רוז – אפשר לתפוס רגולציה סביבתית כסוג של רגולציה של קניין
PUBLIC TRUST
המאמר של סאקס הוא אחד המאמרים הכי מצוטטים בתחום. מהי דוקטרינת ה-PUBLIC TRUST? אומרת שהממשלה צריכה לשמור על משאבים ציבוריים ולהגביל את השימוש בהם. הדוק' חלה באופן מסורתי על הים והקרקעית שלו. המדינה מחזיקה במשאבים האלה כנאמן של הציבור. המגבלה היא שאסור להעביר לידיים פרטיות ויש הגבלה על השימוש.
זה היה לפני החקיקה הסביבתית. סאקס מציע הסבר תיאורטי לתחום החדש – למה אנחנו צריכים דיני איכ"ס. הוא מציע להרחיב את הדוק' למשאבי טבע נוספים – על הסביבה.
מהי הבעיה שבגללה אנחנו צריכים את הדוק'? חשש מהפרטה, כי המדינה לא שומרת על האינטרסים של כולם. ההחלטות של המדינה מיטיבות עם קבוצות קטנות ומאורגנות. PUBLIC CHOICE – הרעיון שאפילו במדינה דמוקרטית, האורגנים של המדינה לא משקפים את רצון הכלל אלא את האינטרסים של קבוצות מסויימות שיש להם אינטרס חזק לאותה סוגיה. הרבה פעמים זה בדיוק הקבוצות שאותם אורגנים אמורים לפקח עליהם. לציבור גם אם יש עמדה אין מספיק אינטרס להשמיע אותה.
בכל מקרה, התוצאה היא שהמדינה לא מייצגת את אינטרס הציבור בנושאםי סביבתיים אלא את אלה שרוצים לפתח. הבעיה היא בעיקר ברשות המבצעת. לכן ביהמ"ש צריך להתערב. הוא צריך להכריח את המדינה לייצג את האינטרס של הציבור הרחב. מה אם הכנסת מחליטה משהו? הגרסה החזקה של הדוק' אומרת שהנאמנות הזאת כובלת גם את ידי המחוקק. סאקס אומר משהו אחר – אם המחוקק באמת מכריע לכיוון אחד צריך לקבל את החלטתו. אם ההחלטה התקבלה ברמה של פקידים, צריך להכריח את המחוקק להתערב. הרעיון הוא ביקורת פקדנית על החלטות מנהליות (לא גישה של "קניין הציבור").
איך אפשר לעשות את זה בארץ? אפשר לעשות ביקורת מהותית על חקיקה סביבתית, אבל בעיקר אפשרית פסילת החלטות מנהליות לפי כל חוקי המשפט המנהלי. בימ"ש יכול גם לפרש לטובת הסביבה (כמו שמפרשים לטובת עקרונות הצדק).
סאקס מתנגד לכבילת המחוקק לנאמנות כי לא רוצים לכבול לגמרי את המחוקק.
איך אפשר לעגן את הזכות לאיכות הסביבה חוקתית? הזכות לבריאות, כבה"א, קנין ?
למה שתהיה הגנה חוקתית על זכות הציבור לחופים?
l בעית הPUBLIC CHOICE.
l יש תפקיד מיוחד לסביבה, צריך קצת טבע בשביל שהחיים יהיו טובים.
l קומדיית המרחב המשותף – אלה אתרי חיברות חשובים
l לציבור חסר ידע על היתרון של הסביבה
l נציגות הדורות הבאים
איך עוד אפשר לפתור את הבעיה של סאקס מעבר לפנייה לביהמ"ש?
שיתוף הציבור – למשל בדיני תכנון ובנייה.
חינוך.
יש תמריצים בשוק להיות "סביבתי"
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה