30 במאי 2009

קניין - 24 במאי

עד כה עסקנו בשתי הקטגוריות החשובות ביותר של תחרות – עסקאות נוגדות ותחרות בין רוכש לנושים.

פס"ד גדי מחדד את העובדה שמדובר בתחרויות בעלות אופי שונהלא מדובר בהבדל טכני בלבד אלא בהבדלים נורמטיביים.

עסקאות קומבינציה

המצאה של עו"ד שיש לה הרבה יתרונות עבור הצדדים ולכן היא משגשגתעעסקת קומבינציה היא עסקה שבה בעל הקרקע נותן לקבלן זכות לבנות בנין על הקרקע ובתמורה מקבל כמה דירותהבניה ממומנת ע"י רוכשי הדירותברגע שיש פחות עלויות למימון המחיר יכול להיות יותר נמוךהמשולש הוא בין בעלים-קבלן וקבלן-רוכשיםהרוכשים רושמים הערות אזהרהואז הקבלן נכנס לקשיים ויש תחרות על הנכס.

ס132א(2) – אפשרות לבטל הערת אזהרה כאשר העילה בטלההעילה בטלה כי החוזה בעלים-קבלן הופר.

השאלה האם ההערה תימחק או לאאין הסדר בחוק או בהצעת הקודקס.

ההלכה הבסיסית היא כלל ההתחייבות הישירה (פס"ד נחשון) – עסקת קומבינציה יוצרת התחייבות ישירה כלפי רוכשי הדירותוההתחייבות הזאת קיימת גם אם החוזה הראשוני בוטלההתחייבות קיימת גם עבור המממנים של הרכישה (פס"ד שפוך). לכן הערת האזהרה לא תימחק.

הנימוק לכך בפס"ד נחשון – הבעלים לוקח על עצמו סיכון תמורת רווח משמעותי.

למה זה לא משכנעכי גם הרוכשים מפיקים תועלת כספית בעסקה מסוכנתהמשפט קובע אצל מי שמים את הסיכון ולמי מוזילים את העסקהולכן הצד האחר יוכל להסתמך על כך שמבחינתו זה פחות מסוכן (תשובה לטענת ה”מצג”).

קשה לקבוע את כללי ברירת המחדל של הדין בהסמתך על ציפיות הצדדיםכי הציפיות נובעות מכללי ברירת המחדל.

השיקולים שדגן היה מעדיף:

  • מאזן המצוקה – נראה לא רלוונטיהצדדים זהים מבחינה איכותית וכמותית.
  • מאזן הרשלנות – הבעלים הוא מונע הנזק הזולהסיבות לכך:
    • הוא שותף לעסקה שבה בוחרים את הקבלן ועומדים על מצבו הכלכלי (יצר את הסיכון הראשוני)
    • יתרון לגודל – יש לו רק חוזה אחד להתמודד איתוכלומר יש רק מאמץ מניעה אחדבהנחה שהכל מתומחר זה יותר יעיל להטיל את עלויות הבדיקה והביטוח על עסקה אחת ולא על כמה.

אפשר להתנות על ההתחייבות הישירהאבל זה צריך להיות מאד מפורש בחוזהראוי לאפשר להתנות כיוון שאנו כחברה ליברלית רוצים חופש התנייה בדיני קניין (עקרון הרשימה הסגורה). חייבים להקפיד שההתניה תהיה ברורה וחד משמעית בגלל שכלל ההתחיבות הישירה משדר לרוכשי דירות שהם לא צריכים לבדוק את מצב הקבלן.

פס"ד ג'י אי ג'י – הקונים לא הבטיחו את הזכות לרישום הערת האזהרה ולכן הם נשארים בלי כלוםבמקרה זהבעל המקהתנה את היכולת לרשום הערת אזהרה בכך שעו"ד מטעמו יאשר את זהמונע הסיכון כאשר הבעלים התנער מאפשרות של הערת אזהרה הם רוכשי הדירותהם היו צריכים לקחת בטוחה.

בעיני דגן הקוסנטרוקציה המשפטית טובהכיוון שכל הצדדים מיוצגים ע"י עו"ד ולא חייבים להכנס לעיסקה.

קצב התקדמות הבנייה – אחת השאלות הפתוחות עולה במחלוקת של פס"ד נחשוןהאם יש נפקות לקצב התקדמות הבניההאם התחיבות הישירה חלה כאשר הקבלן לא ממש התחיל לבנות ולא קיבל הרבה תרומהשמגר אומר שזה לא רלוונטיכי מונע הנזק הזול ביותר הוא השיקול הקריטידגן תומך בגודלברג לדעת דגן עדיף להסתכל על מאזן המצוקה כאשר זה רלוונטיאם הבניה במצב ראשוני ההלכה לא תחול.

המשפט הישראלי לא קבע סופית מהו תוכן ההתחיבות של הבעליםנראה שהעמדה של שמגרלפיה הערת האזהרה לא רק חוסמת אלא סוג של ערבות לחיוב הבעליםהיא יותר חזקה בפסיקהמה זה אומרלא ברורזה כנראה לא אומר שהבעלים יצטרך לבנות.

לסיכוםהמציאות העיסקית יצרה סוג עסקאות וביהמ"ש איפשרו אותם במקביל םה כוננו מארג של דינים שעוקים בתחרות. המארג הזה מבוסס על שיקולים של מאזן רשלנות.

 

תקנת השוק

ס34 חוק המכרס10 לחמ"ק – אם התנאים התקיימו (תו"לתמורהמהלך העסקים הרגילהרוכש מקבל את הנכס ללא זכויות אחרותגם אם הרישום היה פגום.

הצעת הקודקס ממשיכה את ההסדרוגם מציעה שאם לא עברה שנה הקונה רשאי לפדות את הנכס.

תקנת השוק הוא סוג מיוחד של תחרויותהמשולש כולל בעלים מקורירשות/גורם ביניים "ראוי", איש רע וצד ג'. הייחוד של תקנת השוק הוא הרשות/גורם ביניים – הטאבו או הסוחר בשוק הפתוחגורם הביניים הוא מי שיכול לבטח את התחרות ע"י מניעתה או כיסוי הנזקים שלה.

פס"ד מ"י נבנק אמריקאי – למה המדינה היא המערערתאמורה להיות תביעת נזיקין נגד הרשם והיא אמורה גם להצליחביהמ"ש קבע שמי שהעסקה שלו אושרה לרישום אבל לא נרשמה צריך לתבוע את המדינה וזאת תביעה פשוטהאנחנו לא רוצים לעודד את הצדדים לוודא שהרשם עשה את תפקידוזה כלל פשוט שלא פוגע בצדדיםבזכות העובדה שיש גורם ביניים.

פס"ד כזה הופך את התביעה כנגד לשכות רישום מקבגין טעויות של הרשם לקלה ומתבקשתלשכת המקצריכה לקבוע כללי עבודה ומנגנונים שיקחו בחשבון את המשמעות של תביעות אפשריות כאלה.

המאפיין הבסיסי של מנגנון הראישום בישראל הוא שיריון דחוי – עצם הרישום איו הופך אותו למשהו שלא ניתן להשיג עליואבל ברגע שמוכרים בתנאי תקנת השוקהזכות נקייה (“היטהרות של זכויות”/”שיטת טורנס”). יש מדינות בהן אין שיטת רישום כזאתאלא "רישום זכויותשאינו מבטיח שיריוןהתוצאה של זה היא שאנשים לא יודעים לגמרי מה הם קוניםהתפתחתה תעשייה של בדיקת הזכויות האמיתיות וביטוח למקרה שיש בעיהזה מוסיף עלות לכל עיסקההגאונות של שיטת טורנס היא לא בכך שהיא פותרת את הבעיותאבל יש גוף אחד שמגן מפניהןהגוף הזה יעיל בגלל יתרון הגודל והעלויות שלו מבוססות על אגרת רשם המק'. זוהי חוליית ביניים שהיא מונע נזק טוב ומבטח טוב במיוחד.

לגבי מקלא רשומים – בד"כ מדובר על מקשאי אפשר לרשום את תת-החלקה בגלל עיכוב בהליכי התכנוןכל המנגנון הביטוחי הזה קורס ואין את החברות כמו בארה"ב.

לגבי מטלטלין – למה סוחר בתנאי תקנת השוק הוא גם מבטחמי שקונה בתו"ל ובתמורה ומקבל חזקה אבל לא בתנאי תקנת השוקלפי ההיגיון של מאוטנרהוא עדיין צריך לגבורמהו התפקיד של הדרישות הנוספותס34 יוצר רגולציה בלי בירוקרטיההוא אומר לאנשים שרוצים לרכוש תמונות למשלשהם יכולים לקנות אותן או בגלריה ביוקר או מאדם פרטי בזולהיוקר הוא בעצם ביטוחהאדם יכול להחליט בין המסלולים על פי העדפותיוס34 גם עושה רגולציה לסוחרנניח שהגנב של התמונה פונה ישירות לסוחרהוא לא יוכל להשתמש בס34המשמעות היא שהוא מבטחכי אין לו את ההגנה של ס34בסוף מישהו יתבע אותו וינצחלכן הוא קובע נהלים למניעת תאונה ומנסה להשיג ביטוחהעלות השולית של הסוחר בפיתוח הנהלים היא קטנה כי זאת העבודה שלוגם הביטוח לא יקר כי זה תחום העיסוק שלו ואלה העסקאות שיש לואת העלות שכן יש הוא מגלגל על הקוניםעבור הבעלים המקוריס34 אומר שבד"כ אי אפשר להאשים אותו כי גנבו לו נכסיכול להיות שהוא יפסידאבל אם זה יקרה זה יהיה רק לצד שהיה יחסית הוגן כלפיו – ומעמיד לרשותו מבטחהוא יפסיד את הנכס אבל יקבל את הכסףאבלאם צד גלא דרג למבטחהוא יקבל את הנכס.

התוספת של הצעת הקודקס – אם עבר פרק זמן קצר מתקופת המכירהיש אפשרות לרכישה כפויה של הנכסמה שמתקן את הפגיעה בערך האישיות.

הערה לגבי מכוניות – הדרך העיקרית לרכישת מכוניות בישראל היא חשופה מבחינת דיני התחרותס34 לא חל על רכישת מכונית דרך העיתון וכן חל על רכישה ממגרש מכוניותהרי יש רישום של מכוניות בלשכת הרישויביהמ"ש העליון קבע שהרישום הזה אינו קונסטיטוטיבי אלא לצרכי נוחותמיסיםעבירות תנועהדגן מאד מתנגד.

לקראת המבחןלהמנע ממבנה של "מחד... מאידך...” לא צריך לתת טענת נגד לכל טענהלא לשים טענות חלשותבשלב אלזהות את הסוגיה המשפטיתהחוק וההלכה במשפט-שנייםבשלב השני ליישם על הקייסלא להמציא עובדות שלא בקייסלא בהכרח הכל רלוונטילתת קודם את הדין ואז את דעת דגןלשים לב אם דורשים הכרעה.

אין תגובות: