30 במאי 2009

תאגידים - 24 במאי

לא ברור לנו איזה מ-3 הכללים חלים בישראל (ברור ש-1 חל). ע"פ ס328 - לגבי הצעות רכש חל כלל אנדרוזהדיון בכללים הוא חלק משאלת על מה חל עקרון השיוויון בין בעלי המניות.

אנחנו מתקמדים בשאלה האם פרמיית השליטהשנותן הרוכש לבעלי השליטההיא הוגנת או לאהפרמייה היא בסה"כ מחירמה המחיר יכול לשקף?

  1. עצם השליטה כסףלמשלבעל השליטה יכול להעסיק את עצמו בחברהזה לגיטימי ומתחייב מעקרון שלטון הרוב.
  2. חליבה – הרוכש מתכנן להוציא לעצמו כסף מהחברההנאה אישית או פרטית של הרוכש מהשליטהגם מוכר השליטה נהנה כי הוא מקבל מחיר יותר גבוה מהקונההפרמייה היא בברור לא לגיטימית.
  3. רווחים שהרוכש צופה אחרי ההשתלטות – למשל רווחי סינרגיהרווח עתידי מהנכסים עצמםנראה שזה לגיטימי אבל השאלה לא פשוטהכי רק בעל השליטה שמכר נהנה מהרווח הזה.
  4. מכירה סמויה של הזדמנות עסקית של החברהההבדל בין זה לסהקודם הוא שפה מדובר על רווח שכבר נוצרגם אם המימוש שלו לא נוצרההזדמנות נוצרה לפני המכירה.

על איזה מהמקרים האלה חל עקרון השיוויוןאיזה רווחים ציפו בעלי המניות של המיעוט שיתחלקו שווה בשווה?

1 – ברור שלא היתה ציפייהלבעל השליטה יש משהו שאין לאחרים ומותר לו למכור אותו

2 – ברור שהיתה ציפייהאלה רווחים של החברה

ההבדלים בין הגישות ניכרים במקרים 3,4הפסיקה הישראלית לא לגמרי ברורההאינטואיציה אומרת שבמקרה 4 צריך לחלק שווה בשווהאפשר להכתיב תוצאות שונות בחברות שונות – בחברת הייטק ברור שהיתה ציפייהלגבי 3 לדעתה לא צריך להכיל את כלל השיוויוןאנחנו רצוםיל עודד עסקאות כאלה כי הן מקדמות את השוקגרוסמן והארט טענו שצריך לאפשר לקונה להיות קצת חלבןכי אחרת המוכר ימצה את הרווח שהוא צופה להפיק והקונה משלם יותר מידיאו שהקונה לא ירצה לקנות או שהוא יחלוב את החברה אחרי ההשתלטותבמילים אחרותאנחנו רוצים לאפשר קצת אי שיוויון כי אחרת לא תהיה עיסקהלכןבחו"ח של דלוור נאמר שבעלי חברות שמוכרים אינם זכאים לרווח שצפוי להצטבר אחרי ההשתלטותהיישום הכלל הזה לא פשוט.

בישראלחלק מפס"ד אמרו שהרווח מתחלק שוויונית וחלק אמרו שלאלכן צריך להכיר את השיקוליםמצד אחד עידוד השיוויון כדי לסלק חלבנים מהשוקמצד שני לא רוצים להוריד את התמריץ למי שמבצעמחקרים מראים בעסקאות מיזוג ורכישה המרוויחים הכי גדולים הם אלה שמכרוהקונים הרוויחו ב-50% מהפעמים.

הפואנטה:

יש משוואה עם 4 מרכיביםמצד אחדרווח של הרוכש מהחברה עצמה רווח אישי של רוכש השליטהמצד שני,רווח של המוכר מהחברה רווח אישי מהשליטה של המוכרהבעיה היא שלא משנה מה נעשההתוצאה לא תהיה יעילההסיבה היא שהיעילות הכלכלית נבחנת לפי הגדלת העוגהאנחנו היינו רוצים שעסקה תצא לפועל כאשר הרווח של המוכר משווי החברה יהיה קטן מהרווח שהפיק הקונה משווי החברהגם אם הקונה הפיק רווח אישי קטןזה לא משנההבעיה היא שהעסקאות האלה יוצאות לפועל בהתבסס גם על שיקולי רווח אישילכןמשתלט שיכול להזיק לחברה יצליח לקנות כי הוא יפיק רווח אישי גבוה מזה שיפיק המוכרכך יוצאת לפועל עסקה לא יעילה.

כלל אנדרוז חל בישראל לגבי הצעות רכש בלבד (ולא לגבי רכישה מרוכזת). זה אומר שאנחנו צפויים לראות שינויים בדין הישראליאנדרו אומר שאם רוצים לוודא שרק עסקאות יעילות יתרחשוצריך לבטל לחלוטין את הרווח האישי שיכול להפיק מוכר השליטה מהמכירהאם נעשה את זה נוכל לוודא שהרווח של הקונה גדול מהרווח של המוכראיך נעשה את זהע"י כך שנדרוש מהרוכש לרכוש מכולם בצורה שיוויוניתאז למה בכלל שבעל השליטה ימכוראם הוא לא מקבל תוספת מיוחדת ורק מאבד את השליטהרק אם רוכש השליטה הוא בנאדם כ"כ שוס שעצם הרכישה תעלה את שווי החברההעסקה תקרה.

הצעת רכש היא הכלל של אנדרוזהרוכש לא פונה למוכר שימכור לו את השליטה אלא פונה לכל בעלי המניותזה הליך עם הרבה פיקוחהצעת רכש היא שוויוניתרוב הצעות הרכש נעשות ע"י בעל השליטה שרוצה לקנות את הציבור החוצה.

