגוננה במועד.

§ ע"א 283/88 המזרח שירות לביטוח נ' מומן, פ"ד מה(2) 777

נהג מונית התנגש במכונית שנסעה בלי אורות בלילה. התובענה הוגשה תחילה נגד עזבון פחימה וכנגד מי שחשבו התובעים שהינה המבטחת - "המזרח". מאוחר יותר תוקן כתב התביעה והוסף כנתבע גם דיין יצחק, הבעלים של המכונית בעת התאונה. בשנת 1985 נעשה תיקון נוסף, בו הוספה כנתבעת גם "פיניקס", וזאת לאחר שהתברר לתובעים כי פיניקס היתה מבטחת המכונית ולא המזרח, ששימשה כסוכנות ביטוח עבור פיניקס. פיניקס הגישה בקשה למחוק את התובענה נגדה מחמת התיישנות, ובקשה זו נתקבלה.

בהחלטתו, נשוא ערעור זה, דן בית המשפט המחוזי רק בשאלות היריבות בין הצדדים למשפט, והאחריות לגרימת התאונה הקטלנית.

לענין חבותה של המזרח (המערערת בערעור שלפנינו) קבע בית משפט קמא, כי ידוע שהמבטחת היתה פיניקס, אשר התובענה נגדה נמחקה מחמת התיישנות, ולא המזרח, שהינה סוכנות ביטוח בלבד. אך מחומר הראיות עולה, ובעיקר מסעיף 24 לכתב הגנתה של המערערת, כי המזרח הציגה עצמה כמבטחת, ומשעשתה כן גרמה למשיבים להאמין כי היא אכן הצד הנכון לתובענה. המשיבים פעלו על פי מצג זה וישבו בחיבוק ידיים, ולא פעלו לתיקון מיידי של התובענה על ידי צירוף הצד הנכון. משצרפו את פיניקס לבסוף, נמחקה תביעתם מחמת התיישנות. בנסיבות אלה, כאשר המשיבים נמנעו מפעולה על סמך מצגה של המזרח, אין לפטור את המזרח מתוצאות המצג.

יתירה מזו, לדעת בית משפט קמא האמור בס' 24 לכתב ההגנה מהווה הודאת בעל דין, והודאה זו פטרה את המשיבים מן החובה להביא ראיות נוספות בדבר. טענת הגנה זו מתייחסת לאמור בסעיף 13 לפקודת ביטוח רכב מנועי. טענתה של המזרח שמובאת בסעיף 24 לכתב הגנתה היתה, כי לא ניתנה לה הודעה על העברת הבעלות ברכב ממגזימוב לדיין, ולו ידעה אודותיה לא היתה מבטחת את דיין, הבעלים החדש, ועל כן לא חלה עליה חבות לענין התאונה לאור הסייג לחבות הקבוע בסעיף 1) 13) לפקודת רכב מנועי.

פסה"ד:

האחראית לאי צירופה של פיניקס כנתבעת היתה המזרח. המזרח היתה צריכה לדעת, כי המבטחת של הרכב היתה פיניקס, ולא היא עצמה (שכן מילאה רק תפקיד של סוכנות ביטוח), ולכן היתה צריכה לטעון זאת מפורשות ולא להסתפק בסעיף הכחשה כללי. משלא עשתה כן, אלא העלתה טענת הגנה ספציפית שונה, והתביעה כנגד פיניקס התיישנה, הרי יש לראות בה כמי שהודתה בהיותה מבטחת הרכב, מכח מצגה היא.

§ ע"א 642/61 טפר נ' מרלה, פ"ד טז 1000

העילה עליה ביסס התובע את תביעתו לזכום של 1150 ל"י היתה כי הנתבע נשאר חייב לו את הסכום הזה. הגנתו של הנתבע היתה כי הוא שילם לתובע 800 ל"י; כי לפני התביעה הציע לתובע את יתרת החוב אך הוא סרב בטענה שמגיע לו יותר; לתובע לא מגיע יותר.

הגנה זו אומרת שהוא מודה בעובדות כתב התביעה אך יש עובדות נוספות שלפיהן התובע אינו זכאי לכל הסעד. זוהי הגנה מסוג "הודאה והדחה".

על התובע נמצאית הראייה שהתשלום של 800 ל"י לא היה ע"ח החוב.

פסה"ד:

מני:

במקרים כאלה הנתבע נתפס ע"י העובדות שהודה בהן, ונטל ההוכחה על העובדות החדשות – עליו. הוא לא הצליח להוכיח את העובדות המדיחות ולכן התובע יזכה.

זוסמן:

מסכים.

הפרוצדורה צריכה ללכת ע"פ המשפט המהותי. צריך להבחין בין "הודאה והדחה" לבין מקרים דומים. למשל – אם התובע טוען שהנתבע חייב לו כסף, בעוד הנתבע טוען שזאת היתה מתנה – זה לא מקרה של "הודאה והדחה".

§ רע"א 7454/96 איזבינסקי נ' טיטלבאום (לא פורסם)

מבקשים רכשו מן המשיב דירה. הוסכם, כי מחיר הדירה יהא בסכום השווה ל78,000- דולר. לטענת המשיב, הוא קיבל לידיו סכום השווה ל60,000- דולר בלבד והיתרה לא שולמה.

המבקשים הודו בכריתת ההסכם ובתנאיו, לרבות סכום התמורה, אך טענו כי שילמו את מלוא התמורה. השופט מיקד את המחלוקת לשאלה על מי רובץ נטל הראיה, וקבע כי מדובר במקרה של "הודאה והדחה" שיסודה בטענת "פרעתי". השופט קבע, כי המבקשים מודים בכל פרטי ההסכם ומכחישים רק את טענת המשיב לפיה שילמו רק חלק מסכום התמורה, ובכך למעשה טוענים הם טענת "פרעתי" אשר בעקבותיה חל הכלל בדבר "הודאה והדחה" שלו השלכות במישור הראייתי, לפיהן עובר נטל השכנוע על הנתבע. לאור האמור, קבע שופט השלום כי המבקשים יפתחו בהבאת הראיות.

המבקשים טענו כי מדובר בתביעת המשיב לסעד הצהרתי הקובע שהסכם המכר בטל, ולגבי סעד זה אין בהודאתם משום הודאה בכל העובדות המהוות את עילת התביעה, כלומר הודאתם בכריתת החוזה, ובתמורה אינה מהווה הודאה בהפרת ההסכם בדרך של אי תשלום התמורה.

פסה"ד:

השאלה אם לפנינו "הודאה והדחה" אם לא איננה תלויה בסעד המתבקש על ידי המשיב. שאלת הסעד המבוקש היא שאלה נפרדת ומאוחרת, אשר אינה רלוונטית בשלב סיווג טענת ההגנה. אחד הרציונלים להעברת נטל השכנוע מקום שנטענת טענת "הודאה והדחה" נעוץ בכך שקל יותר להוכיח טענה חיובית (כגון "פרעתי") מאשר טענה שלילית (כגון "החוב לא שולם"). רציונל זה מתקיים באותה מידה כשמדובר בתביעת חוב וכשמדובר בתביעה לסעד הצהרתי בגין אי תשלום חוב. בנוסף, תיאור העילה כמכילה שני אלמנטים נפרדים - כריתה והפרה - באופן המצריך את הודאת המבקשים בכל אחד מאותם אלמנטים, הוא תיאור מטעה. גם כאשר מדובר בתביעת חוב בה טוען הנתבע טענת "פרעתי", הרי שלכאורה צריך התובע להוכיח הן את כריתת החוזה והן את הפרתו, במובן שהחוב לא הוחזר לו. טענת "פרעתי" מהווה הכחשה של אותה הפרה נטענת, אולם אין לומר שהכחשת ההפרה משמעה שלא היתה "הודאה" במובן טענת הודאה והדחה. זאת, מאחר שכנגד טענת ההפרה טוען הנתבע את טענתו "המדיחה".

אולם גם מצבים בהם ההפרה עצמה מוכחשת נכללים במסגרת "הודאה והדחה".

הבקשה נדחית.

§ תא (חי') 345/04 לוקי ביצוע נ' י.ב. קורמן (טרם פורסם) (פסקאות 1, 4, 5(א-ג))

הבורר נתן פסק בורר בסכסוך שבין הצדדים. בעקבות כך הגישה המשיבה "קורמן" בקשה לאישור פסק הבורר ואילו המבקשת "לוקי" הגישה בקשה לביטול פסק הבורר.

פסה"ד:

לאחר עיון בחומר הראיות שלפני הגעתי למסקנה כי המבקשת, לוקי, הרימה את נטל ההוכחה המוטל עליה להוכיח כי הבורר היה קשור בקשרים עסקיים עם המשיבה, קורמן.

קורמן טענה אמנם שקשריה העיסקיים נעשו עם אדם אחר ולא עם הבורר. ברם, קורמן לא השכילה להוכיח טענתה זו. יתרה מכך, היא נמנעה מלהזמין את הבורר לעדות כדי להפריך את טענתה של לוקי בדבר הקשרים העיסקיים שבין קורמן לבין הבורר. הואיל וקורמן הודתה בקשרים עסקיים עם אדם בשם אורי פרי אך טענה כי מדובר באדם אחר ולא הבורר, הרי שניתן לראות בטענתה משום טענת הודאה והדחה. בנסיבות אלה, שומה היה עליה להוכיח את טענתה שקשריה העיסקיים היו עם אדם אחר. היא לא עשתה כן.

דברי קורמן על כך שדווקא לוקי היתה צריכה לזמן את ארבעת העדים (ובהם הבורר) לעדות, בטעות יסודם. בנסיבות העניין שלפנינו עבר נטל הבאת הראיות אל שכמה של קורמן וזו לא הרימה נטל זה.

  1. קיזוז ותביעה שכנגד

§ רע"א 4998/91 מירון נ' כהן, פ"ד מו(1) 746

בהסכם בוררות נמסרו להכרעת הבורר כל הסכסוכים וחילוקי הדעות שבין הצדדים בקשר שכר טרחתו של עו"ד כהן. בתביעתו לפני הבורר תבע עו"ד כהן את שכר טרחתו והמבקשים הגישו כתב הגנה ותביעה שכנגד ובהם העלו טענה של רשלנות מקצועית; בהליכים שהתנהלו בין בעלי הדין החליט בית המשפט המחוזי ש"על הבורר לדון בנושא שכר הטרחה בלבד".

המבקשים הגישו לבורר כתב הגנה מתוקן בו העלו טענת הגנה של קיזוז עקב רשלנות מקצועית ולא הביאו עוד בכתב הגנתם המתוקן תביעה שכנגד. בחלוקי הדעות שבין בעלי הדין לענין השאלה אם רשאים היו המבקשים להעלות את הטענות האמורות, השיב הבורר בהן אך בית המשפט המחוזי הורה לבקשת המשיב על מחיקת כל הטענות הנוגעות לרשלנות המקצועית מכתב ההגנה. מכאן בקשת רשות לערער זו שלפנינו.

פסה"ד:

דין הערעור להתקבל. כשמסרו בעלי הדין להכרעת הבורר את הסכסוכים שביניהם בקשר לשכר טרחתו של המשיב ממילא מסרו לו גם את הסמכות להחליט בטענות הגנה שניתן לעורר כנגד התביעה לשכר טרחה; וטענת קיזוז, כמו טענה של תשלום, היא טענת הגנה.

  1. כתב תשובה

§ ע"א 224/64 זיידמן נ' סרבר, פ"ד יח(4) 299

המערערת תבעה 4 משיבים על שטר. משיבה 1 טענה שכל הכסף חזר למערערת. המשיבים האחרים התבססו על הגנה זו. המערערת לא הגיבה לטענת הפרעון, ולכן השופט ראה זאת כאליו היא מכחישה את הטענה והטיל את נטל השכנוע על המשיבה. המערערת הודתה שקיבלה את התשלומים אבל תו"כ המשפט טענה שהלוותה יותר כסף למשיבה. המשיבה התנגדה לניסיון להביא הוכחות על החוב, אבל השופט התיר זאת. בסופו של דבר נפסק נגד המערערת.

פסה"ד:

המערערת היתה צריכה להוכיח את החוב השני שטענה לו. השאלה האמיתית שבין הצדדים חייבת להיות מוצגת בכתבי הטענות.

הסיבה הפרוצדורלית לדחיית הטענה שיש חוב אחר היא שזה לא עלה כתב התשובה. זוהי גם סיבה מהותית.

§ בר"ע 50/71 אברהם נ' מתנה, פ"ד כה(1) 481

בטיוטה של כתב-התשובה אשר הוצג בפני בית-המשפט המחוזי טוענת המבקשת, שהחוזה (מוזכר בכתב ההגנה) זוייף.

כל אימת שהתובע חפץ להשיב בעובדה חדשה על עובדה שנטענה בהגנה, מן הצורך להגיש כתב-תשובה כדי להעלות את העובדה הנוספת על שולחן הדיונים. מה שאין כן כאשר התובע מכחיש טענת הנתבע, ותו לא. לענין זה קובעת תקנה 68, סיפא, לתקנות סדר הדין האזרחי, שאם לא הגיש כתב-תשובה, יראו את העובדות המהותיות הנקובות בכתב-ההגנה כמוכחשות ושנויות במחלוקת. טענת זיוף אינה אלא כפירה באמיתות החוזה.

  1. תיקון כתבי טענות

· רע"א 11137/05 אליהו חברה לביטוח נ' מגן דוד אדום (טרם פורסם) (סע' 4-7)

במסגרת בקשת רשות הערעור טוענת אליהו, כי כתב התביעה המתוקן מקים עילת תביעה חדשה ושונה מזו אשר הופיעה בכתב התביעה המקורי. לשיטתה, העובדה שעל פי כתב התביעה המקורי נובעת חבותה מחלקה היחסי בשוק ביטוחי החובה לרכב, בעוד שלפי כתב התביעה המתוקן מבוססת החבות על חלקה היחסי בשיעור התביעות בגין ביטוחי חובה לרכב, מצביעה על כך שמדובר בשתי עילות תביעה נפרדות.

אליהו ממשיכה וטוענת, כי מאחר שבקשת התיקון הוגשה בשנת 2005, הרי שבעת הגשתה התיישנה עילת התביעה החדשה. ממילא, כך על פי עמדתה, לא היה מקום לאשר את תיקון כתב התביעה. דינה של הטענה האמורה להידחות. אכן, בית המשפט לא יתיר לתובע לתקן את כתב תביעתו על דרך הוספת עילת תביעה חדשה (בין במקום העילה המקורית ובין בנוסף אליה), שעה שבעת הגשתה של הבקשה התיישנה עילה זו.

התשובה לשאלת ההתינשות נגזרת מן האופן שבו יפורש המונח "עילת תביעה" לצורך הסוגיה של תיקון כתב תביעה, וכן מרמת ההפשטה בה ייבחן העניין. ברי, כי לענייננו אין לראות את עילת התביעה כמסכת העובדות שיש בהן כדי לזַכּות את התובע בסעד.

בין אם הפרשנות הראויה למונח "עילת תביעה" לצורך הסוגיה שלפנינו הינה העסקה או המעשה המובאים לדיון, ובין אם מדובר בזכות שנתבעה, סבורני כי במקרה דנא יש לקבוע שכתב התביעה המתוקן נסמך על עילה זהה לזו אשר בכתב התביעה המקורי. השוני בין כתב התביעה המקורי לזה המתוקן נוגע אך לדרך החישוב הסטטיסטית של עלות פינוי הנפגעים המבוטחים במהלך התקופה הרלוונטית. אין בבקשת התיקון כדי לשנות את המעשים אשר עומדים במרכז תביעתו של מד"א, ואף לא את הזכות עליה מבוססת תביעה זו.

בקשת התיקון הוגשה כארבע שנים וחצי לאחר הגשת התביעה ולקראת סיומו של שלב ההוכחות. בתיקון כתב התביעה בשלב כה מאוחר של ההליך יש כדי לסרבל את הדיון ולהאריכו, ועל כן אין מקום כי בית המשפט יתיר תיקון שכזה כדבר שבשגרה. עם זאת, דומה כי הנסיבות בענייננו מצדיקות מתן רשות לתיקון כתב התביעה על אף השלב בו הוגשה בקשת התיקון.

· ר"ע 330/85 אלבו נ' רבינטקס תעשיות, פ"ד לט(2) 556

אין נעתרים לבקשה לתיקון כתב-טענות - בעיקר לאחר שנערך כבר קדם-משפט - כעניין שבשגרה.

כאשר מבקשים לתקן כתב-טענות, ניצבות שתי שאלות נפרדות זו מזו לשיקול- דעתו של בית המשפט : הראשונה - האם מעמיד הנוסח המתוקן את הפלוגתא האמיתית לדיון ; השנייה - האם יהיה בתיקון כדי לגרום לצד השני עוול, שפיצוי כספי לא יוכל לתקן. אם התשובה לשאלה הראשונה היא בחיוב, כי אז הגישה במסגרת השאלה השנייה היא מאוד ליברלית.

כדי להניח יסוד לקיום התנאי הראשון, על המבקש להראות שדווקא כתב התביעה המתוקן הוא שיעמיד לדיון את הפלוגתא לאמיתה. חייב המבקש להראות, שבהגישו את כתב הטענות המקורי הוא טעה טעות כנה, וכי עתה התברר לו, שהפלוגתא האמיתית גלומה דווקא בפרטים הכלולים בתיקון המבוקש. זה המצב גם אם הטעות הנטענת היא לא בעובדה אלא בהערכה משפטית, אם היא טעות בתום-לב. יש צורך לפחות בראיה לכאורה לעניין הפלוגתא האמיתית. לפיכך, אם הטעות אינה בולטת על פני הדברים (כגון כתב-תביעה שאינו מגלה עילה), יש לצרף לבקשת התיקון תצהיר.

תנאי ראשוני זה לא נתקיים בענייננו. החלפת עורך-דין אינה מהווה טעם מספיק כשלעצמו לתיקון כתב-תביעה, קל וחומר "טעם מיוחד" כנדרש אחרי קדם-משפט.

· רע"א 507/97 שיכון ופיתוח נ' סביון, פ"ד נא(2) 656

בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט קמא למחוק הודעת צד ג' אשר הגישה המבקשת כנגד 15 צדדים שלישיים, עם הגשתה כתב הגנה מתוקן.

המבקשת בנתה באמצעות המשיבה השניה שני בנייני מגורים מעל מרכז מסחרי בראשון לציון. המשיב הראשון ואחרים הם בעלי דירות אשר נרכשו מהמבקשת. במהלך שנת 95' הגישו רוכשי הדירות תביעה כנגד המבקשת וכנגד המשיבה השניה בגין ליקויי בניה, ובגין מצגי שווא.

הצדדים להליך הגיעו להסכמה בדבר מינוי מומחה מטעם בית המשפט, אשר יחווה דעתו בענין ליקויי הבניה בדירות נשוא התובענה. שמיעת הראיות בתיק החלה, על פי החלטת בית משפט קמא, עוד בטרם נתן המומחה את חוות דעתו. משהוגשה חוות דעת המומחה ניצלו התובעים בבית המשפט המחוזי את זכותם, מכוח תקנה 136 לתקנות סדר הדין האזרחי לתקן את כתב התביעה ללא נטילת רשות מבית המשפט. התיקון בכתב התביעה התמצה בהוספת ליקויים אשר לא נכללו בכתב התביעה המקורי, ואשר התבררו מחוות דעתו של המומחה.

בעקבות תיקון כתב התביעה תיקנה המבקשת את כתב הגנתה, ללא נטילת רשות, על פי האמור בתקנה 94 לתקנות. רק בשלב זה החליטה המבקשת לשלוח הודעות צד ג' מכוח תקנה 216 לתקנות, כנגד 15 מבעלי העסקים במרכז המסחרי. אין מחלוקת כי משלוח הודעות אלה קשור למצגי השווא שנעשו כביכול ביחס לשעות הפעילות של החנויות במרכז המסחרי. אין לו דבר וחצי דבר עם התיקון אשר נעשה בכתב התביעה בעקבות הגשת חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט. בית משפט קמא מחק את ההודעות לצדדים השלישיים.

פסה"ד:

פתרון הסוגיה שבמחלוקת טמון בפרשנות תקנה 94. התקנה אינה מגבילה את תיקון כתב ההגנה לעניינים הנובעים מהתיקון אשר נעשה בכתב התביעה. הזכות לתקן את כתב ההגנה על ידי הנתבע טומנת בחובה גם את הזכות לתקן את ההגנה כולה, וכוללת את הזכות אף להגיש תביעה -שכנגד. הזכות לבקש משלוח הודעות לצד שלישי הינה זכות הנילווית לזכות להגיש כתב הגנה. לפיכך, גם כשמדובר במשלוח הודעות צד ג', אין הנתבע מוגבל למשלוח הודעות הנובעות במישרין מהתיקון שנעשה בכתב התביעה.

הפתרון לחששו של בית משפט קמא מפני סרבול הדיונים נתון בתקנה 222. תקנה זו מאפשרת לבית משפט אשר הינו סבור כי דיון בנושא ההודעה לצד שלישי עלול לסבך את הדיון בתובענה שלא לצורך, להורות כי נושא ההודעה ידון לאחר סיום הדיון בתובענה, או לאחר מתן פסק דין בה, מבלי שאחווה דעה אם כך ראוי לעשות בנסיבות המקרה דנן.

ייתכנו מקרים שאת ההודעה לצד שלישי ניתן היה לבקש עם הגשת כתב ההגנה המקורי, והבקשה מוגשת עם הגשת כתב הגנה מתוקן. במקרים כאלה, בקשה למשלוח הודעה לצד שלישי עלולה לגרום לפגיעה ביעילות הדיון, ולעתים לצורך בחקירה חוזרת של העדים, כשהאחראי לכך הוא הנתבע לבדו. במקרה כזה רשאי כמובן בית המשפט, אם ימצא זאת לראוי בהתחשב בנסיבות, לחייב בהוצאות את הנתבע, אשר גרם להתמשכות הדיונים ולטרחה מיותרת.

· רע"א 3385/08 מרקט פלייס נ' טלטל ערוצי תקשוב (טרם פורסם)

עניינו של התיק - בקשה לתיקון כתב תביעה והגדלת סכומה.

המבקשת הגישה תביעה כספית נגד המשיבה בסך 400,000 ש"ח. בתביעה טענה המבקשת, כי המשיבה הפרה כלפיה את ההתחייבויות בהסכם שנכרת ביניהן בכך שהסירה את מנוע החיפוש של המבקשת מהאתר שבבעלותה, והציבה באתר מנוע חיפוש מתחרה. המבקשת הגישה כתב תביעה מתוקן ולאחריו הוגש כתב הגנה מתוקן. במהלך דיונים מקדמיים שהתנהלו בפני בית משפט השלום, הגיעו הצדדים להסדר דיוני לפיו יפוצל הדיון בתיק לשלב החבות ולשלב הנזק. הוסכם, כי הכרעת בית המשפט תיעשה על יסוד החומר הקיים בתיק ללא הליכי הוכחות וחקירות, וכי אם יקבע בית המשפט כי המשיבה לא הייתה זכאית להסיר את מנוע החיפוש של המבקשת, יעבור בירור התיק להוכחת הנזק הנטען.

בית משפט השלום הוציא מתחת ידו פסק-דין חלקי לפיו התקבלה עמדתה של המבקשת ונקבע כי המשיבה הפרה את ההתחייבות בהחלטה מיום 14.2.07 קבע בית המשפט כי תמו ההליכים המקדמיים והורה לצדדים להגיש תצהירי עדות ראשית בסוגיית הנזק, ונקבעה ישיבת קדם משפט על יסוד התצהירים בסוגייה זו. עם הגשת תצהירי העדות הראשית מטעם המבקשת, הגישה זו בקשה לתיקון כתב התביעה, כך שסכום התביעה יעמוד על 1,000,000 ש"ח במקום 400,000 ש"ח.

לאחר תגובת המשיבה, נענה בית משפט השלום למבקשת. המחוזי הפך את ההחלטה.

פסה"ד:

לא מצאתי כי נפלה טעות בהכרעתו של בית המשפט המחוזי.

מערכת השיקולים הנוהגת בתיקון כתבי טענות היא מקדמת דנא נשוא התדיינות ופסיקה. ההליך חוסה תחת כנפיה של תקנה 92. בהליך שלאחר סיום קדם המשפט רלבנטית גם תקנה 149(ב).

נהוג לומר, כי הפסיקה נוקטת "קו ליברלי", של רוחב לב, בתיקון כתבי טענות, אשר מטרתם להביא להכרעה בשאלות שבמחלוקת ה"אמיתית" בין בעלי הדין. ואולם, זיקתו האמיצה של התיקון המבוקש לפלוגתא האמיתית בין הצדדים אינה חזות הכל. חריגים לכלל זה הינם מקרים שבהם נהג המבקש בשיהוי רב או בחוסר תום לב או מקרים שבהם התיקון ישלול מהצד שכנגד הגנה שהינה קמה לו אם היתה מוגשת הבקשה מחדש.

שיקולי בית המשפט בכגון דא, הם - מעבר לעצם האפשרות להכריע במחלוקת לאמיתה, שהוא עיקר תקנה 92 - אף המועד, האפשרות לפיצוי בכסף, אי גרימת עוול, הכרחיות התיקון ותום הלב. רכיב מרכזי הוא הוגנות ההליך, המשחק "ההוגן"; יש לבחון אם עשוי צד לרכוש על-ידי התיקון יתרונות דיוניים שויתר עליהם לפני כן מטעמי נוחות, ובכך שינה הצד שכנגד את מצבו.

התמרורים, שהציבה הפסיקה כדי לשקול את האינטרסים הרלבנטיים: אינטרס בעל הדין מבקש התיקון להעלאת טענה אמיתית, אינטרס המשיב שיריעת המשפט לא תורחב שלא לצורך, ואינטרס הציבור; אכן, ככל שהשאלה נשוא ההליך "אמיתית" יותר, כך יגבר האינטרס לאפשר את התיקון.

אין איפוא מקום להיעתר לבקשה ולוא מטעם זה, קרי, שאין מתקיים תנאי "בדרך ובתנאים הנראים צודקים" שבתקנה 92. את המחלוקת האמיתית, המעשית להבדיל מהרעיונית, ביניהם הגדירו הצדדים בשלב הקודם - וזו הייתה בחירתם, כולל בחירת המבקשת עצמה באשר לסכום, אל מול בחירת המשיבה באשר לפרוצדורה. יש להעמידה על חזקת בחירתה, ולאפשר למשיבה לעמוד על זכותה הדיונית שבחירה זו לא תשתנה.

אתיקה - קריאה לשיעור 7

א. על"ע 1747/91 ועד מחוז דרום של לשכת עורכי הדין נ' שמואל, מו (4) 397.

הפרשייה האחת

פרשייה הראשונה תחילתה ביום .17.10.80 באותו יום פנתה אל המשיב, במשרדו לקוחה, אשר ביקשה את שירותיו המשפטיים, שהצריכו הגשת תובענה אזרחית לתשלום סכום כסף שהגיע לה - ללקוחה - מאת שתי נתבעות. המשיב קיבל על עצמו לטפל בעניינה של הלקוחה ואף גבה ממנה בו ביום את שכר הטרחה המגיע לו עבור טיפולו המלא בעניין.

בעת בירור פרטי העניין התברר לו, למשיב, כי הלקוחה יכולה למסור לו את המען של אחת הנתבעות וכי אין בידה המען של האחרת, אולם היא קיבלה על עצמה לברר, מה כתובתה של הנתבעת האחרת, ולהודיע על כך למשיב.

חלפו ועברו כחמש שנים והמשיב לא עשה דבר. ביני לביני העביר את משרדו מבאר-שבע לערד, אך הוא לא טרח לפנות ללקוחה ולהודיע לה על שינוי הכתובת, כשם שלא טרח כל אותה תקופה להסב את תשומת לבה, כי נבצר ממנו להגיש את התובענה אם לא יומצא לו המען של הנתבעת האחרת.

החזר שכר הטרחה נעשה עוד בטרם הגיעה תלונת הלקוחה, בפועל, לוועד המחוזי.

הוא הואשם בהתנהגות שאינה הולמת עורך דין, בהפרת חובת נאמנות ללקוח ובאי שמירה על כבוד מקצוע עריכת הדין.

בית הדין המשמעתי המחוזי הרשיע את המשיב רק בהתנהגות שאינה הולמת - סעיף 61(3) לחוק לשכת עורכי דין; והפרת חובת נאמנות ללקוח - סעיפים 54ו­61(2) לחוק בצירוף כלל 2לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית).

הפרשה האחרת

קובלנה שהוגשה כנגד המשיב ואשר לפיה ביום 11.5.84או בסמוך לכך נשלח למשיב דבר דואר רשום. המשיב לא דרש את דבר הדואר, למרות שניתנו לו על-ידי משרד התקשורת שתי הודעות. בכך זלזל בלשכת עורכי הדין ופגע במוסדותיה. הקובלנה ייחסה לו התנהגות שאינה הולמת עריכת דין - עבירה לפי סעיף 61(3) לחוק לשכת עורכי הדין.

פסה"ד:

לא היה זה מקרה של אי זהירות מצד עורך דין בטיפול בעניינו של הלקוח, ואין מדובר כאן במקרה שבו נשתכח העניין מתודעתו של עורך הדין בשל מחדליה של הלקוחה, אלא נהפוך הוא. מדברי המשיב עצמו ברור היה, שכל העת היה ער למצב העניינים ובמודע נמנע מלטפל בעניינה של הלקוחה.

אמון מלא בין עורך דין ללקוחו הוא נשמת אפו של מקצוע עריכת הדין, וקשה להעלות על הדעת, כיצד ניתן לקיים יחסי עורך דין ולקוח בלעדיהם. עורכי הדין מצטיירים בעיני הציבור כאנשים בעלי רמה מוסרית גבוהה, שניתן לסמוך עליהם. עורך דין שסרח במישור זה איננו פוגע רק בלקוחו, ומשנתפס, בו בעצמו, אלא פוגע בתדמיתו של מחנה עורכי הדין כולו. מזה מתחייב עונש חמור ומרתיע לכל עורך דין שנתפס בקלקלתו.

להדגשת יתר של המידות הנדרשות מעורך דין בבואו לשרת את האזרח המבקש את שירותיו, נפנה גם כאן להוראת היסוד שבכלל 2לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), מה טיבה של אותה נאמנות ומה משמעותה הערכית? נאמנות זו היא רוח אפיו של המקצוע, היסוד עליו הוא בנוי. אין זו הפעם הראשונה שהמשיב חטא בכגון דא והורשע במוסדות לשכת עורכי הדין. את לקחי הרשעותיו הקודמות לא למד. את דפוסי התנהגותו לא שינה לטובה, והוא מוסיף ומתיימר לטעון כי אין פסול בהתנהגותו.

שני העונשים גם יחד מסתכמים ב- 20חודשי השעיה בפועל, המצטברים לעונשי השעיה אחרים, אם יש כאלה התלויים ועומדים. לכאורה, עונש השעיה בפועל לתקופה כזו הוא עונש משמעותי ומוחשי, שאמור להרתיע את עורך הדין שסרח ולהתריע ברבים מה דינו של מי שחוטא בכאלה.

עונש זה היה הולם, אלמלא התברר כי למערער הרשעות בעבירות משמעתיות שונות ומגוונות אחרות, מהן מאותו סוג. לא בלי היסוס החלטנו ליתן למשיב הזדמנות נוספת להיטיב את דרכיו ולהפיק את לקחיו מפסק דין זה. בקבלנו את ערעור הוועד המחוזי בשני הערעורים גם יחד אנו מעמידים את עונשו של המשיב בשני העניינים על השעיה בפועל למשך חמש שנים, כשעונש השעיה זה מצטבר לכל עונש השעיה תלוי ועומד בעניין אחר.

ב. ע"א 37/86 לוי נ' שרמן, מד (4) 446, 454-467.

העובדות כוללות עסקת קומבינציה שהתפקששה. תובעים את העו"ד על טיפול רשלני בעסקה וגם בקונים של הדירות.

מהו הקף חובותיו ואחריותו של עורך דין כלפי לקוחו ומה טיבן, ומה תחום חובותיו ואחריותו של עורך-דין, אם בכלל, כלפי מי שאינו לקוחו אך היה קשור בעניין שטיפל בו עורך הדין עבור לקוחו שלו?

הבסיס העיקרי לחבותו של עורך-דין כלפי לקוחו הוא בסיס חוזי. בין עורך הדין לבין הלקוח קיים הסכם, לפיו מתחייב עורך הדין להגיש ללקוח שירותים של עריכת-דין, בתמורה לשכר-טרחה המשולם לו. הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה הן, כי לעורך הדין, המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, יש המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח. התרשלות בייצוג ענייניו של הלקוח או בהפעלת מידה סביה של מיומנות ומאומנות, הגורמת נזק ללקוח, ועל אחת כמה וכמה התנהגות שיש בה הפרת אמונים ואי-יושר כלפי הלקוח עשויות לשמש עילה לתביעה בגין הפרת חוזה או בשל הפרת חובותיו כלפי לקוחו.

בסיס אחר לחבות עורך הדין יכול שיהיה במעשה עוולה, כגון רשלנות מקצועית של עורך דין, המקים לטובת הנפגע עילת תביעה נזיקית על-פי עוולת הרשלנות או אחרת, אשר בפקודת הנזיקין. עוולה זו חלה במקרה של רשלנות מקצועית, אם מתקיימים היסודות הנדרשים לכך. יסודות אלה הם: .1קיום חובה כלפי התובע להשתמש בכושר סביר; .2הפרת חובה זו; .3נזק לתובע כתוצאה מההפרה.

כבר נאמר, לעניין רשלנות מקצועית של עורך-דין כלפי לקוחו, כי "בנקודה החשובה ביותר מבחינה מעשית, היינו, מהו סטנדרט המיומנות והזהירות הנדרש, אין למעשה הבדל בין יחסים חוזיים לנזיקיים".

את אמות המידה הראויות ואת הקריטריונים הנדרשים לעיצוב סטנדרט המיומנות והזהירות האמורים ניתן לשאוב משני מקורות עיקריים. ראשית - הדין כפי שהתגבש בהלכה באשר לרמת המיומנות והזהירות הנדרשת מבעל מקצוע כלפי מי שהוא חב חובה כלפיו; ושנית - ככל שהדברים אמורים בעורך-דין - מהדין הספציפי הקובע את נורמות ההתנהגות הראויות לעורך-דין בתור שכזה. כוונתי לכללים המוצאים מקומם וביטוים בחוק לשכת עורכי הדין, ובתקנות והכללים המסתעפים ממנו, ושעל פיהם עורך-דין שאינו מקיימם, על אחת כמה וכמה אם הוא חוטא להם, עלול למצוא עצמו חב ללקוחו כמפר חוזה כלפיו או כמעוול כלפיו בעוולת הרשלנות.

עורך-דין כבעל מקצוע

עורך-דין חב חובת זהירות והפעלת מיומנות סבירה בטפלו בענייני לקוחו בייעוץ, בייצוג ובכל דרך שהיא. מובן שמידתן של אלה רבה, אם לא החלטית, אך עם זאת לא כל כישלון של עורך-דין ייתפס כהפרת החובה, שכן למרות הטלת חובות אלה, שהן רחבות למדיי,

חובות נוספות, המיוחדות לעורך-דין בתור שכזה

מעורך-דין כאיש מקצוע שחובת נאמנות והתנהגות שביושר ובהדר הן מיסודותיו נדרש הרבה יותר. 'אמונה' פירושה אמת ויושר, ו'מסירות' פירושה חריצות ושקידה, דבקות ואדיקות, כשהאינטרס של הלקוח עומד בראש מעייניו ודאגותיו של עורך-הדין.

חייב עורך-הדין להכין ללקוחות שלו חוזה אשר יבטיח את זכויותיהם על הצד המועיל ביותר; ואם לאחר שהכין להם חוזה כאמור, יסרבו הם לחתום על תניה זו או אחרת, גם לאחר שעורך-הדין הסביר להם את משמעותה ונחיצותה, רק אז יתכן שיצא עורך-הדין ידי חובתו כלפיהם אף אם התניה תימחק מן החוזה.

ניתן לומר, כי עורך-דין החוטא לחובות המיוחדות המוטלות עליו מעצם היותו עורך-דין, החייב לפעול לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות, יש שימצא את עצמו מסובך ומחויב מכמה בחינות: א. יש שימצא עצמו, על-פי נסיבות המקרה, עובר על הוראות המשמעת שבכללי לשכת עורכי הדין, והוא יידרש לתת את הדין על כך.

ב. יש שהוא ימצא עצמו מפר את חובותיו כלפי לקוחו בשל הפרת ההסכם שנכרת ביניהם ושאחד מעיקריו הוא מתן שירות נאמן ואחראי ללקוח. זאת, אם משום שנהג בלקוחות בחוסר תום-לב בעת המשא ומתן לקראת ההתקשרות או בקיומו של החוזה לאחר שנכרת, ואם משום שלא מילא את המוטל עליו על-פי ההסכם שביניהם.

ג. יש שהוא ימצא עצמו חב בנזיקין כלפי לקוחו, על שום שהתרשל במתן השירות כלפיו ולא נהג במיומנות הצפויה והנדרשת ממנו כבעל מקצוע, והבאנו לעיל דוגמאות לכך.

מה דינו של עורך-דין המייצג שני לקוחות בעלי אינטרסים מנוגדים? במקרים רבים נקבעו איסורים על ניגודי עניינים בעבודתו של עורך-דין. כך, למשל, נקבע בכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), כלל 14(ב).

החובה המוטלת על עורך הדין לפי החוק לפעול לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות, מטילה על עורך-הדין מעמסה קשה למדי שעה שהוא מתימר לשרת שני לקוחות בעלי אינטרסים מנוגדים. אבל אין בהסכמתו לשרתם בעת ובעונה אחת כדי לפטור אותו מחובה אלמנטרית זו, ועליו לשאת בתוצאות המשמעתיות והאזרחיות הנובעות מהפרת החובה כלפי אחד מהם.

ג. מספר החלטות של ועדת האתיקה הארצית בנושא גבולות חובת הנאמנות ללקוח (מצ"ב).

ד. ע"א 3966/05 גולדבליט, עו"ד נ' שבת [ניתן ב- 2/1/07]

הבנק הגיש לבית משפט השלום בחיפה נגד המשיבים 1 ו-2 תביעה כספית בסדר דין מקוצר בגין חוב. המערער, עורך דין במקצועו, שנשכר לייצגם בתביעה זו, הגיש לבית המשפט בקשה למתן רשות להתגונן. המשיב 1 לא הופיע לחקירה על תצהירו במועד הדיון בבקשה. בעקבות זאת, נדחתה הבקשה וניתן פסק דין נגד המשיבים 1 ו-2.

המשיב 1 תבע את המערער, בגין רשלנות מקצועית, בטענה כי כלל לא הוזמן לדיון בבקשה. המערער טען, לעומתו, כי המשיב 1 לא סיפק את המסמכים הדרושים לביסוס הבקשה, ולא שיתף פעולה כדרוש. משכך, טען, לא היה מצויד בחוות דעת מומחה שנדרשה לטובת ההגנה. לכן, לקראת הדיון בבקשה, החליט כי יתייצב לדיון ללא מרשו, וכי במקרה הגרוע ביותר – אם בקשתו לדחיית הדיון לא תיענה, יינתן פסק דין בהעדר הגנה, שעליו, אליבא דמערער, יהיה קל יותר לערער מאשר על פסק דין שיינתן אגף דיון בבקשה לגופה (להלן – הטקטיקה). כן טען, כי אי התייצבותו של המשיב 1 לדיון בבקשה תואמה מראש בין הצדדים.
בית המשפט המחוזי קבע, עובדתית, כי לא הודע למשיב 1 על הטקטיקה בה נוקט בא כוחו, המערער. לאור זאת, קבע בית משפט קמא כי בהתנהגותו של המערער יש משום התרשלות, וכי היה ניתן לאיין התרשלות זו לו היה המערער מזמן את המשיב 1 למשרדו ומסביר לו על הסיכונים והסיכויים הטמונים בטקטיקה המוצעת.

פסה"ד:

לו היה חושף בפני מרשיו את הסיכון שבטקטיקה, והיה מקבל את הסכמתם, לא יכלו הם להלין על כך. אך משלא עשה כן, נטל בכך המערער את הסיכון לכישלון הטקטיקה על עצמו בלבד. על כן, משעה שבוחר עורך דין "טקטיקה", עליו להודיע ללקוחו על משמעותה המלאה ועל הסיכונים הגלומים בה. משלא קיים חובה בסיסית זו, לא תישמע טענתו כי מדובר בטעות בשיקול דעת, וכי הטקטיקה, בפני עצמה, הינה טקטיקה מוצלחת

ה. ת"א (מחוזי, חיפה) 150/07 בן אבגי נ' עו"ד גרי אביבי [ניתן ב- 17/12/08] – קריאה חלקית.

זו תביעה לרשלנות מקצועית של עו"ד בניסוח חוזה מכר מקרקעין.

הנתבע, עו"ד גרי אביבי שימש כעורך דינו של התובע במשך שתים עשרה שנים טרם העסקה נשוא התביעה, וייצג אותו במספר עסקאות מקרקעין קודמות. עו"ד אביבי ערך חוזה מכר מקרקעין בין התובע לבין הרוכשת .

התובע טוען עוד כי הנתבע חטא כלפיו בהעדפת אינטרס הרוכש על פני האינטרסים שלו, ובחוסר מקצועיות בניסוח ההסכם באופן הפוגע בזכויותיו ומטיל את מרבית הסיכון הגלום בעסקה לפתחו.

לנתבע מספר טענות בעניין זה, כאשר החשובה שבהן היא כי במעמד החתימה הוא הציע לצדדים לקבוע מועדים, אולם התובע ואלי חן סרבו לעשות זאת. אין חולק שהתובע הוא איש עסקים מנוסה. איש עסקים, שזו אינה עסקת המקרקעין הראשונה שלו, אלא על כך פרנסתו, מבין את השלכות ההסכמות ההדדיות שלו עם הקונה, ועושה את חישוביו המסחריים והכלכליים. אין בכך הגנה מפני רשלנות בטיפול משפטי, ככל שזו מוכחת, אבל יש בכך לחזק את טענת הנתבע שהתובע היה מודע היטב לכל תנאי העסקה והסכים לה.

אי ההצלחה למכור את המקרקעין משך זמן רב אל מול חיוב שנתי של מס רכוש בסכומים גבוהים, מסירים את התנאים הקשים של העיסקה כלפי התובע. כמו כן, אין ספק שהתובע ידע היטב שמועד הבחירה המוסכם יהיה לאחר זמן רב מאד. אני מעדיף גירסת הנתבע וקובע כי אכן הנתבע העלה בפני הצדדים את הצורך לקבוע מועד מסויים לקבלת ההיתר, וממילא לבחירת הרוכש, מעבר לקביעה המוסכמת שהדבר יעשה בתוך 10 ימים מקבלת היתר הבניה לשלב האחרון, וכל אחד מהצדים להסכם, משיקוליו, החליט שלא יצויין מועד בהסכם.

עורך הדין הנתבע עשה את המוטל עליו והעלה בפני הצדדים, שהוא ייצג את שניהם, את האפשרות להסכים בענין קציבת המועד, וערך את ההסכם לפי הסכמתם. השאלה היא האם ניסוח הסכם לפי הסכמת הצדדים, פוטר את עורך הדין מתביעה בעוולת רשלנות.

יחסי עו"ד-לקוח הם יחסי שליחות, וככאלה, חייב השלוח, עורך הדין, חובת ציות להוראות הלקוח. בכל מקרה שבו פועל עורך עורך הדין לפי הוראות הלקוח, אין לחייבו ברשלנות.

כאשר יש שני לקוחות, הרי במקרה שבו אין הוראות סותרות, כמו במקרה שלפנינו, חובת הציות קיימת ועומדת. על עקרון הציות אין מחלוקת. הספק מתעורר כאשר הלקוח אינו נותן הוראה, אלא שותק. במקרה זה, יש להביא בחשבון כמה פרמטרים:

הפרמטר הראשון הוא מידת מיומנותו של הלקוח. הפרמטר השני הוא עוצמת הפגם בהסכם. לא כל פגם בהסכם מצדיק את הדרישה שעורך הדין יתפטר

לטענת התובע, מעבר לבעיית מועד תשלום התמורה, כולל ההסכם מספר רב של תניות חד צדדיות אשר כושלות בפיזור הסיכון בין הצדדים ומטילות את מרבית הסיכון על התובע. בשונה מהאמור לגבי קציבת המועד להוצאת היתר בניה, כאן אין מדובר בנושאים שבהם הצדדים שתקו, אלא בנושאים בהם הצדדים הסכימו בהסכם מפורש על תנאים, אשר התובע טוען שהם לרעתו.

אני דוחה את טענת התובע, כאילו אחריותו של הנתבע כלפי התובע אינה מותלית ואינה מותנית ברקע הנסיבתי של ההסכם. אחריותו מותנית בהוראות הלקוח, ואם הרקע של עשיית העיסקה, לרבות המצב המשפטי והתכנוני מצביעים על קושי במכירת המקרקעין, מובן שהוא יתבטא בתנאים קשים יותר, שלכל אחד מהם יש משמעות כספית או סיכונית, שהמוכר התובע, בשים לב לרקע ולמצב המשפטי, הסכים לכך, כך שהנתבע, שהוא רק שלוחו, אינו יכול לבצע את ההסכמות שאליהן הגיע התובע.

לאור בחינת עדותו של התובע, איני מאמין לו שלא הבין את משמעות החוזה והתניות שבו במעמד החתימה, לאחר שקרא אותו היטב ומופיעים בו דברים אלה בפירוש.

ו. תא (ת"א) 1273-04 טוכמאייר ואח' נ פפר (פסק דין מיום 18.7.10)

התובעים, אשר נפלו קורבן לתרגיל עוקץ בעת התקשרותם בעסקה לרכישת מקרקעין מאדם שהתחזה להיות בעליהם, תובעים בתביעה זו את עורכי הדין שהיו מעורבים בעסקה בעילה של רשלנות מקצועית או בהפרת חובות מדיני השליחות והנאמנות.

המוכר המתחזה הפנה את נציגי התובעת לנתבע 2, עו"ד וקסלר, אשר הוצג כבא כוחו. התובעים שכרו את שירותיו של הנתבע 1, עו"ד פפר. על פי הסכם שכר הטרחה שנחתם בין התובעים לעו"ד פפר (נספח א' לכתב התביעה שכנגד), את שכר הטרחה התחייבו התובעים לשלם לעו"ד פפר כאחוז משווי הדירות שעתידות להיבנות על המגרש, ואם לא ימכרו דירות – כאחוז ממחיר הקרקע. עוד נקבע בהסכם שכר הטרחה כי: "כחלק מן הטיפול הכלול בשכר הטרחה הנ"ל, יטפל עורך הדין עבור הלקוח במימוש המקרקעין וחוזי המכירה של הדירות שיבנו על המקרקעין אם ימכרו כדירות וברישום בית משותף".

לעניין המטרה לשמה נשכר עו"ד פפר קיימת מחלוקת בין הצדדים. בעוד שהתובעים טוענים כי שכרו את שירותיו לצורך ייצוגם המלא בקשר לעסקת המכר, לטענת עו"ד פפר התובעים פנו אליו רק בשלב מאוחר של העסקה לאור האפשרות לערוך את העסקה כ"עסקת נטו", קרי שהקונה יישא בכל הוצאות המס בגין העסקה, וזאת נוכח התמחותו של עו"ד פפר במיסוי מקרקעין. עוד טוען עו"ד פפר כי סוכם בין התובעים לבין עו"ד וקסלר כי עו"ד וקסלר יטפל עבור שני הצדדים בעסקה.

הסכם המכר בין המוכר המתחזה לתובעים נחתם ללא נוכחות עו"ד פפר. חיים שחר חתם על ההסכם הן בשמו והן בשם רעייתו חוה שחר, על פי יפוי כוח נוטריוני שאושר ואומת על ידי הנתבע 3, עו"ד נוטריון גנות.

במועד חתימת ההסכם הפקידו התובעים בידי עו"ד וקסלר, אשר מונה כנאמן מטעם שני הצדדים, את כספי התמורה בגין המגרש, וכן שילמו לעו"ד וקסלר שכר טרחה. לאחר רישום הערת האזהרה וכנגד יפוי כוח בלתי חוזר של המוכר, הועברה לידי המוכרים המחצית הראשונה של התשלום בגין המגרש.

ארבעה ימים לאחר חתימת ההסכם, העביר עו"ד וקסלר למשרד עו"ד פפר יפוי כוח בלתי חוזר חתום על ידי חוה שחר. חתימת הגב' שחר על ייפוי הכוח אומתה על ידי עו"ד גנות. עו"ד פפר פנה לעו"ד וקסלר במכתב בו הוא טוען כנגד תקינות ייפוי הכוח, ואח"כ קיבל ייפוי כח קונסולרי.

בשנת 1998, לאחר ששולמה מלוא התמורה בגין המגרש ע"י התובעים ולאחר שנרשמה לטובת התובעת הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין בגין רכישת המגרש, התברר לתובעים לראשונה על התרמית.

התובעים טוענים כי עו"ד פפר התרשל בטיפולו בעסקה בכך שבניגוד לחובותיו העביר את הטיפול בעסקה לידי עורך דין אחר צעיר וחסר ניסיון; לא טרח לאמת את זהות המוכר; לא בדק את המסמכים שהציג המוכר; ואישר את נוסח הסכם המכר על אף שהיו בו תנאים חריגים מבלי להזהיר את התובעים לגבי קיומם של תנאים חריגים בהסכם. לטענתם, אילו היה עו"ד פפר מטפל בעסקה בעצמו או באמצעות עורך דין מנוסה, עורך בדיקה של המסמכים וזהות המוכרים ומזהירם לגבי הסיכון הטמון בתנאים החריגים הכלולים בהסכם, דבר התרמית היה מתגלה ונמנע. לטענת התובעים, ההתרשלות של עו"ד פפר במילוי תפקידו חמורה במיוחד בנסיבות מקרה זה בהן מדובר במקרקעין יקרים אשר נמכרים כביכול על ידי תושבי חוץ.

כנגד עו"ד וקסלר, טוענים התובעים כי התרשל גם הוא בייצגו את המוכר המתחזה מבלי לברר ולאמת את זהותו, וכן בכך שלא ערך כל בירור לעניין המסמכים שהציג המוכר המתחזה ובעיקר יפויי הכוח. עוד טוענים התובעים כנגד עו"ד וקסלר כי הציג בפניהם מצג שקרי לפיו הוא מכיר את המוכר ומטפל בשמו בענייני המגרש. בנוסף טוענים הצדדים כי עו"ד וקסלר התרשל והפר את חובת הנאמנות כלפיהם בכך שהעביר את המחצית השנייה של תמורת המכר אשר הופקדה אצלו בנאמנות, לידי המוכר המתחזה, ביום 26.5.97 טרם הומצא ייפוי הכוח הקונסולרי של המוכר לביצוע העסקה. לטענת התובעים, אילו עו"ד וקסלר לא היה פועל תוך רשלנות לעניין זהות המוכר המתחזה ולא מועל באמון התובעים ומטעה אותם, דבר התרמית היה נחשף ונזקם היה נמנע.

לחילופין טוענים התובעים טענה מכוח חוק השליחות. הטענה היא כי משעו"ד פפר ועו"ד וקסלר פעלו כשלוחים של המוכר המתחזה על פי יפוי כוח, משנתברר כי יפוי הכוח מזויף, המשמעות היא כי הם פעלו שלא ברשות ושלא בסמכות בהעברת כספי התמורה בגין המגרש לידי המוכרים, ולפיכך, על פי סעיף 6(ב) חייבים הנתבעים 1 ו-2 להחזיר לתובעים את מלוא הסכום ששולם על ידם.

כנגד עו"ד גנות טוענים התובעים כי התרשל בכך שאימת את חתימתה של המוכרת על גבי יפויי הכוח מבלי שבדק כלל או לא בדק מספיק את זהותה.

עילות התביעה והשאלות שבמחלוקת

עילת התביעה המרכזית היא רשלנות, ובהתאם לכך טענות ההגנה של הנתבעים הינן כי אינם חבים חובת זהירות כלפי התובעים ואם הם חבים בחובה כזו הרי שלא הפרו אותה; העדר קשר סיבתי; ורשלנות תורמת של התובעים.

חובת הזהירות של עורך דין כלפי לקוחו היא מסוג חובת הזהירות של נותני שירות. הלקוח מסתמך על כישוריו, ידיעותיו וחובותיו המקצועיות של עורך הדין, ואחריותו של עורך הדין היא אחריות מקצועית. על כן, סטנדרט הזהירות הנדרש מעורך דין כלפי לקוחו הוא של "עורך דין סביר" והוא גבוה יותר משל "האדם הסביר".

קיימת מחלוקת בין התובעים לנתבעים ובין הנתבעים לבין עצמם בשאלה מי מהם התחייב לייצג את התובעים בקשר להסכם המכר ובאיזה חלק של העסקה.

הפסיקה הכירה בקיומה של חובת זהירות של עורך דין גם כלפי מי שאינו לקוחו ואף כלפי הצד שכנגד. כל אחד מעורכי הדין המעורבים חב חובת זהירות כלפי התובעים למנוע התקשרותם בעסקה הנגועה בתרמית. כך בכלל, כך בעיקר שעו"ד וקסלר קיבל שכר טרחה מאת התובעים ומונה כנאמן מטעם שני הצדדים.

שאלת היקף הייצוג וסוג המעורבות של כל אחד מהנתבעים בהסכם המכר רלוונטית לשאלת היקף חובת הזהירות שיש לכל אחד מהנתבעים כלפי התובעים. היקף החובה וסוגה יבחנו בהתאם לסוג המעורבות כעולה ממסמכי ההתקשרות ומהראיות בתיק.

האם היה על הנתבעים לדעת או לחשוד כי מדובר במוכר מתחזה?

לצורך זיהוי המוכר המתחזה עמדו לפני עורכי הדין, אם כן, תעודת זהות של המוכר; נסח טאבו לפיו המגרש רשום על שם המוכר בהתאמה לשמו בתעודת הזהות; חוזה רכישת מגרש על ידי המוכר לרבות טופס מס שבח ואישור משרד האוצר לגבי זכאות להחזר מס רכוש בקשר למגרש. המסמכים הללו, אשר חלקם הונפקו על ידי רשויות המדינה, נחזים להיות מקוריים ותקינים, ומתאימים ליתר המסמכים שנמסרו. זיהוי המוכר בהסתמך על מסמכים אלו הינו סביר וראוי, ונוכח המסמכים לא יכלו הנתבעים לדעת ולא היתה סיבה לחשוד כי מדובר במתחזה.

לא היה דבר חריג בעסקת המכירה של המגרש ולא היה בה סיכון מיוחד.

העובדה שיפוי הכוח נחתם ביום 1.5.97 לא צריכה לעורר חשד להתחזות המוכר, אלא חשד לניסיון לחסוך למוכר המתגורר בחו"ל טרחה הכרוכה בחתימת המסמך לפני הקונסול.

במידה ועו"ד וקסלר העביר את המחצית השנייה של התמורה למוכר לפני שמסר לעו"ד פפר את יפוי הכוח הקונסולרי, הרי שמדובר בהתנהלות המנוגדת לחוק ולכללי האתיקה המקצועית, אולם לא היא שגרמה לנזקי התובעים שכן הכסף היה מועבר בכל מקרה לאחר קבלת יפוי הכוח הקונסולרי שלא עורר ולא היה צריך לעורר כל חשד אצל מי מעורכי הדין.

תחולת דיני השליחות ודיני הנאמנות

עו"ד וקסלר היה שלוח המוכר המתחזה לצורך העברת הבעלות במגרש על שם התובעים, ולא לעניין העברת הכסף למוכר המתחזה. לעניין העברת המחצית השנייה של התמורה, עו"ד וקסלר היה שלוח ונאמן של התובעים אשר הפקידו את כספם אצלו כנאמן, ולא שלוח של המוכר המתחזה.

יפוי הכוח המזויף לא הוא שהסמיך, אם כן, את עו"ד וקסלר להעביר את יתרת התמורה למוכר המתחזה, אלא הסעיף בהסכם שהסמיך אותו להיות נאמן של הצדדים. סעיף 6(ב) לחוק השליחות אינו רלוונטי איפוא לענייננו והטענה בדבר תחולתו נדחית.

לאור כל האמור לעיל התביעה והתביעה שכנגד נדחות.

אתיקה - שעור 6

התרגיל – 2 חלקים. הראשון אמיתי. בעקבותיו הוקפאו כל ההליכים המשמעתיים באונ'. זה בנושא ייחוד המקצוע שלמדנו. החלק השני הוא משהו שלא למדנו.

ייחוד המקצוע

ס' 20, 96, 98 בחוק לשכת עוה"ד. מכוונים למי שאינם עו"ד. כלל 11ב בכללי האתיקה אוסר על עו"ד לעבוד עם משרדים שאינם משרדי עו"ד ונותנים שירותים משפטיים.

המקרה של פיצוי נמרץ – הגיע למיצוי משפטי. לשכת עו"ד הגישה תביעה נ' פיצוי נמרץ. פיצוי נמרך הגישה עתירה לבג"צ לפסול את 11ב והעתירה נדחתה. בהליך האזרחי פסה"ד – ביהמ"ש מתחיל בכך שהוא חשדן באופן כללי כלפי טענות של גופים מונופוליסטיים שהם רוצים רק להגן על הציבור.

פירוש ס' 20: ס' 20(2) הוא רשימה סגורה.

הבחנה בין גוף מנהלי למעין-שיפוטי. לפני גוך מעי שיפוטי רק לעו"ד מותר להופיע, לפני גוך מנהלי רק אם הוא בס'.

היחס בין ס' 20 לכלל 11ב – הלשכה היתה רוצה שהתחולה שלהם תהיה חופפת ב-100%. כלל 11ב מתיחס לשני מצבים:

- גוף שאיננו משרד עו"ד מפנה החוצה תיקים לעו"ד

- עו"ד עובד בתוך גוף שאינו משרד עו"ד

עו"ד לא ייתן שירות משפטי לקוח, שהפנה אליו גוף הפועל למטרת רווח ומפרסם ברבים מתן שירותים משפטיים. האם מהס' הזה בהכרח עולה שאותו גוף מפר את ס' 20? אם הגוף מעביר את כל הפעילות המשפטית שלו לעו"ד חיצוני אין פה בעייה. כלומר כלל 11ב כולל יותר איסורים. הלשכה לא רוצה שעו"ד ישתפו פעולה עם הגופים האלה. למה? כי עו"ד עושים עוד דברים חוץ מייצוג משפטי (הפנייה לרופא, חוו”דים...), וזה גוזל להם את הפרנסה.

לעו"ד אסור לתת שירות משפטי ללקוח שהופנה אליו מגוף למטרת רווח שמקבל תמורה גבור השירות.

דוגמה של סוגייה עכשווית (מהדף):

- סטודנטים עוזרים למלא טפסי הוצל"פ בחינם – זה מותר ע"פ פס"ד פיצוי נמרץ. לשים לב שאלה רק טפסים מהסוג הזה. עברו 12 מפגשים – אין בעיה של איכות השירות.

- עו"ד מועסק ע"י הארגון – הארגון לא פועל למטרת רווח וגובבה תמורה (סימלית). העו"ד לא עבר על 11ב. חוו"ד של ועדת האתיקה אומרת שמהכלל נובע שמותר לעו"ד לתת שירות אם המעסיק אינו פועל למטרת רווח או גובה תמורה.

כתוצאה מכך הלשכה החליטה שאסור לעבוד אצל מלכ"רים שמקבלים תמורה סימלית. מה מטריד את הלישכה?

- הארגונים אינם נתונים לפיקוח הלשכה

- הלשכה מפחדת משינוי במבנה של גופים שנותנים שירותים משפטיים. זה מערער את המבנה הותיק והמבוסס, שאושר בשטנגר ובפיצוי נמרץ.

דוגמאות למבנים חדשים:

- אתר שמאפשר להתגרש אונליין. מי שמטפל בתיק אינו עו"ד. זה הופך את התהליך ליותר טכני. אולי זה דווקא עדיף, ככה הם לא מלבים סכסוכים.

- "הקואופרטיב" – אגודה שיתופית החברות בה מקנה להם זכויות רבות. אחד מהשירותים שמקבלים זה שירותים משפטיים. בעקרון זה באינטרנט אבל אפשר גם להיפגש עם אנשים, וזה רק לחברי הקואופרטיב.

התפיסה בארץ היא אנכרוניסטית. אין לנטע עמדה ברורה על זה, אבל זה הכיוון שהעולם הולך אליו.

רעיון נוסף – וולמארט מחליטה להרים את דגל האחריות התאגידית ולכן היא מחייבת עו"ד שעובדים עבורה גם למלא אחר כללי הוגנות ואתיקה מחמירים. התאגידים הופכים לרגולטור, ויש להם יותר כח מלשכת עוה"ד. אצלנו יש כלל שצריך לגלות יחס חברי לקולגות (ס' 26).

לסיכום הנושא:

מהם האינטרסים של הלקוחות:

- נגישות ושוויון

- איכות שירות (חובת נאמנות)

- איכות שירות מבחינה מקצועית

איך מבטיחים את הדברים האלה? צריך רגולציה ולא להשאיר את זה לשוק החופשי.

- פיקוח,

- הסמכה, רישיון

- מנגנון בירור תלונות

- כללי אתיקה (חובת סודיות, איסור ניגוד ענינים)

האם בשביל זה צריך את הסידור המונופליסטי של הלשכה?

יש הרבה מקצועות שיש להם את 4 התנאים הנ"ל כמו רופאים. כמו שראינו באנגליה מותר לעסוק בהרבה נושאים משפטיים ויש רק רגולציה בלי צורך בהסמכה כעו"ד. צריך לבדוק האם התחום דורש עו"ד או לא. אלה לא השאלות ש' 20 שואל – הוא מתיחס רק ל"ידע משפטי" או "אופי משפטי". לדעת נטע אלה השאלות הלא-נכונות.

ייצוג

מתיחס למשולש שוק-מדינה-חברה אזרחית. בחברה שלנו רוב השירותים המשפטיים הם בשוק הפרטי. במדינה יש את התביעה, הסנגוריה, הסיוע המשפטי. בחברה המשפטית יש גופים שונים. ההכרעה שרוב השירותים המשפטיים יהיו בשוק הפרטי היא הכרעה ערכית. למשל אכיפת החוק היא רק בתחום המדינה. אנגליה בשנות ה-80 העבירה הרבה עו"ד מהשוק הפרטי למדינה, בכך שהרחיבה את הזכות לקבל עזרה משפטית ע"ח המדינה באמצעות השוק הפרטי.

הזכות לייצוג

כוללת את הזכות לבחור עו"ד – ס' 22 לחוק לשכת עו"ד. אדם שייפה כוחו של עו"ד זכאי להיות מיוצג על ידיו. הפסיקה הולכת ומכירה בזכות לייצוג כזכות יסוד.

המשמעות השנייה היא הזכות לקבל ייצוג. שני החוקים המרכזיים הם חוק הסנגוריה הציבורית (פלילי) – מזכה ע"פ קריטריונים לקבל עו"ד ע"ח המדינה. הקריטריונים הורחבו במשך השנים. וחוק הסיוע המשפטי (אזרחי). מעניין שהסיוע המשפטי חוקק לפני הסניגוריה הציבורית, אבל יש הרבה יותר משאבים לסנגוריה. יחסית למדינות אחרות בעולם יש ייצוג מינימלי באזרחי. אנחנו במקום הכי נמוך בעולם בתחום באזרחי ובמקום טוב בתחום הפלילי.

תחום הייצוג הפלילי עבר הצברה (=הפוך מהפרטה). היום יש משרדי עו"ד שלמים שתמקיימים מתיקי סנגוריה ציבורית. הסנגוריה הציבורית בנויה כך שיש מעט עובדים והרבה עו"ד שמוכרים ע"י הסנגוריה ע"פ מינוי. להתקבל לסנגוריה זה מאד נחשב.

זכאות לסיוע משפטי היא ע"פ מבחן הכנסה – צריך להיות מאד מאד עני. בהליך הפלילי אין מבחן הכנסה. הסיוע המשפטי האזרחי נאבק על מעמדו. עו"ד שם מרוויחים פחות. הסיוע המשפטי מפעיל גם שיקולי סיכוי לתביעה.

הסוגיית הסיוע המשפטי היא לא פוליטית. הסיוע המשפטי מוכן גם לייצג את האזרחים כנגד המדינה.

בארה"ב בשנות ה-80 הסיוע המשפטי LSC היה גוף מאד חזק. הם היו מגישים תביעות ייצוגיות גדולות נגד המדינה. כאשר רייגן נהיה נשיא הוא הטיל הרבה מגבלות על הLSC – אי אפשר לתבוע את המדינה, אי אפשר לתבוע בנושאים קונטרוברסלייים (למשל הפלות). לכן זה הפך להיות כלי פוליטי.

בארץ הסיוע המשפטי מאד רוצה להרחיב את המנדט שלו.

איך נוצר ייצוג

לב פעולת ההראה הוא מתן ייפוי כח – מתן הרשאה. אנחנו מחילים את חוק השליחות על יחסי עו"ד-לקוח. ס' 1,2,5.

אז חוק השליחות על על יחסי עו"ד-לקוח אבל זאת שליחות מסוג מיוחד כי על עו"ד חלים דינים מיוחדים. אותם דינים שמסדירים את יחסי עו"ד-לקוח יוצרים שליחות עם מגבלות. לדוגמה, כלל 34 לכללי האתיקה אוסר על עו"ד להטעות את ביהמ"ש, למשל ע"י הצגת עד שהוא יודע שהוא משקר. השליחות נקטעת בהיבט הזה, עוה”ד לא יכול למלא את רצון הלקוח.

פס"ד נוי – עו"ד הגיע לבימ"ש ורצה להפסיק לייצג את הלקוח, אז הוא טען שאין ייפוי כח בתיק. ביהמ"ש אמר שהיה מצג של הרשאה כלפי ביהמ"ש. זה עניין דיוני ולא מה שיוצר את המחוייבות כלפי הלקוח.

הרשאה יכולה להגדיר את היקף שליחות – למשל בייפוי כח אפשר לכתוב איפה בדיוק העו"ד יכול לייצג.

ס' 91-92 נותנים הוראות טכניות על איך נראה ייפוי כח. חתימה על תצהיר והעברת ייפוי כח טעונה את הסכמת הלקוח.

כלל 82 בכללי האתיקה – אסור להעביר ייפוי כח אלא עם הסכמה מפורשת של הלקוח בכתב.

כלל 12 – עו"ד רשאי לא לקבל לקוח לפי שיקול דעתו.

הפסקת ייצוג – מוסדרת בכלל 13 – עו"ד לא רשאי להפסיק את הטיפול בעניין אלא אם:

- נתגלעו חילוקי דיעות עם הלקוח

- בעייה חוקית או אתיקה

- אי תשלום שכ"ט

- "סיבה אחרת"

העו"ד צריך להפסיק את הטיפול. אם העניין בביהמ"ש הפסקת הטיפול צריכה להיות "בכפוף להוראות כל חיקוק".

לוועדת האתיקה מגיעות הרבה תלונות על עו"ד שהפסיקו ייצוג באופן ח"צ באופן שפגע בלקוח, ויש על זה גם העמדות לדין. כלומר יש חובה רצינית לפגוע כמה שפחות בלקוח. בבימ"ש הסיפור יותר מורכב. יש דין שונה בבהליך אזרחי מול פלילי. רוב המקרים הבעייתיים הם כאשר עו"ד פלילי מנסה להשתחרר מייצוג במהלך המשפט.

ס' 17 לחוק סד"פ – סניגור צריך את אישור ביהמ"ש להפסקת ייצוג. הגיעו הרבה מקרים בנושא הזה לביהמ"ש, וביהמ"ש לא תמיד מסכים גם כאשר הלקוח והסניגורים מסכימים. בפס"ד רובין – עוה"ד ניסו להשתחרר כי הם לא עומדים בעומס. ביהמ"ש קבע שעוה"ד הם לא ככלל השליחים ויש עליהם חובות לא רק בתחום

האזרחי. יש להם אחריות שהטיל עליהם המחוקק כלפי הלקוח וכלפי ביהמ"ש.

גם בבג"צ דנה ויצחק (דרעי) – חזרה על הקביעות הנ"ל.

אלא אם ביהמ"ש משתכנע שעוה"ד לא יכול לייצג – הוא לא ישחרר אותו. העו"ד צריך לקחת ברצינות את ההחלטה שלו לייצג לקוח. ביהמ"ש חושש שההסכמה בין עו"ד ללקוח על הפסקת הייצוג היא לא אמיתית. בהרבה מקרים התמשכות ההליכים הם אינטרס של הנאשם, וזה רק ניסיון דחייה.

פס"ד פלדמן- הסניגורים של קצב – עוד תיק שנקבע לשמיעה רצופה. מצד אחד זה מה שההוראות קובעות, מצד שני אף פעם אין שמיעה רצופה. ביהמ"ש הכיר בזה אבל לא הסכים לשחרר אותם – כי זה היה תיק קצב. הם קיבלו הודעה מראש והיה להם זמן להערך, והם שלושה.

לפעמים יש מצבים של אי שת"פ עם העו"ד. ס' 17 לחוק סד"פ – אם ביהמ"ש הרשה לעו"ד להשתחרר מייצוג כי הנאשם לא משתף פעולה, אז הוא יכול גם לא למנות סניגור חליפי אם אין בכך להועיל.

פס"ד הסניגוריה הציבורית – נהג אוטובוס עשה תאונה קשה שנהרגו בה 18 תלמידים. הוא לא רצה סניגור מהסניגוריה הציבורית. הוא לא שיתף פעולה עם שלושה מהם. הוא טען שהוא רוצה עו"ד "מהשורה הראשונה". המחוזי לא שחרר את העו"ד השלישי והסניגוריה פנתה לבג"צ. היה צריך להחליט האם הכרחי לתת לו סניגור ולעשות משהו או שמשאירים את הלקוח בלי ייצוג? בין ההחלטה שלא שחררה לבין הבג"צ, העו"ד פנה ללשכת עוה"ד ושאל מה לעשות.

הלשכה אמרה לו – תעשה כמיטב יכולתך. הואלא יכול לנהל מו"מ לעסקת טיעון אבל כן יכול להשתתף בדיונים.

בג"צ קבע שלסניגוריה מותר להשתחרר (ברוב דיעות). רובינשטיין כתב שמצבים כאלה הם בלתי נסבלים ולכן צריך לאמץ את שיטת "עו"ד כונן" שיהיה תמיד בביהמ"ש, ואם יש מצבים שבהם אנשים לא מיוצגים הוא ינסה לייצג אותם.

בהליך של ברגותי – סרב לשתף פעולה עם ביהמ"ש. מבחינתו לקבל ייצוג זה לתת לגיטימציה להליך. אם סניגור נאמן לאינטרס של הלקוח הוא צריך לא לייצג אותו. מצדד שני הוא כן חלק מהשיטה. גם פה כפו עליהם את אותו הסידור – אהם לא באמת מייצגים אבל מותר להם להתנגד להשמעת עדות שמיעה וכאלה.

הפסקה ייצוג בהליך אזרחי – תקנה 473 סד"א – מותר ללקוח להחליף עו"ד אם מוסרים הודעה לביהמ"ש ולבעלי הדין האחרים. עוה"ד לא רשאי להפסיק ייצוג אלא ברשות שופט/רשם.

פס"ד בלטר – אינדיקציה מתי ביהמ"ש ישחרר עו"ד בניגוד לרצון הלקוח. במקרה זה הלקוח לא שילם. נק' המוצא לבקשה לשחרור היא שאין לכפות על פרקליט לייצג אם הלקוח לא משלם. אבל עדיין צריך לקחת בחשבון את השלב שבו נמצא ההליך והנזק שייגרם.