31 בדצמ׳ 2010

סד"א - פס"ד לשיעור 22

  1. מי זכאי לערער

§ ע"א 453/81 קלוזנר נ' עמל פ"ד לו (4) 225 (סע' 1-3 לפס"ד של בייסקי ופס"ד של בך).

השופט מ' בייסקי

המשיבים התדיינו בבית המשפט המחוזי בבאר-שבע בסכסוך שנפל ביניהם לעניין שכר, המגיע למשיב 1 עבור עבודות חפירה, שביצע על-פי מכרז למען המשיבה 2. במהלך הדיונים הסכימו המשיבים ביניהם, כי יבקשו מבית המשפט למנות מטעמו את המערער כמומחה. קביעותיו של המומחה תיחשבנה כמימצאים של בית המשפט בנקודות אלה, וכי "שכר המומחה ישולם על ידי שני הצדדים בחלקים שווים ביניהם ויחשב כחלק מהוצאות המשפט".

המומחה קיים שבע ישיבות בהשתתפות המשיבים ובאי-כוחם, והגיש לבסוף חוות-דעת מפורטת, מנומקת ומחושבת, והגיש חשבון שכר-טרחתו בסך 36,475.23 שקל, וביקש מבית המשפט לקבוע לו שכר-טרחה זה. בית המשפט קמא סבר, כי שיעור שכר הטרחה הנדרש אינו עומד בשום יחס לעבודה, שנדרשה לנושא למענו נתמנה המומחה, למטרה זו הספיקו 14 שעות עבודה והשכר היה מסתכם בסכום קטן בלבד, אך מאחר שהמשיבים הסכימו לשכר בשיעור 4,000 שקל, נפסק למערער סכום זה, אגב ציון הערה, "שזה מה שראוי לפסוק למומחה".

הדבר נובע מטעות בתום לב של ד"ר קלוזנר וכי הוא קרא את כתב המינוי שלא כהלכה ופעל הרבה מעל ומעבר למה שנדרש.

פסה"ד:

כרגיל, לא רשאי לערער מי שלא היה בעל דין, ואם נפגע עלידי פסק הדין - תרופתו היא להגיש תביעה לביטול פסק הדין או לקבלת הצהרה הקובעת, כי פסק הדין אינו בר-ביצוע כלפיו, אך מאז ומתמיד נזקק בית-משפט זה לערעורים בעניין שכרם של כונסי נכסים או מפרקי חברות, אשר מונו על-ידי בית המשפט, בין שהערעור היה מטעם כונס נכסים, שהלין על מיעוט השכר שנקבע לו, או על-ידי בעל דין, שקבל על הגזמה בשכר שנקצב לו, כשכונס הנכסים או המפרק הוא המשיב.

במקרה דנן נאמר בכתב ההסכמה, עליו חתמו המשיבים, ושעל-פיו הוציא בית המשפט את כתב המינוי, כי "שכר המומחה ישולם על ידי שני הצדדים בחלקים שווים ביניהם ויחשב כחלק מהוצאות המשפט". על-פי תקנה 477 לתקנות סדר הדין האזרחי, צו לתשלום הוצאות ניתן להוציא לפועל בדרך של פסק-דין בית המשפט לתשלום כסף, משהגיש המערער תביעתו לקביעת שכרו במסגרת ההתדיינות שבין המשיבים, הרי מכוח התחייבותם לשאת בשכר זה כחלק מהוצאות המשפט הם הסכימו ממילא, כשם שמחויבים היו להסכים, כי לעניין זה מעמדו של המערער הוא מעמד של תובע, והמשיבים הם הנתבעים. וכך אמנם הבינו גם המשיבים את ההתדיינות בנדון בערכאה הראשונה. הא ראיה, שלא עוררו בהקשר זה כל טענה, וההתדיינות נסבה לגופו של עניין, היינו, שיעור שכר המומחה שמן הראוי לפסוק לו.

השופט ג' בך

המערער לא ביקש להצטרף לערעור, אשר ממילא היה תלוי ועומד לפנינו, ואשר הוגש מטעם אחד הצדדים המקוריים למשפט נושא הערעור, אלא שהליך זה כולו נפתח על-ידי המערער בלבד.

ספקותיי נובעים מן השיקולים הבאים:

א. כלל מושרש הוא בדיני הפרוצדורה שלנו, האזרחיים והפליליים כאחד, כי רק מי שהיה צד להתדיינות לפני ערכאת משפט נמוכה יותר, רשאי לערער או להגיש בקשת רשות לערער על החלטת אותה ערכאה לפני בית-משפט לערעורים.

ב. כלל זה עובר כחוט השני בכל דיני הפרוצדורה, גם בתחום המשפט הפלילי

ג. על קביעת שכר מומחים מדובר, בין יתר ההוצאות במשפט, בתקנה 476 לתקנות סדר הדין האזרחי. אין רמז בתקנות אלה, לא במישרין ולא בעקיפין, על קיום האפשרות, שמומחה יוכל להגיש ערעור על גובה השכר שנקבע לו לערכאת משפט גבוהה יותר.

ד. בית המשפט נעזר על-ידי רבים במלאכת עשיית הצדק. כל עד, המוזמן על-ידי בית המשפט על-פי בקשת אחד הצדדים, ולא כל שכן עד מומחה, המתמנה או מוזמן על-ידי בית המשפט, נקרא למלא תפקיד חשוב בניסיון לגלות ולקבוע את האמת. אם מתן רשות למערער דנן לערער יביא להתרת הרצועה ולמתן רשות ערעור לעד מומחה מכל סוג שהוא וכן לכלל העדים, המוזמנים על-ידי בית המשפט, הייתי רואה בכך התפתחות בלתי רצויה מבחינת המדיניות השיפוטית.

ה. לדעתי, קשה להקיש ממקרים של כונסי נכסים לענייננו.

ו. הנימוק העיקרי, אשר בעטיו יש, לדעת חברי הנכבד, השופט בייסקי, לאפשר למערער לפנות בעניין הוצאותיו לבית המשפט לערעורים, נעוץ בתחושתו שיש במניעת מתן אפשרות זו למערער מידה של קיפוח זכויותיו. אך דא עקא, שהאפשרויות לפגיעה בזכויותיו של עד במשפט עקב החלטותיו של בית המשפט מרובות בלאו הכי, ויש שבעטיין מוסב לעד נזק, העולה בהרבה על הפגיעה שיש באי-תשלום מה שנראה בעיניו שכר-טרחה סביר.

ז. יש להביא בחשבון גם את זכויותיהם של הצדדים להליך המקורי, אשר ההתדיינות ביניהם נסתיימה למעשה.

עם כל זאת, וכאמור - לא בלי היסוס, הגעתי גם אני למסקנה, שאין למנוע מהמערער דנן את האפשרות להביא את ערעורו לפנינו. בבדקי את הפסיקה ואת חוות הדעת, שניתנו בסוגיה האמורה, נוכחתי, כי הכלל האמור בדבר הגבלת זכות הערעור לצדדים המקוריים להליך בערכאה הנמוכה בלבד איננו מוחלט וחד-משמעי עד כדי שלילת מתן אפשרות זו במקרים חריגים.

לא יכול עד (ולא יכול היה המערער) לערער בזכות על החלטת בית המשפט קמא, אלא רק במסגרת ערעור על "החלטה אחרת" במובן סעיף 19 (ב) לחוק בתי המשפט, תשי"ז-1957, כלומר: לאחר קבלת רשות.

זאת ועוד; גם אם נחליט, כי אין המערער רשאי להגיש ערעור במסגרת ההליך דנן, הרי - בלי לנקוט עמדה מחייבת בנדון - נראה לי, כי אין בכך כדי למנוע בעדו מלנסות ולהשיג סעדו בדרך אחרת, על-ידי הגשת תביעה נפרדת לשכר ראוי או על-ידי עתירה לבג"צ. בלאו הכי, לא ניתן איפוא לחסוך לחלוטין מהמשיבים את טרדת ההתדיינות הנוספת.

המערער הינו איפוא הרבה יותר מסתם עד מומחה. הוא שימש כ- "OF THE COURT OFFICER" במלוא מובנו של ביטוי זה, מילא עבור בית המשפט תפקיד רב היקף וזכה במסגרת המשפט למעמד מיוחד ויוצא דופן.

§ בש"א 2369/06 אברהם כהן נ' בנק דיסקונט (טרם פורסם)

בין משיבה 4 לבין משיבים 1-3 מתנהלת תובענה בבית המשפט המחוזי בחיפה. במסגרת זו זומן המבקש כעד מומחה מטעם משיבים 2-4 וזאת במקביל לחתימת הסכם שכר טרחה בין משיבים אלו לבין המבקש. המבקש זומן להופיע במספר ישיבות. כן עתר הוא לחיוב המשיבים 2-4 בהפקדת ערובה מספקת להוצאותיו. ביום 13.2.06 ניתנה בבית המשפט המחוזי החלטה שעניינה שיעור שכר הבטלה שיש לפסוק למבקש ונפסקו לזכותו 1,000 ₪. על שיעור שכר הבטלה שנפסק מבקש המבקש להשיג לבית-משפט זה.

המבקש טען בבקשתו כי אין הוא בטוח אם דין ערעורו להתברר כערעור ברשות או בזכות, הגם שלשיטתו מדובר בערעור בזכות שכן שאלת שכר הבטלה נסתיימה. משיבים 2-4 ציינו בתגובתם, כי קיימת בינם לבין המבקש מחלוקת לעניין היקף זכאותו לשכר, מחלוקת שאף הוצגה לבית המשפט קמא. מחלוקת זו יש לפתור בהליך נפרד בין הצדדים, ואין דרכה להתברר בהליך ערעור לבית-משפט זה.

פסה"ד:

יש לאפשר למבקש להשיג השגותיו לפני בית-משפט זה וכי בנסיבות העניין הדרך לבירור ההלך הינה ערעור בזכות. נקודת המוצא הינה כי זכות הערעור מסורה לבעל דין שנפגע מהחלטה בעניינו ואין זכות ערעור למי שלא היה בעל דין אלא אם הוקנתה זכות כזו במפורש. יחד עם זאת, המשפט מכיר מצבים בהם לצד ההליך העיקרי בין בעלי דין מתנהל "הליך נספח" שיכול ויהיה בין בעלי הדין לבין עצמם או בין בעל דין וצד "זר" להליך. הליך נספח מעין זה יכול להצמיח חבויות וזכויות משל עצמו ולאפשר במקרים מסוימים גם יכולת השגה על ההחלטות שנתקבלו במסגרתו, אם לבעל הדין המקורי ואם לבעל הדין ה"זר". ברוח זו הוכרו למשל זכויותיהם של עורך-דין לערער בזכות על חיובו בהוצאות אישיות וזכותו של עורך-דין ממונה לערער על שיעור שכר הטרחה שנפסק לו.

עם זאת, ההכרה בזכותו של בעל דין "זר" להליך לערער על קביעות שבו אינה מוחלטת ויש בה גדרים וסייגים.

במקרה שלפני השאלה המתעוררת היא לעניין השגה של עד על שיעור שכר הבטלה שנפסק לזכותו על פי תקנה 187. ההחלטה בהליך שינתה את זכותו ההופלדיאנית ובמובן זה הוא "נפגע" ממנה. במצב דברים זה, ומשנסתיים ההליך בעניינו של המבקש, עומדת לו האפשרות להשיג על החלטה זו לבית משפט שלערעור, בלא תלות בתוצאת ההליך העיקרי.

§ בג"ץ 188/96 צירינסקי נ' סגן נשיא בית משפט השלום בחדרה, פ"ד נב(3) 721 (סע' 2, 3 ו-5 לפס"ד של קדמי, סע' 7 לפס"ד של דורנר וכל פסק הדין של שטרסברג-כהן)

צירינסקי - כיהן כגזבר עיריית חיפה. בעקבות דו"ח מבקרת המדינה מנובמבר 1988, בו הצביעה המבקרת על ליקויים חמורים בדוחו"ת הכספיים שהגישה העיריה, נפתחה חקירה משטרתית; ובין הנחקרים היה גם העותר. עם פתיחת החקירה הועבר העותר מתפקיד הגזבר לתפקיד של יועץ כספי לראש העירייה, אריה גוראל.

בתקופה בה כיהן העותר כיועץ כספי, התגבשו אצל גוראל חשדות לפיהן העותר עושה שימוש לרעה בתפקידו לצורך קידום ענייניו הפרטיים, ותיפקודו לוקה באי שמירה על טוהר המידות. בעצה אחת עם חבר מועצת העירייה מורג, פתח גוראל בחקירה פרטית כנגד העותר במימון העיריה. עלותה של החקירה הגיעה כדי 40,600 ש"ח. משנתגלה דבר מימון החקירה הפרטית על ידי העירייה, הוגש נגד גוראל ומורג כתב אישום לבית משפט, בו יוחסו להם בשל כך, בין היתר, עבירות מרמה והפרת אמונים. על פי האמור בכתב האישום, המניע האמיתי לפתיחה בחקירה הפרטית היה נעוץ בחשדות - שחשדו גוראל ומורג - שהעותר מעביר מידע ליריבים הפוליטיים של גוראל; ועל כן, לא היתה הצדקה למימון החקירה בכספי העירייה.

בית משפט השלום זיכה את גוראל ומורג מכל אשמה; כאשר כשליש מפסק הדין - והמדובר במספר לא קטן של עמודים - מוקדש ל"קביעת" מימצאים שלילים לחובתו של העותר. בין היתר נאמר בפסק הדין, כי העותר ביצע עבירות פליליות, התנהג בצורה מושחתת ובלתי אתית ואינו ראוי לשמש בתפקיד ציבורי; כאשר ספק אם היה ראוי לכך אי פעם.

לנוכח הקביעות החמורות האמורות, הגיש העותר - כאמור לעיל - "ערעור" לבית משפט המחוזי, בו בקש לבטל את פסק דינו של בית משפט השלום; או, לחילופין, להורות על בטלותן של הקביעות האמורות כנגדו ומחיקתן מפסק הדין. בית המשפט המחוזי קבע, ברוב דעות, שאין לעותר, ששימש כ"עד" בלבד בהליך פלילי בבית משפט השלום, זכות ערעור כנגד פסק-הדין שניתן בהליך שהתקיים נגד גוראל ומורג; ודחה את הערעור מטעם זה, מבלי לדון בו עניינית.

השופט י' קדמי

3השאלה הראשונה שיש להכריע בה היא, כמובן, שאלת "זכות הערעור". בעניין זה מקובל עלי המבחן הפונקציונלי שנקבע על ידי הנשיא ברק בפרשת חסן, לפיו צד אינו רק מי שעל פי המסמכים הפורמאליים הוא בעל דין. צד הוא גם מי שנתקיים בעניינו הליך אשר הכריע בדבר זכותו ה"הופלדיאנית".

התנאים לקיומה של זכות ערעור למי שנפגע מהחלטה שיפוטית גם אם אין הוא "צד פורמלי" להליך שבמסגרתו נעשתה ההחלטה, הם: ראשית - צריך שיתקיים בעניינו "הליך"; ושנית - צריך שהליך זה יסתיים בהכרעה שיפוטית הפוגעת בזכות הופלדיאנית שלו.

מקום שבמסגרתם של הליכים המתנהלים על פי כתבי הטענות הפורמאליים - לרבות כתב אישום - מתנהל "הליך נוסף", המהווה, למעשה, "משפט נילווה", ובמסגרתו של הליך כזה מוכרעות זכויותיו של מי שאינו צד ל "משפט העיקרי", רואים את ההכרעה בעניינו של האחרון כ"פסק דין" שניתן במשפט שהוא "צד" לו. בתור שכזה, קנויה למי שעניינו הוכרע ב"משפט נילווה" זכות ערעור מכוח ההוראה הכללית שבחוק בתי המשפט, המקנה זכות ערעור לכל מי שניתן בעניינו פסק דין.

במקרה שלפנינו לא התקיים "הליך" - קרי: "משפט נילווה" - בעניינו של העותר וממילא - אין הוא "צד להליך"; והקביעות שנקבעו בפסק הדין בעניינם של גוראל ומורג - ככל שהן פוגעות בו - אינן מהוות "פסק דין" בעניינו.

הליך נוסף לאחר מתן פסק הדין מכוון לתיקון משגה שביישום הדין; ואין לעשות בו שימוש ל"שיכתוב" פסק הדין מבחינת "צורתו". כך במקום שמדובר ב"ערעור" על פסק הדין; וכך במקום שמדובר בפנייה לבג"ץ, ב"עתירת שיכתוב" של פסק דין.

השופטת ד' דורנר

מסכימה כי אין נתונה לעדים הזכות לערער על פסקי-דין.

עצם פגיעתה של החלטה שיפוטית באדם כלשהו - ואפילו הפגיעה היא בצד להליך השיפוטי ממש - אינה מקנה לנפגע זכות ערעור על ההחלטה הפוגעת. זכות הערעור אינה זכות מוקנית, אלא היא מותנית בהוראה מפורשת בחוק.

במקרה שלפנינו, לא נפגעה זכות "הופלדיאנית" של העותר - בין זכותו במובן "הצר", ובין חירות, כוח או חסינות הנתונים לו - ולפסק-הדין של בית-משפט השלום אין כל נפקות משפטית-אופרטיבית לגביו. שכן, פסק-הדין לא שינה את מערך הזכויות שהיו נתונות לעותר או החובות שחלו עליו עובר לנתינתו. אשר -על-כן, אין בדברים שנאמרו בפסק-הדין כדי להקנות לעותר זכות ערעור, ולפיכך יש לדחות את הבקשה לרשות ערעור.

השופטת ט' שטרסברג-כהן

דבריו של כבוד השופט שרון "המרשיעים" הלכה למעשה את העותר, שלא היה הנאשם במשפט, אלא העיד בו כעד תביעה, חרגו מן המקובל, לא נדרשו לצורך הכרעת הדין ופגעו בשמו הטוב ואף בעיסוקו של העותר מבלי שהיה לאל ידו להתגונן מפני הקביעות החמורות. על כך הסכימו הן חבריי השופט י. קדמי והשופטת ד. דורנר והן עו"ד בן-אור באת כוח המדינה.

כאשר שופט כותב בפסק דינו דברים קשים על עד, נוצר קושי ממשי ואמיתי בהתייחסות לדברים אלה. מחד גיסא, מהווה הבעת דעתו של השופט על עד שהופיע בפניו, חלק אינטגרלי ממלאכת השיפוט. זהו חלק חיוני והכרחי להערכת מהימנותו של העד, הדרושה לשם נקיטת עמדה כלפי הגירסה בה העד תומך או אותה הוא בא לנגח; מאידך גיסא, יש לשמור על כבודו של העד ולא לפגוע בשמו הטוב שלא לצורך, או מעבר למידה הדרושה לצורך ההכרעה בדין.

הפניה לבג"ץ כערכאה לביקורת שיפוטית על פעולתו של בית משפט אחר, בעייתית היא כשלעצמה. על פי החוק, אין בית הדין הגבוה לצדק מתערב בפסקי -דין הניתנים על ידי בתי משפט אחרים שחוק-יסוד: השפיטה חל עליהם (ס' 15(ד )(3) לחוק-יסוד: השפיטה). מסמכותו להתערב בפסקי דין של בתי דין למיניהם, כגון, בית הדין לעבודה ובית הדין הרבני. העילות העיקריות להתערבות כזו הן: פגיעה בעיקרי הצדק הטבעי וחריגה מסמכות. עם זאת, יכול ויהיו מקרים חריגים שיצדיקו התערבות. האמת ניתנת להיאמר, כי לכל אחת מהדרכים יתרונות וחסרונות משלה. הכרעה אם בכלל יש לפתוח בפני עד שנפגע כאמור, דרכים לתקיפת אותה החלטה בהליך כלשהו ואם כן באיזה הליך, היא שאלה הכרוכה גם בשיקולי מדיניות משפטית.

ניתן לחשוב על דרך נוספת לתקיפת החלטה הפוגעת ב"זר" להליך והיא הגשת תובענה לפסק-דין הצהרתי. בית משפט יעשה שימוש זהיר בסמכותו זו ותידרשנה סיבות מיוחדות להתערבות כזו. עם זאת, היעדרו של מסלול ערעורי מפאת היעדר ממצא שיפוטי כנגד הנפגע (שם מדובר בנאשם עצמו), אפשר שיהוו שיקול במתן סעד הצהרתי.. נראה לי כי דרך זו אינה הולמת את המקרה שלפנינו. אין זה ראוי שאותה ערכאה שבה ניתן פסק הדין שפגע בצד שלישי ושעליה מערערים, ידון בטענות המועלות נגד פסק הדין של אותה ערכאה.

לדעתי, אין להשאיר פגיעה כה קשה ללא תרופה ואין ליתן תרופה אלא בדרך המלך של הליך מוכר. אני סבורה כי הדרך הראויה היא הערעור ולא הבג"ץ. ראשית, המגמה המוצאת ביטוי בשורת פסקי-דין, היא לצמצם את דרכי ההשגה לבג "ץ ולהפנות עותר להגשת ערעור גם כאשר קיימת עילה לבג"ץ. שנית, לאור המבחנים שנקבעו על ידי הנשיא שמגר בעניין הלפרין, על מנת לפתוח את המסלול הבג"צי, על הטענה נגד ההחלטה הפוגעת, להיות "טענה של חוסר סמכות או טענה קיצונית של שרירות בתחום שהוא מנהלי טהור". ענייננו איננו כזה.

לו דעתי היתה נשמעת היתה נדחית העתירה לבג"ץ ומתקבל הערעור, במובן זה, שקביעות נגד העד, בפסק דינו של בית משפט השלום, בעלות אופי מפליל, הפוגעות פגיעה קשה וחמורה בשמו הטוב של העד, במעמדו ובפרנסתו, שאינן דרושות לצורך ההכרעה במשפט לא לו והקביעה בדבר פסלותו של העד מלכהן במשרה ציבורית, תיחשבנה כקביעות מיותרות וחסרות תוקף מחייב כלפי כולי עלמא. אין בכך כדי לפגוע בקביעות פסק-הדין ככל שהן מתייחסות לנאשמים שזוכו על ידי בית משפט השלום.

§ רע"א 9124/06 פרץ פרי נ' לוקי ביצוע פרוייקטים (טרם פורסם)

בין המשיבות התנהל הליך בוררות. ביום 19.9.03 נתן המבקש, הבורר מר פרי פרץ אורי פסק בורר בסכסוך שבין הצדדים. המשיבה 2 הגישה בקשה לבית המשפט המחוזי בחיפה לאישור פסק הבורר ואילו המשיבה 1 הגישה בקשה לביטולו. בין היתר, נטען על ידי המשיבה 1, כי למשיבה 2 היו קשרים עסקיים עם הבורר במסגרת פרויקטים משותפים בהם פעלה המשיבה 2 והבורר ו/או חברות אשר בשליטת הבורר. נוכח האמור, טענה המשיבה 1 שיש לבטל את פסק הבורר מכוח העילה האמורה בסעיף 24(2) לחוק הבוררות לפיה מינויו של הבורר היה שלא כדין.

בפסק דינו, קיבל בית המשפט קמא את הבקשה לביטול פסק הבורר. בית המשפט קבע, כי המשיבה 1 הרימה את נטל ההוכחה המוטל עליה להוכיח כי הבורר היה קשור בקשרים עסקיים עם המשיבה 2.

הבורר הגיש בקשה למתן רשות לערער על פסק הדין בהליך שבכותרת. במסגרת בקשתו, טען הבורר כי פסק הדין פגע קשות בזכויותיו, הן בחופש העיסוק שלו, הן בשמו הטוב, והן בזכויותיו הקנייניות, שכן פסק הדין עלול להמיט כליה על פרנסתו מקיום בוררויות ומתן חוות דעת במינוי מטעם בתי המשפט. לטענת הבורר, בנסיבות העניין לא יכולה להיות מחלוקת כי בית המשפט הכריע בזכויותיו ההופלדיאנית, שהינן כולן זכויות חוקתיות. הבורר מדגיש, כי במקרה דנן, הקביעות נגדו הן שהיוו את העילה היחידה לביטול פסק הבורר, וכי אין מדובר במקרה בו הממצאים שקבע בית המשפט לא נדרשו לצורך הכרעת הדין ולא שינו את תוצאותיו.

פסה"ד:

המבחן שהותווה לעניין זה, הוא האם פסק הדין שבמחלוקת שינה את מערך הזכויות שהיו נתונות לעותר או החובות שחלו עליו עובר לנתינתו.

במקרה דנן הוכיח המבקש כי נפגעה זכות הופלדיאנית שלו באופן המאפשר לו להגיש הליך ערעורי. אנמק את מסקנתי. אכן, לפי ההלכה הקיימת, לא די בפגיעה בשם טוב על מנת לבסס מעמד להגיש הליך ערעורי, שכן לצורך כך נדרש כי מגיש ההליך הערעורי יהיה "צד להליך בפועל". על מנת שאדם, אשר לא היה צד להליך שהתנהל בערכאה הדיונית יוכר כצד להליך, נדרש שיוכח כי פסק הדין עליו הוא מבקש לערער משליך באופן ישיר על עיסוקו המקצועי או על זכויותיו הקנייניות.

דעתי היא, כי גם בענייננו הוכחה פגיעה ישירה בעיסוקו המקצועי של הבורר, באופן המקנה לו מעמד להגיש הליך ערעורי. הותרת פסק דינו של בית משפט קמא על כנו מעלה חשש ממשי כי הבורר יעמוד בפני הסיכון שתוגש נגדו תביעה להשבת כספים שקיבל בגין ניהול הבוררות.

כמו כן, בשים לב להוראת סעיף 38 לחוק הבוררות, ונוכח מסקנתי כי הבורר מהווה בעל דין "בפועל" בהליך שהתנהל בפני בית משפט קמא, דעתי היא כי הבורר נקט בדרך הראויה לתקיפת פסק דינו של בית משפט קמא משהגיש בקשת רשות לערער.

§ רע"א 10394/06 בן דוד נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב (טרם פורסם)

המערערת נפגעה בשתי תאונות דרכים. היא תבעה את שתי חברות הביטוח. בערעור, שהיה רק נגד "הדר", החברה קיבלה הפחתה בתשלום הפיצויים. המערערת טוענת שהיה צריך בהתאם להעלות את הפיצויים שתתן לה "הפול".

פסה"ד:

דין הערעור להתקבל.

עיקר נזקה של המבקשת, בשתי התאונות, נגרם לברך ברגלה השמאלית ובית משפט השלום מינה את פרופסור סודרי כדי לקבוע אם נגרמה לתובעת נכות אורטופדית וכדי לקבוע את תרומתה של כל תאונה, אם בכלל, לנזק שאירע. בפסק דינו של בית משפט השלום נקבע כי חוות הדעת של פרופסור סודרי מייחסת את כל הנזק של הנתבעת לשתי התאונות ולא לשום גורם אחר. בית המשפט הזכיר, כאמור, את הורדת הפרופיל הצבאי של המבקשת בשנת 1981, אך כיוון שהמשיבות לא חקרו את המומחה בחקירה נגדית, נקבע כי הממצאים בחוות הדעת לא נסתרו ובית המשפט הסתמך על קביעותיו של המומחה בחלוקת הנזק. מכאן, כך סבר בית-משפט השלום לאור חוות הדעת של פרופסור סודרי, כל ייחוס גדול יותר של נזק לתאונה אחת מפחית מניה וביה את הנזק המיוחס לתאונה השנייה ולהיפך.

לפי עמדתו של בית המשפט המחוזי, חלק משמעותי מן הנזק שיוחס לתאונה השנייה צריך היה להיות מיוחס לתאונה הראשונה, והסיבה היחידה שבגינה לא הוגדל סכום החיוב של "הפול" היא שהמבקשת לא הגישה ערעור כנגדה. אני סבור כי תוצאה זו, על-פיה יצאה המבקשת "קרחת מכאן ומכאן" אינה יכולה לעמוד ומשום כך יש לקבל את ערעורה של המבקשת.

מדובר במקרה שבו קיים נזק אחד שיש לחלקו בין שני מזיקים פוטנציאליים שכל אחד אחראי למקצתו מכוח אירוע נפרד. גדר המחלוקת בבית משפט השלום נסבה בעיקרה אודות חלוקת הנזק ולא אודות עצם החבות בנזק. במקרה כזה, טענת "הדר" בערעור מטעמה כי יש להפחית או לבטל את אחריותה לנזק, פותחת מניה וביה חזית גם אל מול "הפול", שצורפה כמשיבה רגילה לערעורה של "הדר" וחויבה בפסק דינו של בית משפט השלום בפיצוי בגין המנה שנותרה לאחר הפחתת חלקה של הדר מן הנזק הכולל. לא בכדי נכללו בערעור של "הדר" טענות מפורשות בנוגע לאחריותה של "הפול" לנזק שיוחס לה ("להדר"). בנסיבות אלה, רשאי היה בית המשפט המחוזי להגדיל את סכום הפיצויים שבו חויבה "הפול" במקביל להפחתת סכום הפיצוי שבו חויבה "הדר", ואף ראוי היה כי יעשה כן.

לתוצאה דומה ניתן להגיע גם דרך פרשנות תקנה 462. בערעור נפתחת לכל אורכה ורוחבה אותה חזית שהייתה קיימת בדרגה הראשונה, ובגבולותיה מוסמך בית המשפט לפסוק גם לטובת בעל דין שלא ערער ונגד בעל דין שנגדו לא ערערו... מכאן הצורך לעשות כל מי שהיה בעל דין בדרגה הראשונה לבעל דין בערעור, כמצוות התקנה 424. אכן, ראוי כי בית המשפט יעשה שימוש בסמכות המסורה לו בתקנה 462 רק במקרים נדירים אלא שהמקרה שלפנינו - הוא ללא ספק אחד מאותם המקרים שבהם יש לעשות שימוש בתקנה כדי להבטיח שהתוצאה בתיק אינה פוגעת בעשיית הצדק בין הצדדים להליך ואינה מביאה לכדי מסקנה בלתי מתקבלת על-הדעת.

  1. ערעור שכנגד

§ בש"א 3868/90 יעד אלקטריק נ' לה טלמכניק אלקטריק, פ"ד מה(1) 256

ראשית הפרשה שלפנינו בשתי תובענות שהוגשו בבית המשפט המחוזי בנצרת.

האחת היתה תביעתן של שלוש חברות ישראליות - יעד אלקטריק, אינטר אלקטריק וט.מ.י. שיווק מוצרי חשמל - נגד חברה צרפתית בשם טלמכניק, ושתי חברות ישראליות בשם טליסקו וטלמניע. בתביעה זו נטען כי בין החברות הישראליות לבין טלמכניק נקשר הסכם אשר מכוחו הוענק לחברות הישראליות מעמד של סוכנות בלעדיות להפצת מוצרי טלמכניק בצפון הארץ. החברות הישראליות בקשו בתביעתן כי יינתן צו המונע מתן זכות להפצת המוצרים לגוף אחר זולתן, וכן תבעו פיצויים בגין הפרת חוזה, וביקשו לחייב את טלמכניק במתן חשבונות.

התובענה השניה הוגשה על ידי טלמכניק נגד חברת יעד אלקטריק, חברת ט.מ.י. שווק מוצרי חשמל, וכנגד שני המנהלים של חברות אלה (הומל וקורוטקין) לתשלום חוב כספי בשל מוצרי חשמל שקנו מטלמכניק ולא שילמו עבורם. הדיון בשתי התובענות אוחד, וביום 3.9.89 ניתן על ידי השופט המלומד פסק דין, אשר התייחס לכל אחת משתי התובענות שעמדו בפניו בנפרד.

תביעת החברות הישראליות נדחתה, ונקבע שלא נוצרו יחסי סוכנות בלעדיים בין החברות. כפועל יוצא מכך לא הוענקו לחברות הישראליות הסעדים שנתבקשו על ידן. לעומת זאת, תביעת טלמכניק נתקבלה בחלקה: נקבע כי זכאית היא להחזרת החוב הכספי עבור ציוד שמכרה, אך זאת בכפוף לשני סייגים: ראשון שבהם - החיוב חל רק על החברות שנתבעו באותו תיק, ולא כלפי המנהלים באופן אישי; והשני - הותר לחברות הנ"ל להחזיר לטלמכניק מלאי של ציוד שהיה ברשותן, ולקזז מן החוב את ערכו של המלאי.

טלמכניק הגישה לבית משפט זה ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי. ערעור זה נסב על החלק בפסק הדין שבו נדחתה תביעתה - היינו, על אי חיוב המנהלים, ועל ההיתר לקזז את ערך המלאי מן החוב הכספי.

לאחר השלמת הליכי הפקדת הערבון על ידי טלמכניק הגישו הנתבעים, היינו - יעד אלקטריק, ט.מ.י. שיווק מוצרי חשמל, וכן הומל וקורוטקין ערעור שכנגד. ערעור שכנגד זה הוגש ביום 28.2.90 וקובל על ידי המזכירות. הערעור שכנגד נסב בעיקר ולמעשה על אותו חלק מפסק הדין של הדרגה הראשונה אשר דחה את התובענה שעיינה יחסי הסוכנות בין שלוש החברות הישראליות לטלמכניק.

טלמכניק ביקשה את מחיקת הערעור שכנגד על הסף. בבקשה זו טענה טלמכניק כי הערעור שכנגד הוגש שלא כדין, שכן הוא נסוב על עניינים השונים מאלה שהועלו בערעור העיקרי.

הרשם אמר כי עצם העובדה שבפני הדרגה הקודמת אוחד הדיון בתובענות שונות אין בו כדי ללמד על כך שניתן להגיש ערעור שכנגד על כל אשר נדון בפני הדרגה הראשונה, אלא - ערעור שכנגד כשמו כן הוא; ניתן להעלותו רק בענין שנזכר בהודעת הערעור הראשי. ליקוי נוסף אותו ציין הרשם המלומד - ואשר לדעתו יש בו עצמו כדי להצדיק מחיקת הערעור שכנגד על הסף - הוא בכל הקשור לזהות הצדדים המתדיינים. הרשם המלומד ציין בהחלטתו כי המערערים שכנגד שלפנינו אינם למעשה המערערים הנכונים בכל הקשור להחלטה בענין חוזה הסוכנות. לענין זה המערערים הנכונים הם יעד, אינטר וט.מ.י., ובנוסף לכך - אף אילו היו הם המערערים הנכונים, הרי שהערעור שכנגד מוגש כנגד בעלי דין שלא ערערו - טליסקו וטלמניע - ואף דבר זה איננו אפשרי. לאור האמור לעיל הורה הרשם המלומד על מחיקת הערעור שכנגד מן הרישום. על החלטתו זו מוגש הערעור שבפני.

פסה"ד:

בשאלת סמכותו של הרשם למחוק ערעור שכנגד על הסף.

קובעת תקנה 421: "ערעור שאינו ממלא אחר הוראות פרק זה לא יקובל לרישום...". אין לפרש סמכות זו כמוגבלת לשלב שלפני קבלת הערעור לרישום דווקא, ואם נמצא - לאחר מעשה - כי ערעור הוגש שלא כדין או שלא בזכות, ניתן לתקן את המעוות ולהורות על מחיקת הערעור מן הרישום.

כמו כן, משנמסרה סמכות כלשהי למזכירות בית המשפט, הרי אך טבעי הוא שרשם בית המשפט, הממונה, בין השאר, על עבודת המזכירות, שבידיו מסורות כל הסמכויות שבידי המזכיר הראשי של בית המשפט (סעיף 105 לחוק בתי המשפט), ואשר מוסמך הוא להורות בכל ענין הנוגע לניהולו של הליך (סעיף 91 לאותו חוק), הוא אשר יהא מוסמך להכריע, כל אימת שמתעוררת שאלה בדבר קיבולו כדין של הליך.

אין גם ספק שסמכויות המסורות לרשם בכל הקשור לבחינה אם ערעור הוגש כהלכתו לכל פרטיו ודקדוקיו, מסורות לו גם בכל הקשור לבחינתו של ערעור שכנגד.

ערעור שכנגד

הרעיון המונח ביסוד סדר הדין של הערעור שכנגד הוא, שנתבע שהיה מוכן להשלים עם פסק הדין ולא ערער עליו, יוכל לחזור בו מכוונתו ולהשיג את ביטול החיוב, אם גמר אומר התובע ומצדו לא השלים עם פסק הדין והביא את הענין לפני דרגת הערעור. ניתן לומר, כי האפשרות להגיש ערעור שכנגד - במידה שניתן לתקוף את פסק הדין בדרך זו ... כמוה, למעשה, כהארכת המועד להשגה על פסק הדין; על פי תקנה 431 יכול המשיב להגיש ערעור שכנגד לאחר שעברו המועדים להגשת ערעור הקבועים בתקנה 397 ו-398, ועצם אפשרות זו, של ביטול פסק הדין לבקשת משיב שלא ערער, עשויה גם להרתיע בעל דין מלערער, ולמעט ריב, שכן המערער עומד בסכנה שבית המשפט שלערעור לא רק ידחה את ערעורו, אלא יטול ממנו את פירות נצחונו בדרגה הראשונה.

עומדת לעיון השאלה מהי הזיקה אשר חיוני הוא שתהא בין הערעור שכנגד לבין הערעור הראשי, שבלעדיה לא ניתן יהיה להגיש ערעור שכנגד, ותהיה קיימת אפשרות להגיש ערעור רגיל ונפרד בלבד, במגבלות הזמן הקצובות לכך.

לפי זוסמן, ערעור שכנגד דינו כדין ערעור רק לצורך אותו ענין שהוא נושא הערעור, ורק כלפי המערער עצמו, אך לא לצורך ענין אחר ושונה הימנו. לא די בכך שעניינים שונים נדונו יחדיו בערכאה הראשונה כדי לאפשר אוטומאטית הגשת ערעור שכנגד במקרה שהוגש ערעור על אחד מאותם עניינים.

מתבקשת בכל מקרה ומקרה בחינה מהותית (להבדיל מבחינה צורנית בלבד) של השאלה אם אמנם הערעור שכנגד הוא באותו ענין של הערעור העיקרי, אם לאו, לצורך קביעה אם ראוי הערעור שכנגד להתקבל או שדינו להמחק.

בכל הקשור לשאלת זהותם של בעלי הדין הרי נקודה זו כשלעצמה לא יכלה להוות נימוק למחיקת הערעור שכנגד על הסף. כל זאת מפני שאכן יעד וט.מ.י. הינן מערערות "נכונות" לגבי כל הערעור, וטלמכניק אמנם ערערה בערעור רשאי. כך שאילו אך בשאלת זהות הצדדים היתה מתמצה הבעיה, כי אז ניתן היה לקבוע כי הערעור שכנגד לא יימחק, והוא יתייחס לערעור של יעד וט.מ.י. כנגד טלמכניק. אלא, שכאמור, לוקים סעיפים 9-1להודעת הערעור שכנגד בהעדר זיקה מספקת לעניינו של הערעור העיקרי, ומשום כך צדק הרשם המלומד שעה שהורה למוחקם.

אם בכל זאת נתפס הרשם המלומד לכלל טעות כלשהי, היה זה בכל הקשור לסעיפים 12-10של הודעת הערעור שכנגד. טענות אלה, ככל שהן מופנות כלפי טלמכניק - שהיא המערערת בערעור העיקרי, יש להם הזיקה הנדרשת לטענה המועלית בערעור הראשי כדי שיוכלו להיטען במסגרת ערעור שכנגד. לגביהן טעה הרשם שעה שהורה על מחיקת הערעור שכנגד בכללותו, ולא הותיר טענות אלה על כנן.

פס"ד מפרקים קודמים

§ ר"ע 103/82 חניון חיפה נ' מצת אור פ"ד לו(3) 123

אימתי יעניק בית-משפט זה רשות לערער על החלטה של בית המשפט המחוזי, אשר ישב כערכאת ערעור על פסק-דין או על החלטה אחרת של בית- משפט השלום או על פסק-דין או על החלטה שדינה כדין פסק-דין או החלטה של בית-משפט השלום.

נקודת המוצא לכל מי שמבקש מענה לשאלה שהוצגה לעיל טמונה באמור בסעיף 19 (ב) לחוק בתי המשפט, תשי"ז- 1957, ממנו עולה הנחת היסוד, אשר על-פיה יידון כל עניין המובא לפני בית-משפט, בדרך כלל, לפני שתי ערכאות. יתרה מזאת, הכוונה העולה מדברי המחוקק היא, כי אין לכל מתדיין זכות מוקנית לכך שעניינו יובא בשלב כלשהו לדיון לפני בית המשפט העליון דווקא, שהרי יכול שההליכים יגיעו לסיומם לפני בית המשפט המחוזי בשבתו כערכאת ערעור, ואין אחרי הכרעתו של זה ולא כלום.

עם זאת, לא סתם המחוקק לחלוטין את אפשרות הפנייה אל הערכאה הנוספת הגבוהה יותר, אלא פתח פתח מותחם וצר לערעור על פסק-דינו של בית המשפט המחוזי שישב כערכאת ערעור. לא בהענקת זכות המדובר אלא בהתנאתה של הזכות בקבלת רשות, ומקום בו נוקטים לשון רשות משמע, כי הוקנה לערכאה, אשר בידיה הופקדה הסמכות להרשות ערעור נוסף, שיקול הדעת לקיים עיון, מיון ובירור, בטרם תפעיל כוחה ותעניק או תמאן להעניק את הרשות המבוקשת.

בבואו לשקול את השאלה, אם להעניק רשות לערער, נוקט בית המשפט בהכרח שיטת סינון, שהעיקר בה הוא העניין היכול להיות לציבור הרחב בבירורה הנוסף של הסוגיה, שכבר נדונה בשתי ערכאות. הווה אומר, בית המשפט אינו נותן דעתו אך ורק אל מה שנפסק, כדי לבחון אם נכונה ההלכה שיצאה מלפני הערכאה הקודמת, אלא המשקל המכריע מוענק לשאלה, אם יש חשיבות משפטית או ציבורית לכך שדווקא מקרה זה יזכה לבירור שיפוטי נוסף.

אמת המידה, על-פיה יוכרע בבקשה, אינה אם אכן מקובלת על בית המשפט, שדן בבקשת הרשות לערער, התוצאה, אליה הגיעה הערכאה הקודמת, ואם היה פוסק בדרך בה פסקה הערכאה הקודמת. יכול שהמסקנות של הערכאה הקודמת לא יהיו מקובלות על בית המשפט, הדן בבקשת הרשות לערער, ובכל זאת לא תוענק הרשות, כי אין מתגלה טעם בעל משקל, לאורו מוצדק לדלות את המקרה המסוים דווקא מבין אחרים שנתבררו בפני הערכאה הקודמת, ואשר לגביהם הוגשה בקשת רשות לערער. מכאן גם, כי דחייתה של בקשת רשות לערער אין פירושה, כי בית המשפט, שדחה את הבקשה, סמך בכך את ידיו על האמור בפסק הדין או בהחלטה, לגביה מתבקשת רשות הערעור, וכי בית המשפט האמור שלם עם מסקנותיה וקביעותיה המשפטיות של הערכאה הקודמת

לא ניתן להגדיר באופן ממצה מראש את סוגי המקרים, בהם תוענק רשות לערער מפאת חשיבותם, אך המדובר בעיקר באלו: שאלות בעלות חשיבות חוקתית; נושאים, בהם יש החלטות סותרות של ערכאות נמוכות יותר, ואשר בהם טרם נפסקה הלכה על-ידי ערכאת הערעור הגבוהה ביותר, הווה אומר, מקרים, בהם יש לתרום לאחידותה של ההלכה; מקרים, בהם יש חשיבות עניינית לבעיה המשפטית המועלית בהם בין כעמדה בפני עצמה ובין מבחינת הקשרה או זיקתה לנושאים משפטיים אחרים; מקרים, בהם יש חשיבות ציבורית בעניין; במלים אחרות, מקרים, בהם החשיבות המשפטית חורגת מן העניין שיש לצדדים הישירים בהכרעה במחלוקת. רשימה זו איננה ממצה.

§ בש"א 7338/01 וינברג דורון נ' כהנא, פ"ד נו(2) 913

המערערת, שותפות של עורכי-דין, הגישה תביעה, כנגד המשיב, אף הוא עורך דין במקצועו, בבית המשפט המחוזי, בגין עוולה של רשלנות ושל היפר חובה חקוקה. המשיב ביקש לדחות את התביעה על הסף, בטענה שאינה מגלה עילה ובקשתו זו נדחתה על ידי רשמת בית המשפט המחוזי. המשיב ערער (לבית המשפט המחוזי) על החלטתה של הרשמת המלומדת והערעור התקבל. תביעתה של המערערת נדחתה איפוא, על ספה.

המערערת הגישה, לבית המשפט העליון, ערעור על פסק דינו בית המשפט המחוזי, בו נדחתה, כאמור, התובענה על הסף. כפי שצוין לעיל, קבעה רשמת בית המשפט העליון כי המדובר בערעור המצריך בקשת רשות ולא בערעור שבזכות. יחד עם זאת, מצאה הרשמת המלומדת לראוי לראות בהודעת הערעור כבקשה למתן רשות ערעור ולא מחקה אותה על הסף. כנגד הרישא של ההחלטה, הקובעת כי יש צורך בקבלת רשות להגשת הערעור, הוגש הערעור. כנגד הסיפא של ההחלטה, המותירה את הבקשה על כנה הוגש ערעור נגדי מצד המשיב.

פסה"ד:

דין הערעור להתקבל. סעיף 96 לחוק בתי המשפט דן בערעור על החלטת רשם. דומני כי בנסחו את סעיף 96 לחוק הביא המחוקק בחשבון שני סוגים של החלטות של בית המשפט המחוזי בערעור על החלטות רשם: הסוג האחד - החלטה של בית המשפט המחוזי בערעור על פסק דין שנתן רשם בית משפט השלום. סעיף 96(א) לחוק קובע כי פסק דין של רשם דינו, לעניין ערעור, כדין פסק דין של בית משפט בו הוא משמש כרשם. לפיכך, הערעור לבית המשפט המחוזי על החלטת רשם בית המשפט השלום, שהיא פסק דין, יהא ערעור בזכות.

הסוג השני - החלטה של בית משפט המחוזי בערעור על החלטה אחרת של רשם בית המשפט המחוזי או של בית משפט השלום בשבתו כערכאת ערעור על רשם בית משפט השלום. סעיף 96(ד) לחוק דובר בהחלטות מהסוג השני כנזכר, וקובע כי הן ניתנות לערעור לפני בית המשפט העליון, ובלבד שניתנה לכך רשות כמפורט בסעיף.

אולם, ישנו סוג נוסף של החלטות, מלבד שני הסוגים שנמנו לעיל, אשר יכולות להינתן על ידי בית המשפט המחוזי בערעור על החלטת רשם, והוא החלטה של בית משפט מחוזי, המהווה פסק דין, בערעור על החלטה אחרת של רשם בית המשפט המחוזי. כזה הוא המקרה בעניין שלפנינו, בו החלטת רשמת בית המשפט המחוזי, שלא לדחות על הסף את התובענה, היוותה החלטה אחרת, ואילו החלטת בית המשפט המחוזי בערעור, בה הוא דחה את התובענה על הסף, היוותה פסק דין, המאחד בתוכו הן את ההחלטה לבטל את קביעת הרשם והן את תוצאתה - מתן פסק דין הדוחה את התובענה. על פסק הדין ניתן לערער בזכות.

§ ע"א 8154/03 אלטורי נ' אריה חברה ישראלית לביטוחי רכב, פ"ד נח(1) 295

בבית משפט השלום, ניתנה החלטה לפיה המערער נפגע כתוצאה מתאונת דרכים, במובנו של ביטוי זה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. מדובר ב"החלטה אחרת", אשר לא היתה זכות ערעור לגביה. המשיבה הגישה בקשת רשות לערער כנגד החלטה זו, ובקשתה התקבלה, כך שנקבע כי האירוע שבמחלוקת אינו תאונת דרכים במובנו של החוק הנזכר. עוד נקבע, כי התביעה נגד המשיבה נדחית.

על החלטה זו הוגש הערעור שבכותרת. לטענת המשיבה, לא ניתן היה להגיש לבית משפט זה ערעור בזכות, שכן החלטת בית המשפט המחוזי ניתנה בהליך ערעורי, ובמצב זה, ניתן לתקוף את החלטת הערכאה הקודמת אך ורק בדרך של ערעור ברשות. המערער חולק על טענה זו. לטענתו, בית משפט קמא לא הסתפק בקביעה כי האירוע הנדון לא היה תאונת דרכים במובנו של מונח זה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אלא אף דחה את התביעה כולה. במצב זה, יש לראות את החלטתו כפסק דין המסיים את ההליך כולו, ופסק דין זה של בית המשפט המחוזי נתון לערעור בזכות.

נקודת המוצא מצויה בסעיף 41 לחוק בתי המשפט. השאלה היא, כיצד יש להשקיף על החלטת בית המשפט המחוזי: האם מדובר בפסק דין בערכאה ראשונה, הנתון לערעור בזכות, או שמא מדובר בפסק דין בערעור, הנתון לערעור ברשות.

בנסיבות מקרה זה, התשובה לשאלה האם מדובר בפסק דין ערעורי או בפסק דין של ערכאה ראשונה הינה תשובה מורכבת. הטעם לכך נעוץ בעובדה, שבהחלטת בית המשפט המחוזי שלובים שני מרכיבים: מרכיב ערעורי, הנוגע להשגה על החלטת בית משפט השלום, ומרכיב של ערכאה דיונית, המוצא את ביטויו בדחיית התובענה שהוגשה לבית משפט השלום.

על פסק דין המסיים דיון בתובענה עומדת זכות חוקתית לערער. כך נקבע בסעיף 17 לחוק יסוד: השפיטה, הקובע כי "פסק דין של בית משפט בערכאה ראשונה ניתן לערעור בזכות". אמנם, בית המשפט המחוזי לא ישב, במקרה זה, כערכאה ראשונה, כי אם כערכאת ערעור. ברם, הכרעתו לדחות את התביעה הינה פעולה מובהקת של ערכאה דיונית. פעולה זו הינה, במהותה, פסק דין המכריע, לראשונה, בתובענה כולה. על פסק דין כזה מעניק הדין זכות לערער.

ברור כי המקרה שבפניי אינו נופל במישרין לגדרי הילכת וינברג. אכן, אילו היה בית משפט קמא פועל ברוח הגיונה של הילכת וינברג, ומחזיר את התיק לבית משפט השלום על מנת שזה ידחה את התובענה, לא היתה נתונה זכות לערער לבית משפט זה, כי אם לבית המשפט המחוזי. בכך שונה המקרה שבפניי מזה שנדון בעניין וינברג. במאמר מוסגר יצויין, כי התוצאה של ערעור לערכאה שכבר דנה פעם אחת בהליך היא על פניה תוצאה בלתי רצויה, שכן היה בה כדי לחייב את בית המשפט המחוזי, בפועל, לשבת פעם נוספת בהליך ערעורי אשר כבר דן בו במותב אחר.

7 הכף נוטה לטובת ההכרה בקיומו של ערעור בזכות במקרה שבפניי. ביסוד מסקנתי זו עומדים שלושה טעמים עיקריים.

1. די בכך שקיימת זכות ערעור על מרכיב אחד של החלטה, על מנת שניתן יהיה לתקוף, במסגרת הערעור בזכות, גם עניינים שברגיל היו נתונים לתקיפה בדרך של ערעור ברשות בלבד

2. קבלת הטענה כי למערער לא עומדת זכות לערער לבית משפט זה נוטלת ממנה את הזכות לכך שטענותיה כנגד דחיית תביעתה יישמעו בפניי הרכב של שלושה שופטים. נראה לי, כי שיקול זה גובר על השיקול המתמקד בכך שעניינו של המערער כבר הובא בפניי שתי ערכאות, ומצדיק הכרה בקיומו של ערעור בזכות בהליך זה.

3. התוצאה אליה הגעתי מעוגנת גם בכלל הפרשני המעדיף, במקרה של אי בהירות, את ההכרה באפשרות של ערעור על פני אי ההכרה באפשרות זו. נראה כי יש לייחס לו משקל מוגבר, נוכח ההכרה החוקתית בזכות הערעור בסעיף 17 לחוק יסוד: השפיטה, ובקביעה כי זכות הערעור היא זכות יסוד.

30 בדצמ׳ 2010

סד"א -פס"ד לשיעור 21

1. כללי
 רע"א 5834/03 אריה חברה לביטוח נ' ורדן חאדר, פ"ד נח(1) 854
המשיב הגיש תביעה לפיצויים בגין נזקים שנגרמו לו עקב תאונת הדרכים. במהלך בירור התביעה בפני בית משפט השלום ביקש המשיב מבית המשפט כי ימונה מומחה בתחום הנפשי, וזאת לאור נזק נפשי שטען כי נגרם לו עקב נוכחותו בשעת מותו של אביו בתאונת הדרכים. בית המשפט קבע, שאין למנות מומחה רפואי בתחום הנפשי. בהמשך ההליכים, ביקש המשיב פעם נוספת מבית משפט השלום שימונה מומחה בתחום הנפשי. לבקשה זו צירף מסמך חדש שלא היה בפני בית המשפט בשעה שהחליט את ההחלטה הקודמת. בדיון בבקשת המשיב למינוי מומחה, שהתקיים באותו היום, דחה בית משפט השלום את הבקשה בשנית, וקבע שאין באישור בית החולים בצפת כדי לשנות את החלטתו.
על החלטה זו הגיש המשיב בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי. בקשה זו נדחתה, ונקבע בה לענייננו כי "... בשלב הזה, לא הונחה תשתית מספקת למינוי מומחה בתחום הנפשי".
ביום 18.6.02 ניתן פסק דין על ידי בית משפט השלום בתביעת הפיצויים העיקרית של המשיב, ובו נפסק, בין היתר, כי לא יינתן למשיב פיצוי בגין נזק נפשי. המשיב הגיש ערעור על פסק דין זה בו ערער, בין השאר, על כך שלא מונה לו מומחה פסיכיאטרי. לנימוקי הערעור צירף ב"כ המשיב מסמכים רפואיים נוספים לאישור בית החולים בצפת.
בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורו של המשיב בנוגע למינוי מומחה מטעם בית המשפט בתחום הנפש. לאחר שיקבל את חוות דעתו של המומחה הפסיכיאטרי הוא יאפשר לצדדים להשלים את טיעוניהם ואז יינתן פסק הדין בערעור. על החלטה זו הוגשה הבקשה שבפנינו.
פסה"ד:
השאלה, האם ניתן להשיג על החלטה אחרת של הערכאה הראשונה במסגרת ערעור על פסק דין של ערכאה זו בנסיבות בהן בקשת רשות ערעור על ההחלטה נדחתה מנימוקים שהינם לגופה של ההחלטה, שנויה במחלוקת בפסיקה.
בתחילה הושארה בצריך עיון השאלה הכללית האם עצם דחייתה של בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת חוסמת את תקיפתה של ההחלטה במסגרת ערעור על פסק הדין. בהמשך הסתמנה נטייה בפסיקה, לפיה אין בדחיית בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת מנימוקים שהם לגוף העניין כדי למנוע השגה על החלטה זו במסגרת הערעור על פסק הדין. בהמשך, חל שינוי במגמת הפסיקה ונקבע שדחיית בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת מנימוקים שהינם לגוף ההחלטה, חוסמת דיון מחודש בהחלטה במסגרת הערעור על פסק הדין.
ברם, עם השנים הסתמנה מגמה שונה. הפסיקה החלה מסתייגת מהנטייה לראות בדחיית בקשת ערעור על החלטה אחרת שנעשתה לגוף ההחלטה כחוסמת אפשרות להשיג על ההחלטה במסגרת ערעור על פסק הדין. נכון להיום שאלה זו עומדת כשאלה הצריכה עיון. השאלה דורשת הכרעה.
לדעתי, דחיית בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת של הערכאה הראשונה, אפילו אם הדחייה התבססה על דיון לגופו של עניין, אינה חוסמת את הדרך להשיג על ההחלטה פעם נוספת במסגרת הערעור המוגש על פסק הדין של הערכאה הראשונה.
המסגרת הנורמטיבית מצויה בתקנה 411 לתקנות סדר הדין האזרחי. מי שבקש רשות ערעור על החלטה אחרת ובקשתו לא נענתה, ועל כן נמנע ממנו לערער, כמוהו כמי ש"לא ערער". לפיכך, על פי לשון תקנה 411, בעל דין שבקשת רשות שהגיש נדחתה ועל כן לא ערער על ההחלטה האחרת, יהיה רשאי להשיג על אותה החלטה בבואו לערער על פסק הדין.
חשוב להדגיש בהקשר זה, כי תקנה 411 אינה יוצרת הבחנה כלשהי, ולו במרומז, בין בקשת רשות שנדחתה מנימוקים שהם לגוף ההחלטה האחרת, ובין דחיית בקשת רשות הערעור מנימוקים אחרים (נימוקים אחרים עשויים להיות, למשל, שהמבקש העלים עובדות רלוונטיות בבקשה, או שלא קיימת הצדקה להטריד את בית המשפט לערעורים בשלב זה בנושא המועלה בפניו, ומוטב להשאירו לדיון בערעור על פסק הדין של הערכאה הראשונה)ץ
יש והליך משפטי לא כונה במילה "ערעור" אך הוא מהווה בפועל ערעור. אך סבורני, שלאור תקנות סדר הדין האזרחי ומגמותיו, אין לראות בדחיית בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת שנעשתה לגופה בגדר ערעור, וזאת מהטעמים המרכזיים הבאים: ראשית, ההליך בבקשת רשות ערעור שקבוע בתקנות מקוצר למדי, ואין הוא דומה להליך הערעור. כך לדוגמא, נעדר מהליך בקשת רשות הערעור מנגנון הדיון הקיים בהליך הערעור (ר' תקנות 445-447 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984). שנית, ככלל, ערעור נדון בפני הרכב של שלושה שופטים, בעוד שבקשת רשות ערעור נדונה לפני שופט אחד. שלישית, בערעור מונח בפני ערכאת הערעור פסק הדין של הערכאה הראשונה, וההשגה על ההחלטה האחרת שנעשית במסגרתו נבחנת על ידי בית המשפט על סמך מכלול החומר, כשההשלכה של החלטת ערכאת הערעור הנוגעת להחלטה האחרת על תוצאת ההליך ברורה יותר. לעומת זאת, כעיקרון, בחינתה של בקשת רשות ערעור נעשית כאשר מהחומר המונח לפני בית המשפט לא ברורה לרוב ההשלכה של ההחלטה בערכאת הערעור על תוצאותיו של ההליך. רביעית, התקנות קבעו מנגנון ספציפי ומיוחד שמבקש להקנות לדיון בבקשת רשות ערעור אופי של הליך ערעור. הכוונה לתקנה 410 לתקנות שכותרתה "הגשת בקשת רשות לערער כהגשת ערעור". התקנה קובעת שבית המשפט, שאליו הוגשה בקשת רשות ערעור, רשאי לדון בבקשה כבערעור רק אם הסכימו לכך בעלי הדין, או לאחר שניתנה להם ההזדמנות להביע התנגדותם ונראה לבית המשפט שלא תיפגע זכותם. צא ולמד, משקיים בתקנה 410 מנגנון פרטיקולרי המסדיר דיון בבקשת רשות הערעור כבערעור, אין מקום לעקוף מנגנון זה, תוך פגיעה בזכויות הצדדים שהוקנו להם מכוחו, ולראות בדחיית בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת, שנעשתה לגוף העניין, כתחליף לערעור.
על אף דחיית בקשת הרשות לערער האמורה, רשאי היה המשיב להשיג על החלטת בית משפט השלום שלא למנות מומחה במסגרת הליך הערעור על פסק דינו.
אעבור אפוא לבחינת הפלוגתא השנייה שהתעוררה בענייננו והיא האם היתה רשאית ערכאת הערעור למנות מומחה רפואי וליתן הוראות הנלוות למינוי זה, או שמן ההכרח היה שתחזיר את הדיון לבית משפט השלום על מנת שזה ימנה את המומחה הרפואי, לאחר שערכאת הערעור הגיעה למסקנה שמן הראוי למנות מומחה.
ככלל, במקום בו נדרשת ערכאת הערעור לבירור שאלות עובדתיות שלא הוכרעו על ידי בית המשפט בערכאה הקודמת, היא רשאית להחזיר את הדיון לדרגה הקודמת עם הוראות לבירורן (ר' תקנה 455). ברם, הסמכות הקבועה בתקנה 455 אינה גורעת מהסמכויות הכלליות הרחבות המוקנות לערכאת הערעור שנקבעו בתקנה 462, כולל הסמכות ליתן כל החלטה שהערכאה הראשונה צריכה היתה לתיתה. בענייננו, ערכאת הערעור מינתה מומחה בלא להחזיר את התיק לדיון לערכאה הקודמת, ונתנה לצדדים הוראות הנוגעות למינוי זה. בנסיבות המקרה אין פסול בהחלטה זו, ואין לומר שבית המשפט המחוזי לא היה רשאי להחליט כפי שהחליט. ברם, יש להניח שאם חוות דעתו של המומחה תצריך חקירות והבאת ראיות נוספות, יוחלט בפסק הדין של בית המשפט המחוזי, כמקובל וכראוי, להחזיר את התיק לבית משפט השלום על מנת שישמע את הראיות הנוספות ויתן את פסק דינו מחדש.
 ע"א (ת"א) 3109/07 קלאב הוטלס אינטרנשיונל נ' דגן (טרם פורסם)
השאלה המקדמית המתעוררת בערעור זה - האם ניתן להשיג במסגרת ערעור על פסק דין שניתן בבית משפט השלום, גם על החלטה שניתנה על ידי בית המשפט המחוזי, שנעתר לבקשת רשות ערעור אשר הוגשה על החלטת ביניים שניתנה בבית משפט השלום.
המערערת יחד עם חברה נוספת הגישו תביעה כנגד המשיבים. האחרונים הגישו תביעה שכנגד נגד המערערת. התביעה העיקרית נמחקה לפי בקשת המערערת והחברה הנוספת, ונותרה לדיון התביעה שכנגד. במסגרת הליכים אלו, ניתנו צווים בענין גילוי ועיון במסמכים כנגד המערערת, לרבות במסגרת בקשות רשות ערעור שהוגשו לבית המשפט המחוזי. לאחר שבית המשפט המחוזי האריך את המועד להצגת המסמכים בפני המשיבים, הגישו המשיבים בקשה לבית משפט השלום למחיקת כתב ההגנה, בטענה כי לא הומצאו המסמכים, אולם בית משפט השלום דחה את בקשתם. המשיבים הגישו בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי אשר הורה על מחיקת כתב ההגנה, תוך חיוב בהוצאות.
המערערת הגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון אך היא נדחתה.
בית משפט השלום, לאחר מספר בקשות שהוגשו לו ע"י המשיבים, נתן פסק דין (פסיקתא), תוך חיוב המערערת בחיובים שונים.
בערעור שהגישה המערערת בפנינו, היא משיגה על פסק הדין של בית משפט קמא, ובמסגרתו טוענת כי החלטת בית המשפט המחוזי היתה שגויה, הואיל והיא (המערערת) עמדה באשר הוטל עליה. כך גם לא היה מקום, לטענתה, לנקוט בסעד הדרסטי של מחיקת כתב ההגנה שהוגש מטעמה. לטענת המערערת, במסגרת ערעור על פסק הדין של בית משפט השלום, רשאית היא להשיג גם על החלטת הביניים, הגם שניתנה ע"י בית המשפט המחוזי.
פסה"ד:
בפרשת אליהו, דן בית המשפט בשיקולים השונים המשמשים את בית המשפט אם להעתר לבקשת רשות ערעור או לדחות הבירור לשלב הערעור על פסק הדין הסופי, אם יוגש.
ככל שהחלטת הביניים היא בעלת השפעה מכריעה יותר על זכויות הצדדים או על אופן ניהול הדיון בערכאה הדיונית, כך שיהיה קשה יותר להשיב את המצב לקדמותו אם יתברר בשלב מאוחר יותר שההחלטה היתה שגויה, ייטה בית המשפט שלא לדחות את הבירור לשלב הערעור על פסק-הדין. הנטייה להתיר את הערעור המיידי תתגבר ככל שהחלטת-הביניים היא בעלת אופי בלתי-הדיר (למשל, החלטות בנושא סעד זמני או חיסיון), או שהיא בעלת השפעה מכרעת על עצם קיומו של ההליך, על מתכונת הדיון ועל זכויות הצדדים (למשל, החלטות בנושאי-סף מסוימים). לעניין זה, אין בית המשפט מוגבל לרשימה סגורה וממצה של החלטות. לבית המשפט נתון שיקול הדעת לבדוק ולהכריע אם חשיבותה של ההחלטה והנזק שעלול להיגרם לצדדים עקב דחיית הבירור הם כאלה שמצדיקים הפעלת מיידית של מנגנון הביקורת הערעורית.
אם נחזור עתה לשיקולים שהובאו בפרשת אריה נמצא למדים כדלקמן: אכן, ההליך בדיון בבקשת רשות ערעור לכשעצמה, הוא הליך מקוצר. אולם, אם ניתנה רשות ערעור, והערעור נדון לגופו, הן בהתאם לתקנה 407 והן בהתאם לתקנה 410 לתקנות - מתקיים הליך רגיל של ערעור על כל רכיביו. משכך, הנימוקים הראשון והרביעי שהובאו שם לא נתקיימו במקרה דנן. הנימוק בדבר הרכב של שופט אחד או שלושה שופטים אכן חל גם במקרה דנן, אולם כבר נקבע שאין בנימוק זה לכשעצמו נימוק שלא לראות בבירור ערעורי, כהחלטה שניתנה בערעור לכל דבר וענין.
אכן, הנימוק בדבר הימצא כל החומר בפני בית המשפט בעת הדיון בערעור על פסק הדין, יכול ויהיה קיים בעת שהתקבלה בקשת רשות ערעור והערעור התקבל, אולם המקרה דנן מראה כי לא בהכרח כך פני הדברים.
לבסוף, לענין השיקולים שהובאו שם, הרי מלשון תקנה 411 לתקנות עולה כי מדובר בבקשת רשות ערעור שנדחתה, ואזי ייחשב הדבר כאילו בעל הדין לא ערער. מנגד, אם הבקשה לרשות ערעור התקבלה והערעור נדון לגופו, הרי לכאורה התקנה לא חלה, הואיל ובעל הדין ערער.
לכאורה, מעת שהוגשה בקשת רשות ערעור, וכשהבקשה התקבלה ונערך בירור ערעורי, הגם שבסופו של יום לא נעתר בית המשפט למבוקש ודחה את הערעור לגופו - לא חלות הוראות תקנה 411 הואיל ולא מדובר במצב ובו בעל הדין לא ערער.
מחד גיסא, לא ניתן לקבוע כאילו מי שעתה מבקש להשיג על אותה החלטה הינו בגדר בעל דין שערער על החלטת ביניים. יתר על כן, נשאלת השאלה אם לא ניתן לראות בפסק הדין בערעור על החלטת הביניים, כאילו ניתנה החלטה זו על ידי הערכאה הראשונה ובאופן שעתה לראשונה משיג הצד שכנגד על אותה החלטה. מאידך גיסא, לא ניתן להתעלם מכך שהערכאה הערעורית דנה גם דנה בערעור, והגיעה למסקנה אשר הגיעה.
ככל שהתקיים בירור ערעורי לא קיימים, לפחות חלק מהנימוקים המצדיקים דיון נוסף בערכאת הערעור במסגרת ערעור על פסק הדין. ודוק, בהתאם לתקנה 407(ב) הרי בעת שבית משפט נותן רשות ערעור, יכול ויעביר את הדיון בערעור להרכב מורחב, דהיינו בפני שלושה. אין מקום, לדעתי, לערוך אבחנה בין מצב ובו הערעור נדון לגופו בפני דן יחיד, ובין אם נדון בפני ההרכב. בשני המקרים נערך בירור ענייני, ולגופם של דברים, ולא לגופה של הבקשה לרשות ערעור בלבד.
שנית, לא בכדי פרט המשנה לנשיאה כב' השופט ריבלין בפרשת אליהו את השיקולים שאמורים להנחות את בית המשפט האם לתת רשות ערעור ולקיים את אותו בירור ערעורי, תוך כדי ההליך המתנהל בפני הערכאה הראשונה. אחד השיקולים הינו חשיבות ההכרעה בשאלה הניצבת לדיון על ההליך המתנהל בפני הערכאה הדיונית. כך השפעה מכרעת על מתכונת הדיון ועל זכויות הצדדים.
אם אכן נקבל את גישת המערערת, התוצאה תהיה כי נמצא בכעין "מעגל שוטה". בית המשפט בערכאת הערעור סבר כי ישנה חשיבות להכרעה בשאלה העומדת לדיון באופן מיידי, ואין מקום לדחות את קיום הברור הערעורי עד לאחר שיינתן פסק דין. דהיינו המניע המרכזי והמהותי לקביעה שכשזאת, אשר בגינה תנתן רשות הערעור, כי לשם תקינות ההליך יש מקום לבירור מיידי. והנה, לאחר שנדון הערעור לגופו, בין שהתוצאה תהיה דחיית הערעור ובין שהתוצאה תהיה קבלת הערעור, אמור ההליך להתנהל באופן שהתוותה ערכאת הערעור, אשר מצאה לנכון להתוותו תוך כדי ההליכים המתנהלים בערכאה הדיונית.
והנה, אם נקבל את גישת המערערת, בסופו של יום יכול ויסתבר כי כל ההליך המשפטי שהתנהל בפני הערכאה הערעורית ואשר נועד להתוות את הדרך ולא להמתין לסופו של ההליך, היה דיון מיותר הואיל ועתה במסגרת הערעור על פסק הדין תועמד בשנית להכרעה אותה שאלה שהכריעה בה כבר הערכאה הערעורית. למשל, ביטול ההכרעה בדבר הבאת ראיות לסתור או הכרעה בשאלת מינוי מומחה או אופן הגשת תצהירי עדות ראשית.
לא זהות מגיש הערעור על פסק הדין היא זאת שתקבע אם ניתן יהיה להשיג על החלטה שניתנה על ידי ערכאת הערעור, אלא מהותה של אותה החלטה שניתנה על ידי ערכאת הערעור.
המבחן בעניננו, אם ערכאת הערעור דנה בערעור לגופו אם לאו. ככל שנערך "בירור ערעורי" בערכאת הערעור והוכרעה סוגיה זאת או אחרת במסגרת הדיון בערעור לגופו, שוב מהווה הכרעה זאת "סוף פסוק" ואין מקום לפתוח בשנית דיון באותה שאלה שהוכרעה.
מאידך, אם נדחתה בקשת רשות ערעור בין מבחינה טכנית ובין מבחינה מהותית לא יהיה בכך למנוע השגה באותו נושא במסגרת הערעור על פסק הדין.
גם האינטרס הציבורי מחייב את התוצאה האמורה.
סיכומם של דברים:
בעת שמוגשת בקשת רשות ערעור על החלטת ביניים, ובית המשפט דחה את הבקשה, מבלי לתת רשות ערעור, רשאי העותר לבקשת רשות הערעור להשיג על אותה החלטת ביניים במסגרת ערעור על פסק הדין.
שונים הדברים מעת שערכאת הערעור נעתרה לבקשת רשות הערעור ודנה בערעור לגופו. במקרה שכזה, גם אם דחתה ערכאת הערעור את הערעור, וביתר שאת אם קיבלה את הערעור, שוב אין מקום להשיג על פסק הדין בערעור במסגרת ערעור על פסק דינה של הערכאה הדיונית.
מעת שכל הערעור דנן, נסוב בהתאם להודעת הערעור אך ורק בהשגה על החלטת בית המשפט המחוזי, אשר קבענו כי בפסק הדין קיימת הכרעה סופית - דין הערעור להדחות על הסף וכך אנו מורים.
2. פסק דין והחלטה אחרת
 רע"א 8813/05 עמותת במות נ' מדינת ישראל (טרם פורסם)
במסגרת תובענה אשר תלויה ועומדת בבית משפט, עותר התובע לקבלת פטור מתשלום אגרת בית המשפט. בית המשפט דן בבקשתו ומכריע בה. מהי דרך התקיפה של ההחלטה האמורה? יצוין מיד, כי דרך התקיפה נגזרת מן השאלה האם תסווג ההחלטה, לעניין זה, כ"פסק דין" או שמא כ"החלטה אחרת".
בכל שבעת המקרים שנדונו בפנינו יחדיו, מדובר בבקשות לפטור מאגרה במסגרת תובענות (ולא לגבי ערעורים).
פסה"ד:
מקובל לומר, כי ככל שקיימת מחלוקת בעניין עצם החיוב באגרה או בעניין גובהה, הרי שמדובר במחלוקת בין בעל הדין החייב באגרה - שהינו, דרך כלל, התובע - לבין המדינה.
אף על פי כן, דבר החקיקה העיקרי המסדיר את סוגית החבות בתשלום אגרות, הוא תקנות בית המשפט (אגרות), אינו מחייב את צירופה של המדינה להליך כל אימת שנדון עניין הקשור בתשלום האגרה. צירופה של המדינה להליך רצוי, למצער, במקרים בהם מתעוררת שאלה בעלת אופי עקרוני או שאלה שעשויה להיות בעלת השלכות רחבות על גבייתן של אגרות משפט.
סוגיה נוספת וקשורה הינה מעמדו של בעל הדין שאינו חייב באגרה (בדרך כלל מדובר בנתבע או במשיב), במסגרת הליך העוסק בתשלום האגרה. בעניין זה מקובלת הייתה בעבר הגישה לפיה ככלל, אין לנתבע מעמד בהליך כאמור. עם זאת, כיום קיימת גישה שונה משהו לפיה רשאי הנתבע לשטוח בפני בית המשפט את עמדתו לעניין חבותו של התובע בתשלום אגרה
יוער, כי זכותה של המדינה להשיג על ההחלטה קיימת בין אם רואים בה בעלת דין פורמלית לעניין הליך הביניים באשר לאגרה, ובין אם אינה מהווה בעלת דין כאמור. זאת, שכן ההחלטה בסוגית האגרה מכריעה בזכויותיה.
אופן ההשגה על החלטה שיפוטית נגזר מסיווגה של ההחלטה כ"פסק דין" או כ"החלטה אחרת". המפתח לעריכתו של סיווג כאמור מצוי במישור הדיוני. השאלה בהקשר זה היא, האם "נסגר התיק" או שמא נותר לשופט עניין נוסף לדון בו בגדר ההליך. אם התשובה היא שהתיק נסגר, הרי שמדובר ב"פסק דין", ולא - לפנינו "החלטה אחרת". כמו כן, כאשר מכריע בית המשפט בחלק מן הסעדים והעילות או לגבי חלק מהנתבעים, הרי שלפנינו "פסק דין חלקי". המבחן הנזכר אינו ישים לגבי החלטות הניתנות לאחר סיומו של ההליך.
נתון נוסף אשר משפיע על אופן ההשגה על החלטה שיפוטית הינו זהותו של הגורם השיפוטי אשר הכריע בבקשה. כפי שעולה מן ההליכים שבפנינו, במקרים מסוימים מוכרעת בקשה לפטור מאגרה על ידי רשם, ואילו במקרים אחרים מטופלת היא על ידי שופט. כאשר ניתנת החלטה מסוימת על ידי רשם, הרי שאם תסווג היא כ"החלטה אחרת", תהא ההשגה עליה על דרך הגשת ערעור בזכות לבית המשפט שבו מכהן הרשם (סעיף 96(ב) לחוק בתי המשפט). לעומת זאת, אם היא תסווג כ"פסק דין", תתבצע תקיפתה באמצעות הגשתו של ערעור לערכאת הערעור (סעיף 96(א) לחוק בתי המשפט).
שונה הדין בכל הנוגע להחלטתו של שופט. כאשר ניתנת החלטה על ידי שופט, הרי שסיווגה כ"החלטה אחרת" יוביל לכך שדרך התקיפה הנכונה תהא הגשת בקשת רשות ערעור לערכאת הערעור (סעיפים 41(ב) ו-52(ב) לחוק בתי המשפט), ואילו סיווגה כ"פסק דין" יחייב השגה על דרך הגשתו של ערעור לערכאת הערעור (סעיפים 41(א) ו-52(א) לחוק בתי המשפט). נוסיף עוד, כי אם בעל דין אינו משיג על "החלטה אחרת", בין אם ניתנה על ידי שופט ובין אם על ידי רשם, בסמוך לאחר נתינתה, זכאי הוא לערער עליה, בזכות, עם מתן פסק הדין בתובענה (תקנה 411 לתקנות סדר הדין האזרחי).
ישנם שלושה גורמים אשר עשויים לבקש להשיג על החלטה בבקשה למתן פטור מאגרה: המדינה, התובע והנתבע. על פי המבחנים המקובלים לסיווגן של החלטות, בכל הנוגע למדינה מהווה החלטה בבקשה לפטור מאגרה משום "פסק דין", אשר ההשגה עליו מוגשת לערכאת ערעור, בזכות, בסמוך לאחר נתינתו.
לגבי סיווגה הנכון של החלטה בבקשה לפטור מאגרה ביחס לתובע ולנתבע? עניין זה אינו כה פשוט. לטענת המדינה יש לסווג את ההחלטה כ"פסק דין" אף ביחס לתובע ולנתבע. אכן, עמדה זו עמדה אפשרית היא. עם זאת, העמדה האחרת, אשר על פיה ראוי לסווג את ההחלטה בה עסקינן כ"החלטה אחרת", אפשרית אף היא. לעניין זה ניתן לטעון, כי מבחינתם של התובע ושל הנתבע אין בהחלטה בבקשה לפטור מאגרה כדי לסיים את ההליך העיקרי. בהכרעה בין שתי הגישות הנזכרות ראוי ליתן משקל ממשי לשיקולי מדיניות בעלי אופי מעשי.
בהקשר זה ניתן למנות שני שיקולים מרכזיים אשר הינם רלוונטיים לענייננו. השיקול האחד עוסק בהשפעת סיווגה של ההחלטה על יעילותם של הליכי ההשגה. זאת, על רקע העומס הרב המוטל על בתי המשפט והיותו של הזמן השיפוטי המשאב היקר ביותר של הרשות השופטת. עניינו של השיקול האחר הינו השפעת הסיווג על מידת פשטותם ובהירותם של הכללים בעניין אופן ההשגה על החלטה כאמור. שיקול זה נובע מן השאיפה כי הכללים הדיוניים יהיו "ידידותיים למשתמש" ככל הניתן.
החלופה הראשונה הינה סיווגה של החלטה בבקשה לפטור מאגרה, בכל הנוגע לתובע ולנתבע, כ"פסק דין". תיווצר סימטריה לעניין אופן ההשגה ביחס לכל בעלי הדין. י חלופה זו אכן "ידידותית למשתמש". עם זאת, אין היא עולה בקנה אחד עם שיקול המדיניות השני, שעניינו יעילותם של הליכי ההשגה. קביעה לפיה החלטה בבקשה לפטור מאגרה מהווה "פסק דין" אף ביחס לתובע ולנתבע תוביל לכך, שהשגה על החלטה כאמור תוגש לערכאת הערעור בזכות ובסמוך לאחר מתן ההחלטה. זאת, בין אם ניתנה ההחלטה על ידי רשם ובין אם ניתנה על ידי שופט. ערכאת הערעור תדון בערעור בהרכב של שלושה שופטים (סעיפים 26 ו- 37(א)(2) לחוק בתי המשפט). כל השגה של תובע או של נתבע על החלטה בבקשה לפטור מאגרה תידון בפני שלושה שופטים של בית המשפט המחוזי או של בית המשפט העליון (בדומה להשגה של המדינה). ברי, כי תוצאה זו אינה יעילה כלל ועיקר.
החלופה השנייה אותה הזכרנו הינה סיווגה של החלטה בבקשה לפטור מאגרה כ"החלטה אחרת" לגבי התובע ולגבי הנתבע. פיצול כאמור אינו מקדם את השאיפה ליצירת כללים בהירים וידידותיים, ועל כן ככלל אין הוא רצוי. אף על פי כן, ניתן להצביע על דוגמאות לפיצולים מסוגים שונים ביחס לסיווגן, וממילא אף לדרכי תקיפתן, של החלטות שיפוטיות. אולם למעשה, ניתן לתמצת חלופה זו באמצעות כלל פשוט יחסית: החלטה בבקשה לפטור מאגרה תסווג תמיד כ"החלטה אחרת" (ביחס לכל בעלי הדין), למעט ביחס למדינה. חלופה זו מתיישבת היטב עם השיקול שעניינו יעילות. דרך ההשגה על החלטה כאמור הניתנת על ידי רשם תהא הגשת ערעור לבית המשפט שבו מכהן הרשם, ואילו תקיפת החלטה כאמור הניתנת על ידי שופט תיעשה באמצעות הגשת בקשת רשות ערעור לערכאת הערעור. בשני המקרים תידון ההשגה על ידי דן יחיד (סעיפים 26(4), 37(ג) ו-96(ב) לחוק בתי המשפט).
ראוי להעדיף את החלופה השנייה. כמובן, שהתובע רשאי לערער על ההחלטה במסגרת הערעור על פסק הדין. אם יימנע התובע מלשלם את האגרה בעקבות דחיית בקשתו לפטור מאגרה, תימחק תובענתו. המחיקה מהווה, כמובן, פסק דין. בגדר ערעור שיגיש יוכל התובע לתקוף את ההחלטה שדחתה את בקשתו לפטור מאגרה. אף אם הנתבע יערער על פסק הדין, יוכל הוא לתקוף את ההחלטה שקיבלה את הבקשה לפטור מאגרה.
באותם מקרים בהם המדינה נוטלת חלק פעיל בדיון לעניין האגרה, עלולה האבחנה בינה לבין התובע והנתבע להוביל, לעתים, למצבים מוזרים. ייצא, שתוגשנה שתי השגות על אותה החלטה לערכאות שונות. במצב עניינים זה ראוי כי הטיפול בערעורו של הנתבע יושהה, וכי זכויות הצדדים כולם יוכרעו על ידי ערכאת הערעור במסגרת ערעורה של המדינה. קושי נוסף עשוי להתעורר בסיטואציה בה התובע או הנתבע תוקפים את ההחלטה בבקשה לפטור מאגרה במסגרת הערעור על פסק הדין. מאחר שמעורבותה של המדינה הסתיימה עם מתן ההחלטה, הרי שלא תהא לה אפשרות מעשית לדעת על דבר סיומו של ההליך העיקרי והגשת הערעור האמור. במצב מעין זה, מחויב בעל הדין המערער לצרף את המדינה כמשיבה לערעור. אם אין הוא עושה כן, נדרשת ערכאת הערעור להורות על צירופה של המדינה כמשיבה (תקנה 425 לתקנות סדר הדין האזרחי).
הכרעתנו חלה אף לגבי החלטות אחרות בענייני אגרה, כגון החלטה המכריעה בסוגית שיעורה הנכון של האגרה על פי תקנות האגרות. יצוין עם זאת, כי החלטה המקבלת בקשה למחיקה מחמת תשלום אגרה בלתי מספקת (תקנה 100(4) לתקנות סדר הדין האזרחי, ו-100(3)), מהווה "פסק דין" ביחס לתובע ולנתבע, באשר היא מסיימת את ההליך העיקרי ביניהם.
קיימים כמובן מקרים שבהם המדינה הינה נתבעת (לבדה או יחד עם נתבעים אחרים) בתובענה. במקרים מעין אלה לא ניתן לומר כי החלטת האגרה מסיימת את עניינה של המדינה בהליך.

 ע"א 130/87 שנסי נ' גלעדי, פ"ד מא (4) 707 (סע' 5-10 לפסק הדין)
המפתח להבחנה בין פסק-דין להחלטה אחרת מצוי במישור הדיוני, ועיקרו הוא - האם סיים בית המשפט, עם מתן ההחלטה, את בירור המחלוקת שבאה לפניו ו"סגר את התיק". בעניין זה אין חשיבות לכותרת, אותה העניק בית המשפט להחלטתו, והדברים ידועים. לפי תקנה 191 מוסמך בית המשפט להוציא גם פסק-דין חלקי, הן לגבי חלק מבעלי הדין והן לגבי מקצת העילות או העניינים הכלולים בתובענה, כל אימת שנראה לבית המשפט, שאין בהמשך הדיון כדי לשנות את הממצאים לגבי העובדות המהותיות לעניין אותה תביעה או חלקה או לגבי השאלות, העומדות להכרעה לעניין זה. פסק-דין חלקי הוא פסק-דין לכל דבר ונתון לערעור בזכות כתוך המועד הקבוע לכך.
החלטה הניתנת בשלב הראשון של המשפט הינה בבחינת החלטה אחרת, הניתנת לערעור נפרד ברשות או לערעור בזכות, במסגרת פסק הדין הסופי.
אולם ההבחנה בין פסק-דין חלקי לבין החלטה הניתנת באחד משלבי הדיון בין אותם בעלי דין, אינה תמיד ברורה. המפתח להבחנה זו נעוץ בסעד המבוקש מבית המשפט : אם בית המשפט פוסק לבעל דין את הסעד אותו ביקש וסעד זה עומד בפני עצמו, אף אם לא הסתיים הדיון בתובענה כולה, הרי לפנינו פסק-דין חלקי.
דרך שונה - טכנית באופיה - לבחינה אם החלטה מסוימת הינה פסק-דין חלקי או החלטה אחרת הובאה באליהו נ' עזרא. כדי לבחון את הדברים, נתאר לעצמנו, שבהמשך הדיון בבית-המשפט המחוזי, בשלב השני, לא תתייצב המשיבה-התובעת בפני השופט. התוצאה תהיה, כי על-פי תקנה 3)157) ידחה השופט את התובענה, ולא תועיל לה, למשיבה, העובדה שבשלב הראשון יצאה החלטה לטובתה. וייתכנו אפשרויות אחרות שבסופו של דבר תידחה התובענה, למשל, אם לא יעלה בידי התובעת להוכיח כל נזק שהוא. מה שאין כן בפסק-דין חלקי הפוסק לתובע חלק מהסעד שביקש, ואם נדחית יתר תובענתו בהמשך הדיון, מפאת אי-התייצבותו של התובע או מסיבה אחרת, פסק-הדין החלקי בעינו עומד.
החלטה המעניקה את מלוא הסעד המבוקש מבין מספר סעדים העומדים לדיון, אשר אינה מהווה נדבך או שלב ביניים לצורך קביעת הסעד הסופי והמשך הדיון בתובענה אין בו כדי להביא לשינויה או ביטולה - הרי היא פסק-דין חלקי.
על-פי עיקרון זה נקבע, כי החלטה בעניין עצם החבות במזונות - להבדיל מן ההחלטה בעניין גובה המזונות - הינה החלטה אחרת, בהיותה שלב ביניים לשם קביעת הסעד הסופי המבוקש, ואילו מקום בו התבקש בית המשפט לחייב במתן חשבונות ובחיוב בתשלום על פיהם ובנוסף על כך התבקש גם ליתן סעד של פסק-דין הצהרתי בעניין עצם קיומה של השותפות, החלטה המצהירה על קיומה של השותפות הינה בבחינת פסק-דין חלקי, בהיותה מתייחסת לסעד מיוחד ונפרד שהתבקש מבית המשפט.
 ע"א 4540/04 מט"ח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית נ' אורבוך (טרם פורסם)
בשנת 1997 הגיש התובע תביעה נגד מט"ח ונגד משרד החינוך בטענה להפרת זכויות היוצרים שלו. בכתב התביעה המתוקן צוין כי התביעה היא כספית, למתן חשבונות, צו מניעה וצו הצהרתי.
הדיון בבית המשפט המחוזי התמקד בשאלת הפרת זכויות היוצרים, תוך שבעלי הדין "הזניחו" כלשון בית המשפט את הדיון בתרופות. בית המשפט קבע בהחלטה שכותרתה "פסק דין חלקי" כי "בספריהם של הנתבעים היתה הפרה של זכויות היוצרים של התובע" (להלן: הסעד ההצהרתי). בית המשפט קבע כי היתה הפרה של זכויות היוצרים של התובע ביחס לחלק מהפריטים שנטענו, מבלי שהתקיים דיון בכל טענות ההפרה העולות מהראיות.
לעניין התרופות קבע בית המשפט, כי נוכח מורכבות העניין ראוי לתת הזדמנות לבעלי הדין להביא את טיעוניהם במלואם. על החלטה זו הוגש ערעור מטעם מט"ח וערעור מטעם משרד החינוך. במהלך הדיון העלה ההרכב שאלה בעניין קיומה של זכות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי.
עמדת המדינה היא שעל החלטת בית המשפט המחוזי עומדת זכות ערעור וגם לגופו של עניין יש מקום להתערב בהחלטה כבר עתה ולא להמתין לקביעת התרופות. לגישת המדינה, לסעד ההצהרתי שניתן בהחלטה ישנה השלכה אופרטיבית מיידית ועצמאית ללא קשר לתוצאות הכספיות שייקבעו בפסק הדין הסופי. למען הזהירות, הגישה המדינה בד בבד גם בקשה להארכת מועד להגשת בקשת רשות ערעור.
עמדת מט"ח מאמצת את עמדת המדינה. לגישת מט"ח החלטת בית המשפט המחוזי העניקה את אחד הסעדים שנתבעו - סעד הצהרתי הקובע כי היתה הפרה של זכויות יוצרים - ודי בכך כדי שיהיה לפנינו פסק דין עליו קיימת זכות ערעור. מט"ח מבקש שבית המשפט ידון בסוגיה, בין אם כערעור ובין אם כאילו הוגשה בקשת רשות ערעור והרשות ניתנה. עוד נטען כי גם שיקולים מערכתיים ומוסדיים תומכים בדיון בהליך דנא כבערעור שכן הליך הדיון בתרופות ובסעדים צפוי להיות ארוך, מורכב ויקר.
עמדת התובע היא כין אין לנתבעים זכות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי והיה עליהן להגיש בקשת רשות ערעור. הסעד ההצהרתי שניתן לו לא הושלם והוא למעשה רק מנגנון בדרך לסעד הסופי שיינתן בפסק הדין.
פסה"ד:
אין לנתבעים זכות ערעור.
החלטת בית המשפט המחוזי - על אף שכותרתה "פסק דין חלקי" -הינה החלטת ביניים, קרי, החלטה אחרת ולא פסק דין. לפיכך היה על הנתבעים להגיש בקשת רשות ערעור ולא ערעור.
לטיב הסעד שניתן בהחלטה משקל נכבד בכגון דא. הצדדים מסכימים כי נקבעה הפרה של זכויות יוצרים וכי הדיון בתרופות נדחה לשלב הבא. אם מדובר ב"החלטה אחרת", הרי שלכל הדעות אין ערעור בזכות אלא ערעור ברשות.
הסכמת הצדדים למתן רשות ערעור יכולה להוות שיקול - אך לא שיקול מכריע - בהחלטת ערכאת הערעור אם להיכנס לעובי הקורה בשלב של החלטת ביניים וליתן רשות ערעור.
לעניין הכרעה האם מדובר בפסק דין או בהחלטה אחרת, אין חשיבות לכותרת שניתנה להחלטת בית המשפט כשלעצמה. אם לאור תוכן ההחלטה ומהותה היא רק שלב ביניים לשם קביעת הסעד הסופי, הרי שהיא איננה פסק-דין חלקי אלא החלטה אחרת ונדרשת הגשת בקשת רשות ערעור.
הסעד ההצהרתי שנתבקש וניתן לא נזכר בכתב התביעה המקורי, אלא רק בכתב התביעה המתוקן. גלגוליו מלמדים כי הסעד ההצהרתי אינו עומד על רגליו שלו אלא צורף כ"תחליף-תחפושת" לסעד האופרטיבי שנתבקש, עקב מניעות שהיתה קיימת באותה עת בנוגע למתן צווי מניעה נגד המדינה, מניעות שלא קיימת עוד כיום.
שלושה טעמים מצטברים עומדים ביסוד מסקנתי: ראשית, הקביעה בדבר הפרת זכויות יוצרים אינה בגדר סעד עצמאי העומד על רגליו שלו; שנית, הקביעה איננה קביעה אופרטיבית מיידית המקנה לתובע זכות לצו מניעה מוגדר או לסעד כספי מוגדר בשלב זה של ההתדיינות; שלישית, הקביעה במהותה נועדה לשמש שלב ראשון בדרך לקביעת הסעד הסופי.
התקבל רק הסעד ההצהרתי הראשון מתוך שלושה סעדים הצהרתיים שנתבקשו נגד משרד החינוך בכתב התביעה המתוקן כמפורט לעיל.
בית המשפט לא קבע לא צו מניעה נגד מט"ח ולא פיצויים. אות וסימן הוא שההצהרה שניתנה איננה סוף פסוק, להשקפתו של בית המשפט עצמו, אלא בגדר הצהרת-ביניים לקראת המשך הטיפול בתביעה.
ניתן להבין את נוסח הסעד ההצהרתי שניתן בדרכים שונות, שהרי הוא מבוסס על דוגמאות הפרה ולא על בחינה שיטתית מלאה של תיק המוצגים. אכן, נוסח הסעד ההצהרתי שניתן אינו מבהיר האם הוא ניתן ביחס לכל רשימת היצירות שצירף התובע לכתב התביעה.
הסעד ההצהרתי שניתן הוא שלב ראשון בדרך לקביעת הסעד הסופי: בית המשפט המחוזי הדגיש כי "אין החלטתי זו מסיימת את ההליכים" וציין במפורש כי הצדדים התייחסו רק לפן ההפרה ולא לפן התרופות כמפורט בסעיף 34 לכתב התביעה המתוקן:
ההחלטה נועדה במהותה לשמש שלב ראשון בדרך לקביעת הסעד הסופי. משל למה הדבר דומה? להחלטה הקובעת חבות בתביעת נזיקין בטרם נדונה שאלת גובה הנזק. החלטה שכזו היא החלטה אחרת, הואיל והיא אינה מסיימת אלא את השלב הראשון של הדיון.
 ע"א 7997/08 עזבון המנוח שלמה קפון נ' ענתר (טרם פורסם)
לניי בקשה מטעם משיב 1 למחיקת הערעור על הסף, בטענה כי הדרך להשיג על ההחלטה נשוא הערעור היא בדרך של בקשת רשות ערעור.
המשיב 1 נפגע בתאונת דרכים. בגין התאונה הגיש הניזוק תביעה לבית המשפט המחוזי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. התביעה הוגשה במקורה נגד משיבים 2-3. בהמשך תוקן כתב התביעה וצורפו אליו המערערים. ביום 22.6.2008 פסק בית המשפט המחוזי בשאלה על מי מהנתבעים מוטלת האחריות לאירוע התאונה. בהחלטה, שהוכתרה "פסק דין (חלקי)" קבע בית המשפט כי החבות בפיצוי מוטלת על המערערים בלבד ואילו התביעה נגד משיבים 3-2 נדחתה, תוך חיוב מערערת 2 בהוצאות משיבה 3. כן חויבו המערערים להשיב למשיבה 3 את התשלום התכוף ששילמה.
המערערים הבהירו כי הם סבורים כי עומדת להם זכות ערעור על ההחלטה וכי הבקשה לרשות ערעור הוגשה אך מטעמי זהירות. משיב 1, מצידו, הגיש בקשה למחיקת הערעור על הסף. לטענתו, מדובר ב"החלטה אחרת" בכל הנוגע לקביעת חבותם של המערערים ביחס אליו, תוך שהדיון בשאלת הנזק יתקיים בשלב שני. עמדת המערערים היא כי מחד מדובר ב"החלטה אחרת" שכן ההחלטה מטילה את החבות לפיצוי הניזוק על המערערים והערעור עליה בשלב זה טעון רשות. מאידך ההחלטה מהווה גם "פסק דין" ככל שהיא מתייחסת לשלילת חבותם של יתר הנתבעים. המערערים סבורים כי ככל שהם חפצים להשיג על הקביעה הפוטרת את המשיבים 3-2 מאחריות, עליהם להגיש ערעור. הם מציינים כי ככל שהיו חפצים להשיג על חבותם שלהם, ללא קשר להכרעת בית המשפט ביחס ליתר הנתבעים, היה עליהם להגיש בקשה לרשות ערעור, אולם משבחרו להשיג גם על הקביעה הפוטרת את משיבה 3, קרנית, מאחריות, הרי שעומדת להם זכות ערעור. המערערים מוסיפים ומדגישים כי בערעורם הם משיגים לא רק על עצם ההחלטה כי קרנית אינה חבה בפיצוי הניזוק אלא גם על חיובם בהוצאות לטובת קרנית ועל חיובם להשיב לה סכומים ששולמו על ידה לניזוק כתשלומים תכופים.
פסה"ד:
הדרך הדיונית הפתוחה לפני המערערים להשיג על פסק הדין החלקי מיום 22.6.2008 הינה הגשת ערעור (בזכות). ככלל, כאשר מוגשת תביעה נגד שני נתבעים ובית המשפט דוחה את התביעה נגד נתבע אחד, בקבעו שאינו נושא באחריות, החלטה זו מסיימת את הדיון לגבי נתבע זה והיא ניתנת לערעור כפסק דין חלקי. לגבי אותו נתבע שהתביעה נגדו נדחתה, המדובר בפסק דין הסוגר את התיק. לגבי הנתבע האחר שהתביעה נגדו ממשיכה להתברר, המדובר ב"החלטה אחרת".
לכאורה, שני נתבעים כלל אינם יריבים לעומתיים זה כנגד זה. דחיית התביעה נגד אחד מהם אינה מעמידה זכות ערעור לאחר כנגד דחייה זו. תרופתו של מי שהוטלה עליו חבות היא בבקשת רשות ערעור על ההחלטה או בערעור על פסק הדין הסופי שינתן לאחר בירור הנזק ושיעורו. משמעות הדבר היא כי אם הנתבע אינו מגיש בקשת רשות ערעור והניזוק אינו מגיש ערעור, יהפוך פסק הדין בעניינו של הנתבע שהופטר מחבות לפסק דין חלוט. הנתבע שנמצא חייב לא יוכל לתקוף את הקביעה הפוטרת את הנתבע השני במסגרת ערעור על פסק הדין הסופי בינו לבין התובע.
תוצאה זו, שנראית קשה במבט ראשון, אינה נטולת היגיון. ממילא בערעור על פסק הדין הסופי יכול הנתבע להשיג על עצם הטלת החבות עליו, במישור היחסים בינו לבין התובע-הניזוק. ערכאת הערעור יכולה להפוך את קביעת הערכאה הדיונית ולקבוע כי אינו חב כלפי התובע, אפילו הנתבע הנוסף אינו צד להליך. קביעה זו של בית משפט של ערעור לא יכולה להביא, כמובן, להטלת חבות על הנתבע הנוסף, אך יש בה כדי להביא את הנתבע-המערער על סיפוקו, בכך שהוא עצמו לא יחוב כלפי הניזוק. אמנם, מבחינתו של הניזוק, הוא עלול למצוא את עצמו במצב בו לא יקבל פיצוי על נזקיו מאף אחד מן הנתבעים. לכן אם סבור הניזוק כי קיים סיכון שתתקבל בערעור טענת הנתבע כי אינו נושא באחריות, עליו להתכבד ולהגיש במועד ערעור על פסק הדין החלקי בעניינו של הנתבע האחר. אך אם הניזוק נוטל סיכון זה ואינו מערער על פסק הדין החלקי, עדיין אין בכך כדי להצדיק מתן אפשרות לנתבע שהוכרה חבותו להגיש ערעור בזכות נגד הנתבע האחר, שתביעת הניזוק נגדו נדחתה.
מכאן שככלל, מבחינתו של הנתבע עליו הוטלה החבות "פסק הדין החלקי" הוא בבחינת החלטה אחרת עליה ניתן להגיש בקשת רשות ערעור.
ואולם, במקרה שלפניי בית המשפט המחוזי לא הסתפק בקביעת חבות המערערים ובדחיית התביעה של הניזוק נגד המשיבים 3-2, אלא הוסיף וחייב את המערערים בתשלום הוצאות למשיבה 3 ובהשבת הסכומים ששילמה משיבה 3 לניזוק כתשלום תכוף. נראה כי בכך נוצרה יריבות ישירה בין המערערים לבין משיבים 3-2. פסק הדין החלקי פסק סעדים (סופיים) במישור היחסים שבין המערערים למשיבה 3. לטעמי, על קביעות אלה זכאים המערערים להגיש ערעור בזכות.

27 בדצמ׳ 2010

סד"א - קריאה לשיעור 20

ג. התובענה הייצוגית

  • רע"א 8332/96 שמש נ' רייכרט, פ"ד נה(5) 276, 285-322

בית המשפט המחוזי אישר הגשת תובענה ייצוגית לפי סעיף 54א ו-54ב לחוק ניירות ערך. נותרו לדיון אך בקשת רשות הערעור של דן רייכרט ובקשת רשות הערעור של רואה החשבון רסולי ושות'. בבקשותיהם מבקשים דן רייכרט ורסולי ושות ' לבטל את ההחלטה המאשרת את התובענה הייצוגית נגדם. כמו כן נותרה בקשת רשות הערעור של התובע, בה ביקש לבטל את התנאים שקבעה השופטת להגשתה של התובענה הייצוגית, ככל שהיא מתייחסת לדן רייכרט, רסולי ושות' שיכונו להלן יחד: "המשיבים" ולנתבעים אחרים שלא הגיעו איתו להסכם פשרה.

חברת רייכרט עסקה בייצור ושווק מוצרי בטון. בחודש אוגוסט 1993 פירסמה החברה תשקיף למכירת מניותיה לציבור, וגייסה מן הציבור למעלה מ-28 מיליון ש"ח בערכים נומינליים. בפברואר 94' רכש התובע מניות וכתבי אופציה של החברה, ושילם תמורתם כ- 60,000 ש"ח. באותה עת הצביעו הדו"חות הכספיים של החברה על מצב פיננסי איתן ועל גידול ברווחיות החברה. כשנה לאחר מכן החלה שרשרת של אירועים דרמטיים ובעלי השפעה על פעילות החברה: ב- 3 לאפריל 1995 הודיעה החברה בדו"ח מיידי לבורסה על מעצרם של עזרא רייכרט, יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ובעל השליטה בחברה ומנשה כהן, סמנכ"ל הכספים וחשב החברה, בחשד לעבירות מס שונות. במהלך התקופה שבין אפריל ליוני 1995 פירסמה החברה מספר דו"חות מיידים ובהם הודיעה כי נתגלו ממצאים המצביעים על אי סדרים במערכת החשבונות והכספים של החברה, וכי הדו"חות שפורסמו על ידה בעבר אינם משקפים נכונה את מצבה הכספי של החברה [ועוד]. בתקופה קצרה זו צנחו שערי המניות של החברה ב- 71% וביום 30 באפריל 1995 הופסק המסחר במניות החברה בבורסה ומאז לא חודש. ביולי 1995 פקעו כתבי האופציה של החברה בשל שווין הכלכלי הנמוך. בעקבות מסכת אירועים זו הוגשה ביום 9.7.95 בקשה לפירוק החברה לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע, ומונו לה מפרקים זמניים. בסמוך לאחר מכן, הגיש התובע תובענה ייצוגית ובקשה לאישורה. התובענה אושרה כנגד 14 נתבעים, בהם שישה מבני משפחת רייכרט המחזיקים בכ- 88% מהון מניות החברה, וביניהם מנכ"ל החברה, דירקטורים ונושאי משרה בכירה. כן נתבעו שני דירקטורים מקרב הציבור, חתם החתום על תשקיף החברה, רואי החשבון וסמנכ"ל הכספים של החברה.

עילות התובענה

בתובענתו ביקש התובע להיאחז בעילות תביעה מגוונות מתחומי משפט שונים. ראשית, טען התובע לאחריות הנתבעים, כולם או חלק מהם לפי תפקידם בחברה, מכח דיני ניירות ערך. עילות התביעה מכח דינים אלו עניינן בעיקר פרטים מטעים בתשקיף והפרת חובות גילוי נאות ודיווח. עילות אלו, ככל שהן מכוונות כנגד הדירקטורים, בעלי השליטה והחתומים על התשקיף, מעוגנות בסעיפים 31ו- 52יא לחוק, ואילו את תביעתו כנגד רואי החשבון, בעילות אלו, ביסס התובע על סעיף 32 לחוק. אולם בעילות אלו לא אמר התובע די והוסיף הוא לתביעתו עילות שמקורן בדיני הנזיקין (רשלנות והפרת חובה חקוקה), דיני החוזים (הפרת חוזה, חוסר תום לב והטעיה), דיני החברות (לרבות הפרת חובות אמון וזהירות), ודיני עשיית עושר ולא במשפט.

בהתאם לתקנות 4 ו- 5 לתקנות ניירות ערך (סדרי דין לעניין תובענה ייצוגית) ראה בית המשפט להתנות את אישורה של התובענה כייצוגית בשלושה תנאים: 1. צירופה של החברה כנתבעת נוספת בתובענה (כנדרש בסעיף 267 לפקודת החברות. 2.. צירופו של עורך דין נוסף בעל ניסיון בניהול תובענות כלכליות, לאחר שזה יאושר על ידי בית המשפט; 3. הגשת תכנית מימון כוללת של התביעה לשביעות רצון בית המשפט.

בהתאם לתקנה 7 לתקנות, גדר בית המשפט את תחומיה ומסגרתה של התובענה הייצוגית, וזאת בהנחה שהתנאים לעיל יקוימו והתובענה תאושר כייצוגית. בית המשפט הגדיר את הקבוצה שבשמה תוגש התובענה הייצוגית וקבע כי זו כוללת את כל מי שהחזיק מניות או אופציות של החברה בתאריך 3.4.95, למעט הנתבעים.

פסה"ד:

יש בתובענה הייצוגית סכנה להתערבות יתר מצד בעלי המניות בניהול החברה והכבדה על ניהולה התקין והיעיל; טמון בה פוטנציאל של פגיעה ביחידי הקבוצה, בנתבעים ובמשק כולו עקב ניצול לרעה של מכשיר זה על ידי קנוניה, הגשת תביעות מנימוקי סחיטה והשתלטות ולחץ לפשרה גם כשאינה ראויה, כאשר הנתבע מוכן לה כדי להימנע מהתדיינות מתישה ויקרה גם אם חסרת סיכוי.

התנאים לאישורה של תובענה ייצוגית בניירות ערך נקבעו בסעיפים 54או-54ב לחוק.

הפוטנציאל הבעייתי והחסרונות הטמונים בתובענה הייצוגית, הולידו את הצורך להציב רף גבוה יותר של דרישות ממי המבקש לבוא בשעריה כמייצג הרבים. דרישות אלו מצויות בראש ובראשונה במישור הדיוני והראייתי כבר בשלב הבקשה להגשת תובענה ייצוגית, בהקשר לנטל ההוכחה ומידתה לצורך מילוי תנאי סעיפים 54או-54ב. בעוד שבתביעה רגילה די לתובע לעמוד במבחן המישור הטיעוני על מנת שלא ניתן יהיה לסלק את תביעתו על הסף, הרי שבתובענה ייצוגית על התובע לעמוד במבחן ראייתי, כדי לקבל אישור לבקשתו להגשת תובענה ייצוגית. בתביעה רגילה די בכך שהעובדות המפורטות בכתב התביעה מקימות עילת תביעה שתוכח במהלך המשפט עצמו ואילו בהליך בקשת אישורה של תובענה ייצוגית אין להסתפק בעובדות הנטענות בכתב התביעה, אלא יש להוכיחן באופן לכאורי. יש לקרוא את הוראות סעיפים 54א ו-54ב יחד וכי נטל השכנוע ומידת ההוכחה הנדרשים מן התובע, לשם עמידה בתנאי הסף הקבועים בסעיפים אלה, לשם אישורה של התובענה כייצוגית, הם אחידים וזהים לכל התנאים ולפיהם על בית המשפט להשתכנע, במידת סבירות ראויה, שהתובע ממלא באופן לכאורי, אחר התנאים.

קיומה של עילת תביעה אישית - ס' 54א

המידע מצוי בידי המשיבים - בעל השליטה ורואי החשבון של החברה - הקשורים קשר אמיץ לניהול החברה, עריכת ספריה, פיקוח על הנעשה בה וכיו"ב. לפיכך, לכאורה כל האירועים כפי שיפורטו, מעבירים את הנטל - על פי ניסיון החיים והשכל הישר - אל המשיבים להראות שפעלו כנדרש ועשו כל שניתן למניעת ההתרחשויות בחברה או שאין קשר סיבתי בין מעשיהם ומחדליהם לבין הנזק. יתרה מזו, גם אם אין הנטל עובר, אין כל קושי לקבוע כי התובע עמד בנטל המוטל עליו להוכיח באופן לכאורי, במידת ההוכחה הנדרשת בשלב זה, קיומן של עילות תביעה כנגד המשיבים. המסכת העובדתית שפרס התובע בפני בית המשפט די בה כדי להקים את עילות התביעה והיא נתמכת בחלקה הגדול בראיות לכאוריות להוכחתן של עילות התביעה.

העובדות יוצרות תמונה קשה ועגומה של ניהול בלתי תקין, הנגוע לכאורה באי חוקיות, אשר די בו כדי להקים עילות תביעה כנגד כל מי שהיתה לו יד ורגל בחברה באותה תקופה, ובכלל זאת המשיבים.

נשאלת השאלה מהי הדרישה בדין הנוהג באשר לפירוט התובענה בה נטען קיומם של פרטים מטעים בתשקיף ובדו"חות. המחוקק הישראלי לא קבע דין מיוחד לעניין דרישת הפירוט של עילת התביעה בתובענה ייצוגית על פי חוק ניירות ערך. בהעדר הוראה מיוחדת, עלינו לפנות לתקנות 5)9) ו-78 לתקנות סדר הדין האזרחי שעניינן בפרטים שיש לכלול בתביעה בכלל ובעניין מצג שווא, תרמית, זדון או השפעה בלתי הוגנת בפרט. באשר לטענות מסוג זה נדרש פירוט מיוחד על מנת לאפשר הגנה יעילה של הנתבע. בנסיבות העניין ובשלב הדיוני בו אנו מצויים אין להחמיר עם התובע על ידי הצבת דרישות פירוט דקדקניות.

תום לב בהגשת התובענה

ס' 54ב מכיל ארבעה סעיפי משנה ובהם תנאים שאותם על התובע הייצוגי למלא על מנת לקבל אישור בית המשפט להגשתה של תובענה ייצוגית. התנאי הראשון מכיל את דרישת תום הלב. עצם העובדה שהתובע יפיק רווח לעצמו כתוצאה מהיותו התובע המייצג, אין בה - כשלעצמה - לשלול את תום ליבו. לפיכך צדק בית משפט קמא כאשר לא מצא חוסר תום לב מצד התובע רק משום האינטרס הכספי שיש לו בתביעה.

שאלות מהותיות של עובדה ומשפט המשותפות לקבוצה

אין לפרש את הדרישה לקיומן של שאלות של עובדה ומשפט המשותפות לקבוצה כדרישה לזהות מלאה בכל השאלות הטעונות הכרעה לגבי כל קבוצת התובעים. דרישה של זהות מוחלטת בכל השאלות הטעונות הכרעה, עובדתיות כמשפטיות, תסכל את תכלית התובענה הייצוגית ותהפוך את השימוש בה למשימה בלתי אפשרית. לפיכך, יש לאמץ גישה לפיה די בכך שהשאלות העיקריות, העומדות במוקד הדיון

אפשרות סבירה להכרעה לטובת הקבוצה

נראה כי בנטל זה עמד התובע. אמנם התובע לא פרט את הפרטים המטעים עליהם מבקש הוא להשתית את תביעתו אך מכלול העובדות שהובאו בפני בית המשפט ושנימנו לעיל מטיל צל כבד על מידת מהימנותו של התשקיף שפירסמה החברה ועל נכונות דו"חותיה הכספיים.

גודל הקבוצה

החברה בענייננו היא חברה ציבורית שמניותיה נסחרו בבורסה. כאשר מדובר בחברה ציבורית קמה חזקה ביחס לגודלה של הקבוצה המורכבת מבעלי המניות של החברה מקרב הציבור והנטל להוכיח כי גודל הקבוצה אינו מצדיק אישור התובענה כייצוגית עובר אל שכם הנתבעים. נטל הראיה לענין גודלה של הקבוצה או ליתר דיוק קוטנה של הקבוצה על המשיב שמבקש מבית המשפט לקבוע כי גודלה של הקבוצה אינו מצדיק הגשת התובענה כתובענה ייצוגית.

ייצוג הולם של ענייני הקבוצה

האם יש יסוד סביר להניח שהתובע ייצג בדרך הולמת את עניינם של חברי הקבוצה, כנדרש בס' 54ב(4) לחוק? בסוגיה זו עלינו לתת את הדעת לשאלה האם לתובע עצמו או לבאי כוחו, הכישורים הנדרשים, לפעול במידת המקצועיות, הרצינות והחריצות הראויה ולנהל את התובענה ביעילות.

בחינת זהותו וכשירותו של התובע הייצוגי צריכה להיעשות בהקשר לתכלית התובענה הייצוגית בניירות ערך. תכלית זו היא לאפשר הגשת תובענה ייצוגית על ידי אדם מן הישוב שהשקיע כספו בניירות ערך ונגרמו לו נזקים. חוק ניירות ערך נועד להגן על המשקיע הסביר. משקיע זה אינו בהכרח איש כלכלה מובהק המתמצא בנבכי דיני ניירות הערך. עליו להיות בעל אינטרס אמיתי ולא מדומה בתובענה שהוא מגיש ועליו להיות מסוגל לנהל אותה באמצעות עורכי דין שידריכוהו בפן המקצועי של התובענה וינהלו אותה עבורו ועבור הקבוצה. אין כל פסול בכך שעורכי הדין - ולא התובע עצמו - הם המומחים המכלכלים את צעדיהם בתובענה ובלבד שהתובע עצמו איננו פיקטיבי ויש לו עניין ממשי בתביעה והבנה כלשהי של מסגרתה.

ייחוד העילה

האם במסגרת תובענה ייצוגית לפי ס' 54א לחוק, ניתן לתבוע אך ורק בעילות המצויות בחוק ניירות ערך?

שאלה זו איבדה מחשיבותה לאור הקביעה המפורשת בסעיף 207 (ב) לחוק החברות, התשנ"ט-1999 לפיה "מי שלו עילת תביעה על פי כל דין ..." רשאי לבקש לאשר את תובענתו כייצוגית. עם זאת, בשל העובדה שהבקשה לאישור התובענה הייצוגית בענייננו הוגשה לפי חוק ניירות ערך ומשום ששאלת ייחוד העילה עדין רלבנטית לבקשות שהוגשו טרם כניסתו לתוקף של חוק החברות, תשנ"ט-1999, מוצאת אני לייחד לה דברים.

דעתי היא כדעת אלה הגורסים כי אין לייחד את העילה ויש לאפשר - בעיקרון - לכלול במסגרת התובענה הייצוגית כל עילה על פי כל דין.

דרישת ההסתמכות

האם הסתמכותו הישירה של התובע על הפרט המטעה או הפרת הוראות החוק מהווה תנאי להעמדת עילת תביעה על פי סעיפים אלו? נראה כי על שאלה זו יש להשיב בשלילה. אחריותם של נושאי המשרה בחברה, חותמי התשקיף והדו"חות, המנפיק, והמומחים קמה מכח סעיפים אלה גם אם התובע כלל לא הסתמך על הפרט המטעה או על הפרת הוראות החוק. מסקנה זו מתחייבת ראשית כל מלשונם הברורה של סעיפים 32,31, ו-52יא, לפיה קמה האחריות לכל נזק שנגרם לרוכש או המחזיק בניירות הערך מחמת קיומו של פרט מטעה או מחמת הפרת הוראות החוק. כלומר, לשם גיבושה של האחריות, די בקיומו של קשר סיבתי בין הפרט המטעה או הפרת הוראות החוק לבין הנזק שנגרם לתובע ולא נדרשת הסתמכות ישירה של התובע.

שנית, דרישה לפיה הסתמכות ישירה על פרט מטעה בתשקיף תהווה תנאי הכרחי להגשת תביעה על פי חוק ניירות ערך אינה עולה בקנה אחד עם התכלית המונחת בבסיסו של החוק, שהיא, להסדיר את הפעילות בשוק ההון, להבטיח את הגינות המסחר בו תוך שמירה על אמינות הדיווח הנכון והמלא, להציב בלמים מפני התנהגות בלתי ראויה של נושאי המשרה בחברות הציבוריות ולהגן על ציבור המשקיעים. הצבת דרישת ההסתמכות הישירה על מסמכי החברה כתנאי סף בלתו לא יוכל המשקיע הנפגע לתבוע את האחראים לפרסומו של אותו פרט מטעה, תצמצם את אפשרות התביעה לאותו ציבור מצומצם של משקיעים המתמצאים היטב בנעשה בשוק ההון ומקפידים על קריאתם וניתוחם של מסמכי החברה בטרם קבלת החלטות ההשקעה שלהם. תוצאה זו תשלול מן המשקיע הקטן, אשר איננו מצויד כלל בכלים המקצועיים לקריאת תשקיפים ודו"חות כספיים והבנתם, את ההגנה שהמחוקק פרס עליו בחוק ניירות ערך, ובכך תסכל את תכלית החקיקה.

הגישה המקובלת עלי, המוצאת מהלכים בשיטתנו, היא זו לפיה אין התובע נדרש להראות שהסתמך על הפרט המטעה או על הפרת חובת הגילוי בכדי שתקום לו עילת תביעה.

בית המשפט אישר לתובע הגשת תובענה ייצוגית גם בעילות מדיני הנזיקין, דיני החוזים, דיני החברות ודיני עשיית עושר ולא במשפט. במרבית העילות שאושרו (כגון: נזקים בגין הפרת חוזה, הפרת חובת תום הלב, עשיית עושר וכיו"ב) אין כל דרישה להסתמכות ישירה של התובע על הפרטים המטעים בתשקיף ובדו"חות החברה ודי בקשר סיבתי לשם הקמת עילת התביעה.

לא כך הם פני הדברים ביחס לשתים מן העילות מתחום דיני הנזיקין שאושרו במסגרת התובענה: עוולת התרמית והעוולה של מצג שווא רשלני במסגרת עוולת הרשלנות.

בענייננו העיד התובע כי לא קרא את תשקיף החברה בטרם רכש את ניירות הערך ולכאורה די בכך כדי לסתום את הגולל על עילות תביעה אלו ולהוציאן אל מחוץ לגדרי התובענה הייצוגית. תוצאה זו אינה רצויה והיא גם אינה הכרחית וניתן להתמודד עמה בדרכים שונות.

די בכך שהתובע יראה כי נשען על מקורות מידע סבירים שניזונו בעצמם ממסמכי החברה ובשל הסתמכות עקיפה זו נגרם לו הנזק, כדי לעמוד בדרישת ההסתמכות החיונית להעמדת עילת התביעה בגין תרמית או מצג שווא רשלני. לעניין זה יפים דבריו של המלומד י' גרוס, שנאמרו בהקשר קרוב:

לאור הקושי הרב שמעוררת דרישת ההסתמכות, עוצבו בפסיקת בתי המשפט בארה "ב שתי דוקטרינות מרכזיות שנועדו לעקוף דרישה זו, הן במישור האישי של התובע המייצג והן במישור הקבוצתי של יתר חברי הקבוצה. הראשונה היא חזקת ההסתמכות על תרמית במחדל אשר הוכרה לראשונה על ידי בית המשפט העליון של ארה"ב בפסק הדין והשניה היא תיאוריית התרמית על השוק.

  • דנ"א 5712/01 ברזני נ' בזק, פ"ד נז(6) 385, 395-430, 444-459

השופט מ' חשין (רוב)

השאלה האם עוולה לפי ס' 2(א) של חוק הגנת הצרכן היא עוולה נזיקית לכל דבר.

חברה מפרסמת מוצר פרסום מטעה. צרכן קנה מוצר מבלי שהוטעה. האם מותר לו לתבוע ייצוגית? ביהמ"ש העליון (ברק ואנגלרד מול שט"כ) קבע שלא כי אין קש"ס.

על-פי הוראות החוק, אין אדם יכול להעמיד עצמו תובע ייצוגי אלא אם לו עצמו יש עילת תביעה אישית. מכאן שהיעדרה של עילת תביעה אישית בידי ברזני היה בה כדי להביא לקריסת התביעה כולה.

השופטת שטרסברג-כהן, בדעת מיעוט, סברה כי תכליתו של חוק הגנת הצרכן וכמותה תכליתה של התובענה הייצוגית - כזו כן זו השתיים מחייבות אותנו לפרש את הוראת סעיף 2(א) שלחוק כהוראה המקימה עילה לזכותו של צרכן גם אם לא הסתמך על המצג המטעה. הנה-כי-כן, החוק מדבר על דבר "העלול להטעות" - לא על דבר המטעה - ומכאן: משעה שנתפרסם פירסום "העלול להטעות צרכן", חובה היא המוטלת על העוסק לקיים את שהתחייב עליו בפירסום, וכנגד חובה זו מתייצבת זכותו של הצרכן שהעוסק ינהג בהתאם לפירסום. ואם מפר העוסק חובתו זו, נגרם לו לצרכן נזק המזכה אותו בפיצוי. העוסק גורם נזק לצרכן בעצם הפרת החובה שהוטלה עליו גם אם הצרכן לא ידע כלל על הפירסום. אכן, הקשר הסיבתי שבין הפירסום לבין הנזק אינו הקשר הסיבתי המקובל המוכר לנו מדין הנזיקין, אלא שאין אנו כבולים להוראות פקודת הנזיקין בנושא זה.

ההסדר של הגשת תובענה ייצוגית הוא הסדר דיוני במהותו. הוא מאפשר צירוף תביעות אישיות של תובעים רבים, מרביתם אינם ידועים, לתובענה אחת. העובדה שלתובענה הייצוגית השלכות רבות במישורים שונים אינה נוטלת ממנה את אופייה הדיוני שהוא אופייה הבסיסי. השפעתה היא במתן אפשרות למימוש זכויות ולא ביצירתן של עילות תביעה חדשות. שומה עלינו לטפל בתובענה הייצוגית בזהירות יתרה.

התפישה הכללית שביסוד החוק היא כי הטעיית הצרכן, עושק הצרכן ומעשים או מחדלים אחרים האמורים בחוק הם עוולה אזרחית ויש לפצות את הצרכן על הנזק שנגרם לו.

בענייננו-שלנו, ומתוך כך שברזני לא היה מודע כלל לפירסומיה של בזק ולא הסתמך על אותם פירסומים, שוב לא נוכל לומר כי זכאי הוא לפיצוי. אכן, שלילת זכותו של ברזני לפיצוי בונה עצמה, בעיקר, על היעדר קשר סיבתי בין העוולה לבין "נזק" שנגרם לו, לטענתו, ודוקטרינת הפיצויים נועדה להשלים היעדרה של זכות בידי ברזני כלפי בזק.

השופטת טובה שטרסברג-כהן

התובענה הייצוגית

חוק הגנת הצרכן העמיד לרשות הצרכן לשם הגנה על זכויותיו, כלי אכיפה יעילים, שהעיקרי ביניהם הוא התובענה הייצוגית. במובן הרחב נועדה התובענה הייצוגית למנוע עשיית עושר ולא במשפט על-ידי גופים כלכליים רבי עוצמה וכוח, המרכזים בידם ייצור תעשיה ושירותים לצריכה המונית, על חשבון "האדם הקטן" הנזקק לאותם גופים שאת מוצריהם או את שירותיהם הוא צורך. היא מהווה גם אמצעי לאכיפת החוק במישור האזרחי. האפשרות הניתנת לצרכן היחיד לתבוע בתובענה ייצוגית בשם קבוצת הצרכנים האנונימית שנפגעה מהפרת החוק, מגשימה אכיפה ראויה ומונעת מצב של תת-אכיפה הפוגעת בצרכן הבודד, בקבוצת הצרכנים ובציבור בכללותו. מצב של תת-אכיפה מביא לפגיעה באמון הציבור בסדר החברתי הכולל ובשלטון החוק. התובענה הייצוגית משרתת גם אינטרס ציבורי של יעילות וחיסכון במשאבים ומונעת חוסר אחידות בפסיקת בתי המשפט בתביעות אישיות דומות.

התובענה שלפנינו מושתתת על עילה שבחוק הגנת הצרכן והבקשה להגשתה כתובענה ייצוגית מושתתת גם היא על אותו חוק. אלה יוצרים שילוב המשליך על הפרשנות הראויה להוראות החוק הרלבנטיות לענייננו. השימוש בכלי הדיוני של הגשת התובענה כתובענה ייצוגית והיותו של החוק חוק צרכני, מתווים את הדרך לפרשנות ראויה ולמתן משמעות נכונה להוראותיו.

אין מחלוקת כי התובענה הייצוגית אינה מעמידה עילות חדשות ואינה אלא כלי דיוני המאפשר לאחד תביעות רבות בתובענה אחת, מסיבות דיוניות ומהותיות. נדרשת קיומה של עילת תביעה אישית כתנאי ראשון לפתיחת שעריה של התובענה הייצוגית בפני התובע. אין מחלוקת שאיסור ההטעיה הקבוע בסעיף 2 לחוק אינו איסור "תוצאתי" הדורש הטעיה בפועל, כי אם איסור "התנהגותי", לפיו אין לעשות "דבר העלול להטעות צרכן". מכאן שלצורך הקמת עילת תביעה, אין צורך להוכיח הטעיה בפועל.

הפרש הגבייה הוא נזק, שהרי אילו נגבה מן הצרכן המחיר לפי האמור בפרסום, היה נחסך ממנו התשלום העודף ששילם. הפרש זה מהווה חסרון כיס ממשי ומוחשי ויש לראות בו נזק כדרישת החוק.

נראה לי כי דרישת ההסתמכות אינה מתבקשת מנוסח החוק ומתכליתו, לצורך התקיימותו של קשר סיבתי.בדרך כלל מגולמת בדרישת ההסתמכות ההנחה, כי אלמלא המצג עליו הסתמכת ובהסתמך עליו שינית מצבך לרעה, לא היית נדרש לשירות או למוצר שהוצגו באופן מטעה. במילים אחרות, היית בוחר להימנע מלהיזקק למוצר או לשירות. בשירות הנדון בענייננו בעת הרלבנטית - שיחות טלפוניות ישירות בינלאומיות - לא היתה בחירה כזו. היה זה מונופול של חברת בזק שהיתה חברה ממשלתית.

הייתי רואה לאמץ חזקה לפיה, מקום בו יצר עוסק מצג העלול להטעות צרכן, נראה בצרכן שרכש את המצרך או השירות, כמי שנחשף למצג ופעל על-פיו.

השופט א' מצא

לתובענה הייצוגית כמוסד במשפט חשיבות מיוחדת להשגת תכליות אשר ידה של התביעה האינדיבידואלית אינה משגת. היא משרתת את אינטרס הפרט על ידי מתן תרופה לנזקו מקום שאלמלא צירף אליו חברי קבוצה נוספים, לא היתה כדאיות בהגשת תביעתו; היא משרתת אינטרס ציבורי, החותר להרתיע גופים כלכליים גדולים מפני הפרת החוק והמבקש לקדם ביתר הצלחה את אכיפתן של נורמות התנהגות שנועדו להגן על האזרח, ולמנוע ניצול לרעה של חולשתו כפרט. היא עשויה לקדם מטרות של יעילות בהליכים, אחידות בפסיקה ומניעת ריבוי תביעות.

עלינו להתאים את הדוקטרינות הנזיקיות המסורתיות לתכליותיה המיוחדות של התובענה הייצוגית הצרכנית. לצורך המקרה שלפנינו, די אם נתמקד בהתאמתן של דוקטרינות הקשר הסיבתי הנזיקי לצרכיה המיוחדים של התובענה הייצוגית המוגשת בגין פרסומת המונית מטעה.

עמידה על דרישת ההסתמכות, בהקשר של פרסומת המונית מטעה, תפגע קשות בעצם האפשרות להגיש תביעות בגין פרסומים מטעים.

הדרישה שהפרסום המטעה יוביל לשינוי ישיר בדפוס ההתנהגות הצרכנית - הלוא היא "דרישת ההסתמכות" - אינה מקדמת את תכליותיה המיוחדות של התובענה הייצוגית הצרכנית.

משהוכח קיומו של פוטנציאל להטעות, והוכח כי המפרסם אכן התכוון כי הפרסום המטעה יגיע לצרכנים וישפיע על דפוסי התנהגותם הצרכנית, מן הדין לקבוע כי הוקם בסיס לקיום הסתמכות קונסטרוקטיווית של הצרכנים על הפרסום המטעה.

הטעיה צרכנית תקים עילה (אישית או ייצוגית) לקבלת סעד כספי בהתמלא שלושה יסודות: פרסום מפר, נזק ו"קשר סיבתי צרכני". מנגד, יש להכיר בהגנה שככלל תעמוד למפרסם אם יראה כי הצרכן התובע ידע את העובדות הנכונות לאשורן, ועל כן לא היה בכוח הפרסום המפר כדי לשנות את מצבו לרעה.

השופטת ד' דורנר

פרסום של ספק אודות מחיר מסוים מצמיח זכאות לצרכנים שלא לשלם מחיר גבוה ממנו. ממילא, אם בפועל יגבה הספק מחיר גבוה יותר, תהיה זו הפרת חוזה, המצמיחה זכאות לסעד כספי אף לצרכנים שלא נחשפו לפרסום. זכאות זאת ניתן לבסס לפחות על שלוש דרכים שונות אלה.

עם זאת, ספק מבצע עוולה לפי סעיף 2(א) לחוק, אף בהיעדר פרסום מטעה, הן כאשר הוא נותן לצרכן חשבון המבוסס על מחיר שונה וגבוה יותר מהמחיר המפורסם, והן כאשר הוא גובה מהצרכן, למשל באמצעות הוראת קבע, מחיר גבוה יותר מן המחיר שפרסם.

בדרישה להוכחת היחשפות לפרסום ופעולה עקב אותו פרסום לצורך זכות לפיצויים בשל הטעיה, אין איפוא צורך, והיא אינה מתחייבת מן הדין הקיים בישראל.

  • ע"א 458/06 שטנדל נ' בזק (טרם פורסם)

עוה"ד הגיש תביעה בשם לוי נ' בזק בינלאומי. לאחר מכן ביקש להוסיף את עצמו לתובענה ייצוגית.הוכח שהמערער השתמש בשירותי בזק בינלאומי.

בבסיס הדיון על אישור התובענה כייצוגית יעמוד חוק תובענות ייצוגיות ולא הפרק שעוסק בתובענות ייצוגיות בחוק הגנת הצרכן, ככל שהדבר משפיע על תוכן הדיון ועל השיקולים במסגרת ערעור זה על החלטת הדחייה השנייה.

סעיפי החוק העיקריים הנוגעים לענייננו. סעיף 4(א)(1) לחוק תובענות ייצוגיות בצירוף עם סעיף 3(א), קובע מי רשאי להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית. על פי האמור בסעיף, לאדם המגיש בקשה כאמור צריכה להיות עילת תביעה כמפורט בסעיף 3(א) ובתנאי שהעילה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל החברים הנמנים עם קבוצת בני אדם - בשם אותה קבוצה.

בהתקיים האמור לעיל, יש לבדוק את הבקשה לגופה על פי סעיף 8(א), המציב ארבעה תנאים מצטברים לאישור התביעה כתובענה ייצוגית. התנאי הראשון הוא שהתובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו לטובת הקבוצה; על פי התנאי השני יש להראות שתובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין; התנאים השלישי והרביעי דורשים יסוד סביר להניח כי עניינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב.

במרכז המחלוקת ניצבות שתי שאלות. האחת, האם קיימת למערער עילת תביעה אישית. השאלה השנייה היא האם לאור הוראת סעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות, ניהול ההליך באמצעות ההסדר הדיוני של תובענה ייצוגית הוא הדרך היעילה להכרעה במחלוקת בין הצדדים, בנסיבות העניין.

משעה שקבעתי כי לא התמלאו התנאים שבסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות, אין כל נפקות מעשית לשאלה האם הצליח המערער להראות ברמת שכנוע מספקת כי קמה לו עילת תביעה. מעבר לדרוש נוסיף, כי גם במידה והיו מתקיימים כל התנאים המופיעים בסעיף 8(א) לחוק תובענות ייצוגיות, ייתכן והיעדר עילת תביעה למערער לכשעצמו, לא היה מהווה שיקול מכריע בדיון על בקשת אישור התובענה הייצוגית. סעיף 8(ג)(2) לחוק תובענות ייצוגיות מורה, כי אם מולאו כל התנאים הנוגעים להתאמת התביעה לבירור על דרך של תובענה ייצוגית שבסעיף 8(א), אך לא נתקיימה דרישת העילה האישית שבסעיף 4(א)(1), הרי שבית המשפט יאשר את התובענה הייצוגית, אך יורה על החלפת התובע המייצג.

באשר לשאלת יעילות ההליך, הליך של תובענה ייצוגית לא יביא בנסיבות הקיימות לייעול וקיצור ההליכים, מאחר והוא לא פוטר את התובעים הפוטנציאליים מהצורך להראות עבור כל אחד ואחד מהם בנפרד, כי התקיים קשר סיבתי בין הפרסום המטעה לדרך התנהגותו ולנזק שנגרם לו.

כדי לעמוד על סוגיית הקשר הסיבתי, נקדים ונפרט את היסודות הנדרשים להוכחת זכאותו של תובע לפיצויים בנסיבות המקרה שלפנינו. סעיף 3 לחוק תובענות ייצוגיות בצירוף עם סעיף 1 בתוספת השנייה לחוק זה, קובע כי ניתן להגיש תובענה ייצוגית כנגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו. עילת התביעה במקרה דנן מתגבשת לאור סעיפים 2 ו- 31(א) לחוק הגנת הצרכן, על פיהם, פרסום העלול להטעות צרכן בעניין מהותי בעסקה מהווה עוולה לפי פקודת הנזיקין ומזכה את התובע בפיצויים. משני הסעיפים עולה כי על מנת שתקום לצרכן עילת תביעה נגד העוסק בגין הפרת "איסור ההטעיה" נדרשים שלשה מרכיבים: על הצרכן להראות שהעוסק הפר את החובה שב"איסור ההטעיה"; כי הוא נפגע מהפרת החובה; וכי קיים קשר סיבתי בין הפרת האיסור הקבוע בסעיף 2(א) לחוק הגנת הצרכן, לבין הפגיעה. וראו גם הטענה שהפרת איסור ההטעיה שבסעיף 2(א) מהווה הפרת חובה חקוקה, על פי הוראת סעיף 63 בפקודת הנזיקין.

דוקטרינת הקשר הסיבתי כהוראתה בסעיף 64 לפקודת הנזיקין - היא המרכיב השלישי במשוואה - מחייבת כל אחד מהטוענים לפגיעה כתוצאה מהפרסום של בזק בינלאומי, להראות כי ההטעיה היא הסיבה או אחת הסיבות לנזק זה

  • ע"א 10262/05 אביב שירותים משפטיים נ' בנק הפועלים (טרם פורסם)

בקשה לאישור תובענה ייצוגית לפי חוק הבנקאות (שירות ללקוח). עניינה של הבקשה בגביית עמלת רישום פעולה על-ידי בנק הפועלים עבור בקשות לחיוב לפי הוראות קבע שבוטלו על-ידי בעלי החשבון.

המערערים ניהלו חשבונות בסניף הבנק בחדרה. ההליך שלפנינו נסב על שלוש מתוך 27 הוראות הקבע שהיו בחשבונותיהם של המערערים ושאותן הורו לבנק לבטל. לאחר הביטול הוסיפו המוטבים של הוראות הקבע להציג חיובים לחשבון המערערים. הבנק לא כיבד את דרישות החיוב אך ציין הן את החיוב הן את דחייתו בדף החשבון, וגבה בגין כך שתי עמלות שורה. המערערים פנו לבית המשפט המחוזי בבקשה לאישור תובענה ייצוגית בגין גביית העמלות בהתבסס על חוק הבנקאות. יצוין כבר עתה כי התביעה במקורה התבססה על פרק ג1 לחוק הבנקאות שעניינו תובענות ייצוגיות. פרק זה בוטל בינתיים במסגרת חוק תובענות ייצוגיות.

לכאורה, גביית העמלה במקרה זה הייתה בלתי-חוקית.

שילוב הוראותיהם של סעיף 3(א) והתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות מצביעים על אפשרות להגיש תובענה ייצוגית בתביעה נגד תאגיד בנקאי "בקשר לעניין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו". הנה כי כן, חוק תובענות ייצוגיות הרחיב את ההסדר של תובענות ייצוגית ביחס לבנקים ששוב אינו מוגבל לעילות המצויות בחוק הבנקאות, וזאת בכפוף להוראות ולסייגים הקבועים בחוק.

לא ראינו מנוס לפיכך מהחזרת התיק לבית המשפט המחוזי לצורך בירור משלים בעניין. לאחר שמיעת הטענות יחליט בית המשפט המחוזי בשאלת אישורה של התובענה הייצוגית על-פי התשתית הנורמטיבית העדכנית.

איננו סבורים כי העובדה שהמפקח על הבנקים הסדיר את העניין נשוא המחלוקת בעקבות ההליך המשפטי הנוכחי יש בה בנסיבות המקרה כדי לשמוט את הקרקע מתחת לבקשה לאישור התובענה כייצוגית.

אשר לתום-הלב, לא מצאנו כי העובדה שהמערערים לא הקדימו פנייה רצינית לבנק עובר להגשת בקשתם מצדיקה את הקביעה שלא נהגו בתום-לב. לנוכח תכליותיה של התובענה הייצוגית קשה גם לקבל כי פנייה של התובע הייצוגי להשבת כספו-שלו תהווה תנאי בלעדיו אין לאישור התובענה. אשר לגילוי העובדות בעניינים המתוארים בהחלטתו של בית המשפט המחוזי, הרי שמבלי להמעיט בחשיבות העניין לא מצאנו כי מדובר בעובדות הנוגעות לשורש קיומה או היעדרה של עילת תביעה אישית או ייצוגית במקרה זה.

לגבי גודל הקבוצה, בית המשפט המחוזי הסתמך בעניין זה על נתון אחד והוא שמתוך 27 הוראות הקבע שביטלו המערערים עוסקת התובענה רק בשלוש מהן. מכך למד בית המשפט המחוזי כי מדובר במקרה נדיר שאינו מאפיין קבוצה גדולה של תובעים בכוח. חוששני שאין בראָיה זו כדי להצביע על היקף הפגיעה הנטענת מהתנהלות הבנק, ולא ניתן לשלול, על-פי נתונים אלה בלבד, את האפשרות כי קבוצת הלקוחות שהושפעו ממדיניות הבנק אכן מצדיקה לקיים הליך ייצוגי.

מעבר לצריך, רואה אני צורך להתייחס לנימוקו של בית המשפט המחוזי בנוגע לקשר הסיבתי בעילת ההטעיה, הגם שעילה זו כאמור אינה מתקיימת בעניינינו. בית המשפט המחוזי שלל את קיומו של יסוד הקשר הסיבתי במקרה זה כיוון שהמערער, כך קבע, היה מבטל את הוראות הקבע שביטל אפילו אם הבנק היה מביא לידיעתו את דבר העמלה. משכך, לשיטתו של בית המשפט המחוזי לא התקיים קשר סיבתי בין ההטעיה או אי-הגילוי לבין הנזק שהוסב למערערים. ראשית, ספק אם במקרה זה המועד הנכון לבחינת יסוד הקשר הסיבתי הוא מועד ביטול הוראת הקבע, להבדיל ממועד ההתקשרות הראשונית שבה נתן הלקוח את הרשאתו לחיובים על דרך של הוראת קבע.

שנית, אין לשלול את האפשרות כי האופי הקבוצתי-ייצוגי של ההליך ישרה במקרים מסוימים על דרך בחינתו של יסוד הקשר הסיבתי, כפי שהוא משליך על יסודות נוספים. אפשר, ולא באתי לקבוע מסמרות בעניין זה היום, כי חוק תובענות ייצוגיות הגביר את האפשרות הזו לאור הדגשתו את הפן הקבוצתי והגמשתו את התנאים שבהם נדרשים לעמוד תובעים ייצוגיים, והכל לצורך הגשמת תכליות התובענה הייצוגית.

  • רע"א 7028/00 אי.בי.אי ניהול קרנות נאמנות נ' אלסינט (טרם פורסם)

הנשיא (בדימ') א' ברק:

מהי תחולתן בזמן של הוראות חוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006? האם הן חלות על הליכים בקשר לאישור תביעה כתובענה ייצוגית, לגביהם התנהלו הליכי ערעור בבית משפט זה עובר לפרסום החוק?

הבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית הוגשה (ביום 2.11.1999) על-פי הוראות פרק ט1 לחוק ניירות ערך. לחילופין התבקש אישור התובענה על-פי תקנה 29 לתקנות סדר הדין האזרחי. המבקשות שלפנינו הן בעלות מניות מיעוט בחברת אלסינט, חברה ציבורית הרשומה בישראל, אשר מניותיה נסחרות בבורסה של ניו-יורק. תביעתן נסבה על טענות לקיפוח קיצוני ומתמשך של בעלי מניות המיעוט באלסינט, אשר נגרם על-ידי בעלי השליטה בחברה ונושאי משרה בה שמונו מטעמם, והסב לבעלי מניות המיעוט נזקים כספיים כבדים. המשיבים לבקשה שלפנינו הם אלסינט עצמה, בעלי השליטה בה ונושאי משרה בה וכן נושאי משרה בחברות הנתבעות שהינן בעלות השליטה בה.

בית-המשפט המחוזי הורה על מחיקת הבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית, וזאת משלושה טעמים. ראשית, נפסק כי פרק ט1 לחוק ניירות ערך, הדן בתובענה ייצוגית על-פי החוק, אינו חל על המקרה, משום שניירות הערך של אלסינט נסחרים בבורסה של ניו-יורק ולא בישראל. שנית, נפסק כי תקנה 29 אינה חלה, בין היתר עקב היעדר זהות בסעד הנתבע. שלישית, נפסק כי אין תחולה במקרה הנדון להסדר של הגשת תובענה ייצוגית, הקבוע בחוק החברות, התשנ"ט-1999, אשר נכנס לתוקף ביום 1.2.2000 (כשלושה חודשים לאחר הגשת הבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית), והוראותיו החליפו את פרק ט1 לחוק ניירות ערך. זאת, משום שהוראות החוק העוסקות בתובענות ייצוגיות הינן הוראות חוק מהותיות. ככאלו, אין להן תחולה אקטיבית על מעשים שבוצעו לפני כניסתו של חוק החברות לתוקף.

בעקבות פסיקתה של הלכת א.ש.ת, לא מתקיימים בענייננו התנאים הנדרשים להגשתה של תובענה ייצוגית לפי תקנה 29. הם אף היו בדעה כי עמדת הרוב בהלכת א.ש.ת מאששת את ההנחה כי הזכות להגיש תובענה ייצוגית הינה זכות מהותית, שלא ניתן להקנותה באופן רטרואקטיבי. המשיבים הוסיפו כי פסיקה נוספת (שמש נ' רייכרט), מאששת את הטענה כי חוק החברות אינו חל באופן אקטיבי על בקשות אשר הוגשו לפני כניסתו לתוקף של החוק.

ביני לביני חוקק חוק תובענות ייצוגיות. המבקשות הדגישו כי בקשת אישור התביעה כתובענה ייצוגית, נשוא המקרה שלפנינו, הינה בקשה "תלויה ועומדת" כמשמעה בסעיף 45(ב) לחוק תובענות ייצוגיות, שכן טרם ניתנה הכרעה בערעור על מחיקתה על הסף - הוא הערעור שלפנינו. הליך משפטי הינו "תלוי ועומד" עד למתן פסק-דין סופי בעניינו, שאין עליו ערעור עוד.

פסה"ד:

לו עילות התביעה הנטענות היו נוצרות כיום, אין חולק כי בקשה לאישור תובענה ייצוגית בקשר לעילות אלה הייתה מוגשת ומתבררת על-פי הוראות חוק תובענות ייצוגיות.

האם חל חוק תובענות ייצוגיות על עילות שנוצרו קודם לכניסתו לתוקף? התשובה היא בחיוב. חוק תובענות ייצוגיות אינו יוצר זכות מהותית. הוא באופיו דיוני, ותחולתו היא אקטיבית. הוראת המעבר הקבועה בסעיף 45(ב) לחוק קובעת מפורשות כי החוק חל על בקשות לאישור תובענה ייצוגית ועל תובענות ייצוגיות שהיו תלויות ועומדות בפני בית משפט ביום פרסומו של החוק. התחולה האקטיבית של חוק תובענות ייצוגיות מתבקשת גם לשם הגשמת תכליותיו.

הוא אינו מקים עילת תביעה חדשה (בדין המהותי) שלא הייתה קיימת עובר לחיקוקו. כל שנאמר הוא כי אם המשיבים פעלו מתוך ציפייה כי תופעת תת-האכיפה הנוצרת בדיני ניירות ערך, כתוצאה מכך שהנזק האינדיבידואלי לכל משקיע ומשקיע הוא קטן, תביא לכך שלא תוגשנה כנגדם תביעות כלשהן, כי אז אין זו ציפייה סבירה הראויה להגנה.

הפירוש המתבקש להוראת הסעיף - לאור תכלית החוק ולאור תפיסתנו את מהותו של ההליך השיפוטי, על שלביו השונים - הוא כי חוק תובענות ייצוגיות מוחל גם על הליכי ערעור.

נוכח פרק הזמן הממושך שחלף בין היווצרות עילת התביעה נשוא התובענה הייצוגית ומועד הגשתה של הבקשה (2.11.1999) לבין מועד פרסומו של חוק תובענות ייצוגיות (12.3.2006), יש לדון גם בהסדר ההתיישנות הייחודי שבחוק תובענות ייצוגיות בקשר להליכים תלויים ועומדים. הסדר ההתיישנות מצוי בסעיף 45(ג). בנסיבות המקרה שלפנינו, אין לנו צורך להכריע בדבר משמעותה המדויקת של הוראה זו. איננו נדרשים להביע עמדה לעניין פרשנותו של היועץ המשפטי לממשלה להוראה זו. שכן בענייננו, גם בהנחה כי משמעות ההוראה היא אמנם כי בקשה לאישור תובענה ייצוגית שמקיימת את התנאים שבסעיף 45(ג)(1)(א) או 45(ג)(1)(ב) לחוק, רואים אותה, לעניין מניין תקופת ההתיישנות, כאילו הוגשה רק ביום פרסומו של החוק (ולא במועד הגשתה של הבקשה קודם לפרסום החוק), הרי שאין בכך כדי להביא להתיישנות הבקשה נשוא הערעור. שכן לגבי בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה לפי אחד ההסדרים המפורטים בסעיפים 32 עד 43 לחוק תובענות ייצוגיות או שעילתה היא בגדר העילות שניתן היה לאשר בשלהן תובענה ייצוגית לפי אחד ההסדרים כאמור, אין חולק כי מירוץ התיישנותה נפסק כבר בעת הגשת הבקשה (המקורית) ולא ביום פרסומו של חוק תובענות ייצוגיות. בין יתר ההסדרים המפורטים בסעיפים 32 עד 43 לחוק מצוי ההסדר להגשת תובענות ייצוגיות בחוק החברות (סעיף 40).

אין חולק כי הבקשה המקורית הוגשה לפי ההסדר בחוק ניירות ערך וכי עילת התביעה נוצרה קודם לכניסתו לתוקף של חוק החברות. יחד עם זאת, דעתי היא כי ההסדר בדבר הגשת תובענות ייצוגיות שנקבע בחוק החברות (תוך אימוצו של ההסדר שבחוק ניירות ערך) חל גם על עילות תביעה שנוצרו קודם לחוק החברות. הטעמים בדבר תחולתו (האקטיבית) של חוק תובענות ייצוגית על עילות שנוצרו קודם לכן עומדים בעינם גם בנוגע לתחולתו האקטיבית של חוק החברות. גם ההסדר שבחוק החברות הוא באופיו דיוני ואינו יוצר זכות מהותית. הוא אינו מקים עילת תביעה חדשה ואינו מביא ליצירת כללי אחריות חדשים. שנית, החוק ביקש לאמץ לתוכו את הסדר התובענות הייצוגיות שבחוק ניירות ערך. גם מטעם זה אין הוא פוגע בציפייה מוגנת או באינטרס ההסתמכות של נתבעים פוטנציאליים. יתרה מכך, המחוקק הבהיר בסעיף 217א לחוק החברות (שנחקק במרץ 2005) כי להסדר התובענות הייצוגיות תחולה אקטיבית.

נוטה אני לדעה כי גם לפי ההסדר בחוק ניירות ערך, ניתן היה להגיש תובענה ייצוגית בעילה זו כנגד חברה ישראלית, גם אם מניותיה נסחרות בבורסה מחוץ לישראל. ואולם, נוכח מסקנותיי בעניין חוק תובענות ייצוגיות וחוק החברות, השאלה אינה טעונה הכרעה במקרה שלפנינו.

הערעור מתקבל.

  • רע"א 8761/09 סלקום ישראל נ' פתאל (ניתן ביום 6.5.2010)

מהו העיתוי הראוי לדון בו בהשגות על החלטת האישור. וביתר פירוט: האם יש לבחון את הטענות נגד ההחלטה בגדר בקשת רשות הערעור, או שמא יש לדחות את הבקשה לרשות ערעור שלא לגופה, תוך שטענות הצדדים שמורות להם והם יוכלו להעלותן בגדר ערעור על פסק הדין בתובענה הייצוגית, ככל שיוגש.

סעיף 3(ב) לחוק תובענות ייצוגיות, קובע, כי הגשתה של תובענה ייצוגית טעונה אישור בית המשפט. התנאים למתן אישור קבועים בסעיף 8 לחוק. הפסיקה קבעה, כי על מנת שתאושר תובענה ייצוגית אין די בכך שכתב התביעה מגלה עילה, במובן שדי היה בו כדי למנוע מחיקה על הסף אילו מדובר היה בתביעה רגילה. תחת זאת, יש להידרש לתשתית הראייתית הלכאורית העומדת ביסוד התובענה ולסיכויי הצלחתה (ראו, סעיף 8(א)(1)). הטעם להצבת משוכה משמעותית בפני התובע בדמות דרישה לאישור נעוץ, בין היתר, במתכונת הדיונית יוצאת הדופן של התובענה הייצוגית ובסיכון הרב אשר הנתבע עלול להיות חשוף לו בגדרה. על החלטה המאשרת תובענה ייצוגית ניתן לערער אם ניתנה רשות בגוף ההחלטה או על ידי בית המשפט של ערעור (סעיף 8(ד)).

הפרקטיקה הנוהגת היא, וכך ראוי, שהערכאה הדיונית מותירה את מתן הרשות להכרעתה של ערכאת הערעור. לכאורה, אינטרס הנתבע שהוביל לקביעתה של דרישת אישור מצדד גם בבירור ההשגות נגד החלטת האישור בערכאת הערעור עוד טרם הדיון בתובענה עצמה. אולם, לאחר שאושרה התובענה הייצוגית על ידי הערכאה הראשונה נחלשת עוצמת ההגנה שיש להעניק לאינטרס זה של הנתבע. זאת, שכן קיימת החלטה שיפוטית, אף אם לא חלוטה, הקובעת כי הטענות נגד הנתבע ראויות לבירור בגדר תובענה ייצוגית. בשלב זה, אל מול אינטרס הנתבע בבירור השגותיו נגד החלטת האישור בשלב מקדמי יש להעמיד את האינטרס של התובע וכן את האינטרס של כלל הנזקקים לשירותיה של מערכת המשפט בניהול מהיר ויעיל של ההליכים.

נקודת המבט של יעילות ההליך אינה מעלה תשובה מובהקת לשאלה מהו העיתוי המתאים לדיון ערעורי בהשגות נגד החלטת האישור. מצד אחד, אם יש לבטל את האישור להגשת התובענה הייצוגית, יהיה זה יעיל אם ההחלטה תתקבל על ידי ערכאת הערעור בטרם כילתה הערכאה הראשונה את זמנה בדיון בתובענה עד תומה. הוא הדין לגבי מקרה בו תמצא ערכאת הערעור לנכון לתקן את החלטת האישור באופן שיש בו כדי להשפיע על ניהול הדיון בתובענה.

מן הצד השני, דיון מיידי בערכאת הערעור עלול להתגלות כצעד בלתי יעיל, מכמה סיבות: ראשית, ייתכן שאילו נמשך ההליך בערכאה הדיונית הייתה מושגת פשרה או שהיה ניתן פסק דין שעליו לא היו מוצאים הצדדים לנכון לערער. כלומר, דחייה של מועד הדיון בערכאה הגבוהה עשויה להביא לכך שערכאה זו לא תידרש כלל להיזקק לנושא. שנית, דיון בהשגות על החלטת האישור מייד לאחר נתינתה עלול להביא לכך שערכאת הערעור תידרש לסוגיה יותר מפעם אחת. אם תידחה בקשת רשות הערעור ויינתן פסק דין בתובענה הייצוגית, ניתן יהיה להגיש ערעור על פסק הדין והתיק יגיע שוב אל פתחה של ערכאת הערעור. מצב בו ערכאת הערעור נדרשת לתיק מסוים יותר מפעם אחת הינו בעייתי מבחינת ניצול יעיל של משאבי המערכת המשפטית, ובראשם הזמן השיפוטי. כמו כן, יש בכך כדי להאריך את מישכו הכולל של ההליך, תוך פגיעה באינטרס התובע. שלישית, ככל שנכונותה של ערכאת הערעור להידרש לטענות נגד החלטת האישור תביא לעיכוב הדיון בתובענה הייצוגית, יש בכך כדי לפגוע ברציפות הדיון בערכאה הדיונית וביעילותו.

הדילמה בדבר המועד הנכון לבחינת טענות ערעוריות אינה ייחודית לתובענות ייצוגיות. שאלה דומה מתעוררת כל אימת שנדחית טענת סף על ידי הערכאה הדיונית. גם במקרים אלו, טוען הנתבע לעתים קרובות כי ראוי שערכאת הערעור תכריע בטענותיו באופן מיידי, שכן הדבר עשוי לייתר דיון ארוך ומורכב בערכאה הדיונית. גם כאשר יש אמת בטענה, אין זה השיקול היחיד שיש לשקול בשאלה אם יש ליתן רשות ערעור.

מן הנמנע לשרטט מראש נוסחה מוחלטת בשאלה זו. נסתפק בכך שנצביע על רשימה לא ממצה של תבחינים, אשר יש בהם לשיטתנו כדי לסייע בהתוויית המדיניות המשפטית בסוגיה זו.

  1. כאשר מבחינת הנתבע המשמעות של קבלת התובענה הייצוגית היא חמורה במיוחד - בהתחשב בסכום התביעה, איתנותו הפיננסית של הנתבע ויתר הנתונים השייכים לעניין - יש בכך שיקול התומך בבירור מיידי של ההשגות על החלטת האישור.
  2. משקלן של השאלות, המשפטיות והעובדתיות, המתעוררות בגדר בקשת רשות הערעור ביחס לשאלות שנותר לדון בהן בגדר התובענה הייצוגית. כאשר השאלות שנותרו פתוחות הינן רבות ומורכבות, ולעומת זאת השאלות שהוכרעו בהחלטת האישור הינן פשוטות יחסית, יש היגיון בטענה שעל ערכאת הערעור לדון באופן מיידי בהשגות על החלטת האישור, בהנחה שהכרעה בסוגיות שנדונו עשויה לייתר את הצורך לדון בהמשך בשאלות המורכבות.
  3. ככל שסיכויי הבקשה לרשות ערעור נחזים להיות גבוהים יותר, כך יש הצדקה לדון בה לגופה ולא לדחות את בירור ההשגות לשלב שלאחר פסק הדין. עם זאת, מבחינה פרקטית קיים לשיטתי קושי רב להעריך סיכויים של הליך ערעורי. סבורני, כי אין טעם ותוחלת בבחינה מקדמית מדוקדקת של סיכויי בקשת רשות הערעור. לשיקול הנוגע לסיכויי ההליך יש מקום רק במקרי קצה.

התובענה הייצוגית במקרה דנא עוסקת בשאלה האם הייתה המבקשת רשאית לחייב את מנוייה בגין משלוח דפי פירוט שיחות בדואר. זירת המחלוקת משתרעת הן על עצם סמכותה של המבקשת להשית חיוב בגין השירות של משלוח דפי פירוט והן על השאלה האם ההודעה שנשלחה הינה מספקת. בנסיבות העניין ובהתחשב בשיקולים שנזכרו לעיל סבור אני כי מן הראוי שהטענות תיבחנה, ככל שיהא בכך צורך, בגדר ערעור (אם יוגש) על פסק הדין בתובענה הייצוגית.