23 במאי 2009

קניין - 17 במאי

פס"ד גנז – בריטיש מכרה את הקרקע לנוטריקוןללא רישוםנוטריקון מכרו לגנז שגם לא רשםלאחר 17 שנה אפק קנה את אותה הקרקע מנוטריקון ורשמו הערת אזהרהאין משמעות כלכלית ללתבוע את נוטריקוןביהמ"ש טוען שגנז לא היה ת"ל ולכן נותן את הקרקע לאפקחוסר תו"ל היה אי רישום הערת אזהרה במשך 17 שנהדרישה לאכיפת החוזה של גנז מול נוטריקון מהווה שימוש שלא בתו"ל בזכותגנז יכול לתבוע את נוטריקון (אבל אין שם כסף). ברק מדבר על תו"ל אבל משתמש במונחים של רשלנות - “תאונה משפטית". למרות שפורמלית הלכת גנז מעוגנת בס' 39, המסגרת התיאורטית היא הדמוי-נזיקית.

לפי דגןמי שלא רשם הערת אזהרה לא יחשב לא ת"ל במקרים הבאים:

  1. כשאין אפשרות בדין לרשום הערת אזהרה

  2. בין בני זוגבתחרות בין בן הזוג הבלתי רשום לבין הרוכשים העתידייםהרוכשים העתידיים הם תמידהמונעים הזולים ביותרלהעביר את הנטל לבן הזוג ייצור משפטיזציה במשפחה.

  3. אי הרישום לא הביא לתאונה המשפטיתלמשל כאשר בעל העסקה השנייה ידע על העסקה הראשונה או שרכש את הנכס בלי לבדוק את פנקס המקרקעין או את מצב הנכס המצוי בחזקת בעל העסקה הראשונה.

ברק אומר שלא תהיה חבות כאשר אין התרשלות או אין קש"סהסייג השלישי אומר שצד ג', במצב של עסקאות נוגדותלא יהנה מהלכת גנז אם הוא לא ירד לשטח – במשתמע זוהי הפיכה של נקודה מסויימת בפס"ד חוות מקורהדגן רוצה לראות בסיגים כללים ולא בנסיבות המקרה.

  1. סייג מהוסס יותר – אם אהתחייב כלפי המוכר לא לרשום הערת אזהרה עד שיבצע פעולות מסויימות כגון תשלום מרבית המחירייתכן שלא ייחשב לא ת"ל כלפי ג'. ברק מתלבט האם תנאי כזה בחוזה הוא תקף בכללדגן מאד מתנגד לסייג הזה.

ברק אומר שהועבדה ש-גלא רשם הערת אזהרה לא תמנע ממנו לבוא בטענות ל-אשלא רשם הערת אזהרה.

חשובהערת אזהרה אינה חובה אלא נטללא ניתן לבוא בטענות לאדם שלא רשםאבל אם הוא רוצה להנות מס' 9 הוא צריך לרשום אותה.


שאלות שעולות מתוך פסה"ד:

  • מחלוקת של ברק מול ריבלין ושט"כ – האם גנז הוא מקרה חריגשט"כ וריבלין חושבים שכן כי עברו 17 שנה ואפק כבר מעבד את הקרקעאבל בעקרון אי רישום הערת אזהרה לא פוגע בזכות קנייניתברק ורוב המותב חושבים שלא.

  • מצא מצטרף לתוצאה אבל מציע לא לקבוע כללים אלא לבדוק את כל נסיבות המקרה.הימנעות מרישום הערת אזהרה היא אינדיקציה אפשרית לחוסר תו"ל.

  • מחלוקת של ברק מול ריבלין ושט"כ – הם רוצים להכניס שיקולי צדק מוורטהיימר והלתחשב בשאלה מי מחזיק בקרקעמה השימוש שעשה בהםברק מדגיש שאין נגיעה לעניין ורטהימר.

שאלה נוספת היא הקשר בין גנז לאהרונוב

כל זה תחת הכותרת של מה קורה כאשר לא רושמים הערת אזהרה והאם זה מביא לאובדן העדיפות מתוקף ס' 9.


המלומדים מסכימים שרישום הערת אזהרה זה מאד קלהנטל הוא על עו"ד בד"כ וחשוב להעביר להם מסר ברור וחדכמו כן הם מתנגדים לעמדה של מצאלשמחתו של דגןהסיבה היא שחשוב לא לעמעם את המסרמעבר זה ידועה שנאתו של גדן כלפי הקניית שק"ד רחב לערכאות דיוניות.

לגבי הסייג הרביעי של ברקברור שאם אהבטיח ל-בלא לרשום הערת אזהרהולא רשםהוא ת"לאבל זה לא רלוונטיכי תניה כזאת בחוזה הופכת אותו לחוזה לרעת צד ג'. יש בחוזה הזה החצנה שליליתדגן לא רואה בו חוזה לא חוקי.

דויטש בעד הסייג הרביעיכאשר אקיבל בטוחה אחרת בתמורה לאי רישום הערת אזהרההוא בעצם קנה את הסיכון ולא צריך לתת לו עדיפותכאשר אשילם מעט וכן מתכוון לרשום את ההערה – צריך לתת לו עדיפותדגן לא משתכנע – אנחנו הרי מניחים שהראשון בזמן שילם יותר ולכן נותנים לו עדיפותאם הוא שילם מעטכנראה שהוא גם נפגע פחותבכל מקרהשאלת הסייג הרביעי לא נדונה בפסיקה.

פס"ד גנז מאפשר לצמצם את תחולת ס' 9. ע"מ להכריע עד כמה לצמצם צריך לבדוק שיקולים נורמטיביים.

היחס בין גנז לאהרונובבחמ"ק יש מסרים סותרים לגבי תחרוית – ס' 9 מול הערת אזהרהארהונוב וגנז נעים בכיוונים הפוכים במתח הזהלמעשהאין קושי לקיים את שתי ההלכות כי הן מתיחסות לסוגים שונים של עימותיםלכן יש איזונים שונים בין השיקולים הנורמטיבייםהשיקולים הנורמטיביים מובילים את הדוקטרינותוהם שונים עבור קטגוריות שונותבתחרות של רוכש מול מעקל לא תופעל הלכת גנזמשתי סיבותהנושה אינו קשור לנכס (זה מאזן מצוקה איכותי);

יכול להיות שהלכת אהרונוב מוגבלת למצבים בהם הערת האזהרה לא נרשמה על נכס מכונןוזה עימות בין רוכש פרטי לגורם מממן.

פס"ד רשף – מהמחוזיאחרי אהרונוב וגנז ולפני גדיאנתן התחייבות לבנק לשעבד נכס כערובה לחיוב שלולבנק יש התחייבות למשכתנאאנקלע לקשיים כלכליםיש תחרות בין המעקלים לבין בעל ההתחייבותאפשר להגיד שלבנק יש זכות שביושר עקב התחייבות לעסקה במקרקעיןמצד שני אפשר להגיד שהבנק לא רשם הערת אזהרהפסה"ד אמר שהבנק היה צריך לדאוג לעידכון הרישוםאין תחרות ישירה על הזכויות בנכס אבל יש התנגשות כלכלית (זאת לא תאונה משפטית). הנושה בעל הבטוחה יכול לצפות התנגשות כזאת ולמנוע אותההבנק הוא נושה מקצועי ויש לו את הכלים לרשום את זכויותיויש לבנק חובה כללית כלפי נושים לאוג לרישוםהלכת גנז חלה כאשר מדובר בנושה מקצועיבעוד על הנושה הלא-מקצועי תחול הלכת אהרונוברשף אומר שכאשר כל השחקנים הם גופים פיננסים כאשר מאזן המצוקה הכמותי והאיכותי אינו רלוונטיחשוב לנו יותר מסר ברור וחסכון בעלויות עסקה – רושם ראשון זוכהלא בודקים כלוםלא ברור אם זאת ההלכההתוצאה המעשית של פסה"ד היתה שהבנק קיבל 15% אבל אין לזה עיגון דוקטרינרי.

פס"ד גדי – הסבר למה גנז לא פוגע באהרונובהדגש כאן הוא על כך שאין קש"ס בין אי רישום הערת אזהרה והתאונה המשפטיתבמקרה של מעקלים כנגד רוכש ואז אין קש”סלכן מאזן הרשלנות (גנזאינו רלוונטיבנוסףמאזן המצוקה האיכותי שונה בעימות רוכש-מעקלים לעסקאות נוגדותהשאלה האם רשף יהפוך להלכה היא איזה מהשיקולים יותר חשובהאם אי קיום קש"ס רלוונטי (ואז רשף צריך להתהפךאו שבהקשרים מסחריים רוצים אחריות מוחלטת (ואז רשף היא הלכה טובה וצריך לצמצם את אהרונוב).


הטעמים המהותיים של ברק בורטהיימר והביקורת של דגן עליהם:

  • ברק משתמש בנימוק פורמליסטי – ס' 9 גובר על 3(4). דגןתמיד יש סעיפים וצריך להכריע ביניהםמי קבע שס' 9 יותר חשובעובדה שכהן באותו פס"ד אמר שתנאי הצדק באכיפה גוברגנז מחזק את האפשרות להחיות את העמדה של כהןגנז אומר במפורש שס' 9 אינו העוגן הדוקטרינרי היחיד להכרעה בתחרות עסקאות נוגדותמצד שנידגן לא תומך בעמדת ריבלין-שט"כאמנם הלכת גנז נתנה לגיטימציה להתעלם מהנימוק הפורמליסטי אבל היא לא מחייבת כשלעצמה להפוך את הלכת ורטהיימר.

  • הטיעונים המהותיים של ברק -

    • הסיבה המהותית לדחות את השימוש בס' 3(4) היא שזה לא נכון שמי ששילם יותר ייפגע יותרכדי לדעת מי יצא יותר מסכן צריך לבדוק עוד עובדות על הצדדים ואת זה אנחנו לא רוצים לעשות

    • הסיבה המבנית היא שהלכת ורטהיימר ברורה ומונעת שק"ד שיפוטי רחבאבל מאזן מצוקה הוא מעורפל רק אם באמת בודקים את כל הצדדים.

  • הביקורת של דגןברק מציג דיכוטומיה בין בחינת מאזן המצוקה לעומק להתעלמות ממנו.אבל ברוב המקרים צדדים שקונים אותה דירה הם בערך באותו מצב כלכלימי ששילם יותר באמת ייפגע יותרזה כלל קירוב ערכי.


לגבי הצעת הקודקס

  • נראה שההצעה בוחרת להפוך היבט אחד של הלכת גנזגלא יוכל להעלות בפני אאת הטענה שלא רשם הערת אזהרה אם געצמו לא רשםההסבר לעמדה כזאת הוא כלל השתקהביקורת של דגןזאת לא טענה שמתקבלת בדיני הנזיקיןרשלנות שלא גרמה לנזק אינה שווה להתרשלות שכן גרמה.

  • ביהמ"ש הצליח ליצור קודיפיקציה די מדוייקת בהלכת גנזעם כמה שאלות פתוחות בשולייםהקודקס אומר שאם אהתרשלזכותו של גקודמת אם פעל בתו"לאצריך להתרשל – וזה פותח פתח לשאלה מתי אי רישום הערת אזהרה היא התרשלותזה קצת מוזר שאחרי שביהמ"ש הגיע לנוסחה המדוייקת הצעת החוק מגדילה את שק"ד של השופטים.

  • חסר כלל אצבע להפיכת הלכת גנז

אין תגובות: