23 במאי 2009

משפט וחברה - 19 במאי

המשך לגבי קמיר

התזה של המאמר היא שהלכת הרשלנות בדין הישראלי משתנה וזה משקף את הקריאה הסוציולגית של ביהמ"ש ביחס לחברה הישראליתהקריאה הזאת היא שבישראל לא קיימים סטנדרטים ברורים שמגדירים התנהגות רשלניתלכן ביהמ"ש אומרצריך לקבוע סטנדרטיםמי שיקבע את הסטנדרטית זה ביהמ"שביהמ"ש שותף במאבק לביעור תרבות הסמוך שהיא תרבות של התנהגות רשלניתע"מ להשתתף במאבקביהמ"ש מעצבים את הדין באופן שמחמיר עם הנתבע ומתיחסים באופן מחמיר כלפי רשלנות אצל הנתבעיםברמת הפשטה יותר גבוההזאת המחשה של האופן בו ביהמ"ש מפתח פרוייקט של הנדסה חברתית.

האם יש לביהמ"ש כלים להנדס חברתיתבאיזה תחומיםהאם זה ראוימאיפה ביהמ"ש מסיק את ידיעותיו לגבי המצב החברתי?

כאן החיבור למאמר של שמיר שטוען טענה לגבי דפוסי הפעולה של ביהמ"ש והקשר להנדסה חברתיתשמיר מעלה טענה שככל שבימ"ש עוסקים יותר ברמה החברתית בסיכסוכים קונקרטים זה יביא לתהליך דיאלקטי של כרסום בלגיטימיות של המערכת השיפוטיתאקטיביזם שיפוטי >> כרסום בלגיטימיות.

המאמר של קמיר מסתיים בספין – ביהמ"ש מחמיר כ"כ בהטלת אחריות עד שמתוך מלחמתו בתרבות הסמוך הוא מצפה שיהיו גיבורי סמוך חדשיםהגענו למצב שקובעים שאדם סטה מסטנדרט הזהירות במצבים בהם הוא לא צפה את הבלתי-צפויביהמ"ש מצפה שבני אדם ידעו שהם חיים בחברה רשלנית ולכן ההתנהגות של הסובבים אותנו בלתי צפויה בעליל ויערכו בצורה כזו שתמנע את התוצאותמי מסוגל להיות דרוך כל הזמןרק גיבור סמוךהיא מסבירה את זה בכך שביהמ"ש הוא חלק מתרבות הסמוך.

העמדה של קמיר ביחס ליכולת של ביהמ"ש לשנות נורמות – היא ספקנית כי ביהמ"ש אינו מחוץ לתרבות אותה הוא מנסה לשנות.


המאמר של פסטינר ואחרים

עד כה ראינו איך המשפט נמשך אחרי פסה"דהמאמר מדבר על מה שקורה לפני השער לביהמ"ש ולהליך המשפטיהטענה היא דומה לטענה של "מה קורה אחרי" – צריך להסתכל מעבר להתדיינות המשפטיתזהו ניסיון לבנות תשתית סוציולוגית לתופעה של התדיינות משפטית.

מהי מחלוקת משפטיתמחלוקת היא משהו שיש לו "קריירה", היא מתחילה איפשהומתגבשת באופן אחד ולא באחר.

הקונטקסט של המאמר:

  • התדיינות יתר – טענה שאומרת שאחת הסיבות לסחבת בביהמ"ש היא שיש יותר מידי תיקיםוזה נובע מהתדיינות יתר – אנשים מגיעים יותר מידי לביהמ"ש.

  • שאלת הנגישות למשפט – יש הסכמה על כך שעקרון השיוויון בפני החוק לא תמחיל בנקודה שבה הצדדים עומדים לפני השופטאלא צריך להכיל את היכולת לגשת לחוק ולהעזר בוהתחילו לחשוב על רפורמות שאמורות להגביר את הנגישותסיוע משפטי בחינםפטור מאגרות בימ"ש על בסיס כלכלי...

הכותבים מציעים מודל לקריירה של מחלוקותהשלבים:

  1. מעבר מ UNPIE ל PIE (חוויה שנתפסת כפגיעה). הם מסבירים שזה לא טרוויאלי.בהרבה מצבים אנחנו נפגעים אך נמצאים במצב UNPIE (לא חווים פגיעה). זה סובייקטיביגורמים שיכולים להשפיעמודעות לאפשרות של פגיעהיכולת ומשאבים להשיג מידעכמה זמן יש לאדם להרהר בחייוחידושים מדעיים;

  2. NAMING – השאלה היא איך מכנים את הפגיעהאם אדם נפל לבור אבל קורא לזה מזל רע או מאשים את עצמו לא תצא מזה מחלוקת משפטיתאם הוא קורא לזה רשלנות אז כןדוגמה – בשנות ה-80 אובחנה מחלת האזבסטוזיס שנגרמת משאיפת אזבסטעד אז אנשים לא ידעו שהבעיות שיש להם בדרכי הנשימה הן מחלה עם שםכשגילו את זה,ביהמ"ש הוצפו בתביעות של נפגעי עבודהדוגמה נוספת – הטרדה מיניתהשם אורז מאפיינים התנהגותיים מסויימיםזה לא אומר שנשים לא הוטרדו מינית לפני שהיה את השםקיום המושג הטרדה מינית הוא עצמו תוצאה של מאבקהיכולת לתת שם לפגיעות לא מתפזרת באופן שווה באוכלוסיה – הסבירות שסטודנטים למשפטים תקרא בשם להטרדה מינית גדולה יחסית.

  3. BLAMING – יכולת/נכונות להאשים (לא במובן המשפטימישהו בכך שנגרם לי עוולזיהוי של האשם או ביטוי של ההאשמהזה לא פשוט להוכיח קש”סהנכונות להאשים היא גם פונקציה של אישיות וגם של מצב חברתילמשל – לאשה מוטרדת קשה להגיד לבוס שיפסיק כי היא מפחדת שתפוטריש טענה שנכונות להאשים יורדת ביחסים נמשכיםכי רוצים לשמר אותם מבחינה אסטרטגיתעל הרקע הזה יש חוקרים שטוענים שהנכונות להאשים גדהל כשאנחנו חיים בחברת זרים ולא בקהילות מגובשותמצבים שבהם לא ממשיכים לשלב הבא נקראים במודל EXIT. אחת הסיבות היא COOLING OFF – האדם פשוט לא רוצה לתבוע ונרגעיש טענה שאנשים מנסים להמנע מהעלויות הפסיכולוגיות של מצבי עימותקורה גם שאנשים מאשימים ומקבלים את מה שהם ביקשואו מסתפקים בזה שהאשימו ולא רוצים פיצוי.

    CLAIMING – רצון לקבל משהו של תיקוןזה השלב הכי קשהאיך דורשיםהאם כותבים מכתבלמיאיך לנסחלהרבה אנשים זה מאד לא טריוויאלייש בעיה של משאבים וזמןגם מקום מגורים יכול להיות קריטיועוד לא התחלנו לדבר על כסף... צריך אמון במשפטברמה הזאת יש הרבה רפורמות של נגישות למשפטולכן הטענה היא שזה מאוחר מידי בפירמידה.

הטענה היא שההתקדמות בפירמידה היא תלויה בקבוצה החברתיתיש הבדלים במודעותבשפהמשאביםהשכלה וכו'. המודל טוען שהמשאבים האלה יותר קריטיים מהאישיותיש מבנה דיפרנציאלי של נגישות למשפטעל מי המודל הזה הבעיה אולי היאלא התדיינות יתר אלא התדיינות חסריש הרבה אנשים שלא מסוגלים לתרגם פגיעה למחלוקת משפטיתזה אומר שהתדיינות היתר נוצרת משחקנים חוזרים.


המאמר של גלנטר

במידה מסויימת ממשיך את מודל המחלוקות.

גלנטר מחלק את המתדיינים ל ONE SHOOTERS ו- REPREAT PLAYERS. רוב האנשים מגיעים לבימ"ש פעם-פעמיים בחייםלעומת זאת יש כאלה שמגיעים לבימ"ש כחלק מהעיסוק שלהםלרוב הם לא אינדיבידואליםהוא ראה אמפירים שבהתנגדות ביןRP ל-OS, הRP מנצחים יותר מ-OS. כשהאמריקאים מדברים על THE HAVES שזה העשיריםאבל זה לא בדיוק RP. בכל זאת הוא אומר שיש קורלציה בגדול בין יכולת כלכלית לRP. יש בזה התכתבות עם התפיסה המרקסיסטיתשמניחה שאם אתה עשיר מערכת המשפט תעבוד בשבילךגלנטר נותן הסבר לא-מרקסיסטי לממצא לפיו החזקים כלכלית מנצחים יותר.

הוא מתיחס גם לעורכי דין שהם בהגדרה RP ותוהה איך זה לא מקזז את ההבדלגלנטר מראה שיש קורלציה גבוהה בין השחקנים בהליך לבין המבנה של מקצוע עריכת הדיןיש בשוק הפרטי של עו"ד חלוקה בין "משרדים קטניםו"משרדים גדולים". סטטיסטיתמשרדים גדולים מייצגים RP וקטנים מייצגים OS. כך הבדלי הכח נשארים גם כאשר נעזרים בעו"דהטענה היא שלא מדובר דווקא בעו"ד יותר טובים אלא בהבדל מבנילמשלבד"כ היחסים בןי משרדים גדולים וRP הם רטיינר – עבודה על בסיס קבוע עם הלקוחבמשרדים קטנים היחסים הם של דלת מסתובבתנוצר סוג אחר של יחסים בין עו"ד והלקוחותורמת המחוייבות של המשרדים הגדולים יותר גבוהההם יכולים לעשות תהליך של לימוד מצטברמשרד קטן יכול פחות להשקיע בלקוח הבודדזה לא שהוא לא רוצה לבנות מוניטין.

יש גם הבדלים בין RP לOS במשאביםהיכולת לפתח הליכי ביניים למשלעו"ד במשרד קטן לא יכול לעשות השקעת יתר בלקוח בודדכי זה יבוא על חשבון הנפח של הלקוחות שהוא יכול לקחת על עצמו.

ביחסים מתמשכים בין עו"ד ולקוח יש יכולת למשחק אסטרטגי בכל מקרה בודדיש להם יכולת יותר גבוהה לקבוע מה ידיע להליך משפטיהם לא משחקים על כל הקופה בכל הליך בודד כמו OS. הם יכולים לקדם את הקריירה של הסכסוך המשפטיהם תמיד יכולים להתפשרזה אומר שלRP יש יכולת מסויימת לעצב משפט.


אין תגובות: