28 במרץ 2010

סמינר - 24 במרץ

כלים כלכליים לרגולציה סביבתית

אפשר לדבר על היעדים של המשפט הסביבתי ויכולות להיות כל מיני אידיאולוגיות. שאלה אחרת שצריך להפריד אותה היא איך מגיעים ליעד הזה, ויכולים להיות כלים שונים. אין קשר הכרחי בין התשובות לשתי השאלות.אלון טל טוען שמטרות של המשפחט הסביבתי אינן להשיג יעילות כלכלית ולכן אסור להשתמש בכלים כלכליים – זה לא טיעון נכון.

CAC – COMMAND AND CONTROL, בעברית פו"ש. הכוונה לציווי קשוח ושליטה.

מה זה?

- סטנדרטים כמו תקן טכנולוגי, תקן פליטה – אומרים למזהמים בדיוק מה לעשות. לא מתחשב בעלות שיש על הפירמה.

ביקורת:

- זה לא מספיק גמיש לסיטואציה. התקנים לא מתחשבים בתנאים סביבתיים ספציפיים. אפשר לדמיין מערכת רגולטיבית שקובעת כללים נוקשים אך מותאמים לסיטואציה – זה המקרה בישראל. האופציה של התאמה לסיטואציה היא העלויות של איסוף המידע, חוסר ודאות, חוסר שוויון.

- אין תמריץ לרדת מתחת לרמה המותרת

- אין תמריץ לפתח טכנולוגיות מזהמות פחות. יש חשש שפיתוח טכנולוגי רק ייקר עלויות.

- ברוב המקרים מי שיודע הכי טוב איך לא לזהם זה המזהמים עצמם

- התקנים האלה מסובכים ומבוססים על סטנדרטים עמומים ולכן הם מזמינים הרבה ליטיגציה. בישראל לעומת ארה"ב אנחנו כמעט לא תוקפים תקנים.

- ביקורת סביבתית-מוסרית של אקרמן וסטיוארט. כל עוד המזהם עומד בתקן, הוא מזהם בחינם – ואנחנו רוצים שהם ישלמו.

המזהמים מעדיפים תקנים אחידים כי זה מונע כניסה של מתחרים חדשים לשוק. זה נותן תנאי שיוויון וצפיות.

הכלים הכלכליים העיקריים: מיסים והיטלי פליטה. קובעים מחיר לזיהום שאמור לשקף את הנזק, או מס שמנסה להגיע לרמה אידיאלית של זיהום (אבל אז כל הזמן צריך להתאים אותו). כדי לקבוע מס פיגוביאני לפי התיאוריה הכלכלית צריך לדעת איזה נזק גורם הזיהום וכמה הוא עולה. זה כמעט בלתי אפשרי לדעת. זה נטל מנהלי מאד גדול.

מכסות סחירות – קובעים רמה מקסימלית ומחלקים מכסות שניתן לסחור בהן. טוענים שהשיטה הזאת דורשת פחות מידע. זה מעודד חדשנות ואמור להיות יותר זול. עולה השאלה האם צריך לחלק בחינם למזהמים הקיימים. אם מיהו חדש רוצה להכנס לשוק הוא צריך לקנות וזה בעייתי, כי לרוב החדשים יותר מתקדמים מבחינה סביבתית. בארה"ב למשל מחלקים מכסות חדשות כל שנה. אפשרות חלוקה אחרת היא מכירה פומבית ואז זה הופך לסוג של מס. זה גם מכניס כסף למדינה, זה גם יותר צודק, בפועל כמעט אף פעם לא עושים את זה. הסיבה היא שהמחיר הפוליטי הוא כבד – מחלקים למזהמים בחינם. אפשרות שלישית היא לחלק מכסום לכל האזרחים, ושהם יוכלו למכור אותן.

בעיות עם סחר:

- HOT SPOTSבמקום מסויים יתרכזו המון זכויות פליטה. זה גורם לבעיות חלוקתיות מאד קשות. בשיטת פו"ש יש יותר שליטה. התשובה של אקרמן וסטיוארט – חלוקה לאזורים, אבל זה לא ימנע לגמרי. ככל שמקטינים את האזורים השוק הופך ללא יעיל. זה כמובן תלוי בזיהום – פד"ח שגורם להתחממות גלובלית לא גורם שום נזק אחר וזה לא משנה איפה פולטים אותו.

נקודה לזכות אלון טל – יש משמעות אקספרסיבית לכלים המשפטיים שאנחנו משתמשים בהם. צריך לשים סטיגמה על מי שפוגע בסביבה.

גישות רכות

אלברני וסגרסון – מחקרים אמפיריים מראים שכלים וולנטריים יעילים כשלמדינה יש עם מה לאיים. בהולנד כמעט כל ההסדרה המשפטית היא בדרך של הסכמים. יש חוקים חזקים שלא מפעילים אותם, אבל אם לא תהיה הסכמה – יפעילו את החוקים.

סוגי כלים וולנטריים:

- חד צדדים – התעשיה מתחילה לפעול למען הסביבה או מאמצת תקנים.

- הסכמים בין הרשויות למזהמים.

- המדינה קובעת תוכנית מיוחדת שאפשר להסתמך עליה. למשל, מי שרוצה יכול לגדל אוכל אורגני.

במדינות מסויימות, אם מישהו מצטרף לתוכנית וולנטרית, לא יטילו עליו את הרגולציה הרגילה.

יתרונות:

- שיתוף מידע שחוסך עלות מנהלית ופותר בעיות החצנות. זה יכול לעזור בתביעות משפטיות. זה מפעיל לחץ על החברות – SOCIAL LICENSE. אווירה ציבורית אוהדת חשובה לעסקים.

- יותר הוליסטי מרגולציה רגילה, אפשר להסתכל על כל סוגי הזיהום של המפעל

-

איכ"ס - 23 במרץ

הבעיות ברגולציה הקיימת

מבחן התוצאה מראה שיש בעיה – 50 שנה לחוק כנוביץ האוויר עדיין מאד מזוהם. יותר מ-1000 אנשים מתים כתוצאה מזיהום אוויר רק בגוש דן. למה?

1. נושאים רבים בלי תקנות כלליות (שחלות על כולם). גם נושאים שיש עליהם תקנות, הן מיושנות (אין קביעה לגבי חלקיקים קטנים שהם הכי מסוכנים) ומתירניות מידי. אין תקנים לגבי גופרית דו חמצנית, נוקסים ואוזון. יש פתרונות בצווים אישיים ורשיונות עסק אבל אין הסדרה כללית.

אבל למה זה ככה?

התעשיינים מאד חזקים ולכן הממשלה לא מתקינה תקנות. פס"ד אופנהיימר וקרניו הם מקרים בהם אזרחים הגיעו לבג"צ ודרשו שהשר יתקין תקנות. בג"צ קבע שיש חובה להתקין תקנות אבל זה בכ"ז לא קרה.

הליכי התקינה כוללים הרבה מאד שלבים. אחרי 24 חודשים התקנים מגיעים לשר להגנת הסביבה וזה במקרה הטוב. השר רשאי להתקין תקנות “בכל ענין”. מה זה אומר? בפועל מתברר שאין לשר סמכות, בגלל הנחיות של היועמ"ש כששר בא להתקין תקנות הוא חייב לתאם אותן עם משרדים אחרים שיש להם עניין ישיר בנושא. זה הגיוני כדי לא ליצור חוסר תיאום וכי הממשלה היא אחראית במשותף בפני הכנסת. המשרדים שקשורים בזיהום אוויר: תחבורה, תמ"ת, בטחון, בריאות, אוצר, חקלאות, שיכון, תשתיות. מלבד משרד הבריאות, יש למשרדים האלה אינטרסים אחרים.

ס' 2(ב) לחוק העונשין קובע שתקנות שיש הן עבירות ועונשים דורשות אישור ועדה של הכנסת.

חו"י משק המדינה (ס' 1(ב)), חוק יסודות התקציב (ס' 39ב) והחלטת ועדת השרים לעניני כלכלה (כל76) קובעים שאם השר רוצה להטיל אגרה זה דורש אישור של שר האוצר, ועדת האגרות הבין-משרדית וועדת הכספים של הכנסת.

קושי בהתקנת תקנות גורם לכך שבוחרים בדרכים אחרות לרגולציה, כמו הוראות אישיות ורשיון עסק. זה גם גורם לזה שיותר קל להעביר חוק בכנסת מאשר תקנות.

2. העברת הזיהום ממדיום למדיום. למשל, אם רוצים להפחית זיהום מתחנת כח, אפשר להפחית את כמות חומרי הגלם הנשרפים או לנצל אותם טוב יותר, או להפחית את הצריכה. זאת דרך שלא יוצרת בעיות סביבתיות חדשות. דרך אחרת יותר מקובלת היא לסנן את הזיהום. בתחנת כח, שמים מסנן על הארובה. ואז מה? אפשר לזרוק לים או להטמין בקרקע, וזה יוצר בעיות חדשות. שיטת המשפט שלנו מתיחסת לכל בעיה סביבתית בנפרד וזה הרבה פעמים לא פותר את הבעיה.

3. לא מפחיתים את הצריכה. זה שורש הבעיה. זאת הסיבה שבגללה דיני תכנון ובניה היא סוגייה מאד חשובה לזיהום.

מדוע חוזרת רמת הפליטות לעלות אחרי שיפור איכות הדלק? ב-78הממשלה הפחיתה את כמות העופרת בבנזין וזה מאד הוריד את כמות הפליטות. לאחר כמה שנים, הרמה מתחילה לטפס שוב. הסיבה היא שיש הרבה יותר מכוניות. מספר כלי הרכב הוכפל בפחות מ-15 שנה. בנוסף עלה הקילומטראז' ובמיוחד של משאיות דיזל.

ייצור חשמל נקי יותר – יש פחות זיהום של גופרית דו חמצנית פר קוט"ש בשנים 93-03. במקביל יש עלייה בצריכה של חשמל. לכן בפועל יש יותר זיהום. הצמיחה הגדולה ביותר בצריכת החשמל היא במגזר המסחרי-ציבורי ומשקי בית. בתעשיה כמעט ולא היתה עליה.

חוק אוויר נקי

חוק מאד מסובך אבל מאד חשוב.

קובע חובה לקבוע תקני סביבה לגבי רשימה ארוכה של מזהמים. חוק כנוביץ לא קבע חובה אלא "רשאי", בג"צ אמנם פרש את זה כחובה אבל ראינו כמה זה עזר. זה חשוב שיש את רשימת המזהמים הספציפית. השר צריך לקבוע תקני סביבה מסוגים שונים (לפי החומרה):

- ערכי יעד – מעבר לערך זה יש חשש לפגיעה בבריאות

- ערכי סביבה – זיהום בלתי סביר

- ערכי התראה – סיכון לפגיעה בבריאות המצריך פעולה מיידית

יש איסור על גרימת זיהום אוויר חזק או בלתי סביר, כולל חריגה מערכי איכות אוויר (ערכים שנקבעו ע"י השר). בחוק כנוביץ מדברים על הפרעה לאדם העובר במקום, ובחוק החדש זה ירד – אין צורך להוכיח הפרעה.

החוק קובע חובה על הממשלה לקבוע תוכנית לאומית למניעת זיהום אוויר עם יעדים ארציים ואזוריים לצמצום זיהום אוויר ע"ב ערכי היעד.

החוק מטיל חובה כללית על רשויות מקומיות לתת משקל למניעה וצמצום של זיהום אוויר בתחומן. אם השר מכריז שבאזור מסויים יש חריגה בערכי הסביבה ,הרשויות המקומיות הגדולות חייבות להכין תוכנית פעולה כולל הסדרת תחבורה אם התחבורה היא אחד הגורמים. הרשות חייבת להגיש תוכנית תוך 6 חודשים אחרת השר יכול להורות לה על הצעדים הקונקרטיים.

המנגנון המרכזי בחוק הוא היתרי פליטה – אלה היתרים שמפעלים התעשיה הכבדה חייבים להוציא (רשימת המגזרים בתוספת לחוק). השר צריך להכין תקני פליטה (כנראה) שמבוססים על רשימת שיקולים ארוכה, כולל BAT (טכנולוגיה מיטבית זמינה), טכנולוגיה במדינות זרות, עלות-תועלת ועוד. חידוש גדול הוא שההיתרים ייקבעו בהשתתפות הציבור. השר יפרסם את הבקשה למתן היתר פליטה, הציבור יתן הערות והשר חייב לדון בהן. יש מגבלה על אפשרות של התעשיה לטעון לסודות מסחריים. החוק קובע שאי אפשר לטעון טענת סוד מסחרי לגבי כמויות, קצב ומרכיבי הפליטה. את ההיתרים צריך לחדש כל 7 שנים.

החוק קובע שאפשר לקבוע אגרה על ההיטל ושחובה לקבוע את ההיטל. אגרה אמורה לשקף את עלות הטיפול בבקשה. היטל הוא מס שאמור לשקף את כמות הזיהום – ע"מ לשקף את עלויות הזיהום.

לגבי המזהמים הקטנים יותר, הרגולציה תעשה באמצעות תנאים ברישיון עסק. גם כאן החוק מונה רשימת שיקולים שאמורים להנחות את ההחלטה, אבל ההליך יותר מזורז ודומה למצב היום.

לגבי כלי רכב- חובה להתקין תקנות. זה לא חידוש גדול.

החוק קובע שצריך לעשות רגולציה על איכות הדלק – לא רק של רמת הפליטות.

לגבי גזי חממה – החוק לא מונה את גזי החממה ברשימת הפליטות שצריך לקבוע להן תקנים. הוא כן אומר שצריך לטפל בזיהום אוויר באופן כללי. לסיכום המצב המשפטי לא ברור.

החוק יכנס לתוקף בינואר 2011 ולא ברור לאף אחד אם הוא ישים. האם החוק יפתור את הבעיות של חוק כנוביץ?

אחד החסמים הגדולים ליישום חוק כנוביץ הוא הקושי להתקין תקנות. האם החוק הזה יפתור? נראה שלא. זה מוסיף הרבה שלבים – קביעת תקני סביבה, תוכנית לאומית, ורק אז התקנים. יכול להיות שלא נגיע למצב של מתן היתרי פליטה.

מה היתרון שלו? ההיטלים.

משפט סביבתי בינ"ל

חשיבות

1. בעיות סביבתיות חוצות גבולות. אוויר, מים ובע"ח נודדים. יש בעיות שמשותפות לכלל העולם, כמו שינויי אקלים, משבר המגוון הביולוגי, אוקיאנוסים וכו'. מדינה אחת לא יכולה לפתור את הבעיות לבד.

2. גלובליזציה – הרבה קשרים בינ"ל, פעילויות שמערבות כמה מדינות. זה מחריף בעיות סביבתיות מסויימות כי:

1. תאגידים רב-לאומיים גורמים נזקים במדינות המתפתחות

2. סחר ונסיעות גורמים לבעיות מינים פולשניים

3. סחר חופשי מתמרץ יותר פגיעה בסביבה, למשל ציד לא חוקי הופך ליותר משתלם כי יש יותר שוק לחיות נדירות. הוא מקשה על מדינות שרוצות להגן על הסיבה שלהן אך חוששות מ"מרוץ לתחתית". הוא מעודד סחר בזיהום שפוגע במדינות מתפתחות. דיני הסחר החופשי מקשים על הגנה על הסביבה.

4. הגלבליזציה גם מאפשרת פתרונות לבעיות סביבתיות: שת"פ בינ"ל הופך לקל יותר, לארגונים סביבתיים קל יותר לפעול.

שכבת האוזון – פרוטוקול מונטריאול

הפרוקוטול נחשב לדוגמה המובהקת לשת"פ מוצלח ברמה הבינ"ל בהקשר הסביבתי. זה מקרה שבו המשפט הבינ"ל הצליח להתמודד עם בעיה סביבתית בינ"ל. נראה שבשטח המצב משתפר וכנראה זה בגלל הפרוטוקול. הוא מנסה להיות תקדים לסוגיית שינויי האקלים, אבל בינתיים זה לא עובד. למשל, ההבחנה בין מדינות מתפתחות למפותחות באמנת קיוטו באו מכאן. גם האפשרות לסחור בזיהום והרעיון של ועדה מעית ועדכון שנתי של הפרוטוקול באו משם.

מהי שכבת האוזון? כאן אנחנו מדברים על אוזון טוב, בשכבה עליונה באטמוספירה. גם לא להתבלבל עם שינויי אקלים. שכבת האוזון נמצאית 25 ק"מ באטמוספירה. הוא נוצר כתוצאה מקרינת UVB שהופך חמצן לאוזון ולהפך. יש רמה יציבה של אוזון בשכבה הזאת. היא חשובה כי היא חוסמת את רוב הUVB. מדענים התחילו לשים לב שהעובי שלה מדלדל במיוחד מעל הקטבים – זה החור באוזון. מה שגורם להדלדלות זה קבוצת כימיקלים שנקראים CFC שהשתמשו בהם להמון מטרות – ספריי, צבע, מזגנים, מקררים, ניקוי בתהליכי ייצור, כיבוי אש, חיטוי קרקע. הם חומרים מאד יציבים. הבעיה היא שהם נפלטים ומגיעים עד לשכבת האוזון בלי להתפרק. שם הקרינה החזקה מפרקת אותם ומשחררת רדיקלים חופשיים של כלור או ברום. הם מתחברים לחמצן והורסים את האוזון.

למה זה רע שיש יותר קרינה? UVB גורם לסרטן אצל בני אדם, חיות וצמחים.

ב-87 במונטריאול המדינות הסכימו על הפרוטוקול. מה זה פרוטוקול? זה נספח לאמנה. יש אמנת מסגרת, במקרה זה אמנת וינה, והפרוטוקול קובע את ההסדרים המפורטים.

ניתן לראות אצלנו בתקנון לחומרים מסוכנים (יישום פרוטוקול מונטריאול) -

החומרים הבעייתיים הם CFC והלונים – אסור לייצר, לייבא או לייצא אותם (עם אפשרות לפטור) – ת' 3(א).

ארה"ב היתה היצרנית הגדולה של החומרים האלה ובכ"ז הסכימה להצטרף (שלא כמו בשינוי אקלים). הסיבה היא שחברת כימיקלים גדולה מצאה תחליפים שהיא יודעת לייצר. התעשיה הכימית בארה"ב תמכה באיסור. באופן כללי, רגולציה סביבתית בהרבה מקרים נדחפת ע"י התעשיה שיודעת שיש לה יתרון באימוץ התחליפים.

לגבי חומרי HCFC שהם דור מתקדם של החומרים הפוגעים, נקבעה שתהיה הפחתה הדרגתית (תוספת ג', חלק א'), כי הם פחות מסוכנים. ב-2010 אמורים להפחית את הפליטה ב-99.5% ומלאה עד 2030.

לגבי מתיל ברומיד – איסור שימוש אלא לשימושים פטורים (ת' 6) – חיטוי מוצרים חקלאיים, שימושים קריטיים (תוספת ג' חלק ב') שדורשים פניה למזכירות הפרוטוקול ובקשת פטור. אחד הקריטריונים הוא האם יש תחליפים סבירים. ישראל קיבלה פטור נרחב לשימושים קריטיים, בין היתר לתותים, מלונים, פרחים.

עבודה - 22, 24 במרץ

חוקי המגן

מבחינה הסטורית היו 2 גלים של חוקי עבודה – אחד עם קום המדינה והשני בשנות ה-90.

בשוק העבודה אנחנו רואים יותר ויותר רגולציה מדינתית (שמחליפה את הרגולציה האוטונומית). זה לא בהכרח אומר שמיטיבים עם העובדים.

תכלית חוקי המגן:

יוצאים מנק' הנחה שהעובד תלוי בשוק בצורה שהרבה פעמים פוגמת ביכולת שלו לעצב את חוזה העבודה כרצונו. המטרה היא לתת לעובד יותר אוטונומיה ולהפחית את התלות שלו בשוק, ולהבטיח לו מינימום השתכרות, פנאי וכו'. זה לא קשור למה שהעובד נותן למעביד אלא לצד האנושי של העובד. המטרה היא להפריד את העובד מהפן המוצרי – דה-קומודיפיקציה.

סיווג חוקי המגן

1. חוקים העוסקים ישירות בשכר

– חוק הגנת השכר – מ-58, קובע איך מותר למעביד לשלם שכר, בעיקר בכסף אבל לא רק, מתי משלמים שכר, מה מותר למעביד לנכות מהשכר, מה אסור לנכות מהשכר. קובע פיצוי גבוה על הלנת שכר. זה מבהיר למעסיקים שתשלום שכר קודם על חובות לספקים, למשל. בתוך החוק יש ס' שסתום (18) שנותן סמכות לביה"ד לבטל את הפיצוי, אם האיחור נבע מטעות כנה. ברוב המקרים ביה"ד הולכים לס' 18, גם כאשר ברור שהלנת השכר זדונית. אפשר לראות פה שהרצון להגן על עובדים מביא לזה שמקבלים משכורת רק ב-10 לחודש. ב2008 נכנס לתקוף תיקון 24 שקובע שתלוש השכר ייתן מידע על תנאי העסקתו: כמה שעות נוספות עבד, שכר המינימום במשק, שכרו של העובד לשעה. התיקון גם שינה את נטל ההוכחה לגבי הלנת שכר – קבע שהמעביד צריך להוכיח שהעובד לא עבד. מעביד שלא נותן תלוש משכורת מפורט יכול להיות מחוייב בפיצויים ללא הוכחת נזק.

- חוק שכר מינימום – 87. עד אז שכר המינימום נקבע בהסכמים קיבוציים עם צווי הרחבה. החוק מגדיר רצפה של שכר. שכר המינימום כרגע הוא 20.70 לשעה ולחודש 3850 ש"ח.

- זאת חקיקת השכר היחידה בישראל. זה מבטא את התפיסה שנותנת יותר לגיטימציה וכח למו"מ אינדיבידואלי או קיבוצי. יש הצעות לחווק שכר מקסימום. התמנגדים מתבססים על התפיסה שחקיקה היא לא הדרך להתמודד עם מו"מ על השכר.

2. חוקים שעוסקים בזכויות המשפיעות על השכר

- חוק שעות עבודה ומנוחה – קובע יום עבודה של 8 שעות, ועל השעה ה-9 יש תוספת שכר. יש חריגים. ביה"ד מדגיש שהחוק לא מיועד להעלות שכר, אלא שהעובדים ינוחו. אנחנו מטילים על המעביד עלות העסקה גבוהה יותר היא לתמרץ אותם לא להעסיק עובדים שעות נוספות. מבחינת העובדים זה הרבה פעמים צ'ופר.

- חוק חופשה שנתית – שנה 1-4 לעובד מגיעים 14 יום חופשה ומתקדמים עד 28 ימי חופשה. הרצון גם כאן הוא להוציא את העובד לחופשה ולא לתת לעובד עוד כסף. זאת הסיבה שלא ניתן לצבור את כל ימי החופשה.

- דמי מחלה – נועד להבטיח את האפשרות של העובד לא לעבוד אם הוא לא מרגיש טוב.

- דמי מחלה (העדרות בשל מחלת בן זוג), (בשל ...) וכו עוד חוקים נגזרים. הרעיון הוא שרואים את העובד כמי שיש גם אנשים שתלויים בו.

3. פיטורים

- בעבר היתה הנחה שיש הסכמים קיבוציים שמגנים על העובדים מפיטורים שרירותיים. החלשות המשפט האוטונומי הטילו את חובת תו"ל כדי לטפל בבעיה של פיטורים שרירותיים.

- חוק שוויון הזדמנויות בעבודה – התחיל כחוק קבע איסור אפלייה מחמת מין והורות ובהדרגה התרחבה הרשימה. הוספו נטייה מינית, גזע, דת, לאום, שירות מילואים, טיפולי פוריות, מוצא וכו'. העילות מגבילות את האפשרות של המעביד לפטר עובדים.

- חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות – אותו עקרון. ניתן להתיחס לעובדים מוגבלים באופן שונה.

- חוק עבודת נשים – איסור פיטורי עובדות בהריון או חופשת לידה

- חוק הגנה על חושפי שחיתויות

- חוק הסכמים קיבוציים – תיקון 6 מ-2001 הוסיף את ס' 33י שאוסר לפטר עובד שרצה להתארגן בארגון עובדים.

- חוק פיצויי פיטורין – קובע חודש פיצוי על כל שנת עבודה. הופך פיטורי עובד ותיק ללא-משתלם.

4. חוקי איסור אפלייה – משפיעים בקידום, תנאי שכר, קבלה לעבודה, פיטורים

- חוק שוויון הזדמנויות

- חוק אנשים עם מוגבלות

- חוק גיל פרישה שווה לעובדת ולעובד – בעקבות פרשת נבו שבה דנו בכך שנשים פרשו קודם לפנסיה. החוק הוא יותר שוויוני אבל לא סימטרי.

- חוק עבודת נשים – חוק מאד דינמי, תוקן 30 פעמים מאז 2000. נתנו לאבות אפשרות לקחת חופשת לידה, הוסיפו חופשת אימוץ ועוד

- חוק שכר שווה לעובדת ולעובד – עובדים אצל אותו מעסיק באותה משרה יקבלו אותו שכר, שכר שווה לעבודה שוות ערך (בלי קשר לשם של התפקיד). יש איתו קשיי הוכחה.

- חוק למניעת הטרדה מינית – משנה את הרתבות הארגונית כיוון שהוא מטיל על מעבידים לפרסם את האיסור, לברר תלונות בתוך מקום העבודה.

5. חוקי בטיחות וגהות

– החוק המרכזי הוא פק' הבטיחות בעבודה. הפקודה קובעת יותר סטנדרטים מאשר כללים לגבי הרמת הבטיחות הראויה (“מצב נקי”). נותנת לשר העבודה סמכות להתקין תקנות, ויש עשרות כאלה.

- חוק ארגון הפיקוח על העבודה – קובע את המנגנון לפיקוח על הסטנדרטים שנקבעו בחוק הקודם. מינוי ועדת בטיחות, סמכויות פיקוח וכו', מקים מוסד לבטיחות ולגהות שתפקידו לסייע למעבידים.

6. קבוצות עובדים מיוחדות

- חוק עבודת נשים – הגבלות על העסקת נשים בעבודת לילה

- חוק עבודת נוער

- חוק עובדים זרים – במקור קראו לו חוק איסור העסקה שלא כדין והדגש שלו היה על איסור העסקת עובדים לא חוקיים. הדגש השתנה להסדרת העסקת עובדים זרים ולמתן זכויות.

7. ענפים מיוחדים

- עובדי חברות כ"א

- הסדרת עובדים בשירות המדינה: חוק שירות המדינה (מינויים), (משמעת), (גמלאות). נתפסים יותר כחוקי משפט ציבורי. התקשי"ר (תקנון שירות המדינה) הוא קודיפיקציה של ההסדרים שחלים על עובדי המדינה. הוא לוקח מהחוקים האלה ומוסיף עליהם הלכות של ביה"ד המשמעתי, הוראות מהסכמים קיבוציים, הוראות שנקבעו ע"י המדינה. זה מסמך שמשפיע על הרבה סקטורים אחרים במשק.


האם חקיקת המגן היא רצויה? צריך לבחון כל חוק בפני עצמו, אך בכ"ז יש שאלות קלאסיות:

- האם הם יעילים?

- האם יש עודף פטרנליזם?

- האם הם מקדמים צדק חלוקתי?

הטענה הקלאסית היא שחקיקה פוגעת ביעילות כיוון שהיא פוגעת בשוק החופשי. זה טיעון מאד חזק בחקיקה שקשורה בשכר. ההתערבות בשוק שוללת תמריצים מהעובדים לעבוד קשה, ופוגעת באפשרות של המעבידים לשלם על העבודה בדיוק מה שהיא שווה להם. זה גם מביא לאבטלה כי מפעלים עוברים לסין. אפשר להגיד אותו דבר על חוק חופשה שנתית. למה מפקיעים ממנו את האפשרות לוותר על ימי החופשה? אולי הוא רוצה לעבוד?

יעילות - טיעונים בעד- פער הכוחות בין עובדים למעבידים אל מאפשרים לעובד לבחור באמת; ערכים חברתיים – האם אנחנו מוכנים לחיות בחברה שבה אנשים לא יוצאים לחופש? חוץ מזה אי אפשר לדבר על התערבות כי גם אי התערבות היא התערבות.

פטרנליזם – טיעון נגד – חוקים בעד העובדים יכולים בעצם לפגוע בעובדים. המעבידים בעצם יגלגלו את העלויות על העובדים. אם החוק מחייב אותו להפריש לפנסיה, הוא יפחית את השכר או את התנאים האחרים. ג'ולס טענה שכאשר שוקלים את הביקורת של פטרנליזם צריך לעשות הבחנה בין 2 סוגים של חקיקת מגן – כזו שחלה על כל המשק (כמו שכר מינימום) לבין חקיקה שחלה על קבוצות עובדים מסויימות (חוק עבודת נשים). אנחנו לא יכולים למדוד את התועלת של חקיקת המגן רק במונחים של שכר. צריך לבחון מערך ערכים ותנאי עבודה בהקשרם. לגבי כלל האוכלוסיה - יש רווחים שיכול להיות שעובדים לא היו יכולים לקבל במחיר שחוקי המגן מאפשרים להם לקבל. לגבי אוכלוסיות מסויימות – קל יותר להראות שעשויה להיות פגיעה בעובדים (ההעסקה שלהם מתייקרת). ע"מ לוודא שהחקיקה לא פוגעת בקבוצה, המשפט צריך לוודא שהעלות הנוספת לא תגולגל רק על הקבוצה המוגנת אלא על כלל העובדים. חוק שכר שווה לעובדת ולעובד הוא אמצעי לוודא שהעלויות לא מתגלגלות רק על העובדות.

אינטרסים של שחקנים ספציפיים

היו 2 דלים של חקיקת מגן – עם קום המדינה ומסוף שנות ה-80.

עובדים אינדיבידואלים וארגונים שמייצגים קבוצות מיעוט (למשל עובדים זרים) - בעד חקיקת מגן. אמנם מגלגלים עליהם עלויות אבל יש להם אינטרס בהגנה על עצמם.

ארגוני עובדים – נגד כי זה מעקר את המטרה שלהם. מצד שני, בעד כי הם באמת רוצים לדאוג לעובדים, וכי כשיש ארגון זה מעלה את עלויות ההעסקה של עובדים. זה מונע את התחרות בין עובדים מאורגנים ללא-מאורגנים, וניתן למצוא תנאים יותר טובים. דוגמה: חוק שכבר מינימום. הדיונים עליו התחילו ב-77. העובדים והמעסיקים התנגדו לו, כי הם רצו שתהיה הסדרה קיבוצית על שכר המינימום. השלטון התחלף והיתה רפורמה במשק. בסוף שנות ה-80 היתה ירידה חדה בכח של ההסדרות והיא איבדה את הכח לנהל מו"מ. בשלה הזה ההסתדרות הסכימה שהכנסת תיקח את המושכות ומצטרפת למהלך החקיקתי.

מעסיקים – נגד כי זה מאפשר להם יותר מרחב פעולה. מצד שני, המעסיקים מפחדים ממרוץ לתחתית. חוקי המגן יוצרים סוג של "קרטל" (למשל, מישהו שנותן לעובדים שקל לשעה לא ישבור להם את השוק). השאלה פה היא המחיר.

כאשר חקיקת המגן מעלה את עלויות ההעסקה יש פה מסר של התיעלות – אם המעביד לא יכול לעמוד בעלויות החדשות, אין לציבור אינטרס להגן עליו.

קוגנטיות חוקי המגן

העקרון בבסיס חוקי המגן הוא קוגנטיות נוקשה. זה נכון גם לתו"ל, תקנ"צ, הסכמים וצווי הרחבה. הפחתה של הזכויות שמגיעות לעובד תגרור אחריות חד צדדית של המעביד. למעט מקרים נדירים, לא משנה אם העובד הסכים. כמו שראינו בסרוג'י. העובד לא אמור לעמוד על זכויותיו.

פס”ד אברהם מרחיב - במהלך העבודה, שינו לו את החוזה. החליטו לשלם לו מעבר לשכר המינימום ושזה במקום כל מה שחוקי המגן דורשים. העובד התפטר בטענה שזה הרעת תנאים. ביהמ”ש קבע שחוקי העבודה הם קוגנטיים והם הרצפה. אם יחייבו את העובד להשיב למעביד כל מה שקיבל מעבר לרצפה, בעצם ימנעו את האפקטיביות של חוקי המגן.מערכת שיפוטית שתפקידה לאכוף את חוקי המגן לא יכולה לאשר הסכמים שעלולים לפגוע במטרה הזאת. במקרה הזה הוא קיבל 13% יותר ממה שהוא היה מקבל עם חוקי המגן. במצבים אחרים, אולי זאת תחשב התנייה סבירה על החוקים שהיא לטובת העובדים.

פס"ד אלבין נ' קופ"ח מכבי – האם ראוי לשלוח סכסוך בין עובדת שטוענת שהיא פוטרה כי חשפה אי סדרים והטרדה מינית בבוררות (כפי שנקבע בהסכם) או שראוי לכבד את חוק ההגנה על עובדים חושפי שחיתויות. החוק קובע שלביה"ד יש סמכות ייחודית לדון בטענה של עובד שפיטורו אותו כי חשף שחיתויות.

ביה"ד קבע שהחוק קוגנטי. אין תוקף להסכם בוררות לגביו. אדלר אומר שאם תניית הבוררות היתה בהסכם קיבוצי, התוצאה היתה אחרת. כמובן שעדיין צריך לוודא שהבוררות אפקטיבית.

פס"ד צ'יבוטרו – עובדת התחילה לעבוד בשכר נמוך ואח"כ העלו לה את השכר, 7 ימים בשבוע עם מעט מאד חופשות. היא התפטרה כי לא נתנו לה לעבוד רק 2 שבתות בחודש. המעביד טען שהשכר הנדיב היה במקום חקיקת המגן. הוא טען גם להשתק כי היא קיימה את החוזה שנים.

ביה"ד דחה את טען ההשתק ואת טענת ה"שכר הגלובלי". כל פרשנות אחרת תרוקן את החוק מתוכן. מטרת החוק היא לשעובדים תהיה מנוחה.

צריך לשים לב שלא כל חקיקת המגן היא של עניים. חוק שכר מינימום הוא כן, אבל גם עובדים חזקים צריכים חופשה ובטיחות בעבודה.

בשנים האחרונות רואים מצבים שביה"ד מייחס חוסר תו"ל לעובדים ע"מ לרכך את הקוגנטיות של חוקי המגן.

פס"ד שמואלי – העובדים ברשות השידור הגיעו להסכם קיבוצי שבו הם עובדים 4 ימים בשבוע ולא מקבלים שעות נוספות על 4 שעות ראשונות. המעסיק רוצה לשנות את תנאי ההעסקה באופן חד צדדי כך שיתאימו לחוק – הוא מפחית להם שכר על הימים שהם עובדים ומשלם שעות נוספות ע"פ החוק. הסכומים יוצאים דומים אבל בכ"ז העובדים מתקוממים. ברקע יש סכסוך קיבוצי שבו ביה"ד פסק שרשות השידור היה בסדר. בעקבות זאת, כאנשים פרטיים הם הגישו את התביעה. ההנחה המוקדמת היא שחוק שעות עבודה לא חל עליהם כי אי אפשר לפקח עליהם, אבל ביה"ד דוחה את הטענה. כל השופטים מרגישים שהתביעה לא צודקת, שהעובדים מנסים לקבל יותר מידי. ההליך נמשך 11 שנה. זה המקרה הראשון שבו מעבידים ניסו לקדם בהצלחה טענת חוסר תו"ל של העובדים.

ביה"ד קבע בדעת רוב שחוקי המגן הם קוגנטיים. למרות זאת, במקרים קיצוניים הם יוכפפו לעקרון תו"ל. פרשנות תכליתית של החוק מגלה שהחוק רוצה להבטיח זכויות מינמליות לעובדים, וכאן קשה לטעון שהם קופחו. צריך לאפשר לצדדים גמישות. הש' ברק נימקה את זה מעקרון תו"ל של חו"ח. אינדיקציות להעדר תו"ל: הזמן שחלק שבו היה הסכם, ההסתמכות של המעביד, ההטבות שהעובדים קיבלו.

שטרות - 21, 24 במרץ

פתרון התרגיל – התוצאה לא היתה משתנה אבל דרך הטיעון היתה משתנה.

מסירה

פק"ש דורשת את מסירת השטר – ס' 20אם אין מסירה אין שטר. אין לכך מקבילה מדוייקת ב-UCC, ובחוק האנגלי יש (DELIVERY).

זה ביטוי של היסוד החפצי. זה שונה מדיני חוזים. זה אחד היסודות ביצירת שטר: צורני ומסירה.

מי צריך למסור? המושך, המסב והקבל. המסב הופך להיות חייב, בדיוק כמו הנמשך. המסירה הראשונה נקראית הוצאה. הם אלה שחבים ע"פ השטר וצריך מסירה כדי לגבש את החיוב שלהם. יש הסתייגות לגבי הקבל ונגיע לזה.

מסירה מורכבת מאלמנט פיזי ("מסירה") ונפשי (“על מנת לעשותה בת פועל”). אם אדם כתב שיק ולא מסר אותו, פשט את הרגל והנאמן תפס את השיק. למי הוא שייך? לנאמן כיוון שהשיק לא נמסר. אם הנפרע פשט את הרגל, הנאמן שלו לוקח את השיק שנמצא בבית של המושך. זה לא שייך לנאמן כי החיוב לא התגבש.

מי יכול להפרע משטר שלא נמסר לנסב? הנסב לא נחשב למחזיק כי השטר לא נמסר. המסב יכול לקבל בחזרה את השטר ולתבוע על פיו.

הוצאה מוגדרת בס' 1. אין הוצאה אם מי שמקבל את השטר הוא לא אוחז. ההגדרה של אוחז הוא נפרע, נסב או מוכ"ז. אם נתנו את השטר למישהו אחר זה לא נחשב הוצאה. מה אם המסמך לא שלם? עדיין אין הוצאה של השטר. ההוצאה תהיה אחרי השלמת הפרטים.

הרכיב הנפשי והפיזי לא צריכים להיות בו"ז, וגם המסירה והיצירה לא צריכים להיות בו"ז, והסדר לא משנה.

המסירה גם מעבירה את זכות הקניין בשטר. אם אין מסירה אין לנפרע זכות קניינית.

דוגמה לחסרון היסוד הנפשי – שיק בטחון – כאשר מסרתי פיזית עדיין לא התכוונתי להתחייב.

היסוד הפיזי מוגדר בס' 1מסירה – החזקה להלכה זה כאשר מתגבש התנאי (אם המסירה הפיזית כבר נעשתה).

דיני הקניין הכללים קובעים מה נחשב להעברת החזקה.

למה זה משנה מתי היתה מסירה? ריבית, אינפלציה, התישנות...

היסוד הנפשי

מסירה במטרה לעשות את ההתקשרות בפועל – הכוונה סמירה לשם העברת הקניין במסמך. לכן אם המסירה היא על תנאי או למטרה מיוחדת, היא לא מקיימת את הדרישה .

ס' 20(ב)(2) מדבר על אדם שאינו אוחז בשורה ומה מותר להוכיח לגבי המסירה שלו.

אנחנו לא דורשים מסירה מקבל או ערב שאינם מחזיקים בשטר וחיובם הוא חוזי בלבד.

אם היתה הודעה למי שזכאי ע"פ השטר, הקבל יהיה חייב גם אם השטר לא נמסר. הסיבה היא שלקבל או ערב אין זיקה עניינית לשטר.

מסירה בשטר חוב – ס' 90 מדמה עושה שטר לקבל, לכאורה עושה שטר חוב לא צריך למסור אותו. למרות זאת עושה השטר דומה יותר למושך ולכן דורשים מסירה. זה כתוב בס' 85.

יש פרדוקס – לא כתוב על שטר שהוא נמסר אבל זה סוג של תנאי להיווצרותו. אנחנו רוצים לאפשר מסחר תקין עם השטר. מה הפתרון? חזקת המסירה – ס' 20(ג) – שטר שיצא מהחזקתו של צד שחתם עליו כמושך, קבל או נסב, חזקה שהיתה מסירה.

עבור אוחז כשורה זאת חזקה חלוטה!

מסירה לגוביינא = מסירת שטר לגבייה

כשמפקידים שיק בחשבון אנחנו בעצם מוסרים שטר לגבייה. לא מסבים את הבנק לשיק אלא מוסרים לו כדי שיתן לנו כסף. המטרה היא רק לקבל את הכסף מהשטר.

לכן מסירת שטר לגוביינא בלבד היא מסירה תקינה. הבנק נחשב לאוחז. מה ההיגיון בזה? אם היתה מסירה המקבל הוא במעמד של אוחז. הזרוע המרכזית שגובה שיקים זה בנקים. אנחנו רוצים שהם יהנו מכל החזקות שהאוחז נהנה, ויהפוך לסתם שלוח.

אי אפשר לכתוב שיק רק לגוביינא, חייב להיות שלב של העברת הקניין. זה בגלל שהוצאה רגילה היא התחייבות ללא תנאי, ואילו מסירה לגוביינא היא עם תנאי. מותר להסב לגוביינא.

מותר לעשות מסירה על תנאי, אך הטוען לתנאי צריך להוכיח.

המוסר צריך להוכיח:

1. שהיה תנאי

2. שהתנאי לא התקיים

דוגמאות למסירה מותנית: שטר חוב שנמסר לאוחז כדי שהוא יוכל לקבל אשראי; הוראה לפרוע חוב ספציפי.

שטר בטחון

נניח שנתבע טוען שהוא מסר שטר לבטחון (בלי לשלול עבירות לפי ס' 7(א)) – לא התגבש החיוב ומי שקיבל אותו לא בעלים ואסור לו להעביר אותו. אי אפשר לגבות ואי אפשר להסב. שלילת עבירות ע"פ ס' 7(א) נעשית ע"י כתיבת המילה "בלבד". מותר להוכיח את הטענה שזה שטר ביטחון, וכך תידחה תביעה של הנסב.

אם הנסב הוא אוחז כשורה זה סיפור אחר.

האם בנק הוא אוחז כשורה? שאלה משפטית קשה.

תמורה

הרבה פעמים טענה של פגם במסירה היא בעצם טענת פגם בתמורה. כמו בפס"ד ??? עם הקיבוץ והמיכלים ובפס"ד פורשה. לא צריך לרשום בשטר שנתקבלה תמורה. אם רושמים זה לא פוסל. ס' 3(ד)(2).

אם לא ניתנה תמורה ,יש טענת הגנה של כשלון תמורה (נדבר על זה). אם כותבים בשטר שהתמורה התקלבה זאת יכולה להיות ראיה. אם הנתבע ירצה לטעון שלא היתה תמורה הוא יצטרך למצוא מסמך בכתב שמוכיח את זה (ס' 80 לחוק הפרוצדורה האזרחית).

לסיכום, יכולה להיות מסירה על תנאי שהיא טענה עקיפה לכך שלא נתקבלה תמורה לשטר. מסירת שטר ביטחון היא אמירה שלא נתקבלה תמורה.

שטר חסר שלא נמסר – לפי ס' 20+19אם יש אוחז כשורה האם הוא מתגבר על שני הליקויים?

לפי החוק האנגלי, חזקת המסירה חלה רק על שטר שנמסר. אצלנו אין הוראה כזאת, למרות זאת גם בישראל יש הלכה שזה המצב (קאוה נ' בנק פויכטוונגר). לא היתה הוצאה ולא מסירה וזה היה חסר.

העמדה הזאת זוכה לביקורת רבה, חתמת-שילמת.


מסירה בשיק מרובע

במשפט הישראלי לא קיים שטר מרובע. יש פעמים בהם יש מישהו שמממן את השטר. למשל, בנק מוציא שיק שבו הוא מושך ונמשך, עבור עסקה בין א' ל-ב'. מתי יש הוצאה? אין שלב של אוחז.

במשפט האמריקאי יש REMITTER , והוצאה יכולה להיות גם ללא-אוחז. במשפט הישראלי הפתרון הוא שכאילו המוכר הוא הנפרע האמיתי והוא מסב את השיק לבנק בתמורה.

למה שהבנק לא יחתום חתימת קיבול על שיק נורמלי? מותר לו. אבל יכול להיות שללקוח מותר לבטל את השיק הזה, אבל לא ברור. אולי זה יכול להיות פתרון טוב.

סיחור

סיחור הוא העברת השטר מאדם לאדם. סיחור מאופיין לפי התוצאה שלו – נוצר סיחור העברת השטר יצרה אוחז. ס' 30(א)

מיהו אוחז?

יש 3 סוגים - נפרע, נסב ומוכ"ז.

איך יוצרים נפרע? רושמים את שמו בתור הנפרע+הוצאה.

איך יוצרים מוכ"ז? רושמים "למוכ"ז" (ס' 30(ב)).

איך יוצרים נסב? הנפרע מסב לו את השטר+הוצאה. יש סוגים שונים של נסבים. היסב הרגיל מעביר גם את הקניין וגם נוצרת התחייבות של המסב. נסב מוגבל – פחות זכויות.

הפק' לא מגדירה אוחז אלא מפרטת את הסוגים השונים ואת התכונות של האוחז (ס' 37). ע"פ הגישה הקלאסית, האוחז שונה ממי שאיננו אוחז. יש גם גישות אחרות אבל לא נכנס לזה.

אוחז יכול:

- לתבוע ע"פ השטר – לדרוש תשלום

- בהתקיים תנאים מסויימים הוא אוחז כשורה.

- נעבר של אוח"כ יכול להיות אוח"כ.

- רשאי לרשום תאריך שהושמט (ס' 11).

- רשאי לרשום היסב מגביל (ס' 33(ד)),

- יכול לבטל את השטר או חלק ממני (ס' 63)ץ

כדי להיות אוחז חייבים להיות מחזיק, אבל לא כל מחזיק הוא אוחז.

סיחור שמייצר אוחז מייצג עבירות, אבל לא טהירות. רק אוח"כ מייצג טהירות.

מוכ"ז – אחריותו של מעביר במסירה

כאשר מוכ"ז מעביר את השטר הלאה הוא נקרא "מעביר במסירה" (ס' 59(ב)). מעביר במסירה לא חב על פי השטר. זה מפני שהוא לא חתום עליו (ס' 22(א)).

כלפי צד קרוב בלבד, יש לו אחריות לכך ש:

- יש לו זכות להעביר את השטר

- השטר הוא מה שהוא נראה, והוא יצטרך להחזיר את התמורה אם יהיה בו אחד השינויים הבאים:

- מזוייף

- נעשה בו שינוי מהותי כך שהוא בטל לפי ס' 64

- עושה השטר היה חסר כושר משפטי לפי סד 21(א)

- לצדדים החתומים על השטר ישנן הגנות שמשחררות אותן מחיובם.

מוכ"ז הוא שטר מסוכן כי הוא מאפשר לגנב לקחת אותו בקלות. קשה להתגונן נגדו.

הסבה

איך מסחרים שטר בר פרעון לנפרע? ס' 30(ג) – צריך להסב אותו וגם למסור אותו.

ס' 1 מגדיר הסב - “הסב מוגמר במסירה". זאת הגדרה מעגלית. לפי ס' 31-34: הסב היא חתימה של הנפרע או של נסב על גוף השטר בתוספת כתיבת משהו בנוסח "שלם לפלוני".

למעשה גם חתימה של המסב היא מפסיקה, וזה הופך את השטר למוכ"ז. אפשר להתחיל לגלגל אותו בלי לרשום שום דבר. כאשר מכניסים שיק לבנק חותמים מאחורה – זאת חתימת הסבה לבנק.

[ אם כתבתי על שיק: שלם לבנק הפועלים, אלימלך, חשבון123זה לא פוגע בסחרות. לעומת זאת, אם כתוב: שלם לבנק הפועלים, לחשבון 123, אלימלך – זה היסב מגביל. יש את זה בפס"ד קונטיננטל. הבנק יכול רק לגבות את הכסף ולהעביר לחשבון. ]

אם אין מקום על השטר ניתן לחתום על ספח או העתק. (ס' כלשהו)

על פי מנהג הסוחרים חתימת הסב היא בגב השטר, זה לא בפקודה. יש חשיבות לסדר ההיסבים, כי אם שטר חולל האוחז יכול לחזור למי שלפניו (ס' 46). כל נסב אחראי כלפי המסב שלו ולכל הנסבים אחריו (ס' 55(ב)). כולם יכולים לחזור לנפרע. סדר החתימות הוא סדר הזמנים, או שנטל ההוכחה על הטוען (ס' 31(5)).

רווחה- 21, 23 במרץ

המשך מנגנוני חלוקה – האמת זה רק מבוא אז לא צריך לסכם.

מנור – הזכויות במדינת הרווחה תלויות בשגשוג הכלכלי של המדינה. יש טיעון שכיום מדינת הרווחה לא מוצלחת כלכלית. האם המדינה יכולה בכלל לשאת בעלות הזאת?

הטיעון בקורס יהיה שהמשבר במדינת הרווחה לא מביא להעלמות שלה אלא לשינוי שלה.

פירסון מציע לחשוב על 3 צירים שדרכם נבין את השינוי במדינת הרווחה. מדינת הרווחה מלווה בשני מאפיינים – מצד אחד אנחנו בתקופת צנע, אין כסף. מצד שני, הוא פועל על רקע פופולריות גדולה של מדינת הרווחה. צירי השינוי:

1. רה-קומ' – המדינה מנסה להגביר את התלות בשוק הכלכלי. למשל, תוכנית ויסקונסין – רוצים שאנשים יעבדו. רוצים להגביל את האפשרויות של האזרח כך שלא תהיה לו ברירה אלא להשתתף בשוק העבודה. זה הרבה פעמים מוצא את ביטויו בהחלשת ארגוני עובדים. בישראל אפשר לראות את החלשת ההסתדרות. זה לא אומר שמעסיקים הם נגד מדינת הרווחה, בד"כ הם דווקא תומכים בו (למשל מעדיפים שהמדינה תשלם על חופשת לידה).

2. הגבלת עלויות – מדינת הרווחה יקרה מידי בגלל תהליכים דמוגרפיים, טכנולוגיים, שינויים במבנה המשפחה, מעבר לשוק עבודה מבוסס על שירותים. לכן צריך להגביל עלויות. להפחית את הגרעון הכלכלי. הרבה פעמים הגבלת עלויות קשורה למיסים. הפחתת נטל המס מפחיתה את היכולת של המדינה לתמוך ברווחה.

3. כיול מחדש – לוקחים מנגנונים קיימים של מדינת הרווחה ומנסים לבדוק האם הם הולמים את המטרות שלשמם נוצרו. יש שני סוגים:

1. רציונליזציה – מבקשים לשפר את האופן שבו משיגים יעדים קיימים. למשל, חופשת מחלה בשבדיה. היה מאד קל לקבל דמי מחלה וזה היה מאד נדיב. אחוז הנעדרים מהעבודה היה מהגבוהים בעולם. הגיעו למסקנה שיש ניצול לרעה של המערכת. שינו את החוק כך שקיצרו את התקופה המקסימלית, הוסיפו תקופת המתנה לקבלת דמי המחלה, והתוצאה היתה שאנשים לקחו פחות. הפואנטה היא שלא כל שינוי הוא הקטנה של מדינת הרווחה, יש גם קיצוצים שהם פשוט הגיוניים.

2. עדכון – מזהים מטרות חדשות או צרכים חדשים של האוכלוסיה. למשל, מתחילה לקחת אחריות על אמהות חד-הוריות; הרחבת קצבת הזיקנה לעקרות בית.

לסיכום – לא כל התהליכים במדינת הרווחה נחשבים פגיעה בה.

דורון – למעט עידכון, כל השנויים האחרים נתפסים בתור פגיעה במדינת הרווחה. זה מה שדורון מזהה כפגיעה באוניברסליות.

האלמנט המרכזי במדינת הרווחה הליברלית הוא רה-קומ'. האלמנט המרכזי במדינות השמרניות הוא כיול מחדש. האלמנט המרכזי במדינות הסוצ'-דמוק' הוא הגבלת עלויות (אבל גם במודלים האחרים).

זה נראה מוזר שדווקא במדינות עם רמות קומ' גבוהות, אנחנו רואים נסיגה באלמנט הזה. ההסבר לכך הוא שאלה מדינות שבהן בין כה וכה אין תמיכה חברתית רחבה למדינת הרווחה. האתגר המרכזי שיש למדינת רווחה ליברלית הוא איך לאזן את הקומ' עם המטרות של מדינת הרווחה שעדיין רוצים להשיג אותן.

אחת הדרכים היא להבטיח שכר הוגן לעובדים (לא רק שכר מינימום) שיבטיח להם קיום מכובד. אופציה נוספת היא מתן תוספי שכר דווקא לאוכ' העובדת.

אוניברסלי מול שיורי

מבחינת דורון, זאת שאלה בוערת, מעבר למדינת רווחה שיורית זה נורא.

הגדרות

מנגנון אוניברסלי – מבצע חלוקה אחידה לכלל האוכלוסיה ע"ב אזרחות. אין מבחני אמצעים. מאפיינים חשובים של משטר הרווחה הסוצ'-דמוק'.

דורון טוען שהבסיס למדינת הרווחה הישראלית הוא אוניברסליות. בפועל, זאת אולי היתה השאיפה, אבל רק בשנות ה-70 המדינה באמת אופיינה כאוניברסלית. בשנות ה-80 היא כבר החלה להפוך לשיורית.

מנגנון שיורי – מבצע חלוקה ע"פ יכולת כלכלית – מבחן הכנסה או מבחן אמצעים. מבחן אמצעים בודק לא רק הכנסה אלא גם האם יש רכב וכו'. לפי הגישה השיורית, ההטבות בעין או בכסף ניתנות למי שהאמצעים שלו נמוכים מסף מסויים. לכוון את הסיוע רק למי שנזקק. נקרא גם סיוע ממוקד.

לכאורה זה ויכוח טכני איך לעצב את מנגנוני הרווחה. למה הדיון הזה כ"כ משמעותי?

ע"פ הניתוח המקובל כאשר עוברים לקצבאות שיוריות זה קיצוץ במדינת הרווחה. זה הדיון הכי משמעותי. הוא מבטא תפיסות שונות ביחס לאזרחות ולתפקיד המדינה. זה הדיון על זכויות חברתיות. מדינת רווחה אונ' מבוססת על זכויות חברתיות. אנחנו שואלים האם תפקיד מערך הרווחה הוא רק לשכך את האלמנטים הבלתי-נסבלים של הקפיטליזם או שהוא נדבך של הכלכלה והמשק. דורון מדגיש שגם האוניברסליות לא נוגדת את הקפיטליזם. הבחירה בגישה אונ' או שיורית משפיעה מבחינה חלוקתית – במבחן התוצאה הגישה הזאת מקטינה את פערי ההכנסה באופן שוויוני יותר. זה ויכוח גם על איך החברה צריכה להראות.

טיעונים נגד האוניברסליות: זאת גישה לא אפקיטיבית ולא יעילה. היא מביאה לבזבוז ולא לחלוקה מחדש. אם נותנים גם לעשירים וגם לעניים בעצם נותנים לעניים פחות.

טיעונים בעד:

- מביאה לכיסוי שוויוני ולסולידריות. החלוקה ניתנת ע"ב זכויות. הזכויות קיימות לכל מי שבעל מעמד אזרחות. זה מגביר את הסולידריות החברתית, יוצר תחושת שייכות עמוקה של האזרח לחברה ולמדינה, לקבל משהו ממדינת הרווחה זה לא סטיגמה. הזכויות החברתיות הן חלק ברור מהאזרחות. שיוריות מחתימה חלק מהאנשים בסטיגמה. הם מרגישים כשלון. זה יוצר מיסוי אפקטיבי כבד על עניים, כי ברגע שאדם מצליח להגיע להכנסה מסויימת שוללים ממנו את הגמלה. זאת מלכודת העוני. בעית ההכתמה ומלכודת העוני יוצרים בעיות דיווח: יש אנשים שזכאים לקבל גמלאות אבל לא רוצים את הסטיגמה ולכן לא ממצים את הזכויות; מצד שני, בגלל בעית התמריצים אנשים לא מדווחים על הכנסות ומנצלים לרעה את התוכניות. שתי הבעיות האלה פוגעות באפקטיביות של המערך.

- כוללת בתוכה את מעמד הביניים – גם הוא מרוויח. זה מביא לתמיכה פוליטית רחבה.

- הבטחת מיצוי גבוה – מנגנון הרווחה מגשים את מטרותיו באופן כמעט אופטימלי. כל מי שמגיע לו- מקבל.

- יותר יעיל מנהלית – יש פחות דברים שצריך לבדוק.

- רמת הגמלאות המוענקות – אמפירית, גובה הגמלה מושפע ממבנה הגמלה. במדינת רווחה שיורית יש תמיכה פחותה של מעמד הביניים בקצבאות והגמלאות נמוכות יותר מאשר במסגרת האוניברסלית. זה לא מאפיין הכרחי של השיטה, זה פשוט ככה.

עד כמה יש דיכוטומיה בין אונ' לשיורי? המאמרים שקראנו להיום מראים שזה רצף. גם בגמלאות אונ' יש את חלק מהבעיות של גמלאות שיוריות. מנור מראה שלמרות הרטוריקה של זכויות חברתיות, האוניברסליות דווקא מחלישה את הזכות. הפסיקה של ביטוח אמהות מראה שגם קיצבה אונ' הרבה פעמים מותנה בתנאים שמקדמים תכליות חברתיות שונות.

פס"ד מנור – האם קיצוץ בקצבת הזקנה הוא חוקתי. קיצצו 6% וגם הקפיאו אותה. הטענה שזה פוגע בכבוד, זכות בטחון סוציאלי וקניין. בג"צ טוען שאין פגיעה בכבוד או בטחון סויציאלי בגלל שזאת זכות אוניברסלית. הזכות לבטחון סויציאלי תלויה במשטר הרווחה. ישראל היא מדינת רווחה ליברלית ולכן הזכות לבטחון סוציולי היא רק הזכות לתנאי מחייה בסיסיים. גם הזכות לכבוד היא הזכות לתנאי מחייה בסיסיים. מה שאמור להבטיח את תנאי המחייה הם דמי הבטחת הכנסה. מי שמקבל הבטחת הכנסה לא מקצצים לו את הקיצבה. קיצבה אוניברסלית לא יכולה להיות קשורה לתנאי מחייה בסיסיים. באופן פרדוקסלי זאת כבר לא זכות חוקתית.

במדינה סוצ'-דמוק', קצבה אונ' היא באמת זכות. אבל במדינה ליברלית, אז זכות אונ' אינה חזקה במיוחד.

המאמר של גוף

הוא מגבר על טקססונומיה של מבחני אמצעים. גמלה שיורית אינה גמלה אחת. מה שמבחין בין גמלה אונ' לשיורית זה לא שאחת מותנית והשנייה לא – שתיהן מותנות. גמלה אונ' מותנית נסיבתית וגמלה שיורית מותנית נסיבתית + מבחני אמצעים. שני סוגי מבחנים:

- עוני – מבחן נוקשה מינימלי

- כללי – מעל עוני. באופן עקרוני, אפשר לבחור מבחן אמצעים שכולל 90% מהאוכלוסיה.

כאשר מסווגים כך את הגימלה השיורית, רואים שהיא מאבדת את החסרונות שייחסנו לה. ככל שיש לנו מבחן הכנסה נדיב יותר, הגמלה יכולה להיות בעייתית פחות – פחות סטיגמתית, לכן יש פחות בעיית דיווח חסר ויתר, יש יותר תמיכה פוליטית.

יש גם שאלה לאיזה עניים אנחנו נותנים את הגימלה – גימלת נכות נתפסת כפחות סטיגמתית מגמלה של עוני סתם.

כאשר מזהים את ריבוי הצורות של גמלה שיורית אנחנו יכולים לראות שלא כל הבעיות של מנגנונים שיוריים נמצאים בהכרח במבחני הכנסה. חלק מהבעיות נשארות אבל לא נמצאות שאותה עוצמה בכך גמלה שיורית. לכן אם אנחנו חושבים שראוי שגמלה תהיה שיורית, עדיין אפשר להתגבר על הרבה בעיות.

גל, שלו ואיזנשטדט

גישה אחרת להתסכל על הרצף בין אונ' לשיורי. בד"כ משייכים חוסר מיצוי (חוסר יעילות אופקית) לזכויות שיוריות. שיעורי המיצוי נוטים להיות נמוכים בגלל שההליך הבירוקרטי מורכב. יש גם אלמנט של התנהלות המנהל – כמה זמן לוקח לטפל בבקשה, מה סיכויי ההצלחה וכו' – אם קשה לקבל קיצבה אנשים פשוט מוותרים על המאמץ. בעיה נוספת היא מחסור במידע – אנשים לא מודעים לקיצבה. אלמט שתומך בקבלת קיצבה הוא קיום רשת חברתית.

המאמר מראה שיש בעיית מיצוי גם בזכויות אוניברסליות. התנהלות המנהל, מחסור במידע ורשתות חברתיות הם פרמטרים רלוונטיים גם לקבלת קצבה אונ'.

ביטוח אמהות

ביטוח אמהות כולל כמה קצבאות. הוא נחשב אחת הקצבאות האונ' ביותר במדינת הרווחה, אך יש התניה של הקבצה בתנאים שמקדמים תכליות שאינן דווקא דה-קומ'. הקצבה הופכת למותנית בהתנהגות האזרחית.

ס' 39-64 בחוק המב"ל.

יש מענק אשפוז, מענק לידה וקצבת לידה (ניתנת לאישה שילדה תאומים או יותר); דמי לידה (גמלה מחליפת שכר); גמלה להורה מאמץ ולהורה מיועד (מקבלי לדמי לידה); גמלה לשמירת היריון; גמלאות שקשורות לאלמנות.

1. מענק לידה, מענק אשפוז, קצבת לידה

הסכומים משולמים ישירות לחשבון היולדת, למעט מענק אשפוז שמשולם לביה"ח. לא מותנות במבחני אמצעים, עבודה או תושבות (מהגרי עבודה חוקיים שעבדו בארץ תקופה יכולים לקבל) . התנאי הוא שהקצבאות ינתנו רק למבוטחת שהזקקה לאשפוז. לכן מי שילדה בבית לא מקבלת את זה – פס”ד לדווין.

היא ילדה עם פיקוח רפואי אבל במתכוון היא רוצה בבית. המב"ל אומרים לה שהיא לא זכאית לדמי לידה ומענק אשפוז.

ביה"ד החליט שתכלית החוק היא לעודד לידה בבי"ח ע”מ לצמצם תמותת יולדות ותינוקות וצמצום פערים חברתיים (בעיקר מזרחים ילדו בבית). גם נשים שילדו לפני שהגיעו לבי"ח קיבלו את המענק. אבל מי שנמנעה מאשפוז שוללת מעצמה את הזכות.

כלומר – גם בקצבה הכי אוניברסלית יש תנאים.

2. דמי לידה

בניגוד למענקים שראינו קודם, מותנים בהיות האשה עובדת. משולמים ע"י המב"ל ולא המעסיק. הזכאות קיימת גם לאב לאחר 6 השבועות הראשונים. חופשת הלידה שלו צריכה להיות לפחות 21 יום, ולא יכולה להיות חפיפה. הגמלה תלויה בהכנסה הקודמת, אך מוגבלת בשכר יומי מסויים ודי נדיב.

ע"מ לקבל אותם, המעביד צריך לשלם דמי ב"ל בחודשים הקודמים (10 מתוך 14 או 15 מתוך 22 חודשםי קודמים).

ניתנים רק לאשה מעל גיל 18 (למעט נסיבות חריגות).

האשה לא אמורה לעבוד בתקופה הזאת. יש איסור פלילי על העסקת נשים בתקופה הזאת.

פס"ד מירון – עבודה בחופשת לידה ב-2 עבודות: מורה ומנהלת חברה. המב"ל שילם לה דמי לידה רק על עבודתה כמורה והיא רוצה לקבל על שתי העבודות. בראיון עם החוקר היא אמרה שהיא עבדה בתור מנהלת. אחרת, העסק היה מתמוטט. ביה"ד קובע שדמי הלידה נשללו בצדק. מירון טוענת שהיא לא קיבלה שכר על התקופה הזאת. ביה"ד דוחה את הטענה – מי שעבד לא זכאי לגמלה. תכלית החוק היא לא לתת תכלית שכר אלא למנוע עבודה בתקופה הזאת.

שוב – קצבה אונ' עם ערכים חברתיים כתנאי לזכאות.

פס"ד זקס – חופשת אימוץ. אם אימצה ילה בת 9 ולקחה חופשת אימוץ לאחר מס' חודשים. החוק אמר שצריך לקחת את החופשה מיד אחרי. ביה"ד מגיע למסקנה שתכלית החוק היא טובת הילד. העו"ס יעצה לאמא לקחת את החופשה מאוחר, ולכן היא זכאית למענק.

פס"ד יונה – כפל זכאות לדמי שמירת הריון וחופשה שנתית מדגים את אותו עניין.

קצבאות ילדים

כלי מרכזי של המדינה לסייע למשפחות במימון הוצאות גידול הילדים. כיום זאת קצבה אונ'. בד"כ היו נותנים קצבאות גדולות יותר ליותר ילדים. השיא של זה היה בחוק הלפרט שהעלה את הקצבה משמעותית החל מהילד ה-5. כיום זאת קצבה כמעט אחידה – 165 ש"ח לילד לחודש.

תכליות הקצבה – תמיכה במשפחות מרקע חברתי וכלכלי חדש. הרבה פעמים היתה קצבה שיורית עם מבחני הכנסה. יש טענה שגם בתור קצבה אונ' היא עדיין עושה חולקה אנכית, כי משפחות עניות נוטות להיות מרובות ילדים.

בהתחלה היו 3 סוגי קצבאות: למשפחות מרובות ילדים (שיוריות); לעובדים שכירים (שלומו ע"י המעסיק, שקיבל החזר מהמב"ל, על 3ילדים ראשונים); קצבאות יוצאי צבא.

קצבאות ילדים נחשבו ככלי חלוקתי מרכזי כי היה להן קשר למדיניות שכר. היתה הנחה שזה סכום שכל משפחה מקבלת. הממשלה השתמשה בזה במו"מ בין עובדים ומעסיקים כאזר דיברו על הקפאות שכר וכו' – במילים אחרות זה נחשב כשכר. אם היו מקפיאים את השכר, היו מעלים את קצבאות הילדים.

שתי שאלות בעיצוב הקצבאות:

- אונ' או שיורית? שיורית היה לפני 75, בין 75-93.

- אחידה (לכל הילדים) או משתנה?

קצבת ילדים אונ' שואפת להשיג שוויון אופקי, כלומר חלוקת הכנסות שוויונית בין אנשים באותה רמת הכנסה, אבל עם שוני במס' הילדים. יש על זה ביקורת שהיא לא קצבה צודקת. טיעון נגד הוא שמשפחות מרובות ילדים הן עניות, ולכן יש גם השפעה אנכית.

היסטוריה מהירה:

נקבעו לראשונה ב-59. היו להן 3 מרכיבים כרשום לעיל.

59-75 – הסדר שיורי דרך המב"ל

59-65 – קצבה רק מילד רביעי עד גיל 14.

65 – הרחבה לגיל 18

65-72 – התחילו קצבאות עובדים שכירים

70 – קי"צ – באחריות משרד הבטחון. מפריד בין יהודים לערבים.

72-75 – הרחבת קצבאות המב"ל לילד 3. הקלות בירוקרטיות.

75 -רפורמת בן שחר – הפיכת הקצבה לאונ'. ביטול החפיפה של קצבאות עובדים שכירים ומרובות ילדים, עם שינוי במערכת המס >> קצבת ילדים.

85 – הפיכת הקצבה לשיורית. זה הוביל לשיעור מיצוי מאד נמוך בקרב האוכ' החלשה.

93 – חזרה לאונ'. כמעט כל ממשלה ניסתה להפוך את הקצבה בחזרה לשיורית אבל המב"ל, ההסתדרות והחברה מתנגדים.

פירוט על קי"צ

היו בין 70-96, לפי חוק חיילים משוחררים. הגדרת הזכאות היתה מאד רחבה – אם אח, אבא או סבא שרת בצבא זה מספיק. נועדו לסייע לאוכ' יהודית. קשור לכך שהפנתרים השחורים העלו לתודעה את העוני הקשה בפריפריה. רוזנהק מראה במאמר שהיתה הדרה של הערבים גם קודם, אבל בלתי רשמית: בשנות ה-60 היו הגבלות על התנועה ולא היו סניפי מב"ל באזורים ערביים. רוזהנק מראה שבגלל התרחבות מדינת הרווחה בשנות ה-70, נדרש מנגנון פורמלי להדרה.

הבעיה היתה שקי"צ הדירו חלק מהאוכ' היהודית. האוכ' החרדתית קיבלה סכום מקביל דרך משרד הדתות, והעולים החדשים קיבלו סכום מקביל דרך הסוכנות היהודית. מי שקיבל הבטחת הכנסה ולא שרת בצבא מסיבות בריאותיות, נפשיות או כלכליות – קיבל תוספת דרך הבטחת הכנסה.

רוזנהק מראה שהדרה היא חלק אינהרנטי ממדינת הרווחה (לא רק בגלל ציונות). מדינת הרווחה צריכה להעצים את הקומ' של קבוצות מסויימות כדי להכניס אותם לשוק העבודה המשני. מדינת הרווחה היא קפיטליסטית ומישהו צריך לעשות את העבודה השחורה.

החל מ-97 הקצבאות אונ', לא מותנות, יש רק קצבה אחת. בשנת 2000 עבר חוק הלפרט בניגוד לעמדת הממשלה. החוק באופן משמעותי מעלה את הקצבאות מעבר לילד ה-5. דורון מתאר את התגובה – התנגדות, שהיא חלק מהתנגדות רחבה למדינת הרווחה. גרם להרבה התמרמרות כלפי החרדים, רק מעודדים אותם לעשות עוד ילדים. בהסכם הקואליציוני של 2003 הוחלט להפוך את הקיצבה לאחידה. נקבע שהתהליך ייקח 7 שנים. בהמשך היו קיצוצים, וכיום הן מהנמוכות אי פעם. כיום הסכומים שמקבלים ילד 3,4 (בלבד) מעט יותר גבוהים. המטרה היא שמ-2013 הקצבאות יהיו מוצמדות כמו שאר הקצבאות של המב"ל.

מחקר המב"ל מראה השפעה מסויימת של קצבאות ילדים על פיריון. קצבאות גדולות מעודדות ילודה ברמה של 2% לכלל האוכלוסיה, 7%לנשים נשואות ערביות ו-3% לחרדיות. אין השפעה על יהודיות לא חרדיות ודרוזיות.