השאלה החשובה היא באיזו מידה יש חובה לבצע הצעת רכשבארץהחובה מתקיימת רק כאשר מדובר בעסקה שמהותה רכישת השליטה.

ס328 – רק על חברה ציבוריתדבוקת שליטה – החזקה ב-25% מהמניותרק כאשר אין כרגע בעל דבוקת שליטהאם יש מישהו שמחזיק 35%ועכשיו מישהו קנה 25%לא תהיה לו שליטהלכן אם יש מישהו עם 45% יפעילו תא הסרק כאשר קונים 45% . יש חריגים לכלל הזה שהוספו ב-2005:

(בלא יחול על הנפקת מניות חדשות

(גרכישה שכתצואה ממנה האחוז של הרוכש יהיה מעל 45%

הסבר – הדין הישראלי עושה הבחנה בין מצב שבו קונים מבעל שליטה (רכישת שליטה מרוכזתלבין מצב שבו אין בעל שליטה קיים (רכישה מכלל בעלי המניות). כלל אנדרוז חל רק על רכישה מכלל בעלי המניות.

למה יש לנו את כלל אנדרוז?

  • כי אנחנו רוצים שרכישת השליטה תתבצע רק אם אנחנו בטוחים שהיא יעילה.
  • אם לא היתה חובה לבצע הצעת רכשהיה נוצר מצב של אי שיוויון לא מוצדקהקונה יקנה מניות בהדרגהוהמחיר יעלה ואז מי שמכר אחרון ירוויח הרבה יותר ממי שמכר ראשון.
  • גילוי ודיווח – בשוקי ההון העסקאות נעשות בצורה עיוורתהמוכר לא יודע מי הקונההעיקר שהוא מוכן לשלםאבלאם המוכר היה יודע מי הקונה ושהוא רוצה להשיג שליטההוא היה מעלה את המחירלכן קונה שהמטרה שלו היא השתלטות צריך לספר את זה לכולםוכולם יוכלו להעלות את המחיר.

הכלל של אנדרוז באמת מבטיח שרק עסקאות יעילות יצאו לפועלאבלבבצ'וק הראה שהכלל הזה מציב חסם גבוה מידיגם עסקאות יעילות לא יצאו לפועלאין אפשרות למוכר להפיק פרמייהוהרוכש צריך שהרווח שהוא יפיק מהחברה יהיה גדול במיוחד כדי להציע את העסקההוא גם בתורו לא יוכל למכור בפרמיה.

אין פתרון טוב – או שמתירים יותר מידי או שאוסרים יותר מידי.

 

תרגול

פס"ד איזנברג – ערד וישרס הן חברות ציבוריותאג"ש היא קבוצה פרטית עם 3 בעלי מניות שמחזיקים 53% מערד30% מישרסערד מחזיקה 20% מישרסאיזנברג הוא יו"ר הדירקטוריון של ערד וישרס.

אג"ש היא בעלת השליטה בישרס בשתי החברותהשליטה מוגזרת בחוק ני"ע – היכולת לכוון את פעילות התאגיד.

איזנברג רצה לפשט את העניין ולהפוך את ערד לחברת אחזקות ציבורית גדולה ושהיא תחזיק את ישרסהסיבה לגיטימית כנראה – לחסוך עלויותלשם כך ערד צריכה לרכוש את המניות של אג"ש בישרסערב קונה נכס מבעל השליטה שלהאלה מניות של חברה ציבורית ואנחנו יודעים מה מחיר השוק שלהןבעסקה המקוריתערד התכוונה לשלם פי 3 עבור המניותפרמיית שליטההמחזיקים המוסדיים מתנגדים כי לא באמת עוברת כאן שליטהשליטה היא הגדרה מהותית.

אין צורך לאשר את העסקה בישרסבערד מאשרים דרך ס270(4). איזנברג מנסה לשכנע את כולם להצביע בעדו ולא מצליחספיר הוא הנציג של ג"ש באג”שדירקטור בשתי החברות וברוקרספיר השתמש בייפוי הכח שיש לו כברוקר ע"מ להכפיל את האחזקה שלו בערד כאילו אין ענין אישיאשרת היא חברה בבעלות של איזנברג שהחזיקה ב-7.5% מערדהוא יצר קשר עם האחים יסלזון והציע להם לרכוש את המניות של באשרתהסכם הרכישה כלל רכיבים מסויימיםוביהמ"ש קבע שנכרת הסכם הצבעהבמועד הרכישה יסלזון התחיבו להצביע לטובת העסקההם קיבלו גם אופציית פוט – מחזיק האופציה הוא בעל הזכות לחייב את מוכר האופציה לרכוש בחזרה את נכס הבסיס (מניות אשרתבמחיר שהוסכם מראשהוא פיצל את המניות בין האחים כך שלא יזהו את העסקה (בעל ענין הוא מי שמחזיק מעל 5% מהמניות). עוד הסוואה של העסקה היתה שהמתמחים הצביעו במקום בעלי המניות.

על הגדרת זיקה עודפת למדנו בשיעורהחשובה היא ההגדרה של העליון.

הענין האישי של האחים יסלזון הוא שהם התחייבו להצביע לטובת העסקהולא שקלו האם זה לטובת החברהגם אפוציית הפוט יוצרת ענין אישי – כל יתר בעלי המניות חוששים מהתוצאות הרעות של העסקה והם לא.

הענין האישי של ספיר – לבעלי המניות שהוא הצביע עבורם אין ענין אישינקבע שענין אישי נקבע אצל הברוקר

אין תגובות: