היום נלמד להבחין בין ההיבט הסטורקטורלי לאינסטרומנטלי: כשדיברנו על המערכת הפדרלית והמקומית, ואיך זה משפיע על מערכת היחסים בין מקום העבודה לעובדים – זאת הסתכלות סטרוק'. אנו מנסים להבין איך המבנה משפיע על נושא המחקר שלנו. יש דברים שקורים בגלל המבנה של המערכת, אבל זה לא תמיד נובע מאיזשהי אג'נדה של מישהו. לעומת זאת כאשר שחקן מסויים מנסה להשתמש במשפט כדי להשפיע על המצב החברתי – זה אינסטרומנטלי.
צריך לזכור שמה שהיום הוא מבני פעם היה אינסטרומנטלי.
משפט ומרחב בקיבוץ הישן – דוגמה לקשר בין משפט ומקום
בכל קיבוץ יש מערכת חוקים (“חוק" זה לאו דווקא של המדינה). דוגמה לחוק: חבר קיבוץ לא יכול לקבל את ההכנסה שלו לעצמו; אסור להחזיק מכונית; גודל הדירה כגודל המשפחה; לינה משותפת. ברור שהחוקים האלה משפיעים על המרחב. אין גדרות בין הבתים, יש סוגים מיוחדים של בתים – למשל בתי ילדים הם באמצע (לרוב). אי אפשר להגיע לכל בית באוטו כי אסור להחזיק מכוניות. הבתים יותר קטנים. כל זה משפיע על היחסים בין התושבים: מנסים לפתור סכסוכים באופן פנימי, תלויים אחד בשני לגבי הרכב, בעיות של אנשים שגדלו ביחד בבית ילדים... איך המרחב משפיע על החוקים? אם הקיבוץ ליד הגבול, התושבים צריכים לאייש את הבודקה של השומר כל הזמן. סיפור אמיתי – בנו שכונה חדשה שכולם רוצים לגור בה. מי מקבל אותם? זה לפי התקנון. החליטו לעשות שינוי שיקבלו את הבתים לפי ותק ולא לפי מספר ילדים. אם יעבירו את השינוי זה ישנה את הגיאוגרפיה כי הרבה אנשים עם הרבה ילדים יהיו בבתים פחות טובים.
אם עוד פעם אחת הוא מראה את החצים האלה בין משפט למרחב אני אצרחץ
אז ראינו שבלומלי הציע להמשיג את הקשר בין מרחב למשפט, והוא מציע ספלייסינג. דלייני מסביר שאלה אלמנטים של רפרזנטציות שמגלמים משמעות משפטית ומרחבית. ניתן לעשות ספלייסינג לבני אדם על מנת להפכם לחסרי חשיבות.
THE NOMOSPHERE
ספלסיינג עוזר רק ברמת השיח וההמשגה. המושג הזה לא עוזר לנו להבין את העולם הפיזי, איך חווים ורואים את זה. לכן הוא בא עם הרעיון של נומוספירה (נומוס – חוק, ספירה – גלובלי). נומוספירה זה האלמנטים התרבותיים והחומריים שיחסי הגומלין בין משפט ומרחב יוצרים לנו. למשל – שטח צבאי סגור. גם המרצה לא ממש מבין את זה.
גיאופוליטיקה ויחסים בין הגזעים - דלייני
מה זה גיאופוליטיקה? הקשר בין כח פוליטי ומרחב גיאו'. מעשה גיאופוליטי – פעולה חברתית או פוליטית במטרה לעצב מחדש או לחזק את התנאים המרחביים של החיים החברתיים. עבודה גיאופוליטית – נסיונות להשפיע על מיקומם של אנשים והגישה שלהם למקומות אחרים.
דלייני אומר שההיבט המרחבי אינו רק תוצאה של היחסים בין הגזעים אלא גם חלק אינטגרלי מהם. האלמנט המרחבי הוא הרבה פעמים הבעיה. זאת תמיד שאלה חשובה איפה נמצאים אנשים מגזעים שונים, לאן הם יכולים ללכת, מה הם יכולים לעשות שם – זה נמצא בכך סכסוך אתני.
תפקיד המשפט בגיאופוליטיקה של היחסים בין הגזעים
דוגמאות מההיסטוריה האמריקאית – מד וקלרה מייס. הוא הראה איך תומכי ומתנגדי העבדות השתמשו במשפט על מנת לשנות את המצב.
דוגמה מישראל: קעדאן.
הוא טוען שקונפיגורציות טריטוריאליות מתוחכמות – המערכות שלפיהן המרחב מחולק וכל חלק מקבל משמעות משפטית שמעניקה זכויות לאנשים שונים (כללי גישה, הדרה, הכללה) – הן בלתי נפרדות מהיררכיות גדולות של כח בעולם (למשל מגדר, גזע, מעמד כלכלי). המשפט מעצב את המרחב, ולכן הוא גורם מכריע בעיצוב יחסים בין קבוצות אתניות.
גיאו' של חוויה
חוויה של בני אדם כאשר הם נעים במרחב ועוברים את הגבולות (שהמשפט נותן להם משמעות).
בעקרון זאת חוויה אישית (והקבוצה מורכבת מיחידים).
גיאו' של כח
קונפיגורציות מרחביות שמשקפות ומחזקות יחסי כוחות חברתיים. הגיאו' של יחסי כוחות במרחב – איך הם מתבטאים במרחב, מחלקים זכויות לאנשים במרחב. בעצם זאת דרך (ביקורתית) להסתכל על גיאו'.
מי מבצע את החלוקה המשפטית של המרחב? יש חשיבות היסטורית כי אנחנו מקבלים אותה מאיפשהו ויש חשיבות פוליטיות כי אפשר לשנות/לשמר את המצב.
איך אנחנו חווים גיאו' של כח? למשל, הדרך מב"ש לת"א ברכבת עוברת דרך נתב"ג.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה