16 במאי 2009

תאגידים - 10 במאי

שיפוי וביטוח – כל נושא בעלי העניין הוא דיספוזיטיביהחברה יכולה להחליט שלא להטיל אחריות על נושאי משרהמבחינה טכניתיש כמה דרכים לעשות את זה:

  1. ביטוח מנהלים – תיאורטיתביטוח מוריד את התמריץ שלא להכשל ולכן לא כדאי לנו כחברה לאפשר אותואבלהמציאות מראה שאנשים לא רוצים להפעיל את הביטוח (כמו ביטוח מקצועי לעו"ד או רופאים). ההסדר המסורתי הלך עם דיני הביטוח הכלליים – אפשר לעשות ביטוח כנגד רשלנות אבל לא כנגד מעשים מכווניםהיוםהנושא מוסדר בס' 259 והלאה בצורה מפורטת ומורכבתאסור לעשות ביטוחשיפוי או פטור מאחריות אלא ע"פ ההסדרים בחוק ע"מ למנוע MORAL HAZARD, ויש הסדר ספציפי לכל תחוםיש הרבה נושאים שהביטוח לא מכסה וגם יש לו תקרהולכן הם מבקשים מהחברה...

  2. כתב שיפויצריך הוראה בתקנון שמתירה את השיפוי כתב שיפוי שעונה על דרישות הס' בחוקשיפוי הוא סוג של ביטוח של החברה – אם יקרה משהו היא תשפה את המנהל.חו"ח הרחיב מאד את השיפוי המותרבמיוחד תיקון מס' 3. עדיין מדובר בהסדר מוגבל.שיפוי מותר רק באחריות כלפי צד גובהליכים פליליים שהסתיימו בזיכוי או אי-הגשת כתב אישוםהרציונל הוא שיש פער עצום בין מצב בו דירקטור מפר את חובותיו כלפי בעלי המניות לבין מצב בו צד גתובע אותו ואת החברהבמקרים מהסוג השנימי שהפיק את הרווחים זה בעלי המניות ולכן הם צריכים לשלם את הפעילות גרמה נזק לצד ג'. היום כדי שכתבי השיפוי יתפסו הם צריכים לפרט את האירועים שבגינם ניתן השיפוי ויתנו תקרה לכיסויממש כמו חוזה ביטוחהליכים פליליים הם גם סוג של תביעה של צד ג', כי המדינה היא צד ג'. המימון הוא של ההליך

  3. פטור מאחריות – נוצר בעקבות פסה"ד סמיתנוון גורדוןבעקבות פסה"ד היתה היסטריה של חברות הביטוחשינו את החוק בדלוור כך שחברה יכולה לקבוע בתקנון שלה שהיא לא רוצה את הסדר האחריות על הפרת חוב"זכדי שהפטור יתפוס צריך רשלנות גרידא בלבד ולא רשלנות רבתי/מעשה מכוון/הפרת חובת אמוןכדי לעשות את ההסדר הזה צריך לכתוב אותו בתקנון.

בד"כ דואגים לכל סוגי הכיסויכי לא באמת רוצים את כל סוגי אחריות המנהלים.

יש כאלה שבעד ההסדר הזהויש כאלה שאומרים שיש פה בעיית נציג – מה שקורה זה שמי ששולט במסמכי ההתאגדות זה בעלי השליטה או המקורבים שלהםוהם דואגים לעובדים שלהם ונותנים פטור/שיפוי וביטוח אבל זה לא מייצג את האינטרסים האמיתיים של בעלי המניות.


אחריות של בעלי שליטה/בעלי מניות

הפרק הזה רלוונטי בעיקר לחברות פרטיות.

יש הבדל בין הדין האמריקאי לאנגליובישראל יש עירוב של שניהםהדין האמריקאי מסתמך על הקונספט של אמוןהדין האנגלי מסתמך על קונספט של קניין – ההסדר נקרא קיפוח/עושק המיעוטהתפיסה האנגלית היתה שבעלי מניות םה מאד שונים מדירונושאי משרהכי הם השקיעו מכספם בחברה כדי לקנות את המניותולכן אי אפשר להגיד להם שעליהם לקבל החלטות כדי לקדם את האינטרסים של מישהו אחרבעל מניות הוא בעל קניין ולא מישהו שנושא במשרת אמוןנושא המשרה פועל כשלוחהתוצאות מבחינה משפטית של הפעולות שלו מתגלגלות למי ששלח אותושזה בעלי המניותכאשר התוצאות המשפטיות מתגלגלותכופפים את השלוח לחובות אמוןחוב"ז וכל זההדין האנגלי אומר שעל מניות הוא שולח והדין האמריקאי אומר שגם הוא שלוחבדין האנגלי אין חובות אמון על בעל שליטה ומותר לו לקדם את טובתו האישיתהדין האמריקאי שבעל השליטה הוא גם שלוח בענינים מסויימיםהוא נושא בתוצאות אבל רק בחלק היחסי שלהןהוא פועל בשם בעלי מניות המיעוטלפעמים התוצאות מתגלגלות לנושים ולא רק לבעלי המניות.


תרגול

עילות תביעה

פס"ד דרין – הבעיה התחילה כשרקנאטי לא הסכימו לאף מחיר שורטהיימר הציעו על המניות של יש אייץ'. הדרך לשכנע אותם למכורבאותה תקופה נכנס הסדר השליש לתוקפולכן ורטהיימר התחילו לרכוש מניות של IDB, שהיא חברה ציבוריתהיא גם פרסמה את זה שהם בעלי מניות ושהם מתכוונים להיות שליש אקטיביסטיזה הפעיל לחץ על רקנאטי – דסק"ש מכרה את המניות שלה ביש אייץובתמורה ורטהיימר מכרו את מניות IDB.

דרין הוא בעל מניות של דסק"ש שטוען שהמניות נמכרו בזולהוא טוען שלהנהלת דסק"ש היו שיקולים נוספים שאינם כלכליים שגרמו להם להסכים לעסקה.

הוא הגיש תביעה ייצוגיתביהמ"ש קבע שזאת היתה אמורה להיות תביעה נגזרת.

תביעה נגזרת

בעלי מניות יכולים למנות דירקטורים ומידי פעם להצביעביום-יום הם לא עושים כלוםהתביעה הנגזרת היא הליך שבו ביהמ"ש מאפשר למישהו לקחת את סמכויות הניהולמבחינת ניהול התביעה בשם החברהלמה צריך את האפשרות הזאתכי קשה להניח שאנשי הדירקטוריון שהם חברים של המנכ"לים יתחילו לתבוע אחד את השניהדירבד"כ בארץ ממונים ע"י בעל השליטה ולא סביר שיתבעו אותו.

החסרונות של התביעה הנגזרתהגוף בעל הידע והמומחיות לנהל את החברה זה לא בעלי המניותאם יאשרו הרבה תביעות נגזרות בקלותזה יהיה פתח לסחטנות של בעלי מניות.

מתי יש עילת תביעה נגזרת?

נקהמוצא היא שמניה היא זכות שיורים בנכסי החברהמכירת נכס בזול פוגעת בשווי השיוריהירידה בשווי המניות היא נזק נגזרהיא נגזרת מהירידה בשווי החברהכלומר – אם משהו קורה לנכסים של החברההתביעה הנכונה היא נגזרתחוב"ז ואמון של נושאי המשרה היא לחברה ולא לבעלי המניותלכן אם הם מפרים אותה הנזק לבעלי המניות הוא משני.

ההגדרה של תביעה נגזרת היא בס' 1.

ס' 194(א) - רשאי להגיש כל בעל מניה או כל דירקטור

ס' 194 (ב)-(ג) - 198 -דרישה שצריך להגיש לפני שפונים לביהמ"שהחברה צריכה להשיב לדרישהואז התובע צריך לבקש זכות מביהמ"שיש תנאים מצטבריםההליך והתביעה הם לטובת החברהבעל המניה אינו פועל שלא בתו"ל (לא צריך להוכיח שהוא פועל בתו"ל).

199-200 – תמריץ לתובעבגלל החשש מאדישות רציונלית.

203 – הגנה נגזרתבעל מניות של החברה שרואה שתובעים את החברהוחושש שהחברה לא תנהל אותה באופן הטוב ביותרהוא יכול לעשות הגנה נגזרת.


תביעה ייצוגית

זה לא הכי קשור לענייננו כי זה חוק התובענות הייצוגיותהבעיה גם כאן שפיזור הנזק גורם לאדישות רציונלית.

יתרונות תובענה ייצוגית עידוד אכיפה והרתעהחסכון זמן שיפוטי (איחוד תביעות), מעודד פשרות (כי זה מוחק תביעות פוטנציאליות), אחידות בטיפול בימ"ש.

חסרוןנוצרת בעיית נציג ייחודית – בין התובע הייצוגי ועו"ד שלו לכל האנשים שנפגעו.

אפשר לעשות בתיעה ייצוגית אם מדובר בנזק אישימה ההבדל בין עילת תביעה הנובעת מזיקה לני"ע (כפי שמאפשר חוק תביעות ייצוגיות בס' 4(א)(1) לבין נזק נגזר?

אפשר להסתכל על שווי המנייה כמתומחר בהתאם למידע שקיים בשוק (כמו שראינו בפס"ד הולנדר). כאשר משנים את המידע בשוק זה משנה את שווי המניהגם אם אין שינוי בנכסיםאם נגרם נזק מהנהלות שקשרוה במידע – שזהו נזק אישי ישיר ולא נגזרמניה אינה נחשבת לנכס

אין תגובות: